Aveti un Pont
Melancolia vechii Americi

Melancolia mea e cît se poate de justificată. Mai întîi de Gerard de Nerval, care spune că „Melancolia e o maladie care constă în a vedea lucrurile așa cum sunt.” Apoi de amintirile, care îmi revin în minte tot mai precise și tot mai dureroase. America era, pentru mulți dintre tinerii anilor 80 țara făgăduinței. Doi din trei liceeni din Sibiu visau să ajungă, cu orice risc în țara aceasta, care atunci ni se părea minunată.
Era țara jazz-ului, a muzicii „country”, a artei și gîndirii libere, a personajelor lui Hemingway. Îmi amintesc că nici unul dintre noi, viitorii „frontieriști” nu-și dorea să ajungă în Statele Unite să se îmbogățească, nici unul nu-și dorea să și dezvolte viața într-o multinațională, în Valea Siliconului sau la NASA. Ne doream o libertate de conștiință (nu să mîncăm mai bine!), să avem acces la tot ce se întâmpla în planul culturii și al ideilor, să avem, într-un cuvânt, acces la libertatea profundă pe care ne-o inspira tot ceea ce venea dinspre această minunată țară.
Dacă vreți, viața celui care visa să „fugă” se desfășura între pregătirea primei părți a drumului spre America, (asta vizând harți bune, planificare, discuții cu cei care știau cum se procedează după ce ai trecut frontiera, înot, pe la Mraconia – Cazanele mici, ca să ajungi în „lagăr”, în Jugoslavia, ca apoi să ceri plecarea în America, cum să eviți să fii „dat înapoi”, contra unui vagon de sare, cât plătea statul comunist pentru trimiterea sub escortă, în țară, a unui transfug), citit pe nerăsuflate Hemingway, Tenesee Williams, J.D. Salinger, Norman Mailer, Truman Capote, Allen Ginsberg, Henry James, Harper Lee, Steinbeck, dar mai ales Kurt Vonnegut și Faulkner.
Ne adunam prin cafenele, cu busola în buzunar, și ne visam într-o americă în care să verificăm definiția celebră dată Kant fericirii: „starea unei fiinţe raţionale în lume, căreia, în întregul existenţei ei, totul îi merge după dorinţă şi voinţă, şi se bazează deci pe acordul naturii cu întregul ei scop, precum şi cu principiul esenţial de determinare al voinţei ei”, chiar în țara în care dreptul de a fi fericit este stipulat în constituție…
Urmăream în sălile neîncălzite de cinema „Principiul dominoului” al lui Stanley Kramer, cu Gene Hackman și, Richard Widmark, după scenariul omonim al scriitorului Adam Kennedy – un imens succes datorita abordarii unei teme ramasa extrem de actuala -, cea a „deep state”-ului. Este povestea unor destine umane care aduna la un loc toate piesele dominoului.
Personajul principal, Roy Tucker, condamnat, aflat în detenție, este vizitat in inchisoare de reprezentanți ai „statului subteran”, care ii propun ca In schimbul unui serviciu,- o crimă politică -, pe care trebuie sa-l indeplineasca, i se ofera libertatea si implicit intoarcerea la soție, care pentru Roy reprezinta totul, și in acelasi timp, punctul sau slab. Pentru noi, atunci, asta însemna pură ficțiune. Aveau să trecă mulți ani pînă să ne convingem că era, de fapt, purul adevăr…
Nu apăruseră nici „lingătorii” clanțelor ambasadei americane, nici abuzurile, care au apărut și care vor continua să apară. Cu consecințe sociale nebănuit de grave. Nu se zărea nici urmă de George Soros, nici ideea de societate așa cum pare că o imaginează puternicii Lumii. Nu trecea nimănui, nici prin „creanga minții”, faptul ca un om liber să se supună docil celor care doresc puterea absolută.
Dimpotrivă, pe „tărâmul fericirii”, credeam noi, omul cu adevărat liber se revoltă, asemeni lui Gene Hackman, alias Roy, împotriva celor din „deep state”, care decid viața sau moartea unei ființe umane, ori punînd la conducerea țărilor, niște marionete. Nu apăruseră, așadar nici ideea că vor putea exista un domn Gordon sau o doamnă Nuland.
„Lumea pare prea preocupată să nu-și piardă fericirea pe care o promite ,,noua normalitate”. Consensul general este că-i mai bine așa, supuși, cu masca pe față. Poporul român este pribeag în țara lui, o colonie furnizoare de materii prime și de forță de muncă. Ca persoane ne-am pierdut printre nimicuri, am pierdut capacitatea de a ne bucura de lucrurile esențiale, acelea care contează cu adevărat.” O frază dintr un text recent al analistului Călin Georgescu, care îți taie respirația.
Nicicînd, în ultimii mulți ani n-am fost mai mîndru de țara mea, decît cînd l-am văzut la tv., pe Președintele Klaus Johannis vorbind, într-o engleză impecabilă, sub privirile pline de respect ale președintelui Trump, despre parteneriatul între America și România. M-am simțit atunci cu adevărat cetățean liber al unei țări libere.
Acum, în momentul în care Departamentul de Stat al Statelor Unite pare a fi interesat (prin dl ambasador Zuckerman) mai ales de Primăria Capitalei şi de o eventuală necesară desfiinţare a companiilor deţinute de municipalitate, gîndul mă duce la un alt film american celebru, din 1942. O poveste care are toate ingredientele: patriotism, dragoste, pericol, prietenie, datorie. Numele lui, Casablanca.
Este povestea lui Rick Blaine, (Humprey Bogart), un american aflat în exil, care trebuie să aleagă dacă dragostea pentru fosta lui iubită și salvarea unui lider al rezistenței urmărit de naziști. Rick este un om înfrînt. Dar tocmai aceasta este tema, despre care scenaristul scoțian Aeneas Mc Kenzie, căruia producătorul filmului, Hal Wallis i-a trimis textul spre lectură, spune:”… cănd oamenii își pierd încrederea în idealurile lor, sunt înfrînți înainte de a începe lupta.”
Octavian Hoandră
Aveti un Pont
10 rețete de post clasice românești pe care trebuie să le încerci

Postul a fost mereu o parte importantă a tradiției culinare românești, iar rețetele de post transmise din generație în generație sunt dovada clară că mâncarea fără carne și produse de origine animală poate fi la fel de gustoasă și hrănitoare. Fiecare regiune a țării – Moldova, Transilvania și Țara Românească – are preparatele sale specifice, influențate de istorie, geografie și cultura locală.
Astăzi îți prezentăm zece dintre cele mai iubite rețete de post din bucătăria românească, fiecare cu povestea și savoarea sa unică.
1. Borș de fasole (Moldova)
Borșul este un preparat definitoriu pentru bucătăria moldovenească, iar varianta cu fasole este una dintre cele mai populare supe de post. Acest preparat se remarcă prin gustul acru obținut din borșul de casă, o tradiție veche păstrată în sate.
Ingrediente: fasole boabe, ceapă, morcov, țelină, borș de tărâțe, leuștean, sare, piper.
Mod de preparare: Fasolea se fierbe separat, apoi se adaugă legumele și borșul. Se lasă la fiert și se asezonează cu leuștean.
2. Tocăniță de hribi (Transilvania)
Transilvania este renumită pentru bogăția sa în ciuperci de pădure, iar hribii sunt considerați o adevărată delicatesă. Tocănița de hribi este un preparat de post apreciat mai ales în zonele montane, unde culesul ciupercilor este o tradiție străveche.
Ingrediente: hribi, ceapă, usturoi, ulei, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: Ciupercile se călesc cu ceapa și usturoiul, se adaugă condimentele și se lasă la foc mic până se formează un sos cremos.
3. Varză călită cu mămăligă (Țara Românească)
În sudul României, varza este un ingredient esențial în multe preparate de post. Călită lent, cu mirodenii și servită alături de mămăligă, această rețetă este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, specifică zonei Munteniei și Olteniei.
Ingrediente: varză albă, ceapă, ulei, boia dulce, piper, cimbru, mărar.
Mod de preparare: Varza se călește împreună cu ceapa și condimentele până devine moale și aromată. Se servește caldă cu mămăligă.
4. Zacuscă de vinete (Moldova)
Zacusca este una dintre cele mai apreciate conserve românești și are o tradiție puternică în Moldova, unde gospodinele o prepară toamna pentru a o savura pe tot parcursul anului.
Ingrediente: vinete coapte, ardei capia, ceapă, roșii, ulei, sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare: Se coc legumele, se toacă mărunt și se fierb împreună până se obține o pastă groasă.
5. Ciorbă de lobodă (Transilvania)
Loboda este o plantă folosită frecvent în bucătăria ardelenească, mai ales în perioada de primăvară. Ciorba de lobodă este o rețetă ușoară, dar plină de vitamine și savoare.
Ingrediente: lobodă roșie, ceapă, morcov, borș, leuștean, sare.
Mod de preparare: Loboda se fierbe împreună cu legumele și borșul. Se servește caldă, cu verdeață proaspătă.
6. Mâncare de urzici cu usturoi (Țara Românească)
Urzicile sunt un ingredient tradițional în Țara Românească, fiind consumate mai ales primăvara, datorită proprietăților lor nutritive. Această mâncare este una dintre cele mai sănătoase rețete de post.
Ingrediente: urzici, usturoi, făină, ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Urzicile se fierb, se toacă mărunt și se gătesc împreună cu usturoiul și făina pentru a obține o consistență cremoasă.
7. Sarmale de post cu ciuperci și orez (Moldova)
Sarmalele sunt un preparat tradițional moldovenesc, iar varianta de post este la fel de delicioasă ca cea cu carne.
Ingrediente: varză murată, ciuperci, orez, ceapă, morcov, bulion, mărar, cimbru.
Mod de preparare: Se prepară umplutura din ciuperci și orez, se rulează sarmalele și se fierb în suc de roșii.
8. Plăcinte cu varză (Transilvania)
În Ardeal, plăcintele cu varză sunt un preparat de post nelipsit din bucătăriile tradiționale. Aluatul pufos și umplutura aromată le fac irezistibile.
Ingrediente: făină, drojdie, apă, varză, ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se pregătește un aluat dospit, se umple cu varză călită și se coc sau prăjesc.
9. Mâncare de cartofi cu măsline (Țara Românească)
Această rețetă simplă, dar gustoasă, este foarte apreciată în Muntenia. Cartofii combinați cu măsline dau un gust special și sunt ideali pentru zilele de post.
Ingrediente: cartofi, ceapă, roșii, măsline, ulei, sare, piper, cimbru.
Mod de preparare: Cartofii se fierb cu legumele și măslinele, obținându-se un preparat aromat și consistent.
10. Gogoși de post (Moldova)
Gogoșile de post sunt un desert tradițional moldovenesc, pregătit mai ales în perioada posturilor mari.
Ingrediente: făină, drojdie, apă, zahăr, ulei, sare, esență de vanilie.
Mod de preparare: Se frământă un aluat moale, se lasă la dospit, apoi se prăjesc și se pudrează cu zahăr.
Bucătăria românească de post este plină de arome și tradiții, fiecare regiune având preparatele sale specifice. Fie că alegi o mâncare consistentă de post sau un desert delicios, aceste rețete îți vor aduce pe masă gustul autentic al tradiției românești.
Poti sa aduci aceste retete si in afara bucatariei personale? Cu siguranta este neobisnuit sa faci asta dar daca esti pasionata de tot ce e traditional sau trebuie sa faci un botez in post poti apela la astfel de retete traditionale.
Cu putina straduinta si retetele de post traditionale pot fi folosite la evenimente festive.
Aveti un Pont
Cei mai importanți factori în alegerea unui avocat bun

Alegerea unui avocat bun este un pas esențial atunci când te confrunți cu o problemă legală. Indiferent dacă ai nevoie de ajutor într-un litigiu, într-o afacere sau într-o problemă personală, un avocat cu experiență și pregătire poate face diferența. Însă, procesul de selecție nu este întotdeauna ușor.
Este important să iei în considerare câțiva factori esențiali care pot influența succesul cazului tău. În continuare, vom explora acești factori și cum îți pot ghida alegerea unui avocat bun, care să corespundă nevoilor tale.
Experiența și specializarea avocatului
Experiența și specializarea sunt factori esențiali în alegerea unui avocat bun, deoarece aceștia influențează direct eficiența și succesul în soluționarea cazului tău. Un avocat care are o vastă experiență într-un domeniu specific poate înțelege rapid nuanțele cazului tău și poate oferi soluții eficiente. Iată câteva motive pentru care experiența și specializarea contează:
- Cunoașterea detaliilor legale – Un avocat cu experiență are o înțelegere profundă a legilor și procedurilor specifice, esențială pentru obținerea unui rezultat favorabil.
- Istoricul de succes în cazuri similare – Avocații specializați într-o anumită arie au mai multe șanse să obțină un rezultat favorabil, având un istoric de succes în cazuri similare.
- Abilitatea de a anticipa pașii procesului – Experiența permite avocatului să prevadă posibilele provocări și să se pregătească din timp pentru acestea, maximizând șansele de succes.
Așadar, alegerea unui avocat care are atât experiență, cât și o specializare relevantă pentru cazul tău este un pas important pentru a asigura soluționarea favorabilă a litigiului.
Reputația și recenziile clienților
Un alt factor esențial în alegerea unui avocat bun este reputația sa. Căutând recenzii online sau cerând recomandări de la alți clienți, poți afla cât de bine este văzut avocatul de către cei care au lucrat cu el. O reputație solidă poate fi un semn al unei practici juridice de succes și al unei abordări corecte față de clienți. De asemenea, poți întreba avocatul despre cazuri anterioare și despre feedback-ul primit de la alți clienți.
Abilități de comunicare
Un avocat bun trebuie să fie capabil să comunice clar și eficient. Comunicarea este cheia într-o relație avocat-client. Acesta trebuie să îți explice procesul legal într-un mod simplu, să îți răspundă prompt la întrebări și să fie disponibil atunci când ai nevoie de informații suplimentare. De asemenea, abilitățile de negociere sunt esențiale, mai ales în cazurile care pot fi rezolvate amiabil. Asigură-te că avocatul tău este ușor de abordat și dispus să îți ofere informațiile necesare pentru a înțelege pașii următori.
Tarifele și structura de plată
Atunci când alegi un avocat bun, este esențial să înțelegi tarifele și structura de plată, deoarece aceste aspecte pot influența decizia ta finală și pot preveni eventualele neînțelegeri în timpul colaborării. Avocatul ar trebui să fie transparent în legătură cu costurile și să îți ofere detalii clare despre modalitățile de plată. Iată ce trebuie să știi:
Modalități de plată comune
Există mai multe moduri în care un avocat poate solicita plata pentru serviciile sale. Printre cele mai comune se numără plata pe oră, plata pentru fiecare etapă a procesului sau plata unui tarif fix pentru un caz specific. În funcție de complexitatea cazului tău, avocatul va alege modalitatea care se potrivește cel mai bine. Discută deschis despre fiecare opțiune pentru a face o alegere informată.
Cum se stabilesc onorariile
Onorariile unui avocat sunt, de obicei, stabilite în funcție de mai mulți factori, cum ar fi experiența, complexitatea cazului și timpul estimat de lucru. Avocații cu experiență pot percepe tarife mai mari, dar acest lucru este de multe ori justificat prin nivelul înalt de expertiză pe care îl oferă. Asigură-te că ai o înțelegere clară a modului în care se stabilesc aceste costuri și dacă sunt posibile ajustări pe parcurs.
Contractul de reprezentare și plățile inițiale
Este important să semnezi un contract de reprezentare care să stabilească în mod clar toate detaliile privind onorariile și termenii de plată. În unele cazuri, avocatul poate solicita un avans înainte de a începe lucrul, iar aceasta trebuie să fie clar precizată în acordul semnat. Discută deschis despre orice taxe suplimentare și asigură-te că înțelegi pe deplin structura de plată înainte de a lua o decizie finală.
Abilitatea de a înțelege nevoile tale
Un avocat bun trebuie să aibă abilitatea de a înțelege nevoile tale specifice și să îți adapteze abordarea în funcție de acestea. Este important ca avocatul să îți asculte preocupările și să îți propună soluții personalizate, care să țină cont de contextul tău individual. Fiecare caz este unic, iar un avocat care înțelege cu adevărat ce îți dorești poate să îți ofere cele mai bune soluții legale.
Cum să alegi un avocat care se potrivește nevoilor tale
Alegerea unui avocat bun este esențială pentru succesul oricărui proces legal. Este important să acorzi atenție experienței, reputației, abilităților de comunicare și structurii de plată a avocatului. De asemenea, trebuie să te asiguri că avocatul înțelege nevoile tale și îți oferă soluții personalizate. Un avocat care îndeplinește aceste criterii va fi un partener de încredere pe parcursul întregului proces legal, ajutându-te să obții cele mai bune rezultate pentru cazul tău.
Aveti un Pont
Cele mai importante beneficii ale consumului de hrean

Hreanul este o legumă cruciferă, cunoscută pentru gustul său picant și aromă puternică. Dincolo de utilizarea sa culinară, hreanul reprezintă o sursă bună nutrienți importanți, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul, vitamina C și zincul, iar consumul său a fost asociat cu multiple beneficii pentru sănătate. Continuă să citești pentru a afla care sunt acestea!
De ce ar trebui să consumi hrean?
Hreanul are beneficii diverse. Unul dintre motive pentru care este atât de apreciat privesc proprietățile sale antiinflamatorii. Hreanul conține sinigrină, un compus care blochează reacțiile inflamatorii din organism. Aceasta poate fi benefică pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice. Mai are și proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și contribui la îmbătrânire și boli cronice.
Lista proprietăților sale le mai includ și pe cele antibacteriene, anumiți compuși din hrean ajutând la combaterea bacteriilor dăunătoare precum E. coli, H. pylori și Salmonella. De asemenea, poate ajuta la combaterea infecțiilor sinusurilor și a bronșitei, ceea ce îl face un potențial aliat pentru sănătatea sistemului respirator.
Cum poți integra hreanul în dieta zilnică?
Hreanul poate fi integrat în dieta ta în diverse moduri, atât pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor, cât și pentru a beneficia de proprietățile sale terapeutice. Cel mai simplu mod de a consuma hrean este sub formă de sos, care poate fi adăugat la fripturi, pește sau sandvișuri. Dacă preferi să consumi hrean proaspăt, îl poți fierbe sau prăji. Se potrivește bine cu alte legume rădăcinoase, precum sfecla sau cartofii, dar și cu legume verzi, cum ar fi broccoli sau varza de Bruxelles. Hreanul este disponibil și sub formă de suplimente și ceai, care pot fi încorporate cu ușurință în dieta zilnică.
O altă utilizare populară a hreanului este în combinație cu miere și alte ingrediente, ca remediu natural pentru diferite afecțiuni. De exemplu, din hrean, miere și suc de lămâie se prepară un sirop de tuse care poate ajuta la ameliorarea durerilor în gât. Dacă în loc de suc de lămâie se folosește oțet de mere, se obține un amestec despre care se spune că ar ajuta la ameliorarea simptomelor rinosinuzitei (vezi de ce apare rinosinuzita și care sunt simptomele ei).
Este important de reținut că nu există suficiente studii care să confirme efectele unor astfel de remedii și că acestea nu pot fi considerate un substitut pentru tratamentul recomandat de medic. Trebuie să fim conștienți și de contraindicațiile acestor remedii: mierea nu trebuie administrată sugarilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism, iar hreanul trebuie utilizat cu prudență la copii, deoarece poate provoca tulburări de stomac sau reacții alergice.
Cine ar trebui să evite hreanul?
Hreanul, deși poate fi un condiment gustos, trebuie consumat cu prudență – poate irita gura, nasul sau stomacul. Persoanele cu anumite probleme de sănătate, precum ulcer sau boli intestinale, ar trebui să limiteze sau să evite consumul său. Copiii, femeile însărcinate și care alăptează sunt sfătuiți să consulte un specialist înainte de a-l introduce în alimentație. Atenție și la conținutul de sodiu din sosurile de hrean gata preparate! Sodiul în exces poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Consultă un medic înainte de a consuma hrean sau suplimente care îl conțin dacă suferi de anumite afecțiuni ori urmezi un tratament medicamentos!
Hreanul este o sursă bună de nutrienți și poate aduce numeroase beneficii organismului. Cu toate acestea, ca orice aliment, trebuie consumat cu moderație și ca parte a unei diete variate și echilibrate.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului. Înainte de a introduce hreanul în dieta ta, consultă un medic sau nutriționist!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/hrean-beneficii-proprietati-contraindicatii
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/rinosinuzita-cauze-simptome-tratament
-
Exclusivacum 3 zile
Jaf și corupție la nivel național: Incisiv de Prahova dezvăluie adevărul despre mafia deșeurilor din Prahova – autoritățile, complice sau ineficiente?
-
Exclusivacum o zi
Corupție și afaceri cu statul în Vălenii de Munte: Lumea ascunsă a ilegalităților și a înțelegerilor oculte
-
Exclusivacum 3 zile
Electromecanica Ploiești: O promisiune minciunoasă? Cum Sistemul Antigrindină joacă la două capete, ignorând disperarea fermierilor
-
Exclusivacum o zi
Ploieștiul, orașul sfidării și al corupției: de la stalpi montati la mașini pe trotuar/O nouă fază a scandalului WHITE TOWER
-
Actualitateacum 5 zile
Frauda electorală în Republica Moldova: o criză în plină desfășurare
-
Exclusivacum o zi
Scandalul Coca-Cola din România: Între practici ilegale, manipulare și protecție dubioasă
-
Exclusivacum 4 zile
Împuternicirea pe funcție: de excepție, aproape regulă în MAI
-
Ancheteacum 2 zile
Virusul periculos se apropie de România, iar autoritățile din UE sunt neclare privind intervențiile