Actualitate
Majorarea nominală a datoriei publice reprezintă exclusiv furt de la sectorul privat

Majorarea nominală a datoriei publice reprezintă exclusiv furt de la sectorul privat și nu am vreo reținere în a o denumi furt întrucât plusul de împrumuturi nu s-a transformat nici în școală, nici în stradă, nici în spital. Exclusiv salarii și pensii fără restructurare plătite din taxe și impozite prezente și mai ales viitoare, majorate. Într-o teorie pe care aș numi-o epigonic față de Einstein ,,teoria relativității economice’’, elementele ei pot fi definite astfel: steaua bugetară este cea care fură materie de la steaua privată într-un asemenea ritm încât anticipează iminența unei supernove, în care steaua bugetară va exploda sub presiunea materiei (datoriei) accumulate, precizeaza pe pagina sa de socializare cunoscutul jurnalist si analist economic, Radu Teodor Soviani.
Pentru PS News, acesta a detaliat de ce bugetul din 2019 nu este o GAURĂ NEAGRĂ ci o SUPERNOVA:
A devenit viral pe Internet pretinsul demers de marketing al unei mari companii de prezervative al cărei trăgaci a fost fotografierea cele mai mari găuri negre din univers. Mesajul, indiferent dacă este sau nu al companiei (fotografia aici) este memorabil: ,,La fel ca toată lumea putem înțelege pe deplin fascinația și emoția creată de descoperirea unei găuri în univers. #Own YourSituation’’. Mesajul însoțește o fotografie stilizată a găurii negre recent descoperite și fotografiate multi-telescop, perfect circulară (spre deosebire de original) și sugerând acel strat subțire de cauciuc folosit contraceptiv sau ca mijloc de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Fotografierea cele mai mari găuri negre cunoscute are deja efecte economice. Companiile care au legătură cu producerea de telescoape spațiale au înregistrat deja pe piața din China salturi semnificative după ce fotografia a fost făcută publică. Potrivit Bloomberg (care numește evoluția drept ,,câștiguri stelare’’) într-o singură zi, acțiunile Phoenix Optical au înregistrat un avans de 9,9%, titlurile Zhejiang Southest Space s-au scumpit cu 10% înainte să închidă cu o creștere temperată de peste 3%, iar acțiunile Shanghai Moons Electric s-au scumpit inițial cu 4%.
Știrea este însă că omenirea a văzut pentru prima dată imaginea unei găuri negre, capturată de telescopul Event Horizon care interconectează mai multe telescoape din lume și care, potrivit cercetătorilor, validează teoria relativității a lui Einstein. Gaura neagră are o masă de până la 6,5 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui și o gravitație de 6,2-6,6 miliarde de ori mai mare decât a Soarelui. A fost descrisă de oameni de știință că ar arata ca ,,porțile iadului’’. În mijlocul fotografiei este o umbră prin care lumina nu trece. Găurile negre se formează după ce o stea gigant moare în urma unei explozii Supernova. Potrivit NASA, găurile negre sunt orice mai puțin găuri, fiind în fapt a cantitate gigant de materie compresată într-un spațiu foarte redus. NASA ne spune că o gaură neagră de 10 ori mai masivă decât Soarele poate compresa toată această materie într-o sferă de diametrul orașului New York. Altfel spus, gaura neagră recent descoperită conține și compresează materia de pe întregul pământ, într-o mică biluță. Tot potrivit NASA, Supernova este o explozie a unei stele gigant și se întâmplă când apare o schimbare în nucleul stelei și se întâmplă fie când steaua rămâne fără combustibil nuclear sau când, într-un sistem binar, cu două stele care gravitează în jurul aceluiași punct una dintre stele fură materie de la cealaltă și acumulează atât de multă materie încât până la urmă explodează.
Am folosit această descoperire crucială, a găurii negre din centrul galaxiei Messier 87, pentru a încerca să fac o paralelă cu riscurile economiei în contextul evoluției bugetare actuale, pentru România. Și ca să argumentez că, așa cum arată economia și bugetul acum, mai degrabă ele pot fi descrise drept un preludiu de Supernova și nu drept o gaură neagră (cum sunt tentați să creadă și să acționeze politicienii, de orice culoare).
În acest moment economia României arată că sistemul binar de două stele: una dintre ele fură materie de la cealaltă, iar materia este banul. Steaua care fură materie este sectorul public iar cea de la care se fură este sectorul privat. Materia furată este depozitată contabil în ceea ce se numește ,,datorie publică’’, simplu spus, o sumă a tuturor deficitelor bugetare anuale la care se adaugă costurile anuale cu dobânzile pentru finanțarea datoriei publice. ,,Depozitul’’ reprezintă doar certitudinea unor viitoare taxe și impozite aplicate sectorului privat, cu alte cuvinte, certitudinea scăderea veniturilor disponibile pentru populație și companii.
Datoria publică a ajuns în acest moment undeva între 35 și 40% din PIB (depinde cum se măsoară), cu certitudine, peste 75 de miliarde de Euro. În 2007 eram la 12 miliarde de Euro. Într-un editorial anterior pentru PSNEWS numeam procesul de majorare a datoriei publice drept arme de distrugere în masă financiare. Am arătat cum din 2015 până în 2018, datoria publică s-a majorat cu peste 27 de miliarde de Euro. Mai adăugați încă minimum 6 miliarde de Euro plusul de deficit bugetar din 2019 și vom ajunge la un plus al datoriei publice de minimum 33 de miliarde de Euro, în numai 5 ani, bani care s-au dus exclusiv, din împrumuturi, pentru finanțarea majorării salariilor tuturor bugetarilor și fără restructurarea necesară, și pentru finanțarea majorării tuturor pensiilor, inclusiv ale celor speciale, deci tot fără o restructurare a sistemului de pensii speciale.
Această majorare de datorie publică reprezintă exclusiv furt de la sectorul privat și nu am vreo reținere în a o denumi furt întrucât plusul de împrumuturi nu s-a transformat nici în școală, nici în stradă, nici în spital. Exclusiv salarii și pensii fără restructurare plătite din taxe și impozite prezente și mai ales viitoare, majorate.
Într-o teorie pe care aș numi-o epigonic față de Einstein ,,teoria relativității economice’’, elementele ei pot fi definite astfel: steaua bugetară este cea care fură materie de la steaua privată într-un asemenea ritm încât anticipează iminența unei supernove, în care steaua bugetară va exploda sub presiunea materiei (datoriei) acumulate. Cu alte cuvinte, vom avea curând, o SUPERNOVA.
Abia apoi urmează gaura neagră, după această explozie, în același proces de definire numind-o criză. Ca și gaura neagră, criza are o concentrare atât de puternică încât nu pătrunde lumina prin ea și nici nu este reflectată. Continuând această paralelă, ajung la convingerea că decidenții români sunt conștienți că manufacturează o criză de MARE amploare (criză bugetară peste care se va suprapune o criză de balanță de plăți și o criză valutară, urmată de criză a finanțării datoriei publice’). Rezultatul nu poate fi decât o gaură neagră, pentru că, așa cum s-a demonstrat la precedenta criză din 2008-2012 (în care România a înregistrat cea mai lungă recesiune din Uniunea Europeană, tratată cu cele mai draconice măsuri (amputare multiplă a puterii de cumpărare prin tăierea salariilor, majorarea TVA, deprecierea leului, majorarea ratelor de dobândă), criza a fost folosită ca o oportunitate nu pentru dezvoltare (stradă, școală, spital) ci pentru furtișaguri multiple, inclusiv menținere de poziții.
Vă întreb: nu este paradoxal că aceia care au refuzat să vadă criza în 2008 și nu au știut să o gestioneze, sunt încă la butoane în 2019? Și da, mă refer inclusiv la cei din Banca Națională, pentru care criza a reprezentat un bun pretext pentru a își da bonusuri și majorări de salarii (în timp ce salariile private și ale bugetarilor erau decimate), dar și a decidenților politici, de acum.
Aceiași, așteaptă cu emoție și înfrigurare acum SUPERNOVA pe care o ,,supraveghează’’ prin furtul permanent de materie in sectorul privat, sperând doar că explozia se va produce și transforma în gaură neagră, după alegeri, urmând să se înfrupte din nou, din ea.
Și încă ceva, în contextul teoriilor relativității și a ,,teoriei relativității economice’’, vă sugerez să vedeți ce a mărturisit că a învățat Mugur Isărescu de la Einstein în această DECLARAȚIE filmată, rară, din urmă cu 8 ani, pe care o găsiți aici). Și vă invit să reflectați: ce este definit va fiind așteptarea ca rezultatul să fie diferit, deși de fiecare dată faci același lucru, cu aceleași instrumente? (Irinel I.).
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor