Actualitate
Degeaba ne lăudăm cu ritmuri fantastice de creștere

Degeaba ne lăudăm cu ritmuri fantastice de creștere. Uniunea Europeană, pe medie, a câștigat în această perioadă 1500 de Euro/capita, în timp ce în România câștigul a fost de 1.400 de Euro/capita. Germanul, cu ritmuri mult mai modeste de creștere economică, a câștigat per capital 1700 de Euro, austriacul 1800 de Euro, polonezul 1500 de Euro, slovenul 2.300 de Euro. În timp ce toți au avut grijă de finanțele publice și și-au păstrat spațiul fiscal pentru stimulare, atunci când va fi nevoie. Spațiu pe care România nu îl are. Am detaliat pentru Psnews, precizeaza analistul Radu Soviani.
,,Creșterea economică este peste așteptări’’. Cât sunt așteptările
Când ministrul de finanțe și-a trecut bugetul prin Parlament, creșterea economică pe care a fost construit principalul instrument de politică al guvernului – bugetul, era estimată la 5,5%. Cifra de creștere a fost menținută și în prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de Prognoză care vede pentru România creștere economică de 5,5% anul acesta și o accelerare a ritmului până la 5,7% în 2020.
Cunoașteți opinia mea: prognoza de creștere ecoomică de 5,5% a fost inventată nu pentru că ar fi rezultat din calcule ci pentru că administratorii economiei aveau nevoie de această cifră care să supra-dimensioneze așteptări de venituri bugetare și să subdimensioneze porția din acestea îndreptată spre cheltuieli. Cu alte cuvinte, să falsifice deficitul bugetar.
Nu a existat o recunoaștere mai clară decât cea făcută astăzi de premier, în privința umflării prognozelor de venituri bugetare, la începutul anului, în scopul sus-menționat: ,,Cifrele publicate recent de Institutul Național de Statistică arată că economia României înregistrează o evoluție peste așteptări. În primul trimestru al acestui an PIB-ul a crescut cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului trecut’’. Peste așteptările cui?
Așteptările guvernului pe baza cărora și-a programat cheltuieli cu sursa venituri supra-estimate sunt de creștere economică de 5,5% la final de an, iar creșterea economiei după jumătate de an este de 4,8%. Observăm însă, că spre deosebire de anii 2017-2018, când creșterea economică a accelerat în trimestrul II față de trimestrul I, acum, în 2019, ritmul de creștere înregistrat este inferior celui din primele 3 luni ale anului: 4,4% față de 5% în trimestrul I. Deci economia frânează.
Economia frânează în ciuda unui stimul fiscal nenecesar în perioadă de creștere economică pompat în economie în ultimele 9 luni, în principal prin majorarea veniturilor salariale. Deficitul bugetar din ultimele 3 luni ale anului trecut a însemnat o cheltuială pe datorie de 10 miliarde de lei. Iar în următoarele 6 luni, alte 20 de miliarde de lei cheltuială pe datorie. În ciuda acestui ,,stimul’’ de peste 6 miliarde de Euro (6% deficit raportat la PIB-ul semestrial), bani pompați în principal în consum și nu în investiții, a fost reușită o creștere economică de 4,8% – ,,peste așteptări’’.
Ceea ce se întâmplă esențial diferit în semestrul II 2019 este că statul nu mai are spațiu de îndatorare în a doua jumătate a anului, așa cum a făcut în ultimele 9 luni. Spațiul de îndatorare bugetară coboară la numai 10 miliarde de lei în perioada iulie-decembrie 2019. Păstrând echivalențele și având în vedere intrarea pe minus a principalelor economiie europene, mai degrabă în trimestrul III se va înregistra o creștere economică reală mai apropiată de 3% și în trimestrul IV, în funcție și de evoluțiile europene, între 0 și 2%.
Ceea ce este de observat rațional în datele din prima jumătate a acestui an este că economia frânează în ciuda un stimul fiscal comparabil cu cel aplicabil în perioade de recesiune severă. Iar dacă economia se va apropia de creștere zero în final de an și își inversează sensul în 2020, atunci când va fi nevoie de stimul fiscal, statul nu va avea de unde să îl acorde. Cel mai probabil deficitul bugetar va depăși 4% anul acesta, și asta cu restrângeri de cheltuieli deja programate, așa cum pre-anunță rectificarea bugetară, care va pune și mai multă pe scăderea ritmului de creștere economică. Cu o prognoză oficială de creștere de 5,7% în 2020, administratorii finanțelor publice pot contrapune un singur argument, ne-economic: ,,Ce e rău în a avea puțin optimism?’’. Doar că aici nu vorbim despre optimism ci despre un soi de majorate financiare cu politici economice nefundamentate.
Concluziv, nu este vorba despre vreo performanță în creșterea economică de 4,8%, în condițiile în care a existat un stimul fiscal de 6 miliarde de Euro în ultimele 9 luni iar BNR a pus gaz peste foc, ratându-și obiectivul de menținere a stabilității prețurilor prin ținerea dobânzilor la un nivel prea jos, pentru prea mult timp, alimentând păgubos aventurile fiscale. Pe datorie.
Din 2015 până în 2018, PIB-ul real/capita în România s-a majorat de la 7.300 de Euro la 8.700 de Euro, ajungând de la 27,3% din media Uniunii Europene până la 31% în 2018. Spre comparație, Grecia, în 2018, avea un PIB/capita mai mult decât dublu: 17.800 de Euro (63%). Cu ritmuri de creștere economică excepționale, bazate exclusiv pe datorie. Degeaba ne lăudăm cu ritmuri fantastice de creștere. Uniunea Europeană, pe medie, a câștigat în această perioadă 1500 de Euro/capita, în timp ce în România câștigul a fost de 1.400 de Euro/capita. Germanul, cu ritmuri mult mai modeste de creștere economică, a câștigat per capita 1700 de Euro, austriacul 1800 de Euro, polonezul 1500 de Euro, slovenul 2.300 de Euro. În timp ce toți au avut grijă de finanțele publice și și-au păstrat spațiul fiscal pentru stimulare, atunci când va fi nevoie. Spațiu pe care România nu îl are.
Ce urmează? Românilor li se va permite să păstreze mai puțin din ceea câștigă în anii următori în timp ce li se va permite să păstreze mai puțin și din ceea ce investesc. Amputarea ofertei și creșterea barierelor pentru a produce bunuri și servicii de către companii (care deja se manifestă) se va întoarce împotriva consumatorilor care vor beneficia de o cantitate mai redusă de bunuri și servicii și prin urmare mai scumpă. Taxarea suplimentară va reduce oferta de locuri de muncă și infuziile de capital, în timp ce bariere suplimentare vor fi păstrate prin aparatul bugetar supra-dimensionat. (Irinel I.).
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor