Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/ Dan Mihalache nu a renuntat la visul de a veni in fruntea SIE/Gata, Dragnea muta la SIE!

Publicat

pe

Pe tabla de sah pe care se joaca inca viitorul lider al Romaniei si soarta intregii tari deopotriva, Liviu Dragnea face o mutare spectaculoasa, desi la prima vedere pare un pas inapoi. Si inca pe fondul unei „dezmorteli” politice de ultima ora a lui Klaus Iohannis, „neamtul” hotarand sa-si joace al doilea mandat pe o singura carte, cea a intrarii la rupere la actuala putere pesedista. Iar strategia defensiva a lui Liviu Dragnea nu are cum sa fie salutata nici macar pe plan intern, acolo unde atat „fundamentalistii” din aparatul de partid, cat mai ales oamenii din sistem care    l-au sprijinit intens din umbra, cu riscurile de rigoare, bineinteles, aratandu-se deja satui de„jocul de glezne” al liderului pesedist. Pentru ca, intr-adevar, desi instalata de mai bine de un an la butoanele Palatului Victoria si cu o larga majoritate in Parlament, actuala Putere pare incapabila de a clinti macar un singur fir de par din capul statului paralel. Astfel ca doar „amusineaza” perimetrul sistemului, neindraznind inca sa calce imaginara linie rosie care ii desparte de preluarea controlului asupra barem a unei singure structuri informative.

Iata insa ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, Liviu Dragnea s-ar fi decis sa mute exact acolo unde rivalii sai se asteptau mai putin , la varful SIE, punand deja presiune pe seful statului pentru a stopa „interimatul” fara de sfarsit al generalului Silviu Predoiu. Astfel ca, stiind foarte bine ca Eduard Hellvig ramane totusi singurul sef de serviciu secret girat de Iohannis iar Pahontu se agata inca de bruma de sprijin pe care o mai are peste Ocean, liderul PSD si-a instrumentat oamenii de incredere sa comunice, pe toate canalele mai mult sau mai putin oficiale deschise catre marile cancelarii occidentale ca Iohannis trebuie sa demonstreze ca nu este captivul statului paralel prin nominalizarea unui nou sef al Serviciului de Informatii Externe. Post care este vacant, sa nu uitam, inca din data de 26 septembrie 2016, cand orgoliosul Mihai Razvan Ungureanu a fost nevoit sa-si dea demisia ca sa nu-i bata mascatii dimineata la usa… Iar cum ambii conducatori operativi ai SIE, atat Silviu Predoiu cat si Vasilica Sarca tocmai ce implinesc „baremul” de pensionare de 60 de ani, Dragnea vrea sa profite la maxim de aceasta oportunitate, astfel ca a si declansat, prin intermediul ministrului de Externe, Teodor Melescanu o ampla operatiune de evaluare a personalului din ambasadele si consulatele romanesti din strainatate. Si desi multi s-au trezit urland ca vor fi retrasi de la posturi ambasadorii care nu au pupat papucul noului sultan politic, in fapt operatiunea priveste strict readucerea in tara a „acoperitilor” din vechea garda a SIE, oamenii generalului Predoiu urmand a fi inlocuiti cu cadrele de nadejde ale liderului pesedist.

Pactul de la Intercontinental

In aceste zile, la Hotelul Intercontinental din centrul Capitalei au avut loc runde decisive de negocieri neoficiale privind viitoarea strategie de politica externa a Romaniei. Iar dincolo de pasarea „cartofului fierbinte” al Ambasadei Romaniei in Israel s-a decis ca in mainile presedintelui Klaus Iohannis sa ajunga si decizia nominalizarii unui nou sef al Serviciului de Informatii Externe. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, una dintre principalele vederi ale „pactului de la Intercontinental” priveste tocmai scoaterea lui Iohannis  din „carapacea” de la Cotroceni inainte de intrarea Romaniei in „Troica Europeana”, moment din care orice miscare brusca de strategie nu va mai fi posibila. Si cum „neamtul” deja a gafat de la prima iesire publica pe aceasta tema, strategii din umbra ai liderului pesedist Liviu Dragnea spera ca Iohannis „sa o ia prin balarii” si in continuare, mai ales atunci cand se va strange surubul asupra lui. Caci un Serviciu de Informatii Externe fara sef oficial inca din 2016 nu poate fi in niciun caz un semnal pozitiv ca sistemul din Romania nu sta pe un butoi de pulbere. Astfel ca, pozand in „impaciuitorul” neamului, Dragnea deja transmite pe toate canalele ca seful statului trebuie sa se pronunte cat mai rapid pe tema noului sef al SIE, mai ales ca implinirea varstei de pensionare de catre actualii conducatori va fi exploatata la maxim.

Experimentul Hellvig

Mai mult, Dragnea stie foarte bine ca daca ar face el primul pas pentru o numire politica la SIE, influentii generali de aici s-ar plange imediat partenerilor externi ca li se baga pe gat o marioneta care sa vina cu propriul „bagaj” de pile si cunostinte, ceea ce ar putea afecta grav buna activitate a serviciului. Unul care, totusi, sa nu uitam, a fost singura structura  care a reusit sa se tina departe de tentatiile statului paralel aflat la apogeul sau… Insa cum generalul Silviu Predoiu este vazut totusi drept un „vanator de pesedisti”, fiind acuzat de „falanga stanga” a sistemului ca si-a „devorat” tocmai „creatorul”, generalul Adrian Isac, actuala Putere va face tot posibilul pentru a-i scurta interimatul. Mai ales ca „marota” revenirii lui Catalin Harnagea in fruntea serviciului pe care l-a mai condus intre 30 iulie 1997 si 1 iulie 2001 pare sa fi fost deja muscata de liderii ALDE, care agita deja, la randul lor, apele in acest sens… Si uite cum Iohannis, a carui pepiniera de cadre o fi ea sublima, dar lipseste cu desavarsire este impins de la spate sa repete experimentul numirii politicianului Eduard Hellvig in fruntea Serviciului Roman de Informatii. Numai ca, de aceasta data, fiind vorba de SIE, partenerii strategici vor fi si mai atenti pe propunerea pe care Iohannis va fi presat sa o faca. Si cum Dan Mihalache nu a renuntat la visul de a veni in fruntea SIE, barem din spirit de vendetta pentru „episodul Belgrad”, avansarea numelui sau, fie si una bagata expres la inaintare, poate fi lovitura cu manta de care Dragnea are atata nevoie pentru a repurta  apoi prima victorie de etapa in preluarea controlului sistemului pentru urmatorii sapte ani…    (Catalin Tache).

 

Actualitate

John Phelan anulează contracte pentru eficiență bugetară în Departamentul Marinei

Publicat

pe

De

Măsuri de reducere a cheltuielilor în DoD

Secretarul Departamentului Marinei, John Phelan, a emis două memorii prin care anulează o serie de granturi și contracte, cu scopul de a elimina cheltuielile nejustificate din cadrul Departamentului Apărării (DoD). Printre contractele vizate se numără și cele legate de software-ul pentru întreținerea navelor și aeronavelor.

„Apreciez echipa Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE) pentru identificarea acestor oportunități de economisire și pentru creșterea capacității noastre de luptă” a declarat Phelan. În total, Pentagonul va economisi aproape 300 de milioane de dolari, conform unei declarații a lui Phelan postată pe platforma X.

Anularea contractelor NMRO

În memo-ul referitor la întreținere, Phelan a dispus încetarea tuturor contractelor din cadrul programului logistic Naval Maintenance, Repair and Overhaul (NMRO). Acest program a fost creat pentru a anticipa posibile defecțiuni ale sistemelor de pe nave și aeronave, utilizând inteligența artificială și alte analize predictive. Phelan a subliniat faptul că software-ul a fost supraingineriat și a devenit imposibil de utilizat, aceasta determinând anularea contractelor pentru a redirecționa economiile către o nouă strategie.

Contractele NMRO, acordate în 2021 către Lockheed Martin și dezvoltatorul IFS, au fost criticate. Un purtător de cuvânt al Lockheed a exprimat deschiderea de a colabora cu Marina asupra noii strategii și de a-și oferi expertiza pentru a asigura capacitatea de întreținere necesară.

Valorificarea fondurilor economisite

Anulările de contracte IT reprezintă, în total, peste 568 de milioane de dolari în valoarea contractelor, iar Phelan estimează că economia de până la 200 de milioane de dolari poate fi redirecționată în mod eficient.

Restructurarea priorităților

Un al doilea memorandum a vizat granturile și contractele DEI, schimbările climatice și alte programe care, conform lui Phelan, „nu sunt aliniate cu prioritățile DoD și DoN”. Au fost anulate 45 de granturi și contracte, inclusiv:

  • 2,7 milioane de dolari pentru studierea combustibililor pentru decarbonizarea navală la University of South Carolina
  • 3 milioane de dolari pentru studierea „Convingerii, Identității și Moralității în Medii Sociale-Cibernetice” la Carnegie Mellon University
  • 1,1 milioane de dolari pentru servicii de „consultanță de gen” la NAVSUP FLC Pearl Harbor
  • și altele

Phelan a anunțat că aceste anulări vor genera economii de până la 41 de milioane de dolari, fonduri ce pot fi mai bine alocate priorităților critice ale Marinei.

Colaborarea cu birourile de contractare

Phelan a solicitat colaborarea secretarului adjunct al Marinei pentru Cercetare, Dezvoltare și Achiziții cu birourile de contractare pentru a asigura anularea imediată și dispunerea promptă a fondurilor și activităților rămase în conformitate cu ordinele sale.

Deciziile lui Phelan vin la doar câteva săptămâni după ce Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a publicat un memo pe 10 aprilie privind anularea unor contracte majore de consultanță IT și altele care susțin activități DEI, schimbări climatice, răspuns Covid-19 și altele neesențiale, economisind peste 5 miliarde de dolari.

Citeste in continuare

Actualitate

Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma

Publicat

pe

De

Sicriul Papei Francisc, purtat de un papamobil modificat

Sicriul Papei Francisc va fi purtat sâmbătă cu un papamobil special adaptat pentru această ocazie, același vehicul pe care Suveranul Pontif l-a folosit în călătoriile sale anterioare. Ceremonia va începe la Vatican și se va încheia la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, marcând o ultimă călătorie simbolică pentru liderul spiritual.

Detalii despre transportul sicriului

Papamobilul a fost utilizat anterior de Papa Francisc în timpul unei călătorii în Orient, însă pentru funeralii a fost modificat pentru a susține o platformă funerară. Aceasta va fi ultima dată când pontiful argentinian va fi transportat într-unul dintre aceste vehicule, care au fost parte integrantă a interacțiunii sale cu credincioșii.

Ceremonia religioasă și parcursul cortegiului funerar

Ceremonia religioasă a început la ora locală 10:00 (8:00 GMT) în Piața Sfântul Petru din Vatican. După slujbă, cortegiul funerar va străbate străzile Romei în direcția Bazilicii Santa Maria Maggiore, locul ales de Papa Francisc pentru a fi înmormântat.

O inmormântare intimă și semnificativă

Înmormântarea va avea loc într-un cadru restrâns, în prezența cardinalilor, apropiaților și a unor persoane defavorizate. La cererea papei, vor fi incluse și persoane sărace și fără adăpost, subliniind angajamentul său față de cei nevoiași.

O schimbare de tradiție

Papa Francisc va fi primul Suveran Pontif care nu va fi înmormântat în Bazilica Sfântul Petru în mai bine de un secol. Se estimează că la funeralii vor participa aproximativ 200.000 de persoane, împreună cu peste 130 de delegații din diverse țări și organizații internaționale.

Moartea Papei Francisc

Francisc a decedat în Lunea Paștelui, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, urmat de comă și insuficiență cardiacă. Starea sa de sănătate s-a deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, afectat de insuficiență respiratorie acută, hipertensiune arterială și alte probleme medicale.

Citeste in continuare

Actualitate

Prezența lui Elon Musk la interviul secretarului Forțelor Aeriene a lui Trump stârnește controverse

Publicat

pe

De

Prezența fondatorului SpaceX, Elon Musk, la interviul președintelui Donald Trump cu Troy Meink, nominalizat pentru funcția de secretar al Forțelor Aeriene, a fost confirmată de Meink în răspunsurile scrise către senatoarea Elizabeth Warren, obținute de Breaking Defense. Musk a fost menționat drept „unul dintre mulți” la întâlnire, fără a adresa întrebări, doar Trump interacționând cu acesta.

Controversele numirii: favoritism și legături cu SpaceX

Dezvăluirea prezenței lui Musk generează îngrijorări privind legăturile lui Meink cu SpaceX, după ce Reuters a raportat că Musk l-a recomandat pe Meink, acesta fiind implicat în acordarea unui contract important pentru SpaceX. Meink, în prezent director adjunct la Oficiul Național de Recunoaștere, a negat legături personale cu Musk și a negat orice conflict de interese.

Politico a fost prima publicație care a raportat despre prezența lui Musk la interviu. Senatorii Elizabeth Warren și Tammy Duckworth și-au exprimat anterior îngrijorările cu privire la candidatura lui Meink, caracterizând raportul Reuters ca având „acuzații extrem de grave de favoritism.”

Întrebări fără răspuns și presiuni politice

Warren a declarat că participarea lui Musk la interviu ridică noi întrebări despre influența sa asupra numirii și potențialele beneficii obținute. Warren a subliniat că Musk nu are nicio îndreptățire să selecteze oficiali de securitate națională care pot acorda contracte semnificative din fonduri publice.

Deocamdată, nu este clar dacă această dezvăluire va afecta confirmarea lui Meink, care ar putea fi votată săptămâna viitoare. Cu toate acestea, la audierea de confirmare, niciun senator nu a ridicat întrebări despre legăturile lui Meink cu Musk, concentrându-se mai mult pe chestiuni locale sau programe de armament specifice.

Angajamente față de transparență și concurență

În răspunsurile scrise către Warren, Meink a subliniat intenția de a asigura un proces corect de licitație pentru competitori, dacă va fi confirmat. A promis că va promova inovația și concurența în cadrul bazei industriale de apărare, bazându-se pe experiența sa din cadrul NRO.

Meink a luat distanță și față de comentariile lui Musk din noiembrie, care susțineau că „avioanele de luptă cu echipaj uman sunt învechite în era dronelor.”

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv11 ore ago

Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute

Descoperiri importante în timpul verificărilor Polițiștii de frontieră giurgiuveni au realizat o descoperire notabilă în urma verificării a cinci autocare,...

Exclusiv2 zile ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusiv2 zile ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv3 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv3 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv3 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv3 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv3 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv4 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv5 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv5 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv6 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv6 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv7 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusivo săptămână ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv