Connect with us

Anchete

Ce nu se spune romanilor? Ministrul Aurescu – discutie misterioasa cu Big Pharma americana

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Comunicat oficial, sec: ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, ieri, o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc American (AJC), context în care a pledat pentru o prezenţă economică și militară americană cât mai consistentă în România şi a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit unui comunicat MAE transmis Agerpres, în cadrul discuţiei, ministrul Aurescu a abordat priorităţile de politică externă ale României, perspectivele Parteneriatului Strategic România – SUA, relaţiile cu caracter strategic România – Israel, relaţiile UE – Israel, precum şi angajamentul ţării noastre faţă de combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării şi pentru păstrarea memoriei Holocaustului. Ministrul de Externe a făcut referire la importanţa Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv reducerea decalajelor dintre Estul şi Vestul Europei şi care reprezintă o contribuţie valoroasă la creşterea coeziunii UE şi la consolidarea cooperării transatlantice, aspect pe care România l-a promovat substanţial şi constant în ultimii trei ani. El a evidenţiat importanţa realizării proiectului feroviar Constanţa – Gdansk (Rail2Sea) şi a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaţionale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar şi cu implicaţii strategice.

Lucruri bune și frumoase.
Dar parcă ceva nu se leagă.

AJC este o foarte respectabilă instituție de advocacy, o asociație, cea mai veche în domeniu, care militează pentru drepturile evreilor de pretutindeni, pentru egalitate socială și eliminarea discriminărilor din societate.
Este firesc ca reprezentantul guvernului român să discute cu AJC despre recrudescența antisemitismului ori despre relațiile României cu Israelul.

Dar e cel puțin bizar, în umila noastră opinie, ca ministrul român de Externe să discute cu președintele acestui comitet despre vizele românilor sau sporirea efectivelor militare ale SUA în România, despre prioritățile politicii externe a României ori despre calea ferată Constanța-Gdansk.

Nici măcar nu e vorba de Congresul Mondial Evreiesc, condus de Ronald Lauder, cea mai mare organizație a evreilor, ci, repetăm, de o foarte respectabilă asociație de lobby evreiesc, dar fără anvergura necesară implicării în chestiuni care țin de Departamentul de Stat ori de Pentagon. O asociație care, în trecut, a fost condusă de fostul ambasador american în România, Alfred Mosen.

Și atunci de ce să fi avut loc această misterioasă discuție a lui Bogdan Aurescu, ministrul nostru, cu preşedintele AJC, Harriet Schleifer?
Și încă într-un moment în care ne miram ieri că președintele Klaus Iohannis nu a marcat nici măcar cu două rînduri împlinirea a opt decenii de la cumplitul pogrom al evreilor, comis de Mișcarea Legionară. Asta, apropo cît de mare e interesul acordat problemelor evreiești în statul român.

La fel de ciudat e că la discuție nu a fost invitat să participe și președintele Federației Comunităților Evreiești din România, ori măcar deputatul evreilor.
Un scaun în plus nu ar fi deranjat pe nimeni.

Nu știm care o fi fost adevăratul subiect al discuției ministrului de Externe cu doamna Harriet Schleifer.

Dar știm cu precizie un lucru: doamna în cauză este, împreună cu soțul, patroana multimiliardară a uneia dintre cele mai puternice firme din Big Pharma, cunoscuta Regeneron Pharmaceuticals.

Compania care a devenit încă mai celebră pe mapamond în octombrie, cînd a preparat un medicament care l-a vindecat de Covid 19 pe Donald Trump, după care i s-a acordat suma de 500 de milioane de dolari din partea guvernului american pentru a lansa și testa respectivul medicament în regim de urgență, pentru a fi lansat cît mai rapid pe piață.

În acea perioadă, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București a fost inclus într-un studiu clinic în care este testat medicamentul cu anticorpi REGN-COV2 dezvoltat de Regeneron, care nu este, trebuie spus, un vaccin. Aflam din presa vremii că Balș este, interesant, singura instituție din Uniunea Europeană inclusă în acest studiu. În cadrul studiului, unii pacienți cu forme severe de Covid-19 urmau să primească tratament cu medicamentul experimental REGN-COV2.

La finele lunii octombrie, presa americană relata că Regeneron a oprit temporar testele după ce au apărut probleme la unii pacienți, apoi le-a reluat.

La finele lunii noiembrie, Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a emis o autorizaţie în regim de urgență – s-a vorbit inclusiv de presiuni făcute asupra administrației pentru grăbirea lucrurilor – pentru terapia companiei Regeneron Pharmaceuticals, destinată în primul rînd pieței americane. Și mai aflam din presă că aprobarea venise după testarea ei pe 799 de adulţi ne-spitalizaţi cu simptome uşoare până la moderate de COVID-19. După obținerea autorizației, acțiunile la bursă ale Regeneron Pharmaceuticals au crescut semnificativ.

În acest moment, compania lucrează duduind la fabricarea dozelor – deloc ieftine – pentru cetățenii americani, prioritatea nr.1.

Ca o picanterie, în paralel cu lucrul asiduu la medicamentul anti-Covid, familia Schleifer s-a văzut confruntată, acum cîteva luni, cu un scandal neobișnuit. Fiul Adam Schleiferr, candidat pentru congres în New York din partea democraților, a intrat în vizorul presei americane pentru sumele imense cheltuite în campanie din banii familiei, obligînd The New York Times să lanseze întrebarea ”Poate un fiu de miliardar să-și cumpere locul în Congres?”.

Dar nu asta era marea problemă. Ci faptul că, înainte de alegeri, mai mulți candidați care dețineau acțiuni la companii Big Pharma au fost solicitați să promită solemn că, în caz de victorie, vor renunța la respectivele acțiuni spre a spulbera temerile că vor să ajungă în congres rămînînd în solda respectivelor firme.

Singurul care a refuzat să promită a fost Adam Schleifer, deținător al unui pachet de zeci de milioane de dolari la firma familiei, dar și la altele. Spre norocul lui, scandalul nu a atins cotele maxime pentru că a ratat alegerile.

Revenind la întîlnirea de ieri, e cel puțin o coincidență interesantă decizia lui Bogdan Aurescu de a antama o discuție cu președintele AJC pe teme mult în afara sferei acesteia de preocupări, același președinte fiind, însă, proprietar al unei firme care acum nu multe săptămîni, a ales România, din întreaga Europă, pentru a-și testa un medicament – probabil foarte bun – care va aduce firmei foarte multe miliarde doar în acest an și o va urca spectaculos în topul Big Pharma mondial.

Să fi fost, însă, doar o coincidență, sau discuția a avut alte teme, iar poveștile cu trupe americane și vize pentru români să fi fost doar praf în ochi?
De ce oare Regeneron nu a testat medicamentul pe americani și a ales o țară îndepărtată din Est?
La fel de interesant ar fi să aflăm dacă cei 799 de subiecți ai testelor noului medicament au fost integral din România, sau au mai existat cobai și în alte state?

Anchete

Tribunalul București, invadat de gândaci: Probleme de igienă la Sema Parc

Publicat

pe

De

O situație alarmantă la nivelul instanțelor comerciale

Publicația Lumea Justiției a relatat că Tribunalul București se confruntă cu o nouă problemă serioasă la sediul său din Sema Parc, unde funcționează două secții comerciale, respectiv a VI-a și a VII-a.

Invazie de gândaci în sălile de judecată

Conform informațiilor obținute, aceste două secții au fost afectate de o invazie de gândaci. Problema nu se restrânge doar la arhivele cu dosare, ci afectează și birourile judecătorilor, ridicând semne de întrebare cu privire la condițiile de muncă și igiena în instanțele din capitală.

Implicarea autorităților și reacții publice

Situația a generat îngrijorare în rândul personalului și al părților implicate în procesele judecătorești, care se așteaptă la măsuri rapide din partea autorităților pentru a remedia această problemă. Asemenea condiții pot avea un impact negativ asupra funcționării justiției și asupra încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.

Citeste in continuare

Anchete

Controverse în politica românească: Partidul SENS și promovarea drogurilor

Publicat

pe

De

Recent, publicația Lumea Justiției a dezvăluit activitățile controversate ale unui fiu de fost procuror implicat în promovarea drogurilor. Acest scandal se leagă de Partidul SENS („Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate”), o formațiune politică susținută de europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, fost membru USR.

Originea partidului SENS

Partidul SENS a fost înființat pe 28 septembrie 2023, de către foști membri USR care și-au exprimat nemulțumirea față de direcția pe care o lua Uniunea Salvați România. Aceste nemulțumiri derivă din percepția că USR nu era suficient de angajat în progresele sociale (#rezist) și că unii membri adoptaseră poziții conservatoare pe teme importante, cum ar fi familia tradițională, definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Ideologia partidului SENS

În esență, SENS este perceput ca o formațiune de stânga care promovează drepturile minorităților sexuale, inclusiv parteneriatele civile și adopțiile de către cupluri de același sex. De asemenea, partidul își asumă o poziție liberală în privința consumului de droguri, pledând pentru legalizarea cannabisului și a etnobotanicelor, precum și pentru dreptul la avort, adică „uciderea de copii nenăscuți.”

Concluzie

Activitățile și advocacy-ul Partidului SENS ridică suspiciuni și preocupări în spațiul public, în special în contextul promovării subiectelor sensibile, precum drogurile și avortul. Aceste aspecte pun în discuție direcția pe care o ia politica românească și impactul pe care formațiunile recente îl pot avea asupra societății.  (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Proiect de lege pentru transparentizarea finanțării ONG-urilor în România

Publicat

pe

De

Deputații români au inițiat un proiect de lege ce obligă organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri) să raporteze sursele de finanțare, având similitudini cu legislația adoptată recent în Georgia, numită „legea agentului străin”. Articolul semnat de Claudia Marcu pentru Cotidianul Național evidențiază implicațiile acestei propuneri, care, deși nu impune înregistrarea ONG-urilor ca având interese externe, solicită transparență în privința finanțatorilor.

Compararea cu modelul georgian

Spre deosebire de actul legislativ din Georgia, care cere ONG-urilor să se declare ca urmărind interesele unei puteri străine dacă mai mult de 20% din finanțare provine din afară, proiectul românesc solicită doar publicarea informațiilor legate de finanțatori. Deși actualul Parlament se află la final de mandat, inițiativa ar putea genera proteste din partea societății civile, având în vedere controversele izbucnite în urma legii din Georgia, care a atras critici severe din partea Uniunii Europene și Statelor Unite.

Motivația proiectului de lege

Inițiatorii proiectului, deputații Mihai Ioan Lasca și Daniel Florin Ghiță, susțin că măsura urmărește să consolideze încrederea publicului în ONG-uri și în mecanismele democratice, având în vedere că finanțarea din diverse surse poate genera întrebări legitime privind influențele externe asupra activităților acestora.

Transparența sursei de finanțare

Proiectul de lege prevede un cadru legal pentru raportarea și monitorizarea fondurilor primite de ONG-uri, asociații și fundații. Aceasta vizează implementarea de măsuri menite să asigure transparența surselor de finanțare, indiferent de proveniența acestora. Se consideră că reglementarea va permite o informare corectă a cetățenilor și autorităților, contribuind astfel la creșterea încrederii în activitatea organizațiilor neguvernamentale.

Obligații de raportare

Proiectul se va aplica tuturor asociațiilor, fundațiilor și ONG-urilor care primesc finanțare de la persoane fizice sau juridice străine. Aceste entități vor avea obligația de a declara statului român toate sursele lor de finanțare. Finanțarea, conform legii, include transferuri de bani, donații, sponsorizări și orice alt tip de sprijin economic.

Concluzie

Proiectul de lege pentru raportarea surselor de finanțare ale ONG-urilor din România are potențialul de a crea un cadru mai transparent pentru activitatea acestora, dar și de a genera controverse similare celor întâmpinate în Georgia. În contextul în care transparența și responsabilitatea devin tot mai importante în societatea civilă, monitorizarea eficientă a finanțării organizațiilor ar putea întări încrederea publicului în aceste entități.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv17 ore ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Exclusiv6 zile ago

Efectele schimbării de atitudine la IPJ Prahova

Introducerea unei persoane integre în funcția de inspector șef Se pare că numirea unei persoane integre în funcția de inspector...

Exclusiv6 zile ago

Polițiștii de Penitenciare, filmați de deținuți: Îngrijorări și critici din partea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Polițiștii de penitenciare au fost filmați de deținuți în timpul apelului, o activitate extrem de importantă în orice penitenciar. Filmările,...

Exclusiv6 zile ago

Calcularea gradațiilor salariilor conform Legii 153/2017: Exemplu practic

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul dezvăluie modul de calcul al gradațiilor de la 1 iunie 2023, conform articolului 11...

Exclusiv7 zile ago

Carmen Gheorghe revine la Poliția Locală Ploiești, in timp ce fostul director Cătălin Albu se confruntă cu probleme penale

Carmen Gheorghe, sefa Poliției Locale, achitată de Curtea de Apel Ploiești Decizia instanței Judecătorii Curții de Apel Ploiești au pronunțat,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv