Connect with us

Anchete

Iata inca o sfidare la adresa romanilor

Publicat

pe

Un nou personaj toxic din Justitie pleaca din sistem cu o pensie de cateva mii de euro pe luna, fara sa raspunda pentru ce a comis in activitate, dezvaluie Lumea Justitiei. Ne referim la procurorul Eugen Stoina (foto) de la Parchetul Judecatoriei Sibiu, fost procuror DNA, cel care de curand a facut un nou accident rutier in timp ce conducea beat, povestind apoi cum l-au scapat politistii.  Sectia pentru procurori a CSM nu a putut bloca pensionarea lui Stoina decat doua zile.

Dupa ce marti, 19 martie 2024, au amanat discutarea cererii lui Stoina de eliberare din functie prin pensionare, joi, 21 martie 2024, procurorii din CSM i-au dat liber acestuia, aprobandu-i solicitarea. De ce au facut asta? Probabil pentru ca Inspectia Judiciara a transmis ca nu are de ce sa il cerceteze pe Stoina, intrucat abaterea constand in manifestari care aduc atingere prestigiului Justitiei a fost dezincriminata de fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, iar de dosar penal nu era cazul. Practic, oamenii ar trebui sa ii multumeasca lui Predoiu ca un procuror care vorba despre el ca de “un betiv notoriu”, care se urca la volan beat si care in trecut a facut paradeli la DNA pleaca linistit la pensie, urmad sa isi duca zilele cu vreo 3.000 euro pe luna. Frumos, nu-i asa? (Irinel I.).

Anchete

O serie de schimbări la statutul polițistului: decontarea cheltuielilor de asistență juridică, acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară și răspunderea materială a polițiștilor

Publicat

pe

De

O serie de schimbări la statutul polițistului sunt propuse prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență pus recent în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Noutățile vizează, printre altele, decontarea cheltuielilor de asistență juridică, acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară și răspunderea materială a polițiștilor, precizeaza cei de la sindicatul Decus.
Proiectul de OUG inițiat de MAI vizează consolidarea cadrului normativ pentru protecția juridică a polițiștilor, dar și punerea în acord a legislației care reglementează statutul polițistului cu mai multe decizii recente ale Curții Constituționale a României (CCR).
Mai exact, viitoarea ordonanță va modifica și completa Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, schimbările vizând decontarea cheltuielilor de asistență juridică, acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară și răspunderea materială a polițiștilor.
Astfel, când vine vorba despre decontarea cheltuielilor de asistență juridică, modificările și completările propuse prin proiectul de față urmăresc stabilirea, în mod clar și complet, la nivelul legislației primare, a conținutului juridic și a limitelor dreptului în virtutea căruia polițistului, împotriva căruia se desfășoară un proces penal și/ sau civil pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile cu asistența juridică.
Proiectul stabilește concret ordonatorul de credite competent să procedeze la decontarea cheltuielilor de asistență juridică (cel care asigură finanțarea unității în care polițistul era încadrat la momentul deschiderii procesului), termenul maxim până la care acestea pot fi solicitate (trei ani), precum și un plafon maxim până la care acestea pot fi acordate (valoarea unui câștig salarial mediu brut).
Apoi, schimbarea propusă la acordarea gradelor profesionale absolventului cu diplomă de licență al unui program de studii organizat la forma de învățământ cu frecvență în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a MAI în funcție de vechimea în structurile ministerului este motivată de punerea în acord a cadrului legislativ cu aspectele subliniate de Curtea Constituțională a României în Decizia nr. 298/2021.
În ceea ce privește cercetarea disciplinară, apare posibilitatea aplicării măsurii „atenționării” ca măsură administrativă cu rol preventiv și se stabilește un mecanism care să nu afecteze posibilitatea de modificare a raporturilor de serviciu ale polițistului în perioada cercetării disciplinare, dar care să permită continuarea cercetării disciplinare la noua unitate.
Totodată se modifică mai multe prevederi legate de răspunderea materială a polițistului, astfel încât legislația să fie în acord cu o serie de decizii CCR. De pildă, se stabilește că polițistul răspunde civil pentru întreaga pagubă, calculată la data constatării acesteia, și material, în limita a trei salarii lunare nete, pentru pagubele cauzate patrimoniului unității sau patrimoniului MAI, mai precizeaza sursa citata.
În fine, după cum este subliniat în nota de fundamentare a propunerilor, „se impune modificarea criteriului specific prevăzut la art. 10 alin. (1^2) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, în sensul în care persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcții de execuție vacante prin încadrare directă/ reîncadrare/ transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe față și/ sau gât, precum și în alte zone ale capului. Impunerea unui astfel de criteriu specific este justificată de necesitatea asigurării unor pârghii de protecție a polițiștilor care lucrează în contact direct cu cetățenii, astfel încât să nu se creeze eventuale situații de vulnerabilitate generate de identificarea acestora pe baza unor elemente particulare”. (Sava N.).
Citeste in continuare

Anchete

Magistratul CAB Mircea-Catalin Pavel a respins cererile de revizuire formulate intr-un dosar istoric

Publicat

pe

De

Decizia judecatorilor Valerica Voica, Constantin Epure si Alin-Sorin Nicolescu (foto) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de a-i achita definitiv pe securistii Marin Parvulescu si Vasile Hodis pentru presupusa implicare in omorarea inginerului Gheorghe Ursu (ICCJ mentinand astfel sentinta judecatoarei CAB Mihaela Nita) a fost confirmata joi, 9 mai 2024, de catre Curtea de Apel Bucuresti, dezvaluie Lumea Justitiei.

Amintim ca Lumea Justitiei a scris pe larg despre achitarea celor doi ofiteri de Securitate, explicand de ce Parchetul General a confectionat un rechizitoriu care arata mai mult a tratat de istorie decat a act de acuzare si de ce colonelul Hodis si maiorul Parvulescu ar fi putut fi condamnati daca procurorii s-ar fi miscat mai repede, in conditiile in care urmasii lui Gheorghe Ursu au depus plangeri penale inca din anul 1990.

Revenind: joi, 9 mai 2024, magistratul CAB Mircea-Catalin Pavel a respins cererile de revizuire formulate atat de catre Andrei Ursu si Olga Ursu-Stefan (copiii disidentului anticomunist), cat si de catre procurorii Laura-Adriana Popescu, Razvan-Horatiu Radu si Laurentiu Sorescu de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citeste in continuare

Anchete

Inca o garnitura de procurori se incalzeste pentru noua SIIJ

Publicat

pe

De

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii – in frunte cu presedinta CSM Denisa Stanisor (foto) – este asteptat sa anunte numele acestor anchetatori luni, 13 mai 2024, dezvaluie Lumea Justitiei.

Tot luni, Plenul CSM are pe ordinea de zi sesizarea ministrei Justitiei Alina Gorghiu in legatura cu modificarea atat a Codului de procedura penala, cat si a Legii nr. 303/2024 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Daca in privinta CPP Consiliul nu indica pasajele cu probleme, in partea cealalta, la statut, este vorba despre urmatoarele articole privind durata cursurilor INM, precum si felul in care acestea sunt incluse in calculul vechimii in profesie:

– art. 283 alin 1 si 3:

(1) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 este de 2 ani. (…)

(3) Dupa al doilea an de formare la Institutul National al Magistraturii, auditorii de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii in anii 2022-2024 sustin testul psihologic si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, potrivit dispozitiilor prezentei legi”;

– art. 294 alin. 2: „Prin exceptie de la prevederile alin. (1), dispozitiile prezentei legi care privesc calculul vechimilor fara luarea in considerare a perioadei cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie, in cazul examenelor, concursurilor sau procedurilor de selectie prevazute de prezenta lege, intra in vigoare la 1 ianuarie 2026. Pana la aceasta data, in calculul vechimilor prevazute de prezenta lege se ia in considerare perioada cat judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie”. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Lumea s-a saturat de atatea „suzete” conectate de Andrei Volosevici la prejudicierea bugetului

Idila primarului Andrei Volosevici cu fiica unui SRI-ist, tânăra Andrada Necșulescu, era cunoscuta de mult timp dar, era doar imorala....

Exclusiv2 zile ago

Nu e banc, dar asa s-au nascut bancurile cu militieni!

Doi pensionari cer la IGPR, copie de fisa de pensie, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul.. Solicitarea petentului nr.1,...

Exclusiv2 zile ago

Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor ( FSANP) a participat la protestul rezerviștilor militari, fiind singura federație din sistemul penitenciar care s-a alăturat protestului

Protestul a început la ora 12.00, iar la final o delegație a protestatarilor a fost prezenta la discuțiile din sediul...

Exclusiv4 zile ago

Pentru calvarul de pe străzile din Ploiesti – PSD-istul Andrei Volosevici – a fost agresat verbal si fizic de catre un cetatean al urbei lui Caragiale

Merită oraşul Ploiești titulatura de oraş european? Poate fi numit Ploiești oraş? La cum arată localitatea, ea nu se poate...

Exclusiv4 zile ago

Disperare mare mon cher!/Emil Drăgănescu, fost gardian public provenit de la Politia Locala Ploiesti si actual Prefect de Prahova, duce incompetenta/neputinta lui Virgiliu Nanu si a PSD la o adevarata opera de arta

Va dezvaluiam ca, intr-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD...

Exclusiv4 zile ago

FSANP se alătură protestului militarilor rezerviști/Polițiștii de penitenciare și militarii rezerviști cer eliminarea discriminărilor și inechităților în ceea ce privește pensiile militare de stat

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii rezerviști în fața Ministerului Apărării Naționale (MApN).  Sindicatele cer ajutorul președintelui...

Exclusiv4 zile ago

DNA ar trebui să se sesizeze!/Suspiciuni de corupție la nivelul conducerii ANP!/Transferurile angajaților – FOLOASE NECUVENITE?

Iata ca, DUPĂ CRIZE DE SECURITATE ȘI EVADĂRI – MAI NOU sunt SUSPICIUNI DE CORUPȚIE LA NIVELUL CONDUCERII ANP, aspecte...

Exclusiv4 zile ago

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 360/2002...

Exclusiv4 zile ago

Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP, solicită încetarea ABUZURILOR la Penitenciarul de Femei Târgșorul Nou

Printr-un articol postat pe site-ul de specialitate, al celor din penitenciare, Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor anunță public...

Exclusiv6 zile ago

Poliția Română desființează singura structură specializată în cercetarea delincvenței juvenile, în loc să o dezvolte

Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea...

Exclusivo săptămână ago

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice...

Exclusivo săptămână ago

Într-un gest de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova – isi recunoaste incompetenta si solicita sa NU fie VOTAT! (I)

Într-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la...

Exclusivo săptămână ago

Din păcate, în structurile de poliție exista şi chiar sunt promovați “șefi” care au mentalități de C.A.P.

Ne cerem scuze faț de cetțenii din Judetul Gorj, precizeaza cei de la sindicatul Europol. În “managementul” promovat de ei,...

Exclusivo săptămână ago

Cetățeanul afgan care a atacat pe cei doi polițiști de frontieră din cadrul ITPF Timișoara a fost capturat împreună cu cealaltă călăuză

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv2 săptămâni ago

Odată cu căderea PSD-iștilor, Jandarmeria s-a ales și cu disprețul victorioșilor, mai ales a USR-Plus-iștilor, principalilii profitori, proletcultiști cu zel dar plini de teorii fără aplicații practice

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!