Connect with us

Featured

Stafia lui „Portocala”/Asta poate fi o premiera/Un procuror a fost respins la concursul de numiri in functii de conducere din cauza apartentei sale la SRI

Publicat

pe

Este vorba despre procurorul Valentin Teodorescu de la Parchetul Judecatoriei Campina, delegat in prezent ca prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Targu Secuiesc, fost maior in cadrul Serviciului Roman de Informatii. Si fost colaborator al procurorului Mircea Negulescu, asa cum a dezvaluit la DNA fostul sef al SRI Prahova Constantin Marin.

Sectia pentru procurori a CSM (foto) a blocat participarea procurorului Valentin Teodorescu (devenit procuror in 2012) la concursul de numire in functii de conducere. Mai exact, prin Hotararea nr. 961 din 19 octombrie 2021, Sectia pentru procurori a CSM (in majoritate) a decis respingerea contestatiei formulate de procurorul Valentin Teodorescu impotriva hotararii Comisiei de organizare a “concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, organizat in perioada 7 septembrie – 9 decembrie 2021” prin care ii fusese respinsa inscrirea la acest concrus. Pe scurt: comisia de organizare a concursului a respins inscrierea lui Teodorescu, acesta a facut contestatie impotriva hotararii, dar contestatia a fost respinsa de Sectia pentru procurori a CSM.

Cu adevarat interesante sunt insa motivele pentru care Valentin Teodorescu nu a putut participa la acest concurs. Astfel, procurorul Teodorescu a fost respins din cauza apartentei sale din trecut la Serviciul Roman de Informatii. Mai exact, pentru neindeplinirea prevederilor din Legea 303/2004 privind statutul judecatorului si procurorului, care interzic magistratilor care au facut parte din serviciile de informatii sa ocupe functii de conducere, dezvaluie Lumea Justitiei.

Art. 48 alin. 10 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege”.

Art. 49 alin. 11 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) si (14) se aplica in mod corespunzator si in cazul numirii procurorilor in functiile de conducere”.

Refuzul CSM

Fix trecutul din SRI al procurorului Valentin Teodorescu a fost retinut pentru respingerea participarii sale la concursul de numire in functii de conducere, nu doar de comisia de organizare a concursului, ci si de Sectia pentru procurori a CSM. Astfel, in Hotararea nr. 961 din 19 octombrie 2021, (care insa au fost anonimizate in hotararea publicata pe site-ul CSM), procurorii din CSM precizeaza urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (11) rap. la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ‘Nu pot fi numiti in functii de conducere procurorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea…‘.

De asemenea, potrivit art. 6 alin. (3) si (4) din Regulamentul privind numirea in functii de conducere a procurorilor si revocarea din aceste functii aprobat prin Hotararea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 219/10 martie 2020:

Nu pot fi numiti in functii de conducere procurorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori procurorii care au interes personal ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege’.

Procurorii care participa la concurs sau examen pentru o functie de conducere sunt obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii si nici nu au colaborat cu acestea, precum si o delaratie de interese, care se actualizeaza annual ori in termen de 15 zile de la aparitia unei schimbari sau de la data la care procurorul a luat la cunostinta despre aceasta’.

Din declaratia domnului procuror Teodorescu Valentin din data de (…) coroborata cu actele existente la dosarul profesional al acestuia a rezultat (…) a indeplinit functia de (…) in perioada (…) a indeplinit functia (…).

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constata ca din interpretarea dispozitiilor art. 49 alin. (11) rap. la art. (48) alin. (10) din Legea nr. 303/2004 rezulta ca procurorul care a facut parte din serviciile de informatii nu poate fi numit intr-o functie de conducere in procedura prevazuta de art. 48 si urm. din Legea nr. 303/2004, fara a distinge daca se refera la perioada anterioara numirii in functia de procuror sau dupa ce a fost numit in acesta functie”.

Decizia CSM este cat se poate de corecta, in opinia noastra. Pe de alta parte, este o anomalie ca un procuror sa nu aiba voie sa ocupe functii de conducere daca a facut parte din serviciile de informatii, dar sa poata ocupa prin delegare functii de conducere, chiar daca au facut parte din serviciile de informatii.

Maiorul SRI Valentin Teodorescu, in biroul procurorului Mircea Negulescu

Chiar daca in hotararea Sectiei pentru procurori a CSM (atasata la finalul articolului) nu se precizeaza functia ocupata in SRI de procurorul Valentin Teodorescu, aceasta nu reprezinta un secret. Concret, intr-o declaratie data la DNA in 2014, si publicata in exclusivitate de Lumea Justitiei (click aici pentru a citi), fostul sef al SRI Prahova Constantin Marin dezvaluie ca procurorul Teodorescu a fost maior in cadrul Serviciului Roman de Informatii. Mai mult, in aceeasi declaratie, fostul sef al SRI Prahova Constantin Marin ofera detalii si despre colaborarea dintre maiorul SRI Valentin Teodorescu si procurorul Mircea Negulescu, pe vremea in care acesta din urma activa la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti. In acest sens, Constantin Marin a precizat la DNA ca maiorul SRI Valentin Teodorescu dactilografia documente in biroul si de pe calculatorul procurorului Mircea Negulescu.

Iata un fragment din declaratia fostului sef al SRI Prahova (vezi facsimil):

In cadrul unor masuri de verificare pe linie administrativa publica l-am nominalizat pe ofiter, cu aprobarea conducerii, ca persoana de contact cu Parchetul Curtii de Apel si procurorul de caz.

Aveam informatii certe ca mr. Teodorescu Valentin, aflandu-se in sediul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, dactilografia documente in biroul si pe calculatorul procurorului Negulescu. La momentul respectiv, eu l-am trimis la unitatea de parchet, sa-l ajute pe procuror cu o solicitare de date catre SRI Ploiesti. Solicitare in acord cu protocolul incheiat intre institutii (parchet si SRI). Am constatat ca si-a depasit mandatul, eu luand hotararea ca ofiterul sa nu mai frecventeze parchetul.

Ofiterul a trecut in rezerva in conditiile in care in cadrul unitatii, conducerea serviciului a ordonat o verificare speciala, el si alti colegi: lt. Tomescu Georgiana, lt.col Pruna Eugen, mr. Florea Daniel, urmand sa fie testati la aparatul poligraf.

Intre timp, mr. Teodorescu Valentin, pentru a evita testul poligraf, si-a dat demisia, in conditiile in care demarase examene pentru intrarea in magistratura. In prezent este procuror la Targu Secuiesc”. (Cerasela N.).


Prezentam integral Hotarea Sectiei pentru procurori a CSM privindu-l pe procurorul Valentin Teodorescu:

Exclusiv

Oglinda abuzului: Cum hărțuirea afectează Poliția Română

Publicat

pe

De

O Notă de sarcini, o răzbunare

După publicarea „Notei de sarcini” pe pagina Sindicatului Europol, care impunea tuturor șefilor obligativitatea de a verifica RCA, ITP și de a inspecta autoturismele subalternilor, șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Mehedinți, cms. șef de poliție Cîrcei Marian, a lansat o campanie de hărțuire și intimidare. Aceasta vine ca urmare a unei acțiuni în care un agent de ordine publică a sancționat contravențional pe Cîrcei, și are scopul evident de a reduce la tăcere orice critică asupra abuzurilor și gafelor din cadrul instituției.

Vânătoarea de Vrăjitoare

Într-o tentativă reminiscentă a unor vremuri de neuitat, Cîrcei a demarat ample verificări pentru a identifica persoana care a avut curajul să facă publică „Notă de sarcini”, document oficial și nesecret. Mai mulți ofițeri au fost implicați în această „vânătoare de vrăjitoare”, promisiunile de „recompensă” fiind motivul principal pentru o asemenea acțiune discutabilă.

Ignorarea legii

Până acum, am avut motive să credem că, în fața unei oglinzi, Cîrcei ar reflecta asupra ilegalității ordonanțelor date subalternilor. Verificările bazelor de date operative trebuie să se desfășoare în cadrul legal, iar șefii structurilor care nu sunt rutieri nu au drept de intervenție în acest sens. Astfel, dispozițiile emise de Cîrcei sunt nulitate, dat fiind că polițiștii rutieri sunt singurii îndreptățiți să execute astfel de sarcini.

Resurse risipite

În loc să investească timp și resurse în astfel de activități penibile, Cîrcei ar face bine să se concentreze pe actualizarea Regulamentului de Ordine Interioară, conform prevederilor legale recente privind hărțuirea pe criterii de sex și morală la locul de muncă.

Dilema sancțiunilor

Există îndoieli cu privire la obiectivitatea lui Cîrcei, având în vedere practicile de discriminare și dublă măsură pe care le-a promovat de la numirea sa. De exemplu, el a sancționat doi agenți de poliție rutieră cu o reducere de 10% din salariu pentru lipsa căștii, în prezența șefului serviciului rutier care nu purta casca. Acesta a fost salvat însă de contestația făcută de colegi, care a anulat sancțiunea.

Ce urmează pentru „MTV”?

Rămâne de văzut ce sancțiuni îi vor fi aplicate lui cms. șef Mihai Titu Valentin (zis „MTV”), pentru scandalul de pe stradă și apelul la 112 menit să-l discrediteze pe agentul care l-a oprit, în urma căruia s-a dovedit că acesta din urmă nu consumase alcool sau droguri. Comportamentul lui „MTV” e cu mult mai grav decât neglijența agenților, iar, având în vedere sancțiunea aplicată acestora, Cîrcei ar trebui să acționeze cu o severitate chiar și de două ori mai mare în acest caz. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Incompetența și controversa conducătorilor din Poliția Română: Un sindicat dezvăluie realități ingrijorătoare

Publicat

pe

De

Structuri lipsă

Sindicatul Diamantul lansează acuzații grave la adresa conducerii Poliției Române, punând sub semnul întrebării competența lui Valentin Minoiu, conducător desemnat la DGMRU-Aparatul Central, și a lui Grecu Alexandru, conducător desemnat la DMRU-IGPR. Acești lideri par să fi lăsat gafe semnificative în urma lor, care afectează buna funcționare a instituției.

Asistență juridică controversată

În acest context, Alexandru Grecu beneficiază de ajutorul lui Marius – Claudiu IARU, șef al departamentului juridic din IGPR, cunoscut pentru experiența sa juridică dobândită într-o structură de arest. Sub îndrumarea lui Iaru, Grecu primește sfaturi în domeniul proprietății, împreună cu cei de la Direcția Control Intern, conduși de Bericica.

Ambiguitatea statutului

Iaru își asumă un rol de imputernicit pe diferite planuri, dar întrebarea rămâne: cum este posibil ca o astfel de persoană să funcționeze ca imputernicit din 2021 până în prezent? Prezentarea sa ca imputernicit pe pagina IGPR este considerată mincinoasă, generând îngrijorări cu privire la valorile și etica care guvernează Poliția Română.

Concluzie

Aceste situații ridică semne de întrebare grave asupra eficienței și integrității conducerii actuale a Poliției Române. Sindicatul Diamantul sugerează astfel că instituția are nevoie urgentă de reforme reale și de conducători competenți care să îmbunătățească imaginea și funcționarea sa. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Administratie

Acțiune comună împotriva traficului de persoane în Tălmaciu

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au desfășurat recent o acțiune de amploare, punând în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară în orașul Tălmaciu, județul Sibiu. Acțiunea a vizat locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și evaziune fiscală.

Cercetări internaționale sub coordonarea autorităților belgiene

Acțiunea face parte dintr-un Ordin European de Anchetă, solicitat de autoritățile judiciare din West-Vlaanderen, Belgia. Acestea derulează cercetări într-o cauză care vizează exploatarea unor cetățeni români prin muncă ilegală și nerespectarea condițiilor de angajare în Belgium.

Metodele de recrutare și exploatare

Investigațiile au relevat că mai multe persoane de naționalitate belgiană și română, prin intermediul unor societăți comerciale prestatoare de servicii în domeniul curățeniei, ar fi recrutat și supus la muncă, în mod ilegal, pe căi de exploatare prin muncă. Victimele ar fi fost obligate să muncească între 340 și 360 de ore pe lună și să remetă o parte semnificativă din salariu persoanelor cercetate.

Prejudiciul estimat

Prin angajarea și plata fictivă a mai multor persoane, s-a estimat un prejudiciu de aproximativ 316.000 de euro, reprezentând sumele datorate cu titlu de contribuții de asigurări sociale și beneficiul patrimonial realizat de persoanele implicate în această rețea de trafic.

Descoperiri în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele suspecților, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă, care vor fi folosite în cadrul anchetei.

Cooperare internațională

Activitățile au fost realizate în colaborare cu specialiști din cadrul Poliției Federale Belgiene și cu suportul Serviciului Acțiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, subliniind importanța cooperării internaționale în combaterea criminalității organizate. Această acțiune este un pas important în lupta împotriva traficului de persoane și a exploatării ilegale a muncii. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv7 ore ago

Oglinda abuzului: Cum hărțuirea afectează Poliția Română

O Notă de sarcini, o răzbunare După publicarea „Notei de sarcini” pe pagina Sindicatului Europol, care impunea tuturor șefilor obligativitatea...

Exclusiv7 ore ago

Incompetența și controversa conducătorilor din Poliția Română: Un sindicat dezvăluie realități ingrijorătoare

Structuri lipsă Sindicatul Diamantul lansează acuzații grave la adresa conducerii Poliției Române, punând sub semnul întrebării competența lui Valentin Minoiu,...

Exclusivo zi ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusivo zi ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusivo zi ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusiv2 zile ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv3 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv3 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv3 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv4 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv4 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv4 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv6 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv