Connect with us

Anchete

BNR DESPRE REGLEMENTAREA CRIPTOMONEDELOR/Recomandarile Bancii Centrale in ce priveste utilizarea monedelor virtuale

Publicat

pe

Lumea Banilor a obtinut in exclusivitate informatii de la Banca Nationala a Romaniei cu privire la un domeniu care inca nelinisteste multa lume – inclusiv din domeniul bancar.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au explicat, pentru Lumea Banilor, care sunt recomandarile Bancii Centrale in ce priveste utilizarea monedelor virtuale, dar si limitele atributiunilor BNR in legatura cu autorizarea si supravegherea entitatilor implicate in domeniul monedelor virtuale. Astfel, BNR isi mentine avertismentul cu privire la riscurile asociate utilizarii criptomonedelor, inclusiv din perspectiva implicarii institutiilor de credit, avand in vedere gradul crescut de volatilitate al acestora. Pe de alta parte, BNR precizeaza ca decizia bancilor de a inchide conturile clientilor crypto este consecinta analizelor de risc proprii si nu a unei restrictii legale privind furnizarea de catre banci a serviciilor de cont pentru actorii implicati in tranzactionarea de monede virtuale.

Reprezentantii Bancii Centrale mentioneaza ca autoritatile investite cu competente in legatura cu autorizarea si supravegherea entitatilor implicate in acest domeniu sunt cele care detin in mod traditional atributii de supraveghere a pietelor financiare, problematica nefiind in sfera bancilor centrale. In acelasi timp, BNR prezinta legislatia in domeniu, precizand ca nu exista inca o abordare unitara la nivel european.

BNR monitorizeaza in permanenta evolutiile din domeniu si este in contact nemijlocit cu autoritatile europene relevante pe aceasta problematica, astfel ca in situatia in care vor aparea schimbari structurale pozitive legate de profilul de risc asociat monedelor virtuale, institutia noastra isi va ajusta in consecinta pozitia si abordarea”, se arata in raspunsul trimis de BNR pentru Lumea Banilor.

La inceputul anului 2019, la aproximativ un an dupa ce bancile au decis incetarea colaborarii cu clientii crypto, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca evolutia monedelor digitale nu poate fi oprita, dar este neceara o reglementare.

Nu avem cum sa le oprim pentru ca e tehnologie aici si ea vine cu rapiditate, cu foarte multe avantaje, dar sa incercam sa le reglementam, asa cum spune si Banca Centrala Europeana si care este si pozitia noastra. Solutia aici este ca aceste cryptocurrencies sa fie reglementate“, a spus la acel moment guvernatorul bancii centrale.

Va prezentam, in continuare, principalele precizari ale specialistilor Bancii Centrale cu privire la un domeniu in plina emergenta la nivel mondial, si anume cel al monedelor digitale.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat public, in data de 11 martie 2015 si in data de 6 februarie 2018, pozitia sa cu privire la riscurile asociate utilizarii monedelor virtuale, inclusiv din perspectiva implicarii institutiilor de credit in acest domeniu, banca centrala semnaland in principal riscurile asociate detinerii monedelor virtuale, determinate de gradul crescut de volatilitate al acestora si, implicit de pierderile pe care le pot inregistra detinatorii acestor monede, dar si de lipsa unor informatii legate de aplicarea procedurilor de cunoastere a sursei acestor monede si a modului de utilizare, in lipsa unor reglementari specifice”, spun reprezentantii BNR.

In ceea ce priveste decizia institutiilor de credit din Romania de a inchide conturile de plati detinute de entitatile (platformele) care tranzactioneaza „criptomonede”, reprezentantii BNR opineaza ca aceasta se datoreaza in principal riscurilor asociate tranzactionarii monedelor virtuale. Decizia se bazeaza pe faptul ca o institutie de credit poate decide incetarea relatiei de afaceri cu un client sau, dupa caz, poate avea obligatia de a inceta relatia de afaceri cu un client, in baza legislatiei aplicabile din domeniul prevenirii spalarii banilor si a finantarii terorismului, fara ca aceasta masura sa poata fi considerata subiectiva, disproportionata sau discriminatorie, in urma unor analize de risc, precizeaza specialistii Bancii Centrale.

In ceea ce priveste opinia BNR cu privire la deschiderea sistemului bancar din Romania pentru furnizarea de servicii financiare care au la baza monedele virtuale, va comunicam ca, fara a restrictiona prin instrumente legislative furnizarea de catre banci a serviciilor de cont pentru entitatile care tranzactioneaza monede virtuale, ne mentinem pozitia exprimata prin comunicatele publice anterioare, avand in vedere faptul ca, in continuare, aceste monede sunt caracterizate printr-o volatilitate accentuata, ce implica riscuri foarte ridicate pentru detinatori, si care, pe masura cresterii gradului de utilizare in economia reala, pot transmite socuri care sa afecteze stabilitatea financiara”.

Reprezentantii Bancii Centrale explica faptul ca, din analizele efectuate pana in prezent cu privire la o serie de modele de afaceri in care sunt utilizate monede virtuale existente pe piata rezulta ca acestea nu pot fi incluse in categoria „monede” sau „valute” si nici in categoria „instrumente financiare”, asa cum sunt acestea definite in prezent de legislatia in vigoare. Desi initial monedele virtuale au fost proiectate pentru a indeplini rolul de bani, evolutia lor a demonstrat ca monedele virtuale nu indeplinesc concomitent functiile care definesc, in general, banii, respectiv: (1) mijloc de schimb general acceptat; (2) functia de tezaurizare; (3) functia de unitate de cont.

Ca urmare, monedelor virtuale li s-a atribuit o alta denumire, care a evidentiat modificarile ce au intervenit in abordarea conceptuala a acestora, subliniind caracterul lor de activ financiar. Un termen mai adecvat pentru aceste active a fost considerat cel de activ criptografic (eng. „crypto-asset”).

In același timp, trebuie precizat faptul ca legislatia in domeniu este intr-o continua dinamica, avand in vedere si dinamica si noutatea domeniului criptomonedelor.

La acest moment, la nivel european nu exista o abordare unitara nici in ceea ce priveste conceptul de moneda digitala si nici in ceea ce priveste modul de reglementare a acesteia. Astfel, initiativele de reglementare existente in diferite jurisdictii vizeaza, de cele mai multe ori, doar anumite aspecte legate de monedele digitale, cum ar fi procesul de mobilizare de resurse pentru constituirea de capital prin „Initial Coin Offering (ICO)” sau regimul de impozitare a castigurilor obtinute ca urmare a tranzactionarii unor astfel de active”, precizeaza BNR.

Reprezentantii BNR explica si limitele competentelor Bancii Centrale in domeniu, avand in vedere reglementarile din prezent.

Pentru moment, in legislatia romaneasca nu se regaseste o definitie consacrata monedelor virtuale, iar la nivelul legislatiei europene definirea lor se rezuma la prevederi ale Directivei (UE) 2018/843 a Parlamentului European si a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, precum si de modificare a Directivelor 2009/138/CE si 2013/36/UE. (in continuare Directiva 2018/843)”, mai precizeaza reprezentantii BNR.

La nivel national a fost elaborat un proiect de reglementare la nivel de legislatie primara pentru transpunerea Directivei 2018/843, care cuprinde prevederi specifice legate de autorizarea si inregistrarea furnizorilor de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si a furnizorilor de portofele digitale, stabilind competente in acest sens in sarcina Ministerului Finantelor Publice, prin Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2020 din iulie 2020 privind modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului).

In acest context, Banca Centrala face precizarea ca autoritatile investite cu competente in legatura cu autorizarea si supravegherea entitatilor implicate in domeniul monedelor virtuale sunt cele care detin in mod traditional atributii de supraveghere a pietelor financiare, problematica nefiind in sfera bancilor centrale sau a autoritatilor de supraveghere bancara prudentiala, avand in vedere caracteristicile acestor produse de „active financiare” si nu de bani.

Avand in vedere atributiile BNR, stabilite legislativ prin dispozitiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, consideram ca banca centrala nu se poate implica in prezent in reglementarea monedelor virtuale, cu exceptia situatiilor in care modelele de afaceri dezvoltate in piata din Romania presupun incadrarea acestora in categoria monedelor electronice sau a altor instrumente/mijloace de plata recunoscute de lege. Pe de alta parte, bancile centrale emit moneda fiduciara, moneda care este obligatoriu a fi acceptata de catre toti actorii pietei si care, din perspectiva detinatorilor, reprezinta permanent o creanta asupra bancii centrale”, se mai arata in raspunsul transmis de BNR catre Lumea Banilor.

Diferenta dintre monedele virtuale asociate monedei fiat si criptomonedele de tip Bitcoin sau Ethereum

Referitor la moneda digitala de tipul celei lansate in fenruarie 2019 de banca americana JP Morgan (JPM Coin), BNR explica diferenta dintre aceasta si monedele criptografice, chiar daca se ambele tipuri de monede se bazeaza pe tehnologia blockchain. Astfel, produsul dezvoltat de JP Morgan se circumscrie definitiei atribuite legislativ monedei electronice atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivel national, avand in vedere faptul ca sistemul opereaza privat si nu intr-o retea publica, asa cum este cazul monedelor criptografice consacrate, iar sistemul este folosit exclusiv pentru transferuri de fonduri intre banca respectiva si clientii sai institutionali sau doar intre acestia din urma, insa in toate cazurile utilizatorii sunt aprobati in prealabil de JP Morgan.

JP Morgan este prima banca americana care a creat si a testat cu succes, incepand cu februarie 2019, o moneda digitala reprezentand o moneda fiat. Moneda JPM, asa cum se arata pe siteul bancii americane, se bazeaza pe o tehnologie bazata pe blockchain care permite transferul instantaneu de plati intre clientii institutionali.

JP Morgan sustine potentialul tehnologiei blockchain si sustinem criptomonedele, atata timp cat acestea sunt controlate si reglementate corespunzator. In calitate de banca reglementata la nivel global, credem ca avem o oportunitate unica de a dezvolta capacitatea intr-un mod responsabil cu supravegherea autoritatilor noastre de reglementare. In cele din urma, credem ca JPM Coin poate aduce beneficii semnificative pentru aplicatiile blockchain prin reducerea riscului de contrapartida si decontare a clientilor, scaderea cerintelor de capital si permiterea transferului instantaneu de valoare”, se arata pe siteul bancii americane.

Pe scurt, o moneda JPM are intotdeauna o valoare echivalenta cu un dolar SUA. Este de retinut ca moneda digitala JP Morgan este sustinuta 1:1 de dolarul american, in sensul ca este echivalentul digital al monedei fiat. Cand un client trimite bani catre altul prin blockchain, monedele JPM sunt transferate si rascumparate instantaneu pentru suma echivalenta de dolari SUA, reducand timpul de decontare tipic.

Iata o reprezentare simpla, in trei pasi, a modului in care functioneaza procesul. La pasul 1, un client J.P. Morgan efectueaza depuneri intr-un cont desemnat si primeste un numar echivalent de monede JPM. La pasul 2, aceste monede JPM sunt utilizate pentru tranzactii pe o retea blockchain cu alti clienti J.P. Morgan (de exemplu, plati in tranzactii cu valori mobiliare). In cele din urma, la pasul 3, detinatorii de monede JPM le rascumpara pentru dolari la J.P. Morgan.

In timp, moneda JPM va fi extinsa la alte valute majore, precizeaza reprezentantii institutiei bancare.

Cum se raporteaza BNR la acest sector aflati dand click aici. (Irinel I.).

Anchete

Modificarea cotizației sindicale: „Forța Legii” rămâne cu cele mai mici tarife din România

Publicat

pe

De

Cuantumul cotizației sindicale va suferi o modificare, intrând în vigoare la începutul lunii august 2024. Conform Constituției României, sindicatele au rolul de a apăra drepturile și de a promova interesele profesionale, economice și sociale ale membrilor lor. Activitatea principală a Sindicatului Național „Forța Legii” constă în apărarea drepturilor membrilor săi în fața angajatorilor și a comisiilor de disciplină, în special în domeniul Justiției, unde costurile sunt mari, organizația având o echipă proprie de apărători pentru asistență.

Cotizația sindicală reprezintă sursa unică de venit a organizației, esențială pentru promovarea drepturilor și intereselor membrilor. Legea dialogului social stipulează, la Art. 24, că această cotizație este deductibilă fiscal, având un plafon de maximum 1% din venitul brut realizat. Modificările privind stabilirea și încasarea cotizației sunt detaliate în Statutul sindicatului.

Din ianuarie 2018, cotizația a fost stabilită la 0,7% din venitul brut, cu un plafon de 29 lei lunar. Acest plafon a fost menținut timp de șase ani și jumătate, în ciuda creșterii semnificative a costurilor de funcționare și a celor legate de Justiție. Acum, în urma acestor creșteri, sindicatul a decis să majoreze plafonul cotizației cu 10 lei, astfel că va fi de maximum 39 lei lunar, menținându-se la 0,7% din venitul brut realizat. Această modificare va fi aplicabilă în luna august, pentru salariile aferente lunii iulie 2024.

Chiar și cu această ajustare, cotizația rămâne una dintre cele mai mici din România. De asemenea, din luna iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat a crescut la 3.700 lei, ceea ce va însemna o cotizație de 26 lei lunar pentru membrii „Forța Legii”, în comparație cu 37 lei lunar la alte sindicate care percep 1% din salariu.

Pentru salariați cu venituri mai mari, cum ar fi un salariu brut de 5.500 lei (net 3.225 lei), cotizația va fi de doar 39 lei lunar. Cu alte cuvinte, cotizația la „Forța Legii” va crește cu 10 lei față de plafonul anterior, în timp ce sindicatele care percep 1% vor percepe 55 lei lunar, adică o diferență de 198 lei anual în favoarea membrilor „Forța Legii”.

Diferențele devin și mai evidente pentru salarii mai mari. De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 10.000 lei (net 5.850 lei) va plăti 100 lei la sindicatele care percep 1%, în timp ce cotizația la „Forța Legii” va fi de doar 39 lei, economisind astfel 732 lei anual. La fel, un angajat cu un salariu brut de 15.000 lei (net 8.850 lei) va plăti 150 lei la alte sindicate, în timp ce la „Forța Legii” cotizația rămâne tot 39 lei, rezultând o economie anuală de peste 1.300 lei. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Cristian Ardelean renunță la DNA și se întoarce la Parchetul Bihor

Publicat

pe

De

Procurorul Cristian Ardelean, cunoscut deja în sistem, a ajuns la concluzia că Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu este potrivită pentru el, potrivit publicației Lumea Justiției.

După ce șeful DNA, Marius Voineag, l-a reprimit în parchet în urma câștigării unui proces în care Ardelean a invocat o decizie a Curții Constituționale, procurorul a început să simtă nevoia de a reveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Acesta părăsise instituția în luna iunie pentru a se alătura DNA Oradea. Săptămâna trecută, Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de ordinul din iunie prin care Voineag l-a reprimit pe Ardelean în DNA. Însă, în ședința din 24 iulie 2024, procurorii CSM au aprobat întoarcerea acestuia la PT Bihor, unde a condus Secția penală înainte de a se muta în structura de anticorupție, începând cu 1 septembrie 2024.

Minuta secției pentru procurori a CSM a specificat:

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât încetarea activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea a domnului procuror ARDELEAN CRISTIAN MARIUS, începând cu data de 01.09.2024 și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor (unitatea de parchet de unde provine), începând cu aceeași dată. (unanimitate)”.

De asemenea, se menționează minuta din 17 iulie 2024, prin care Secția pentru procurori a CSM a luat act de ordinul lui Voineag:

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Ordinul nr. 440/18.06.2024 emis de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, prin care s-a dispus reintegrarea domnului ARDELEAN CRISTIAN MARIUS în funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea, începând cu data de 18.06.2024. (unanimitate)

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea mandatului funcției de procuror șef al Secției urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor deținut de domnul ARDELEAN CRISTIAN MARIUS, începând cu data de 18.06.2024 ca urmare a reintegrării acestuia în funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea. (unanimitate)”. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

DIICOT și Penitenciarul Mioveni: acțiune de amploare împotriva traficului de droguri

Publicat

pe

De

Reprezentanții Penitenciarului Mioveni anunță derularea unei acțiuni majore împotriva drogurilor, în colaborare cu DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Aceștia subliniază importanța campaniilor de prevenire, în care au fost împărtășite povești triste despre viețile tinerilor influențați de droguri. Cu toate acestea, reprezentanții penitenciarului consideră că uneori cea mai eficientă campanie de prevenire constă în combaterea activităților ilegale.

Acțiunea a fost inițiată prin demantelarea unei rețele de criminalitate organizată, care a început să își desfășoare activitatea în cadrul Penitenciarului Mioveni și s-a extins către alte unități penitenciare, însă a fost anihilată tot în acest loc. În cadrul operațiunii de destructurare a rețelei, s-au efectuat mai multe percheziții și arestări, în paralel cu acțiuni desfășurate în alte penitenciare din România.

Această rețea, coordonată cu o precizie remarcabilă, a folosit metode surprinzătoare, impresionând inclusiv echipele de intervenție. Îndrumarea atentă a DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești a fost esențială, iar polițiștii de penitenciare din cadrul Penitenciarului Mioveni au demonstrat un angajament excepțional în sprijinul acestei acțiuni.

După finalizarea operațiunii de combatere, personalul penitenciarului își va relua activitățile preventive, având speranța că toți cei implicați și-au învățat lecția. În concluzie, momentul de față este unul dedicat eficienței în combaterea fenomenului drogurilor, conform celor menționate de către reprezentanții Penitenciarului Mioveni. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv