Connect with us

Administratie

Povestea prahoveanului Victor Mirică, „pompierul anului 2022“! O relatare despre puterea dorinţei, curaj, spirit de sacrificiu şi semne vizibile ale unei lupte inegale

Publicat

pe

Auzim tot mai des că ne lipsesc modelele. Dar oare cât de mult le căutăm? Cât interes acordăm faptelor care au stat în spatele unui premiu sau când aflăm despre cineva că a făcut ceva deosebit pentru semenii lui? Despre plutonierul adjutant Victor Mirică, de la Detaşamentul din Mizil, am aflat pe 13 septembrie, când a obţinut titlul de „pompierul anului“. Am citit câte ceva despre intervenţia care i-a adus acest premiu, dar cel mai mult mi-au atras atenţia mâinile. Cele care „vorbesc“ despre spiritul de sacrificiu al acestor oameni care, de multe ori, uită de ei în dorinţa nebună de a salva vieţi şi bunuri. Victor Mirică este unul dintre ei şi, totodată, un prahovean de poveste şi un reper pentru noi toţi.   

O nouă tură de serviciu, într-o zi de februarie care nu anunţa nimic deosebit. Cu „Doamne-ajută“ la plecarea spre muncă şi cu gândurile împrăştiate şi la treburile casei, dar şi la sarcinile de serviciu, Victor Mirică s-a îndreptat către Detaşamentul de Pompieri din Mizil, unde-şi desfăşoară activitatea de coordonare. Lucrează aici de mai bine de 15 ani. Dar cum meseria de pompier este una a imprevizibilului, în „creierii“ nopţii, pe la 02.30 s-a dat alarma. Cea mai mare fabrică de carne din zonă fusese cuprinsă de un fum dens. Victor a plecat, ca de obicei, cu prima autospecială, fiind cel care urma să ia pulsul evenimentelor şi să coordoneze intervenţia.

A intrat în hală, în căutarea sursei de foc, alături de un coleg. Fumul era atât de gros de-l puteai tăia cu cuţitul, însă focul era ascuns. Şi-a scos mănuşile ca să sune la comandament şi să dea dispoziţiile necesare când, la un moment dat, „duşmanul“ şi-a scos „ghearele“. Vâlvătaia a răbufnit asupra lui, cuprinzându-i mâinile şi parte din echipament. S-a tăvălit pentru a stinge focul de pe haină, s-a uitat după colegul care fusese şi el atins de câteva „aşchii“ ale flăcării şi au reuşit să se retragă, primind primele îngrijiri de la colegi. În momentul retragerii a simţit că mâinile îl usturau cumplit. Suferise arsuri de gradele II şi III.

Între timp, la locul incendiului care s-a propagat rapid, înghiţind tot ce s-a putut pe o suprafaţă de aproape 7000 mp, au ajuns mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulaţă Judeţean. Unul dintre ele l-a preluat pe Victor Mirică pentru a-i acorda îngrijirile necesare. Îşi aminteşte când medicul de pe Ambulanţă i-a spus că va fi intubat pentru că este posibil să fi suferit şi arsuri ale căilor respiratorii, iar de aici firul i s-a înterupt până la spital, unde s-a trezit şi i-a putut mulţumi Divinităţii că este bine. Mâinile îi erau bandajate, dar cu ajutorul personalului medical şi al celor apropiaţi a reuşit să citească şi să răspundă nenumăratelor mesaje de sănătate şi încurajare pe care le-a primit în cele 21 de zile de spitalizare.

„Purtăm urmele focului peste tot“

Chiar dacă urmele acestei intervenţii încă mai vorbesc, Victor n-are nicio ezitare în a-şi expune mâinile. Are un optimist debordant. „Noi, pompierii, purtăm urmele focului peste tot. Mă bucur că se vindecă. Mi s-a propus să rămân să fac muncă de birou, dar am refuzat. Chiar dacă mă mai jenează arsurile, urmez toate sfaturile doamnei doctor şi mi-e bine. Mă descurc fără probleme“, ne-a mărturisit plutonierul adjutant.

Pentru curajul său, pentru modul în care a acţionat la incendiul din februarie, dar şi în toate celelalte situaţii, Victor Mirică a fost recompensat anul acesta cu titlul de „pompierul anului“. Un merit care este al întregului colectiv de salvatori din Detaşamentul de la Mizil. „Noi suntem o echipă, o familie. Ne bucurăm împreună, plângem împreună. Fiecare «mulţumesc» pe care îl primim după intervenţiile noastre este, de fapt, pentru întreaga echipă“, a completat interlocutorul nostru.

Puterea dorinţei

Vorbeşte cu mult drag şi multă mândrie despre „familia“ în uniformă. Una în care a intrat pe când avea 26 de ani, mânat de dorinţa de a deveni cadru militar, dar şi de cea a unui loc de muncă sigur. Mai încercase şi în anii precedenţi să intre în sistem, dar cum în criteriile de selecţie era şi limita de înălţime, Victor Mirică nu a putut convinge comisia de selecţie cu principiul că „esenţele tari se ţin în sticluţe mici“, el având 1,68m. S-a angajat la o fabrică de confecţii din zonă, însă la vârsta de 24 de ani, visul lui arzător începea să se concretizeze. Criteriul care i-a dat de furcă a fost eliminat, iar Victor a trecut cu brio toate probele de admitere la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu“ de la Boldeşti Scăeni. După doi ani în care a îmbinat teoria cu practica, şi-a început activitatea la Făgăraş, unde a lucrat şapte luni. Ulterior, a ajuns la detaşamentul din Mizil, unde îl regăsim şi astăzi.

Dincolo de uniforme, găsim OAMENI!

Îi apreciem, aflăm de ei ori de câte ori au o intervenţie reuşită, dar oare ce-o fi în sufletul acestor oameni când pornesc la o luptă inegală cu un duşman care n-are suflet şi limite?! În primă fază este dorinţa de a salva vieţi şi bunuri, pe de altă parte este curiozitatea a ceea ce vor întâlni la faţa locului şi a modului în care pot interveni. Şi, la final, speră să aibă parte de împlinirea sufletească că au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca să mai dea vieţii o şansă.

Bine-ar fi ca totul să se termine cu bine, dar oamenii aceştia văd şi asistă zilnic la toate trăirile de pe Pământ. Văd indiferenţa oamenilor la minimele sfaturi de siguranţă, inconştienţa vitezomanilor care apasă cu disperare într-o cursă unde câştigă, cel mult, câteva minute. Atunci când mai apucă să le câştige… Asistă la suferinţa celor care-şi pierd casele în câteva minute, dar, mai ales, la durerea aproape palpabilă a celor care-şi pierd apropiaţi în accidente, incendii, în capcana apelor etc.

Nu există salvator care să nu aibă intervenţii ce l-au marcat. Pe Victor l-au afectat cel mai tare două situaţii, în care vieţile răpite au fost din rândul copiilor. „Una a fost cu doi fraţi care s-au înecat într-un canal de irigaţii. Dacă tatăl ar fi avut telefonul la el, i-am fi putut salva. Dar a trebuit să meargă acasă ca să sune, iar timpul pierdut a fost favorabil morţii. Am simţit neputinţă şi revoltă faţă de situaţia în sine. Copiii ăia puteau trăi… O altă dramă a fost cea de la Sângeru, în care patru fraţi au fost înecaţi de viitură, în 2019. Am participat la căutări. A fost o intervenţie cruntă…“, ne-a povestit Victor Mirică.

Pompierii revin la locul intervenţiilor, şi nu numai. Ei sunt şi cei care salvează bucuria micuţilor care provin de familii amărâte sau care au fost lovite de vreun necaz. Şi, da, sunt momentele în care îşi permit să fie văzuţi plângând, când apa nu trebuie să le mai acopere lacrimile, ci lasă frâu liber emoţiilor.

Victor se bucură că în familia de la Mizil vin, an de an, întăriri. Cu noii soldaţi care păşesc în unitate, fiind curioşi, stângaci, cu nenumărate visuri, salvatorul nostru retrăieşte anii de început.

Şi speră ca împreună cu camarazii săi să fie un model de urmat pentru cât mai mulţi copii şi tineri. Este un domeniu greu, dar frumos, care are nevoie de oameni puternici, curajoşi, dar, mai ales, cu mult suflet şi dorinţă de a face bine!

Foto: arhivă personală Victor Mirică şi CJ Prahova

Administratie

Preluarea președinției Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră de către România

Publicat

pe

De

Reuniunea Comisiei Hidrografice la Constanța

Cea de-a XXIV-a reuniune a Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră s-a desfășurat la Constanța, unde Comandorul Alexandru Cătuneanu a preluat președinția organizației internaționale regionale pentru următorii doi ani.

Rolul Organizației Hidrogrifice Internaționale

Organizația Hidrografică Internațională (OHI), înființată în 1921, coordonează activitățile hidrografice la nivel global și stabilește standarde pentru cartografierea maritimă prin Comisiile Hidrografice Regionale.

Obiectivele Comisiei în perioada următoare

Sub președinția României, COMEDS va gestiona corespondența corectă între membrii comisiei și va îndeplini cerințele stipulate de statutul MBSHC, inclusiv coordonarea proiectelor de cartografiere internațională.

Provocările în gestionarea delimitării maritime

O problemă delicată este coordonarea hărților internaționale în regiuni disputate, cum ar fi cele între Grecia și Turcia, ce pot conduce la conflicte diplomatice dacă nu sunt gestionate corect.

Importanța dreptului internațional

Direcția Hidrografică Maritimă va colabora cu ministerele relevante pentru a asigura o abordare unitară în chestiunile de drept maritim, subliniind necesitatea consultării cu experți în domeniu.

Provocările și onorurile președinției MBSHC

Comandorul Lucian Grigorescu a evidențiat provocările asociate președinției, dar și onorurile de a conduce o echipă profesionistă capabilă să răspundă situațiilor de urgență, cum ar fi dezastrele maritime.

Colaborarea cu organizații internaționale

Comisia lucrează în strânsă colaborare cu Organizația Maritimă Internațională și alte organizații pentru a implementa standardele S-100, esențiale pentru navigația modernă.

Contribuția Forțelor Navale române

Marinarii militari români joacă un rol crucial în asigurarea unei navigații sigure și contribuie activ la rezolvarea dificultăților în domeniul hidrografiei maritime.

Această preluare a președinției subliniază angajamentul României pentru cooperarea regională și internațională în domeniul hidrografiei, având ca scop asigurarea unui mediu maritim sigur și bine gestionat.

Citeste in continuare

Administratie

COMEDS: A 62-a ședință plenară subliniază importanța sprijinului medical în cadrul NATO

Publicat

pe

De

Ședința plenară la Bruxelles

Între 19 și 21 noiembrie, Comitetul NATO al șefilor serviciilor medicale militare (COMEDS) a desfășurat cea de-a 62-a ședință plenară la sediul NATO din Bruxelles, reunită pentru a discuta inițiativele de sprijin medical ale Alianței, transmite Marius Batca pentru Agentia Media a Armatei.

Planul de acțiune medicală COMEDS

Un aspect central al întâlnirii a fost implementarea Planului de acțiune medicală, care vizează creșterea sprijinului medical în apărarea colectivă, punând accent pe interoperabilitatea între sectoarele medicale civile și militare.

Lecții învățate din conflicte recente

Plenul a abordat lecțiile medicale contemporane, în special din războiul din Ucraina, pentru a perfecționa strategiile medicale ale NATO și a pregăti Alianța pentru provocările emergente.

Mesajul conducerii COMEDS

Generalul-maior Tim Hodgetts, președintele COMEDS, a subliniat importanța comitetului în sprijinirea priorităților NATO, reafirmând angajamentul față de descurajare și apărare în cadrul Alianței.

Colaborarea și importanța strategiei medicale

Generalul-locotenent Andrew Rohling a evidențiat importanța Planului de acțiune medicală COMEDS în îndeplinirea cerințelor NATO privind capacitățile medicale, atât pentru operațiuni actuale, cât și pentru cele viitoare.

Tranziția de conducere

La finalul ședinței, generalul-maior Tim Hodgetts a predat funcția de președinte generalului de brigadă Petter Iversen din Norvegia, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale la capacitățile medicale ale NATO.

Rolul vital al COMEDS în contextul NATO

Prin eforturi de colaborare și inițiative strategice, COMEDS joacă un rol esențial în consolidarea sprijinului medical NATO, contribuind la abordarea provocărilor actuale și viitoare.

Acest eveniment subliniază angajamentul continuu al NATO de a integra sprijinul medical în strategia sa generală, asigurându-se că Alianța este pregătită să răspundă eficient la diversele provocări în domeniul apărării.

Citeste in continuare

Administratie

Sondaj CURS: Călin Georgescu, favorit în turul II al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

De

Rezultatele sondajului

Un sondaj realizat de CURS în ziua alegerilor parlamentare arată că Călin Georgescu este marele favorit al turului II al alegerilor prezidențiale, cu 57,8% din voturi estimate, în timp ce Elena Lasconi ar obține 42,2%.

Dinamica votului pe partide

Analiza votului electoratului arată că:

  • USR: 91,9% pentru Elena Lasconi, 8,1% pentru Călin Georgescu.
  • UDMR: 50,4% pentru Georgescu, 49,6% pentru Lasconi.
  • PNL: 63,9% pentru Lasconi, 36,1% pentru Georgescu.
  • PSD: 60,4% pentru Georgescu, 39,6% pentru Lasconi.
  • AUR: 93,8% pentru Georgescu, 6,2% pentru Lasconi.
  • SOS România: 89,6% pentru Georgescu, 10,4% pentru Lasconi.
  • POT: 93,3% pentru Georgescu, 6,7% pentru Lasconi.
  • Contextul votului
  • Deși Călin Georgescu se află în frunte, influențele politice interne și externe ar putea schimba dinamicile în viitor, subliniind incertitudinea procesului electoral.
  • Metodologia sondajului
  • Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 24.629 de chestionare aplicate la ieșirea de la urne, având o marjă de eroare de 0,6%.

Aceste rezultate indică o competiție strânsă pentru turul II al alegerilor prezidențiale, cu o divizare semnificativă între alegători în funcție de apartenența la diferite partide. Călin Georgescu pare să beneficieze în special de sprijinul susținătorilor AUR și altor partide mai mici, în timp ce Lasconi se bucură de o majoritate clară în rândul alegătorilor USR și PNL.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene...

Exclusiv3 ore ago

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Rețeaua de protecție În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a...

Exclusiv3 ore ago

Alexandru Fulgeanu: De la ghivece la scandaluri, între mantia de primar și controversele personale

Un final controversat de mandat După încheierea mandatului său, fostul primar al comunei Cătina, Alexandru Fulgeanu, a plecat la sfârșitul...

Exclusiv3 ore ago

Sindicatul Europol critică ipocrizia patriotismului în discursurile oficiale de 1 Decembrie

Discursuri emoționante la ceremonialul de 1 Decembrie Cu ocazia zilei naționale, sute de parlamentari și guvernanți din întreaga țară au...

Exclusivo zi ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv