Connect with us

Actualitate

În urmă cu 20 ani, cazul său a ”cutremurat” România! Între timp, a executat o condamnare la închisoare, dar nu renunță! Revendică și azi marele premiu de la Loto 6/49… Avem documente ÎN PREMIERĂ din dosar! (EXCLUSIV)

Publicat

pe

A rămas în istoria Loteriei Române! Numele lui a fost ultra-mediatizat la vremea respectivă, iar el s-a transformat, peste noapte, într-un personaj faimos. La aproape 20 de ani de la scandalul care a șocat România, Stelian Ogică își caută și azi dreptatea! Consideră că marele premiu acordat atunci îi revine și, după ce a executat o condamnare la închisoare, încearcă să probeze faptul că biletul i-a fost furat, iar el e victima unei înscenări. Procesul lui se află încă pe rolul instanțelor, iar GÂNDUL.RO  dezvăluie ÎN EXCLUSIVITATE elemente din dosar.

În perioada care a urmat extragerii LOTO din 21 ianuarie 2001, Stelian Stancu Ogică a susținut că este fericitul posesor al biletului câștigător de la Loto 6/49 – în valoare de 1 milion de dolari -, numai că acesta i-ar fi fost furat în urma unei tâlhării căreia i-a căzut victimă chiar în scara blocului. Agresorii, a declarat Ogică la vremea respectivă, au fost doi necunoscuți – un bărbat și o femeie – care l-au bătut și i-au furat 60 de bilele LOTO, printre care, firește, și biletul câștigător al marelui premiu.

Totuși, în luna martie a aceluiași an, Loteria Română a validat drept câștigator – virând câștigul în contul respectivului – biletul prezentat de către subofițerul SPP Constantin Murariu. Lucrurile s-au precipitat, iar Ogică a îndreptat un deget acuzator către subofițer, identificându-l drept unul dintre agresorii care i-au furat biletele LOTO.

Numai că Stelian Ogică a fost reținut – pe data de 31 ianuarie 2001 – de către procurorii bucureșteni, fiind anchetat pentru ”înșelăciune, prin înscenarea jafului a cărui victimă susținea că a fost”. A fost eliberat din închisoare în anul 2003, ca urmare a unei hotărâri definitive a Curții de Apel București și, după punerea sa în libertate, a continuat să-și susțină nevinovăția, făcând plângeri împotriva procurorilor care l-au anchetat și adresându-se Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

De-a lungul timpului, Stelian Ogică nu a depus ”armele” și a declarat că nu și-a înscenat jaful, iar hotărârea instanței nu a fost ”echitabilă”, motiv pentru care a cerut revizuirea în cauza respectivă. Magistrații de la Judecătoria Sectorului 3 București au dat, în urmă cu puțin timp, sentința în acest dosar, iar GÂNDUL.RO prezintă informații ÎN EXCLUSIVITE.

Biletul de 1 milion de dolari ar fi ”aprins” imaginația lui Stelian Ogică

Acest dosar senzațional a avut un parcurs extrem de sinuos, fiind înregistrat mai întâi la Judecătoria Sectorului 5  București, care și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București. Această instanță  și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Sectorului 3 București, iar cercetarea judecătorească a fost efectuată până la data de 13.05.2001.

În faza de judecată au fost audiați nenumărați martori, inclusiv Directorul General al Regiei Naționale Loteria Română, dar și alte persoane cu funcții de conducere din această instituție, vecinii din imobil ai lui Stelian Ogică și prieteni ai acestuia, aflați în legătură cu el în zilele de 21-31 ianuarie 2001. Trebuie menționat că toți au confirmat, prin depozițiile lor, cele declarate de Ogică.

”Plata premiului se poate efectua doar în baza prezentării acestuia de către persoana care îl deține, după ce în prealabil fusese omologat și validat. În mod excepțional, respectiv în cazuri de forță majoră, când persoana care câștigă nu se mai află în posesia biletului, plata se poate face numai în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care i se recunoaște acest drept”

Extras din Regulamentul de funcționare al Companiei Loteria Română

Extragerea LOTO 6/49 care a declanșat toată această sarabandă a acuzațiilor s-a desfășurat pe data de 21 ianuarie 2001, iar în ziua următoare s-a publicat în ziarul Loto – Prono matricea biletului câștigător și valoarea acestuia, respectiv 1 milion de dolari.

Știrea a făcut, bineînțeles, senzație, posturile de televiziune și ziarele încercând să afle cine este marele norocos. Potrivit, anchetatorilor, acesta a fost momentul în care Stelian Ogică și-ar fi ”construit” întreaga poveste care a dus la arestarea sa.

”În ziua de 23.01.2001, în jurul orei 12.00, aflându-se la domiciliul său, Stelian Stancu Ogică a ieșit să-și cumpere ziarul Evenimentul Zilei și, revenind acasă, a verificat cele 60 de bilete loto jucate în perioada 15.01 – 21.01.2001, pentru tragerea loto 6/49 din 21.01.2001, pretinzând că se află în posesia biletului ieșit câștigător în valoare de 1 milion de dolari pe care l-a jucat la Agenția Loto – Prono din (…) în cursul zilei de 16.01.2001. După scurt timp a coborât iar în fața blocului,  unde s-a întâlnit cu cei doi angajați ai săi, martorii S.M. și C.G.,  cărora le-a arătat biletul câștigător de la o distanță de o jumătate de metru, fără să le permită să pună mâna pe el, aceștia observând că unele numere erau încercuite, fără a reține care și cu ce culoare era completat biletul. (…) Reîntors la domiciliu, Stelian Ogică l-a rugat pe martorul C.G. să verifice dacă numerele câștigătoare publicate în ziarul Evenimentul Zilei sunt identice cu cele pe care i le citea de pe biletul loto, fapt confirmat de acesta, însă nici un moment nu i s-a solicitat să confrunte matricea existentă în partea dreaptă a biletului”, se precizează în motivarea instanței de judecată.

Stelian Ogică a susținut că a fost ”tâlhărit” în scara blocului și deposedat de biletul de 1 milion de dolari

”Milionarul” contactează Loteria Română, redacțiile de ziare și posturile TV

Stelian Ogică  a luat legătura cu Compania Națională Loteria  Română, stând de vorbă cu centralista, căreia i-a comunicat că este câștigătorul premiului de 1 milion de dolari, aceasta făcându-i legătura la Serviciul Comercial, cu martorul M.D. Acesta din urmă i-a cerut lui Ogică anumite informații pentru a se convinge că acesta este posesorul biletului și l-a rugat să se prezinte abia a doua   zi la sediul instituției în vederea omologării biletului și validării câștigului, din cauză că programul cu publicul se încheia la ora 14.00.

Ogică și-a chemat frații la București – care locuiau în județul Giurgiu -, fără să le spună, însă, motivul, apoi a sunat la Pro TV și la Evenimentul Zilei, declarând că este fericitul posesor al biletului de 1 milion de dolari.

Martorii cărora Stelian Ogică le-a arătat biletul au văzut numerele încercuite, însă – potrivit anchetatorilor – nu au văzut… data pentru care au fost jucate. Între timp, ”norocosul” a continuat să sune la diferite redacții de  ziare și posturi de televiziune, transmițând că este câștigătorul marelui premiu și promițând că va acorda o serie de interviuri.

Ulterior, Stelian Ogică și frații săi au intenționat să meargă la redacția Pro TV sau la Evenimentul Zilei pentru ca  proaspătul milionar să ofere interviuri, numai că evenimentele au avut o cu totul altă desfășurare, de-a dreptul halucinantă.

Ogică, plângere la Secția 15 Poliție: ”Am fost tâlhărit în scara blocului, mi-au furat biletul de 1 milion de dolari”

Efervescent, Stelian Ogică a promis martorilor prezenți în fața blocului său că ”le va face cinste” numai că, în timp ce aștepta un taxi, și-a dat seama că a uitat în casă telefonul mobil. S-a întors pentru a-l recupera, iar din acest moment scenariul a intrat într-o nouă fază.

După câteva minute, Ogică a fost descoperit în scara blocului, lovit și plin de sânge. Un martor – P.G. – l-a ajutat să se ridice, dându-i și telefonul mobil care căzuse din buzunar, iar ”milionarul” i-a spus că a fost tâlhărit de două persoane, un bărbat și o femeie.

Stelian Ogică s-a urcat, împreună cu unul dintre frații săi, în taxi, numai că destinația a fost alta – Secția 15 Poliție, acolo unde  a depus o plângere din care reieșea că a fost deposedat de 60 de bilele LOTO (printre acestea aflându-se și biletul de 1 milion de dolari”.

”S-a urcat în taxi cu fratele lui și împreună s-au dus la Secția 15 Poliție. Aici inculpatul a depus plângere, declarând că a fost tâlhărit în scara blocului în care locuia de un bărbat robust, înalt de 1,80-1,85 m, în greutate de 80 kg, în vârstă de 30-35 ani, îmbrăcat cu o scurtă de culoare închisă și având o șapcă de aceeași nuanță pe cap, care era însoțit de o tânără de 25-30 ani, suplă, cu părul blond – roșcat, îmbrăcată într-o haină de piele, fiind deposedat de 60 bilete loto, printre care se găsea și cel câștigător, fără să precizeze numele acestora sau că i-ar cunoaște”. 

A doua zi, la primele ore ale dimineții, Stelian Ogică a mers și la INML, declarând că a fost victima unei agresiuni, iar medicii i-au eliberat un certificat medico-legal din care a reieșit că ”a suferit leziuni produse prin lovire cu corp dur, ce pot necesita pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale și pot data din seara zilei de 23.01.2001”.

Stelian Ogică, de la ”milionar” la ”arestat”

Apare un alt ”milionar”, subofițerul SPP Constantin Murariu

Până pe data de 29 ianuarie 2001, Stelian Ogică a continuat să susțină că el este câștigătorul marelui premiu de 1 milion de dolari, iar la Loteria Română nu a apărut nimeni care să revendice respectivul premiu impresionant. Dar…

În urma cercetărilor efectuate în acest dosar, anchetatorii au stabilit că – în aceeași zi în care Stelian Ogică a început să declare că este posesorul biletului câștigător – a apărut un alt ”milionar-surpriză”. Subofițerul SPP Constantin Murariu și-ar fi verificat biletul LOTO, jucat pe data de 16 ianuarie și a constatat că este… câștigător la extragerea din 21.01.2001. Numai că a avut parte de o surpriză uriașă, premiul fiind revendicat de altcineva, potrivit  informațiilor din mass-media, iar persoana în cauză – Stelian Ogică – susținea că a fost deposedată, în urma unei tâlhării, de biletul norocos.

Constantin Murariu și-a anunțat superiorul, iar apoi ”a comunicat organelor de poliție că este adevăratul câștigător, punând la dispoziția acestora biletul”.

”Însoțit de organele de poliție, s-a prezentat la sediul Loteriei Române, unde a declarat că este câștigătorul premiului de 1 milion de dolari, prezentând și biletul loto nr.xxxxx cod xxxxx, care a fost validat, sigilat și lăsat în custodie reprezentanților instituției Loteriei, până la clarificarea situației.

Astfel, în cursul lunii martie 2001, după ce Parchetul și Poliția Capitalei au comunicat că (n.red. – subofițerul SPP Constantin Murariu) nu este vinovat de săvârșirea infracțiunii de tâlhărie, Loteria Română a dispus efectuarea plății premiului în contul acestuia, în conformitate cu art. 44 și 57 din Regulamentul de organizare”

Extras din motivarea instanței

Anchetatorii au ajuns la concluzia că plutonierul Constantin Murariu ar fi jucat, de mai multă vreme, aceeași combinație de cifre – ”01, 04, 10, 11, 37, 47, ce reprezentau ziua, luna, anul nașterii lui și al soției, anii prescurtați fiind inversați” -, acestea regăsindu-se și pe alte două bilete pe care Murariu le-a prezentat în timpul cercetărilor – pentru extragerile din 17.12.2000, respectiv 02.01.2001.

Într-un final, expertizele efectuate au stabilit – fiind analizate și două pixuri Atlas ale lui Murariu – că subofițerul SPP este ”adevăratul câștigător” al marelui premiu de 1 milion de dolari, rezultat pe care Stelian Ogică îl contestă, vehement, și astăzi.

Stelian Ogică: ”Au fost făcute presiuni psihice și fizice asupra mea, condițiile arestului au fost inumane”

În 2002, Judecătoria Sectorului 3 București l-a condamnat pe Stelian Stancu Ogică la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru ”tentativă la infracțiunea de înșelăciune”, achitându-l pentru infracțiunile de ”instigare la mărturie mincinoasă și fals în declarații”.

Stelian Ogică a făcut recurs, calea de atac fiindu-i admisă, în parte, astfel că pedeapsa i-a fost redusă la 2 ani de închisoare. Constatându-se că pedeapsa a fost executată, Stelian Ogică a fost pus în libertate. Dar acesta susține și azi că el este adevăratul câștigător al marelui premiu de 1 milion de dolari, acuzând – în continuare – că a fost deposedat, prin violență (pe data de 23.01.2001, orele 20.30), de biletul norocos care a făcut senzație la vremea respectivă.

Stelian Ogică: ”Numai adevăratul posesor al biletului loto era în măsură la acea vreme să descrie biletul loto”

Suplimentar, Stelian Ogică lansează și alte acuzații în cererea de revizuire pe care a făcut-o, iar GÂNDUL.RO le prezintă ÎN EXCLUSIVITATE:

 • anumite dispoziții legale nu au fost respectate și nu au fost îndeplinite în timpul urmăririi și cercetării penale
 • s-a întâlnit cu subofițerul SPP Constantin Murariu, cu toate că acesta a declarat, în repetate rânduri, că nu l-a văzut niciodată
 • a fost primul care a descris cu maximă acuratețe biletul loto în cauză, modul în care a fost hașurat biletul și împrejurările în care l-a achiziționat
 • numai adevăratul posesor al biletului loto era în măsură la acea vreme să descrie biletul loto, relevant fiind și faptul că declarația sa a fost dată anterior momentului în care biletul a fost făcut public
 • a descris cu maximă acuratețe vârsta, înălțimea, fizionomia, greutatea și înfățișarea personală, atât a bărbatului, cât și a femeii (n.red. – cei care l-ar fi agresat în scara blocului), cei doi fiind prezentați într-o planșă foto în data zilei de 31.01.2001, împrejurare în care i-a indicat, lucru ascuns de autorități la acea vreme
 • au fost făcute presiuni psihice și fizice asupra sa, cu toate că a fost permanent sincer la judecarea cauzei sale, sinceritatea sa fiind susținută și de un membru al echipei de anchetă, respectiv psihologul criminalist
 • cercetarea penală împotriva lui Constantin Murariu nu a fost legală și temeinică, pronunțându-se prea ușor rezoluția de neîncepere a urmăririi penale, soluția dată nefiindu-i comunicată și lui pentru a o putea ataca
 • procurorul care a instrumentat cauza a ales să elimine o confruntare între el și Constantin Murariu
 • deschiderea dosarului de urmărire penală împotriva lui Murariu și închiderea urgentă a acestuia, în aceeași zi, cu o soluție de neîncepere a urmăririi penale, fără o cercetare penală completă, fără o confruntare directă și fără o analiză de conexiune cu revizuentul, dar și fără audierea vreunui martor
 • procesul-verbal întocmit nu a fost transcris integral
 • la momentul primelor declarații există elemente de incertitudine datorate amneziei, stării de oboseală fizică și psihică, durerii provocate de loviturile în zona capului pe care le-a primit
 • Constantin Murariu a părăsit Serviciul de Pază și Protecție SPP, a divorțat, devenind fugar și considerându-se, personal, vinovat de situația creată și apăsat de presiunea infracțiunii de tâlhărie comise
 • condițiile arestului preventiv au fost inumane

Stelian Ogică mai precizează în cererea de revizuire că, în prezent, starea sa de sănătate este precară, fiindcă a contractat în penitenciar ”virusurile de hepatită B și D, cu care s-a infectat în urma unor intervenții chirurgicale vizând extragerea unor dinți și măsele afectate în urma UNOR LEZIUNI FOARTE PUTERNICE PRODUSE DE GARDIENII ANGAJAȚI AI SPITALULUI PENITENCIAR JILAVA (n.red. – sublinierea noastră); a încercat de două ori tratament cu interferon, tratamentul eșuând; este cert că infectarea cu virusurile de hepatită a avut loc în penitenciar”.

Decizia magistraților: ”Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Ogică Stancu”

După mai multe amânări în cauză – în lunile iulie, septembrie și octombrie ale acestui an -, judecătorii au dat sentința în acest dosar, iar cererea de revizuire formulată de Stancu Stelian Ogică a fost… respinsă, potrivit informațiilor obținute, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO.

Cererea de revizuire se soluționează în mai multe etape, prima dintre acestea fiind – potrivit art. 459 Cod de procedură penală – admiterea în principiu, etapă în care instanța verifică cererea de revizuire sub aspectul regularității sale, respectiv al îndeplinirii condițiilor  în care poate fi exercitată, referitor la hotărârile ce pot fi atacate, cazurile ce o justifică, titularii cererii și termenul de introducere”.

”Această fază a admiterii în principiu privește examinarea admisibilității exercitării unui drept, iar nu o judecată asupra temeiniciei solicitării ce face obiectul exercitării acestui drept. Cum în etapa admiterii în principiu instanța nu se implică în niciun fel în verificarea fondului cauzei deduse judecății, soluția dată de această nu poate fi decât de respingere ca inadmisibilă a cererii de revizuire în cazul în care ea nu se întemeiază pe vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 453 din Codul de procedură penală”

Extras din motivarea instanței

”Ora estimată: 08:30, Complet: CC 4 Penal. Tip soluție: Respins revizuire. Soluția pe scurt: În baza art. 459 alin.5 C.p.p.. raportat la art. 459 alin.3 C.p.p.. respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul OGICĂ STANCU (…) cu privire la Sentinţa penală nr.655/13.05.2002 a Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, definitivă prin Decizia penală nr.148/31.01.2003 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală.

 În temeiul art. 275 alin.2 C.p.p. obligă pe revizuent la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică”, au hotărât magistrații de la Judecătoria Sector 3 București.

Actualitate

Institutele, abonate fiind la bugetele partidelor, sunt folosite în primă instanță pentru arbitrarea luptelor interne din partide referitor la potențialii candidați

Publicat

pe

De

In an electoral, institutele de sondare și presa capătă importanță și prosperă din nevoia cetățenilor de a fi bine informați despre partidele și candidații din competiție. Cu presa sunteți deja bine lămuriți, prieteni goldiști. Majoritatea entităților mass media au devenit doar niște agenții de PR, ce execută operațiuni de laudatio bine plătite, respectiv demolează contracandidații fără resurse financiare prin acțiuni și mai bine plătite decât adversarii cu bani. Cu institutele de sondare, însă, se petrece altceva, ce nu este atât de vizibil, dar poate avea consecințe chiar mai grave decât ceea ce face presa și v-am descris pe scurt mai devreme.

Institutele, abonate fiind la bugetele partidelor, sunt folosite în primă instanță pentru arbitrarea luptelor interne din partide referitor la potențialii candidați. Cei agreați de către conducere sunt prezentați public cu scoruri bune, respectiv ceilalți sunt îngropați din punct de vedere electoral, fiind prezentați fără șanse. Apoi, în etapa campaniei electorale, aceleași institute abonate la bugetele partidelor prezintă ritmic scoruri false, dar prin care își favorizează finanțatorii, respectiv în buza alegerilor, adică aproape de data alegerilor, încearcă să-și calibreze scorurile prezentate public către scorurile reale, de teama desconsiderării și posibilei ieșiri din piață, ceea ce poate să însemne falimentul. În fine, la momentul exit-poll-urilor institutele de sondare angajate de către mass media prezintă rezultatele dinaintea numărătorii voturilor, iar misiunea acestor institute se încheie din punct de vedere electoral prin prezentarea sintezelor de studiu calitativ al votului, imediat după alegeri. La ultimele cicluri electorale din România, exit-poll-urile au fost intenționat eronate, spre a permite frauda ulterioară executată de către cei de la putere, partide politice și servicii secrete, exact așa cum se întâmplă în țările bananiere. La alegerile ce tocmai s-au încheiat, fraudele la vot au fost la cel mai mare nivel de după 1989, dar și rolul institutelor de sondare a fost unul fără precedent, diferit de cel de la alegerile din 2019 și 2020, iar pentru exemplificare o să analizez cazul alegerilor pentru Primăria Municipiului București, PMB, cu câștigător declarat Nicușor Turnător Dan.

Nu o să mai reiau povestea cu sondajele false de început de precampanie, ce-l ridicau la cer pe Piedone și l-au îngropat electoral pe medicul Cîrstoiu. Trec direct la finalul campaniei electorale, când institutele Curs, Avangarde, Sociopolul, Insomar etc. au prezentat sondajele de așa-zisă calibrare, unde cei doi protagoniști, Nicușor Dan și Gabriela Firea, erau prezentați în marja unui scor de circa 30%, cu diferențe de circa 3-5% între ei, adică era prezentată o luptă echilibrată, firesc și de așteptat. Pentru ziua votului a fost anunțat un singur exit-poll oficial, al Avangarde împreună cu Curs, dar RTV anunța oricum că Sociopolul lui Mirel Palada va prezenta de asemenea nu s-a priceput bine ce, dar tot un exit-poll care era și un sondaj; mă rog, să-i zicem un exit-poll sondaj. Până la mijlocul zilei alegerilor, s-a comunicat pe sursele obișnuite o evoluție conform așteptărilor, adică Firea cu electoratul pesedist puțin în față, Nicușor Dan apropiindu-se de ea pe măsură ce timpul trecea. Apoi, brusc, comunicarea cu institutele de sondare s-a blocat, iar acest eveniment a fost dublat de un anunț halucinant, neprofesionist și ciudat al șefului Avangarde, Marius Pieleanu, că vezi Doamne spirala tăcerii a devenit prea mare, măsurătorile n-ar mai fi de acuratețe și chiar rezultatul exit-poll-ului devine astfel greu validabil. Vă dați seama, la mijlocul zilei, în ziua de alegeri. Drept consecință, de la Avantgarde nu s-au mai comunicat rezultate parțiale nici măcar beneficiarilor, adică mass mediei, toate partidele politice de asemenea intrând în silenzio stampa.

Ca un detaliu semnificativ vă mai spun că Marius Pieleanu în acest timp se plângea șefilor de televiziuni și partide că este practic distrus profesional și că el nu știe ce o să se facă începând cu ziua următoare, cum ar veni cu ziua de 10 iunie. Un alt detaliu semnificativ este legat de mine: am publicat chiar atunci, la prânz, când s-a blocat comunicarea un scurt articol unde reclamam tărășenia (Aveți link-ul AICI de pe Solid News: „Se întâmplă treburi ciudate! De la AVANGARDE nu se mai comunică rezultate parțiale nici măcar beneficiarilor, iar partidele tac.”). Când am postat pe contul meu de Facebook acest editorial publicat pe Solid News, a fost șters instantaneu de trei ori la rând într-o oră, fără avertismente sau explicații. Nu am avut nevoie de alte lămuriri, mi-a fost clar chiar atunci că urmează o mare fraudă dacă mi-au șters un editorial lămuritor de trei ori într-o oră și m-am gândit (vă spun cu multă deschidere) exact la divizia generalului Rog de la SRI. După orele 22.00, însă, Marius Pieleanu, care era pe moarte pe la orele 15.00, a apărut revigorat, întinerit la Antena 3 și într-un mod zglobiu, și a prezentat rezultatele cunoscute ulterior cu diferența de la simplu la dublu în scorurile comparative ale lui Firea și Nicușor, după ce la prânz chiar el spunea cu gurița lui că este egalitate, dar n-a mai suflat o vorbă Marius Pieleanu despre sondajele de calibrare făcute cu trei zile înainte, care reprezentau de asemenea o diferență foarte mică spre egalitate. Era vesel și satisfăcut sub privirile lui Mihai Gâdea Marius Pieleanu, la fel ca și colegul său Mirel Palada de la Sociopol care a procedat absolut identic, dar în studiourile RTV. Nici acum nu se știe dacă Mirel Palada a avut exit-poll sau doar sondaj.

Ei bine, a urmat stupoare pentru telespectatorii informați. N-a fost nicio manifestare de entuziasm în stradă pentru marele câștigător Nicușor-Turnător, ce obținut 50% din voturi. Apoi culmea culmilor, rezultatul numărării voturilor validează în premieră la ultimele cicluri electorale exact cifrele exit-poll-urilor aberante referitoare la competiția din București, aceste exit-poll-uri care în totalitate contraziceau sondajele acelorași institute, Avangarde și Sociopol, făcute cu două-trei zile înainte de alegeri. Și mai departe remarc cu un lucru foarte sugestiv: nicio numărătoare paralelă de la PSD, așa-zisul partid susținător al înfrântei Gabriela Firea. Măi, Marcel Ciolacu! Ce să mai zicem despre tine? Nu mai zicem decât că noua ta poreclă este „Marcel Ciolacu, bacalaureatu'”.

Vă e clar, așadar, chiar după o demonstrație atât de concisă, că s-a furat major la alegerile pentru Primăria Municipiului București, dar s-a furat cu voie de la stăpânire (cum se zice), probabil chiar la solicitarea susținătoarei lui Nicușor Dan, madam Kavalec, ambasadoarea SUA, dar rețineți faptul foarte important că de data asta scorurile exit-poll-urilor Avangarde și Sociopol s-au pupat cu numărătoarea voturilor și că nu s-a mai făcut numărătoare paralelă la cei înfrânți, la PSD, așa cum era normal. Ce a urmat? A urmat un PR, de tip laudatio, de 48 de ore pentru „eroii” Pieleanu și Palada. Mai ales cel din urmă a fost elogiat pentru marele talent de vrăjitor al sondajelor, dar eu și alții ca mine am priceput doar legătura lor operativă cu stăpânii inelelor din „păduri”, cei care de fapt au condus operațiunea de mare fraudare de pe 9 iunie.

Altă operațiune la fel de gogonată a realizat Sociopol și Mirel Palada în urmă cu 2 zile, duminică seara, când a prezentat un sondaj proaspăt, „ultimul guiț”, cum ar zice Marian Vanghelie, menit să oblojească rănile electorale ale lui George Simion și să-l proiecteze pe „bacalaureatul Ciolacu” ca viitor câștigător al alegerilor prezidențiale, într-o finală nu cu oricine, ci chiar cu liderul AUR. Ciucă a fost retrogradat în acest sondaj, pentru că el este doar plagiator, nu ditamai bacalaureatul ca Ciolacu, însă lista celor măsurați și prezentați cu șanse a fost alcătuită de către Sociopol cu penseta: de la Geoană, la Șoșoacă și Cioloș, ce să vezi, doar oameni din crescătoria Statului Paralel. A fost prins până și bietul Cristian Diaconescu în acest sondaj Sociopol, deși despre el a fost doar o știre mică, pe surse, că ar putea candida, publicată însă doar sâmbătă, cu 24 de ore înainte de prezentarea acestui sondaj, deci nu avea cum să fie măsurat Diaconescu în sondajul cică realizat în zilele precedente chiar știrii. Lui Palada și celor de la RTV le-a stricat show-ul doar Mitică Dragomir, care, prezent în studio, a întrebat senin „de ce lipsește Cozmin Gușă din listă?”, iar în acel moment moderatoarea s-a schimbat la față, dar a schimbat brusc și subiectul și a închis și emisiunea. O să revin pe temă, prieteni, e clar că sondorii s-au decredibilizat major, ba chiar s-au și deconspirat. Vedem că, vorba aia, PalaDA sau PieleaNU, „Erji, Beji, tot un drac”, dar vedem și mai limpede că România=SECURISTAN. Știu că va genera controverse acest editorial al meu. În final vă relatez că da, am o relație amicală cu cei doi pe care i-am ales pentru exemplificare, Mirel Palada și Marius Pieleanu, am tras și câte un șpriț pe vremuri; ambii sondori sunt deștepți, Palada e și foarte talentat în scris, dar cu această ocazie vedem că sunt incorecți și conformiști în sens rău, adică conformiști acestui sistem securistic, ori asta nu este opțional de taxat, ci obligatoriu. Vorba aia, ori suntem șmecheri, ori nu mai suntem, măi Mirele și Mariuse.

Cozmin Gușă

Citeste in continuare

Actualitate

Viitoarele negocieri de pace trebuie să fie găzduite de un mediu primitor și compatibil cu cel al statelor aflate în război

Publicat

pe

De

Propunerea pe care o formulez o fac din poziția de jurnalist, adică de intelectual public, ce candidează acum la președinția României. Doresc să transform această propunere într-o temă de dezbatere exact în campania prezidențială. Doar niște descreierați ar putea azi să nu dorească pacea în Ucraina.

Din cauza acestui război Europa a ajuns în picaj economic necontrolat, iar asta este un lucru evident. Pentru România și pentru români, situația este și mai dramatică: în caz de extindere a războiului ucrainean, noi suntem în prima linie a frontului NATO, total nepregătiți pentru orice fel de confruntare militară, chiar și una cu adversari minori, darămite dacă s-ar pune problema unei ofensive a Rusiei. În mod realist, trebuie să admitem astăzi că nu avem nici măcar resursele militare ca să rezistăm pentru intervalul minim de două-trei zile în care NATO s-ar putea mobiliza în cazul unui atac asupra României, însă azi știți bine că și mobilizarea țărilor atlantice apare ca improbabilă și chiar deloc operativă.

Vă las pe voi, așadar, să vă închipuiți marasmul unei viitoare confruntări ce implică teritoriul și resursele României. Va fi limpede că noi trebuie să jucăm urgent cartea păcii, CSAT-ul să modifice abordarea noastră referitoare la război, diplomația românească să înceapă să militeze proactiv pentru pace. Aceste lucruri le avem de făcut. Ar trebui, așadar, să operaționalizăm multe acțiuni concrete, dar printre primele dintre acestea cer public eu, Cozmin Gușă, în calitate de candidat independent la prezidențiale, să ne autopropunem ca gazdă permanentă a viitoarelor negocieri de pace, un lucru care ar schimba brusc paradigma discuțiilor din cadrul NATO. Să nu-mi spună nimeni în acest moment că ar fi ceva complicat acest lucru. Pot să dau multe argumente, dar vi-l dau pe cel de mare notorietate, anume că Iohannis a fost în stare să se autopropună la șefia NATO, după cum bine știți, deci avem și precedentul proactivismului românesc în interiorul organizației. În ce mă privește, le stau la dispoziție oficialilor noștri și-mi ofer expertiza gratis pentru formalizarea unui asemenea demers ce ar repune rapid România pe harta de influență geopolitică.

Atuurile noastre sunt cele mai importante dintre toate țările NATO, iar față de Turcia, unul dintre pretendenții principali pentru găzduirea negocierilor de pace, avem în plus și avantajul apartenenței la Uniunea Europeană. Viitoarele negocieri de pace trebuie să fie găzduite de un mediu primitor și compatibil cu cel al statelor aflate în război. Astfel, la fel ca Rusia și Ucraina, România este o țară europeană, fostă comunistă, ortodoxă ca Rusia și cea mai mare parte din Ucraina. Suntem frontiera spațiului euroatlantic, exact ca și Polonia, dar în plus față de ei avem și atuul că suntem riverani Mării Negre, ce se află în acest moment în dispută ruso-ucraineană, pe aliniamentul Crimeea-Odessa-gurile Dunării. Situația socială este calmă încă în România; noi nu avem dispute teritoriale cu vecinii, nu avem nici animozități interne deosebite, iar așa-zisa dispută teritorială cu Ucraina, istorică, este acum închisă printr-un tratat.

Asta este doar prezentarea mea pe scurt, dar chiar și așa, pe scurt, ar fi limpede pentru toți actorii internaționali geopolitici că oferta României este imbatabilă în condiții normale. În plus, ne-ar ajuta mult și strategia geostrategică tradițională a Statelor Unite ale Americii, ce așează România, Bucureștiul ca puncte de comunicare între Washington și Moscova. Această geostrategie a fost expusă public de nenumărate ori și agreată de către toate părțile. În final vă spun că avantajele pentru România ar fi uriașe dacă s-ar reuși o asemenea poziționare și validare internațională. În ceea ce mă privește, îi invit și pe alți specialiști (și avem câțiva foarte buni) să se exprime pe această temă. Sunt convins, însă, că, dacă vom reuși o asemenea autopropunere, din start statutul internațional al României se va upgrada (ca să folosesc un limbaj diplomatic internațional) și ne vom poziționa într-un fel care să ne aducă beneficii urgente și, chiar mai important decât atât, să ne readucă parte din respectul diplomatic pe care l-am pierdut în mod accelerat în mandatele Băsescu și Iohannis.

Cozmin Gușă

Citeste in continuare

Actualitate

Accident de munca soldat cu o victima

Publicat

pe

De

Un accident de munca soldat cu o victima a avut loc azi, in curtea Kaufland. Victima era nascuta in anul 1972. Revenim cu detalii. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

„La IPJ Galati au nevoie de timp suplimentar, ca sa activeze fiecare, cate doua celule nervoase”

La Galati, exista sefi cu creier de broasca testoasa, dezvaluie cei de la Sindicatul Diamantul! Desi termenul limita de actualizare...

Exclusivo zi ago

Sună toaca prin toată armata

Conform promisiunilor făcute de un reprezentant al guvernului delegației protestatarilor din data de 07.06.2024 din fața Palatului Victoria, Guvernul urma...

Exclusiv2 zile ago

Hora șmecheriei/Mafia deșeurilor și statul paralel/Mafia deșeurile prin turnătorul șef reușește sa închidă firma Gentoil/Care este legătura între firma Geodis și Recop?

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. SGR Returo au...

Exclusiv2 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (III)

Ziarul Incisiv de Prahova continua sa dezvaluie o investigatie complexa, in mai multe episoade, pentru a deslusi impreuna cu dumneavoastra...

Exclusiv3 zile ago

Maurul – Gerard Georgescu- și-a făcut datoria, inca o data!/Semnal de alarma privind razbunarea „Wlăduț & Volosevici” si Organigrama Politiei Locale Ploiesti

Maurul – Gerard Georgescu, pe pagina sa de socializare: „Eu am fost bucuros că Volosevici a plecat, dar bucuria a...

Exclusiv5 zile ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusiv6 zile ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusiv7 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv7 zile ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusiv7 zile ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusivo săptămână ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusivo săptămână ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Exclusivo săptămână ago

Sindicatul Europol face apel către conducerile armelor, să ia de URGENȚĂ toate măsurile pentru înlocuirea politistilor care se află în aceste momente în așteptare pentru predarea sacilor cu buletinele de voturi!

Tocmai s-au făcut 24 de ore de când zeci de mii de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri, sunt...

Exclusivo săptămână ago

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta la responsabilii cu aplicarea legii 544/2001.   ROF declasificat...

Exclusivo săptămână ago

IPJ Prahova confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova privind fruda la alegerile locale din Breaza unde reprezentantul PSD din Sectia de Votare numarul 210 Breaza a fost prins de doua ori cum a inmanat aceleiasi persoane cate doua buletine de vot pentru primar

La data de 09 iunie 2024, Incisiv de Prahova publica articolul, in exclusivitate, „EXCLUSIV/O noua frauda la alegeri in Breaza/Reprezentantul...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv