Germania a anunțat, sâmbătă, un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro, cel mai mare pachet de acest fel de până acum de la începutul invaziei ruse, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atâta timp cât este necesar, transmite Reuters. Pachetul va include 30 de tancuri Leopard 1, 15 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, peste 200 de drone de recunoaștere și patru sisteme antiaeriene Iris-T, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Berlin.
Cu toții ne dorim încheierea rapidă a acestui război teribil și ilegal… Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi orice ajutor poate, atât timp cât este nevoie, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Inițial, Germania a fost reticentă în a furniza Ucrainei arme grele pentru a o ajuta să contracareze invazia Rusiei, temându-se că ar putea escalada conflictul. Dar, în ianuarie, Berlinul a fost de acord să trimită tancuri Leopard și a anunțat că va colabora cu aliații pentru a trimite mai multe.
Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție înainte de contraofensivă așteptată în săptămânile sau lunile următoare. Marea Britanie a confirmat, săptămâna trecută, că furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Racheta de croazieră Storm Shadow are o rază de acțiune de peste 250 de km, potrivit producătorului. Spre comparație, rachetele lansate de sistemele americane HIMARS și utilizate de Ucraina au o rază de acțiune de aproximativ 80 de km.
Armele vor oferi Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, citat de BBC.
Fiind lansate de pe avioane, și având o rază de acțiune mai mare, înseamnă că piloții ucraineni vor putea sta mai departe de linia frontului, în afara razei sistemelor antiaeriene rusești. Odată lansată, Storm Shadow coboară la altitudine joasă pentru a evita detectarea de radarele inamice, înainte de a se fixa pe ținta sa cu un căutător în infraroșu.
Duminică, la Paris, președinții Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au anunțat că Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate, transmite AFP, preluată de Agerpres. În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi vehicule de luptă cu armament greu, inclusiv AMX-10RC, se arată într-un comunicat comun.
Parisul s-a angajat, la începutul anului, să ofere Ucrainei vehicule de luptă cu armament greu AMX-10 RC. Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii. Franţa îşi concentrează de asemenea eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei, se mai precizează în declaraţia comună. Conform declarațiilor făcute de președintele Franței într-o emisiune televizată, Hexagonul va pregăti și piloți ucraineni pentru aeronave de luptă. Palatul Elysée a reamintit că Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate. Pe parcursul anului în curs, se are în vedere antrenarea a 2.000 de militari ucraineni în Franţa şi a aproximativ 4.000 în Polonia.
SUA, un nou pachet de 1,2 miliarde de dolari
Statele Unite vor oferi Ucrainei un pachet de 1,2 miliarde de dolari pentru a consolida apărarea antiaeriană a țării, a declarat, la 9 mai, secretarul de presă al Pentagonului, general de brigadă Pat Ryder. Acest pachet subliniază angajamentul continuu al SUA de a îndeplini cerințele cele mai urgente ale Ucrainei prin angajarea de capacități critice, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și munițiile, și, în același timp, de a construi capacitatea forțelor armate ale Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a descuraja agresiunea rusă pe termen lung, a spus Ryder, în timpul unei conferințe de presă.
Capacitățile oferite de SUA includ sisteme suplimentare de apărare aeriană și echipamente de muniție, precum și asistență pentru a integra lansatoare de apărare aeriană, rachete și radare occidentale cu sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. Pachetul conține, de asemenea, muniție pentru doborârea sistemelor aeriene fără pilot, servicii comerciale de imagini prin satelit și sprijin pentru activități de antrenament, întreținere și susținere, a precizat generalul.
Statele Unite vor continua să lucreze cu aliații și partenerii noștri pentru a oferi Ucrainei capacități pentru a-și satisface nevoile imediate pe câmpul de luptă și cerințele de asistență de securitate pe termen lung, a continuat oficialul.
Acțiuni ofensive ucrainene în zona Bahmut
Apărarea în zona Bahmut continuă, iar ultimele zile au arătat că Ucraina poate avansa şi contracara forţele ruse de acolo, a declarat, luni, comandantul forţelor terestre ucrainene, general-colonel Oleksandr Sîrski, citat de Reuters. Înaintarea trupelor de-a lungul direcţiei Bahmut este primul succes al acţiunilor noastre ofensive de la începutul apărării oraşului, a declarat generalul Sîrski.
Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat sâmbătă, la Roma, că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând. (M. Batca).