Connect with us

Administratie

În perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor

Publicat

pe

În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale sau li s-a întrerupt călătoria.
Printre ce le mai recente descoperiri menționăm cazul unui cetățean din Nepal care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României și cel al unor cetățeni minori care intenționau să călătorească, însoțiți de părinți, dar care aveau documentele expirate.

Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Însă, lucrătorii noștri, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor, cele mai recente constatări fiind următoarele:

În data de 30.05.2024, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București si lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat un bărbat care intenționa să călătorească în direcția Serbia, Belgrad. În urma verificarilor specifice, s-a constatat faptul că acesta este cetățean Nepal și se afla în ședere ilegală pe teritoriul Romaniei, având permisul de ședere valabil, dar contractul individual de muncă încetase de peste 90 de zile. Celui în cauza i-a fost întreruptă călătoria și preluat de către o echipă operativă din cadrul IGI.

În data de 29.04.2024, o echipă de poliţisti de frontieră din cadrul Aeroportului Timișoara a legitimat membrii unei familii, părinți și doi copii, cetăţeni români, care doreau să călătorească în direcția Roma, Italia. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că cetățenii minori aveau documentele de călătorie expirate, iar polițiștii de frontieră nu le-au permis ieșirea din țară. A fost informată compania aeriană, iar cei doi copii, împreună cu părinții care au renunțat la călătorie, au fost conduși în zona publică.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Administratie

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, domnul chestor de poliție Cornel-Laurian STOICA, a primit la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române vizita oficială de lucru a unei delegații din cadrul Direcției Poliției de Frontieră din Landul Bavaria

Publicat

pe

De

Delegația Poliției de Frontieră Române a fost condusă de domnul chestor de poliție Cornel Laurian STOICA, inspector general al IGPF, iar cea germană de către domnul Stephen SEILERadjunct al directorului Direcției Poliției de Frontieră din landul Bavaria. Din componența delegației germane au mai făcut parte domnul Christian DICHTL, șeful departamentului Management Misiuni Operative și domnul Franz SALZBERGER, din cadrul departamentului Relații Internaționale.

În cadrul vizitei la sediul IGPF, a avut loc o ședință de lucru la care a participat, pe lângă membrii celor două delegații, și domnul chestor-șef de poliție Benone-Marian MATEI – inspectorul general al Poliției Române. Discuțiile au vizat aspecte de interes comun în domeniul specific de activitate, cu accent pe evoluţia fenomenului migraţiei ilegale, combaterea criminalităţii transfrontaliere, precum şi situaţia operativă înregistrată la frontiera comună.

Totodată, a fost prezentat Centrul Operațional de Coordonare –  componentă organizatorică esențială în cadrul instituției pentru gestionarea integrată a frontierelor, fiind expuse capabilitățile de care dispune Poliția de Frontieră Română, în vederea asigurării unui înalt nivel de supraveghere şi control al frontierelor externe ale Uniunii Europene. De asemenea, a fost prezentată aplicația e-DAC, noul sistem digital de verificare a documentelor de identitate implementat începând cu data de 31 martie 2024, ca parte a efortului de simplificare și digitalizare a serviciilor publice oferite cetățenilor români.

Întâlnirea de la sediul instituției a inclus alte două vizite – una la Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii unde a avut loc o prezentare a activității specifice şi una la Muzeului Poliţiei de Frontieră Române.

În perioada 14-16 mai a.c., oficialii bavarezi au efectuat o serie de vizite de lucru și la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, respectiv la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, la Garda de Coastă și la Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București – Otopeni, unde au fost expuse modul de desfășurare a patrulării în comun, tehnica din dotare (inclusiv UAV-uri), un exercițiu demonstrativ pe Marea Neagră, precum și alte aspecte de natură operativă gestionate la nivel local.

Obiectivele propuse a fi atinse în cadrul vizitei din România au vizat familiarizarea oficialilor germani cu măsurile întreprinse de autoritatea de frontieră română în contextul ridicării controalelor la frontierele aeriene şi maritime, precum şi organizarea structurii în vederea accederii şi cu frontierele terestre interne la Spațiul Schengen. Au fost în discuții și eventuale activități și direcții de acțiune care urmează a sta la baza cooperării viitoare în plan bilateral, cu accent pe domeniul prevenirii și combaterii migrației ilegale, precum și alte aspecte conform domeniului de competență.

La final, delegaţia Poliției de Frontieră din Landul Bavaria a apreciat că obiectivele pe care și le-a propus, respectiv schimbul de bune practici referitoare la extinderea capabilităților de care Poliția de Frontieră Română dispune, atât în ceea ce privește resursa umană, dar și din punct de vedere logistic, au fost atinse. Mai mult, a fost apreciată modalitatea în care autoritățile române gestionează problematica complexă cu care se confruntă atât la frontierele interne, cât și la cele externe și au exprimat dorința de a consolida schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere, transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Polițiștii de frontieră au depistat în urma unor controale efectuate asupra a două mijloace de transport, 62 cetăţeni sirieni ascunși într-un loc special amenajat în semiremorca unui ansamblu rutier

Publicat

pe

De

In Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în țară, un cetățean lituanian, în vârstă de 33 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier, înmatriculat în Lituania. Conform documentelor prezentate, șoferul transporta saci cu pământ pentru flori și scoarță decorativă, pe ruta Bulgaria-Ungaria.

În baza analizei de risc și a cooperării cu polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali bulgari, a fost efectuat în comun controlul fizic asupra mijlocului de transport.  Astfel, în interiorul semiremorcii a fost descoperit un loc special amenajat, realizat din panouri din lemn, prevăzut cu guri de aerisire, unde exista suspiciunea că sunt persoane ascunse.

După deschiderea locașului de ascundere, au fost descoperite 33 de persoane, 31 de bărbați și două femei. În urma controlului corporal, al bagajelor și al mijlocului de transport, nu au fost descoperite documente care să ateste identitatea acestora.

În cadrul cercetărilor, persoanele au declarat verbal că sunt cetățeni de origine siriană, iar șoferul lituanian a declarat că a lăsat ansamblul rutier în localitatea Sofia, din Bulgaria, pentru a fi încărcat, de unde l-a preluat a doua zi, neparticipând la încărcarea mărfii.

De asemenea, în același punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru a intra în țară, un cetățean turc, în vârstă de 48 de ani, care conducea un autocamion, înmatriculat în Turcia. Șoferul transporta piese de mobilier pe ruta Turcia-Germania, având sigiliul vamal aplicat de Turcia.

În urma analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra autocamionului, constatând că sigiliul vamal a fost rupt și lipit. Colegii noștri au procedat la desigilarea compartimentului marfă, ocazie cu care au descoperit ascunse în interior 29 persoane, 27 de bărbați și două femei.

În cadrul cercetărilor, nu au fost descoperite documentele de identitate ale persoanelor în cauză, aceștia declarând verbal că sunt cetățeni sirieni și s-au urcat în autocamion într-o parcare din localitatea Sofia, din Bulgaria.

Față de șoferul turc a fost instituită măsura de nepermitere a intrării pe teritoriul României pentru o perioadă de 5 ani.

Având în vedere aspectele constatate, toți cei 62 de cetățeni sirieni, șoferii și mijloacele de transport au fost preluate de reprezentanții Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun, precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Operația navală sub egida Uniunii Europene, EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană

Publicat

pe

De

Fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale la bord, a acostat duminică, 12 mai, în Baza Navală din Souda, Insula Creta, Grecia, după ce joi, 9 mai, a executat manevra de plecare din locul de staționare permanent din Portul Militar Constanța, pentru a participa la Operația navală sub egida Uniunii Europene, EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană, până în cea de-a doua jumătate a lunii iunie.

 

Pe durata marșului de dislocare în teatrul de operații din Marea Mediterană, nava a executat o serie de exerciții specifice perioadei de integrare în cadrul operației, activități care au crescut gradual în intensitate și care au avut rolul de a întări coeziunea personalului și de a pregăti nava pentru provocările impuse de specificul misiunii.

 

Echipajul a executat o serie de instructaje, tehnici, tactici și proceduri în domenii precum menținerea vitalității navei și adoptarea unei posturi specifice stărilor de pregătire pentru luptă.

 

Pe timpul escalei fregatei „Regina Maria” în Portul Souda, vor fi executate o serie de activități specifice integrării în cadrul grupării navale a Operației IRINI.

Militari din echipa de comandă și din echipa de inspecție a navelor (boarding), precum și piloți navali vor participa la instruirea teoretică și practică specifică operației, care va fi organizată la sediul Centrului de pregătir NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) din Souda, acolo unde va fi utilizată baza materială de instruire, inclusiv simulatoarele specifice Operațiilor de Interdicție Maritimă.

Misiunea principală a fregatei „Regina Maria” pe durata participării la Operația EUNAVFORMED IRINI constă în asigurarea implementării embargoului Organizației Națiunilor Unite asupra armelor în Libia, ca parte a utilizării resurselor aeriene, satelitare şi maritime de care aceasta dispune.

 

De asemenea, în vederea menținerii păcii în aria de operații, fregata va executa o serie de misiuni secundare, precum monitorizarea traficului maritim şi aerian, promovarea imaginii operației în rândul navelor comerciale și a ambarcațiunilor care tranzitează zona de responsabilitate și executarea de inspecții la bordul navelor comerciale.

Fregata „Regina Maria” este comandată de comandor Mitel-Laurențiu Alexandru și are un echipaj format din peste 200 de militari.

( Corespondență transmisă de locotenent-comandor Andrei Pavăl, căpitan Cosmin Partene, sergent-major Cristian Vlăsceanu)

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Penitenciarul Ploiești câmp de război!

Nu mai este nimic de mirare. Totul se poate întâmpla în Penitenciarul Ploiești manageriat de comisarul șef Valentin Matei. In...

Exclusiv5 ore ago

Structurile din ordine si aparare ( MAI, MAN, SRI, etc) pot sa faca demersuri pentru acordarea cu textele directivei europene pe salarizare/7 iunie 2026 este doar termenul final de executare!

A fost publicata si a intrat in vigoare cea mai importanta directiva europeana pe salarizare din ultimii 10 ani si...

Exclusiv5 ore ago

Swinging-ul politic si protectia „divina” pentru aceasta grupare de criminalitate economico-financiar organizata din Prahova (I)

Pe noi, cei de la Incisiv de Prahova ne intriga aceasta secventa de subminare a economiei nationale, inca de pe...

D.N.A.o zi ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (II)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusivo zi ago

Elevii Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina au rămas fără pista de atletism iar normele de securitate la incendiu și iscirizare sunt încălcate!

Aceasta a fost distrusă în timpul lucrărilor la o sală de sport. Din această cauză, elevii sunt nevoiți acum să...

Exclusivo zi ago

Se confirmă faptul că răzbunările maleficului Ilie Marian au avut ca scop mazilirea directorului adjunct de la Penitenciarul de Femei Ploiesti Târgșorul Nou

Spectacolul evadărilor din poliția penitenciară băștinașă ar putea descalifica orice țară europeană de pe podiumul rușinii. Cu toate acestea, Franța...

Exclusivo zi ago

Din cauza unor judecatoare din TMB-Sectia contencios administrativ care aveau soti pilosi, cu influenta in PSD, s-a modificat in 2018, art 10 din legea 554/2004, astfel incat sa poata fi distruse dosarele colective ale sindicatelor

Cautand prin niste hotarari judecatoresti mai vechi, am dat de urmatoarea explicatie ( vezi foto) data de un judecator din...

Exclusivo zi ago

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu...

Exclusiv2 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (I)

In data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe Langa Inalta Curte de...

Exclusiv2 zile ago

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de campanie a lui Bogdan Cristian Nica, candidatul PNL la Primăria Ploiești.

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de...

Exclusiv2 zile ago

Noile condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG  nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile...

Exclusiv3 zile ago

Cu obraznicia și tupeul marca PSD, Andrei Volosevici se filmează pozând în salvatorul cetății

Consilierul local Cristian Ganea, despre comportamentul primarului Volosevici care descopera…apa calda si se lauda cu proiecte incepute în mandatul trecut:...

Exclusiv3 zile ago

Jaful din bugetul public pare a fi un sport național la Aricestii Rahtivani/Primarul din Aricestii Rahtivani a trecut in barca baronului judetean Mircea Cosma si candideaza din partea PSD

Aricestii Rahtivani, cea mai bogata comuna a judetului nostru-vaca de muls pentru apropiatii primarului Gheorghe Orbu Jaful din bugetul public...

Exclusiv3 zile ago

CUM SE ACOPERA GAFELE DE MANAGEMENT IN POLITIA ROMANA?

Cam tot asa cum pisica isi ascunde fecalele, dezvaluie Vitalie Josanu. „Doar ca, spre deosebire de feline, sefii nostri au...

Diverse3 zile ago

Ghidul Complet pentru Alegerea Cabinei Foto Perfecte la Evenimentul Tău

Alegerea unei cabine foto adecvate poate transforma orice eveniment, fie că este o nuntă, o petrecere de burlac sau o...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv