Connect with us

Administratie

În spatele fiecărui zbor al unei aeronave, lucrează mai mulţi specialişti

Publicat

pe

Unii ar spune că nu au niciun contact cu aviaţia, dar prin munca şi dedicarea lor îşi aduc din plin contribuţia la succesul misiunii. Am găsit în Baza 86 Aeriană Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă de la Borcea astfel de militari ce iubesc lumea aviatică militară şi fac tot posibilul pentru îndeplinirea obiectivelor structurii.

Am fost în multe baze aeriene, singur sau însoţit de colegi. La început eram nerăbdători să ajungem în preajma aeronavelor, să descoperim o lume oarecum interzisă nouă, tereştrilor.

Cu zâmbetul pe buze, calmi, militarii din jurul avioanelor şi elicopterelor ne-au explicat că aviaţia nu este doar acolo, ci începe de la poartă, de la militarul care asigură intrarea în siguranţă în unitate, de la santinela ce păzeşte aerodromul, de la parcul auto, de la oamenii ce lucrează în logistica complicată a aviaţiei şi mulţi alţii, pe care mi-ar trebui o pagină de ziar să-i enumăr.

La mitinguri aviatice treceţi repede pe lângă ei, poate nici nu-i băgaţi în seamă, dar şi ei, necunoscuţii aerodromurilor aviaţiei militare, contează enorm.

Aşa că am lăsat zgomotul forţajului avioanelor F-16 de la Baza 86 Aeriană de la Borcea, mirosul de kerosen ars al aerodromului, zona de aviaţie pură şi am dorit să descopăr şi alţi militari ce iubesc la fel de mult aviaţia, cu aceeaşi pasiune pentru zbor.

I-am găsit calmi, modeşti, uneori obosiţi după ritmul infernal al unităţii de aviaţie din mijlocul Bărăganului, dar gata oricând de noi provocări.

Caporalul clasa a III-a Florinel Ion este poliţist militar şi şofer. Are 36 de ani şi este din 2007 în armată. Pregătirea a efectuat-o la centrul de instruire de la Făgăraş, apoi a lucrat la Clinceni şi, după un an, a venit la Baza 86 Aeriană. Este din Săveni, Ialomiţa și face naveta. Florinel este căsătorit şi are o fetiţă de nouă ani.

Am avut altă meserie și, în 2006, am făcut stagiul militar la jandarmi. Iniţial am fost infanterist, după care am devenit poliţist militar la Baza 86 Aeriană. La început mi-a fost greu, dar acum este bine, a spus Florinel.

La început, am crezut că am venit în altă lume. Aici, mi s-a părut un pic mai uşor faţă de unde lucrasem înainte. Apoi, a început modernizarea bazei, construcţii noi, au sosit parteneri NATO şi acum este multă treabă. Avem multe cerinţe, standarde, misiuni de pază şi însoţire. Perimetrul bazei este mare. Suntem ocupaţi tot timpul şi ar fi bine să fim mai mulţi.

Caporal clasa a III-a Florinel Ion

Are mult de lucru. Baza se modernizează constant. Au venit şi partenerii din NATO în misiuni sau la exerciţii. La început nu a fost uşor lucrul cu militarii străini, dar prin comunicare s-au rezolvat multe.

Când mai are timp, se uită cum decolează şi aterizeză avioanele. Pleacă des în misiuni şi poate spune cu mândrie că şi-a îndeplinit toate ordinele primite, fără probleme.

Se simte că a venit avionul F-16 în unitate. Tehnica s-a schimbat, mai ales că unitatea este foarte importantă. Ne uşurează munca, scade mult timpul de reacţie.

Suntem sprijiniţi atât în pregătire, cât şi în ceea ce privește dotarea bazei. Îmi doresc să ies la pensie de aici. Vreau să îmi fac treaba cât mai bine la Baza 86 Aeriană, a afirmat caporalul clasa a III-a Florinel Ion.

Fruntaşul Lucian Badea este servant tun şi telemetrist la batalionul antiaerian al bazei. Este de loc din Călăraşi şi de cinci ani în armată. A fost student în Bucureşti, i-a fost greu cu banii, s-a angajat şi a avut mai multe joburi.

Când am venit prima dată, am simţit că Baza 86 Aeriană este altceva. Te uiţi la ce investiţii sunt, începând de la poartă, prin unitate, să nu mai vorbim de partea operaţională, la avioane. Mă simt mândru că lucrez aici. Am fost şi în alte baze, dar a noastră e cea mai impunătoare. E altceva să lucrezi aici. Facem de toate, inclusiv întreţinere, fiindcă nu este altcineva. Oricum sunt multe investiţii inclusiv în tehnică, care ne ajută mult. Atmosfera de lucru este frumoasă. Problema este cu salariile. Am colegi care au plecat la alte ministere. Viaţa în mijlocul Bărăganului nu e pentru oricine. Vara foarte cald, iarna bate vântul foarte tare. Noi, însă, ne-am obişnuit. Execut şi servicii la pistă, la asigurarea zborului, şi mă bucur să văd avioanele cum evoluează. Oamenii de aici sunt formaţi pentru a face parte dintr-o echipă, ajuţi în stânga şi dreapta, iar dacă nu te integrezi, pleci.

Fruntaş Lucian Badeaş

Pentru el, venirea în armată a fost salvarea. Acum, la 32 de ani, regretă că nu a venit mai repede. Şi-ar dori să încerce la subofiţeri, apoi să se întoarcă tot aici. Şi are încă un obiectiv – să meargă într-o misiune externă.

Când am venit eu, a fost bătaie pe locuri. E cea mai bună bază din apropierea oraşului. În mare parte, cei care vin aici și sunt din zonă rămân, nu pleacă. Acum e lumea mai reticientă din cauza salariilor, dar eu le spun prietenilor să vină să lucreze aici. Sperăm ca liderii noştri să mai schimbe ceva, a declarat Lucian.

Crede că mai grea este pregătirea pentru tragere, decât activitatea din poligon. Se pregătesc intens atât teoretic, cât şi practic înainte de acţiunea din poligonul de la Capu Midia. Se antrenează alături de camarazii săi și împreună pun suflet în ceea ce fac.

 

Ca artilerist antiaerian, am cam două trageri pe an în poligonul de la Capu Midia. Când ajungi acolo, te concentrezi pe ce ai de făcut şi execuţi. Satisfacţia mare este atunci când se obţine primul loc la trageri, dintre toate batalioanele participante.

Sunt sportiv de mic, îmi place competiţia şi vrem să câştigăm întotdeauna primul loc. Ne ştim între noi, cei din batalioanele de antiaeriană din SMFA, mai ales că venim împreună de atâţia ani la trageri. E competiţie mare! Chiar dacă e vechi, tunul de 57 mm e destul de complex şi e funcţionabil.

Contează să-l întreţii corect. Avem noroc că mai sunt militari cu experienţă de la care învăţăm meserie. De la ei am învăţat secretele profesiei. În şcoală nu ai timp să asimilezi, însă aici înveţi tot ce e de făcut. Ne-am pregătit intens să ştim mai multe funcţiuni, a spus fruntaşul Lucian Badea.

 

Am avut mult de muncă în pandemie. Am avut grijă de aceşti oameni minunaţi din Baza 86 Aeriană. La începutul pandemiei a fost dificil să le explicăm, să înţeleagă şi să respecte regulile. Prin definiţie militarii lucrează în echipă şi era greu să muncească separat, dar a fost şi bine pentru că nouă, celor în uniformă, ne este mai uşor să ne conformăm regulilor.

Sergent Marius Petre

Sergentul Marius Petre este sanitar la Baza 86 Aeriană. Este de loc din Slobozia şi face naveta. A fost soldat gradat profesionist între anii 2014-2019, artilerist. A lucrat o perioadă la Galaţi, apoi a venit aici. Este căsătorit şi are doi copii. Acum trei ani a absolvit şcoala postliceală sanitară şi a devenit subofiţer sanitar.

Ne adaptăm tot timpul. Lucrăm şi cu partenerii din NATO, avem noroc că sunt proceduri comune. Am fost atras de calitatea umană, oameni deschişi, există comunicare şi dotare tehnică. Greu este cu volumul de muncă şi cu modernizarea bazei, a afirmat sergentul Marius Petre. (Lucian Irimia).

Administratie

Acești polițiști și toate celelalte efective, se află în stradă, atunci când voi sunteți alături de familii și prieteni

Publicat

pe

De

Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și a sărbătoririi Paștelui Ortodox, un număr de peste 25.000 de efective M.A.I. (polițiști, polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi și/sau alte structuri) vor acționa zilnic pentru asigurea liniștii publice, pentru buna desfășurare a activităților prilejuite de aceste evenimente și pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță.
 Totodată, în noapte Sfântă a Învierii, un număr de peste 10.000 de lăcașuri de cult, biserici și mănăstiri, vor avea desfășurate, ca sprijin, în proximitatea lor echipaje ale M.A.I., care vor supraveghea pentru buna desfășurare a traficului rutier și pentru descurajarea comiterii de fapte antisociale.
 Reamintim faptul că, în timp ce toate aceste efective polițienești se vor afla în sprijinul și alături de cetățeni, peste 25.000 de familii nu vor fi împreună în Noaptea de Înviere sau în ziua de Paște și nu vor avea certitudinea că se vor putea revedea, pentru că…adevărul este că un polițist știe de fiecare dacă când pleacă de acasă, pentru a merge la serviciu, însă nu are garanția ca se va putea reîntoarce alături de familie, dezvaluie cei de la sindicatul Sidepol.
 „Tragem, din nou, un semnal de alarmă guvernanților și întregii clase politice, să se aplece corespunzător asupra dotării polițiștilor cu mijloace adecvate și absolut necesare, cum ar fi tasere-le, dar fără a ne limita la acestea, pentru ca viețile polițiștilor, dar și a cetățenilor, sa fie protejate cu adevărat.
 Nu uitați „dragi” politicieni că acești polițiști și toate celelalte efective, se află în stradă, atunci când voi sunteți alături de familii și prieteni, efectuând mii de ore suplimentare, pe care oricum nu le plătiți corespunzător sau integral, iar dacă aceștia își pot sacrifica lucrurile cele mai dragi pentru a vă fi și vouă bine, atunci ați putea și voi măcar sa respectați legea în totalitate și în ceea ce îi privește pe ei, punându-i integral în plata conform Legii salarizării unice și dându-vă concursul pentru dotarea corespunzatoare a acestora”. (Sava N.).
Citeste in continuare

Administratie

În perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor

Publicat

pe

De

În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale sau li s-a întrerupt călătoria.
Printre ce le mai recente descoperiri menționăm cazul unui cetățean din Nepal care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României și cel al unor cetățeni minori care intenționau să călătorească, însoțiți de părinți, dar care aveau documentele expirate.

Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Însă, lucrătorii noștri, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor, cele mai recente constatări fiind următoarele:

În data de 30.05.2024, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București si lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat un bărbat care intenționa să călătorească în direcția Serbia, Belgrad. În urma verificarilor specifice, s-a constatat faptul că acesta este cetățean Nepal și se afla în ședere ilegală pe teritoriul Romaniei, având permisul de ședere valabil, dar contractul individual de muncă încetase de peste 90 de zile. Celui în cauza i-a fost întreruptă călătoria și preluat de către o echipă operativă din cadrul IGI.

În data de 29.04.2024, o echipă de poliţisti de frontieră din cadrul Aeroportului Timișoara a legitimat membrii unei familii, părinți și doi copii, cetăţeni români, care doreau să călătorească în direcția Roma, Italia. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că cetățenii minori aveau documentele de călătorie expirate, iar polițiștii de frontieră nu le-au permis ieșirea din țară. A fost informată compania aeriană, iar cei doi copii, împreună cu părinții care au renunțat la călătorie, au fost conduși în zona publică.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Atenție la Fraudele Online!/Cu puțin fler, te prinzi că este doar ceva din rubrica de „skip”!

Publicat

pe

De

…și totul se întâmplă pe ecranul telefonului tău!

În ultima vreme, internetul a fost inundat de oferte de investiții care promit câștiguri imediate și substanțiale cu un efort minim.

Intră pe sigurantaonline.ro și antrenează-te și tu să recunoști și să eviți fraudele online. (Sava N).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Cetățeanul afgan care a atacat pe cei doi polițiști de frontieră din cadrul ITPF Timișoara a fost capturat împreună cu cealaltă călăuză

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv15 ore ago

Odată cu căderea PSD-iștilor, Jandarmeria s-a ales și cu disprețul victorioșilor, mai ales a USR-Plus-iștilor, principalilii profitori, proletcultiști cu zel dar plini de teorii fără aplicații practice

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

Exclusiv2 zile ago

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Exclusiv3 zile ago

SGR RETURO încalcă flagrant legea/ SGR nu livrează ce a promis (I)

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un caz halucinant/În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou?

Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a...

Exclusiv3 zile ago

Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA/Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova este implicat în tot felul de escrocherii care mai de care mai colorate

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower/Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA....

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – b)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!

Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL (cel cu Bomba ecologica de la Pleasa) – forțează obținerea de lucrari (aici)...

Exclusiv4 zile ago

SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI,  ESTE  GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR !

Doar 3 luni a ocupat funcția de Director Adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul cms șef Ilie Marian, la...

Exclusiv4 zile ago

Lanțul slabiciunilor între poliție, parchet și instanță, breșa creată în sistemul polițienesc prin neresponsabilizarea celor aflați în funcții de conducere

Vă spuneam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de renunțare la...

Exclusiv5 zile ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusiv5 zile ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitate6 zile ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Exclusiv7 zile ago

Un eşec anunţat: ancheta „Mineriada“/Motivele pentru care dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei/ANALIZA

Procurorii au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani distanță de la violentul incident. Ion Iliescu,...

Exclusiv7 zile ago

Europa, zguduită de cazuri de spionaj rusesc/România este ținta unor încercări de penetrare informativă

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 2023, aflat în dezbaterea parlamentarilor, evidențiază că România este ținta unor acțiuni...

Exclusiv7 zile ago

Descoperă Excelența în Servicii pentru Acoperișuri și Renovări cu AcoperisuriLaCheie.eu

Când vine vorba de acoperișuri, renovări și îmbunătățiri pentru locuința ta, nu există compromisuri. Ai nevoie de o echipă de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!