Connect with us

Actualitate

COVID-19/Intrebari si raspunsuri

Publicat

pe

Majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus prezinta simptome usoare si se recupereaza, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Exista, insa, si persoane care pot face forme severe de boala si care pot necesita ingrijiri spitalicesti. Riscul de boli grave creste odata cu varsta: persoanele cu varste peste 40 de ani par sa fie mai vulnerabile la a dezvolta complicatii asociate COVID-19. La fel si persoanele cu un sistem imunitar slabit si cele care sufera de boli cronice, precum diabetul zaharat, boli de inima si afectiuni ale plamanilor.
Cand o persoana diagnosticata cu infectia COVID-19 tuseste sau stranuta imprastie picaturi de lichid infectat. Majoritatea acestor picaturi se depun pe suprafetele si obiectele din apropiere, cum ar fi birourile, mesele sau telefoanele. Oamenii care ating aceste suprafete contaminate, iar apoi duc la mana la gura, nas si ochi, se pot infecta la randul lor. De asemenea, o persoana care se afla la o distanta de un metru de o alta persoana infectata se poate imbolnavi usor, deoarece virusul se transmite pe cale aeriana. Cu alte cuvinte, COVID-19 se raspandeste intr-un mod similar cu gripa.
Aflati mai jos raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre noul coronavirus si infectia COVID-19:
Despre transmiterea infectiei cu noul coronavirus
1. Care este modul de transmisie? Cat de usor se raspandeste?
In timp ce animalele au fost sursa initiala a virusului, acum noul coronavirus se raspandeste de la om la om. In prezent se estimeaza ca, in medie, o persoana infectata va infecta intre doua si alte trei, totusi acest lucru nu este determinat cu exactitate. Virusul poate sa fie transmis mai ales prin picaturi respiratorii, pe care oamenii le elimina prin expriratie atunci cand vorbesc, tusesc sau stranuta. Rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unitesi publicate in The New England Journal of Medicine au evidentiat ca noul coronavirus SARS-CoV-2 ramane viabil in aerosoli timp de 3 ore, chiar daca ii scade concentratia (titrul) la jumatate in 1-2 ore.
De asemenea, virusul poate supravietui cateva ore pe suprafete, cum ar fi mese si manerele usilor.
Perioada de incubatie (adica timpul dintre expunerea la virus si momentul de debut al simptomelor) pentru infectia COVID-19 este estimata ca fiind intre doua si 14 zile. In aceasta etapa, se cunoaste ca virusul poate fi transmis atunci cand persoanele infectate prezinta simptome asemanatoare gripei si se banuieste, dar nu se cunoaste cu exactitate, ca persoanele infectate, dar care nu prezinta simptome, pot sa transmita virusul.
2. Cine este susceptibil la infectia cu noul coronavirus? Afecteaza persoanele in varsta sau si cei mai tineri pot fi afectati?
Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) sau cele aflate in tratament imunosubpresor par sa fie mai vulnerabile la forme mai severe de imbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus.
3. Este periculos coronavirusul pentru persoanele cu astm?
Da. Infecțiile respiratorii, asa cum este si infectia cu noul coronavirus, pot declansa simptomele astmului, de aceea se recomanda persoanelor cu astm sa isi ia toate precautiile si sa urmeze toate recomandarile preventive stabilite de catre medic.
4. Care sunt afectiunile care te fac mai vulnerabil la infectia COVID-19?
Persoanele care prezinta afecțiuni medicale cronice precum: hipertensiune arteriala (HTA), diabet, boli de inima, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), atmul, boala renala cronica, cancere si boli sistemice grave pentru care este necesar tratament imonosubpresor.
5. Sunt uscatoarele de mani cu aer cald eficiente in distrugerea noului coronavirus de pe maini?
Nu. Uscatoarele de maini cu aer cald nu sunt eficiente pentru a ucide noul coronavirus (SARS- CoV2). Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Dupa ce ti-ai curatat mainele, le poti usca fie cu prosoape de hartie, fie la un uscator de maini cu aer cald.
6. Pulverizarea de alcool sau clor pe intreg corpul poate sa distruga noul coronavirus?
Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat in corp. Pulverizarea acestor substanțe poate fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Trebuie sa stii ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.
7. Poate o lampa cu raze ultraviolete sa distruga noul coronavirus?
Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile respective pot provoca iritații ale pielii. Lampile cu raze ultraviolete sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor obiectelor, nu a pielii sau mucoaselor.
8. Utilizarea soluțiilor saline intranazale (ser fiziologic, apa de mare) poate preveni infecția cu noul coronavirus?
Nu. Nu exista dovezi ca utilizarea acestor solutii saline ar proteja oamenii de infecția cu noul coronavirus. Aceste solutii sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale in viroze, dar nu exista dovezi ca utilizarea regulata a acestora ar preveni virozele respiratorii.
9. Poate fi transmis noul coronavirus prin atingerea clantelor sau manerelor usilor? Cat timp supravietuieste pe acestea?
Da. Daca cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta in mana si apoi atinge ceva, acea suprafața poate deveni contaminata. Manerele usilor sunt un bun exemplu de suprafața care ar putea prezenta un risc.
Se considera ca noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, la temperatura ambianta (aproximativ 20 grade Celsius) timp de aproximativ doua zile.
Rezultatele cercetarii efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite au evidentiat ca virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil (aproximativ 72 de ore), cu o perioada de reducere la jumatate a concentratiei (titrului) de aproximativ 7 ore de la aplicare pentru plastic si 6 ore pe suprafete de otel inoxidabil.
Deci, cel mai bine este sa va spalați mainile in mod regulat pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție si raspandirea virusului.
10. Ar trebui sa imi dezinfectez telefonul ca sa ma protejez de infectia cu noul coronavirus?
Da. Deoarece se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete, aproximativ doua zile, este important ca telefonul sa fie curațat minuțios si des. Totusi trebuie sa fii atent la recomandarile producatorilor de telefoane in ceea ce priveste solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului. Telefoanele moderne tind sa fie rezistente la apa, asa ca ați putea curața telefonul cu apa si sapun obisnuite si un prosop de hartie de unica folosinta, dar verificați daca telefonul dvs. este rezistent la apa inainte de a incerca.
11. Noul coronavirus se transmite prin utilizarea monezilor si bancnotelor?
Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta. Daca ai atins monezi sau bancnote, spala-te correct pe maini.
12. Temperaturile scazute de afara pot ucide noul coronavirus?
Nu. Nu exista motive intemeiate sa consideram ca vremea rece poate sa distruga noul coronavirus. Temperatura normala a corpului uman se situeaza in mod normal in intervalul de 36,5° C pana la 37°C, indiferent de temperatura exterioara sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul.
13. Infectia cu noul coronavirus poate fi transmisa prin muscaturi de tantar?
Nu. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin muscatura de tantar. Transmiterea noului coronravirus se face prin aerian, prin picaturile eliminate de o persoana infectata, atunci cand expira, tuseste sau stranuta, prin picaturile de saliva si prin ducerea mainilor contaminate cu virus la nas, gura sau ochi, dupa contactul cu suprafete contaminate. Pana in prezent, nu exista informatii si dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul. De asemenea, este indicat sa eviti contactul strans cu oricine tuseste si stranuta.
14. Sunt in siguranța daca merg la piscina?
Apa din majoritatea piscinelor conține clor, un produs chimic care poate sa distruga virusurile si bacteriile. Atata timp cat apa este clorinata corespunzator, se poate inota in apa respective. Totusi, trebuie sa aveti in vedere posibilitatea de a atinge cu mana o suprafata contaminata (de exemplu, manerele dulapurilor, clantele usilor) si posibilitatea de a fi in apropierea unei persoane infectate care poate sa transmita virusul respectiv pe cale aeriana.
15. Usturoiul poate preveni infecția cu noul coronavirus?
Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietați antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi provenite din aceasta pandemie potrivit carora sa consideram drept protectiv impotriva coronavirusului, consumul de usturoi.
16. Cat timp rezista noul coronavirus SARS-CoV-2 in aer si pe suprafete?
Noul coronavirus SARS-CoV-2 ramane viabil in aerosoli timp de 3 ore, odata ce a fost eliminat prin picaturi pulverizate in aer (picaturi asemenatoare celor care ar fi eliminate de o persoana infectata), arata rezultatele unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din Statele Unite si publicate in The New England Journal of Medicine. Rezultatele evidentiaza ca dupa 1-2 ore de la pulverizare, concentratia virala (titrul) din aerosoli s-a redus la jumatate.
Virusul SARS-CoV-2 a persistat o perioada mai lunga pe suprafete de plastic si de otel inoxidabil: aproximativ 72 de ore (3 zile). In aproximativ 7 ore de la aplicarea particulelor infectante pe suprafata de plastic concentratia virala (titrul) s-a redus la jumatate. Pentru suprafetele de otel inoxidabil titrul viral s-a redus la jumatate dupa 6 ore.
Cercetatorii au efctuat acest experiment in conditii de laborator pulverizand in aer si pe suprafete de diferite tipuri particule de lichid puratatoare de virusuri, asemanator picaturilor de secretie care ar putea fi eliminate de o persoana infectata cu noul coronavirus.
Rezultatele cercetarii – faptul ca virusul are o perioada lunga de viabilitate in aer si pe diferite suprafete – confirma modalitatea de transmitere si raspandirea masiva rapida.
Prevenirea infectiei cu noul coronavirus prin vaccin
1. Exista un vaccin impotriva virusului? Cat dureaza pentru a dezvolta un vaccin?
Nu. In prezent, nu exista vaccinuri impotriva coronavirusurilor umane si inca nu exista un vaccin care sa protejeze organismul de infectia cu noul coronavirus. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca infectia sa fie prevenita prin restul mijloacelor disponibile.
Dezvoltarea vaccinurilor necesita timp. Mai multe companii farmaceutice lucreaza la posibile vaccinuri. Cu toate acestea, nu se poate estima cu exactitate momentul in care se va identifica un vaccin eficient care sa poata fi utilizat imediat la nivel populational. De obicei, intre momentul de timp cand s-a identificat un posibil vaccin pana la momentul de timp cand acest vaccin sa poata sa fie utilizat pe scara larga trec cel putin cateva luni, sau de cele mai multe ori chiar ani, pentru ca siguranta si eficacitatea produsului respectiv sa poata fi determinate cu exactitate.
2. Daca sunt vaccinat antigripal anul acesta, sunt protejat impotriva infectiei cu noul coronavirus?
Gripa si virusul care provoaca COVID-19 sunt doua virusuri foarte diferite, iar vaccinul antigripal sezonier nu protejeaza impotriva COVID-19. Vaccinul impotriva gripei este indicat pentru a te proteja de gripa.
3. Vaccinarea impotriva pneumoniei va protejeaza de infectia cu noul coronavirus?
Nu. Vaccinul pneumococic nu ofera protectie impotriva noului coronavirus. Noul coronavirus a aparut foarte recent si are o structura diferita de alte virusuri sau alte bacterii, de aceea este nevoie de realizarea propriului sau vaccin.
Chiar daca vaccinurile gripale sau pneumococice nu sunt eficiente impotriva noului coronavirus, vaccinarea impotriva bolilor respiratorii este recomandata pentru protectia sanatatii.
Despre semnele si simptomele infectiei cu noul coronavirus
1. Care sunt simptomele infectiei cu noul coronavirus?
Virusul poate provoca simptome usoare, asemanatoare gripei, precum: febra, tuse, respiratie dificila, dureri musculare, oboseala. Cazurile mai grave dezvolta pneumonie severa, sindrom de detresa respiratorie acuta, sepsis si soc septic, situatii care pot duce la deces.
2. Este pierderea simtului mirosului un semn de infectie COVID-19?
Medici din Germania (Spitalul Univerisitar din Bonn) si din Coreea de Sud au facut declaratii despre faptul ca au observat anosmie (pierderea simtului mirosului) sau hiposmie (diminuarea simtului mirosului) in randul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe care ei le-au ingrijit.
Asociatia medicilor otorinolaringologi din Marea Britanie (Ear, Nose and Throat Surgery UK) considera drept posibila pierderea simtului mirosului in infectia COVID-19, bazandu-se pe faptul ca acesta este unul din simptomele intalnite frecvent in timpul infectiilor respiratorii de natura virala.
Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a inclus anosmia in lista simptomelor COVID – 19, deoarece nu exista la acest moment, suficiente dovezi stiintifice care sa sprijine aceasta includere. Trebuie sa se evalueze in mod corect daca aparitia acestui simptom este in mod specific asociata cu infectia cu noul coronavirus si nu se datoreaza de fapt altor afectiun
3. Care sunt diferentele dintre coronavirus si gripa?
Coronavirusul si gripa au multe simptome similare, ceea ce face dificil diagnosticul doar pe baza simptomelor, fara realizarea unui test specific. Principalele simptome ale infectiei cu noul coronavirus la care trebuie sa fii atent sunt febra si tusea. Gripa are adesea si alte simptome, cum ar fi durerea in gat, in timp ce persoanele infectate cu noul coronavirus pot simti mai degraba dificultate in respiratie.
Persoanele care considera ca ar putea fi afectate de coronavirus trebuie sa apeleze telefonic medicul de familie pentru mai multe sfaturi. Recomandarile sunt ca in cazul unor simptome similare celor determinate de infectia cu noul coronavirus sa evite sa mearga la medicul de familie si sa evite sa mearga direct in clinici sau la spital, ci sa se adreseze telefonic medicului de familie sau directiilor de sanatate publica.
4. Cat de severa este infectia COVID-19?
Pana la acest moment se estimeaza ca rata mortalitatii pentru COVID-19 este de 20-30 de decese la 1.000 de persoane diagnosticate. Aceasta este semnificativ mai mica decat focarul SARS din 2003. Cu toate acestea, este mult mai mare decat rata mortalitatii pentru gripa sezoniera.
Despre testarea COVID 19
1. Cand trebuie sa faci un test pentru coronavirus?
Persoanele care au simptome de infectie si au calatorit recent in anumite parti ale lumii unde ratele de infectie sunt mari trebuie sa fie testate. De asemenea, este posibil sa ai nevoie de testare daca ai avut un contact strans cu cineva care a calatorit intr-una din aceste zone.
2. Exista un test rapid care sa depisteze acasa infectia cu noul coronavirus?
Nu exista un test care sa se poate efctua la domiciliu, rapid, pentru a depista infectia cu noul coronavirus, la acest moment.
Despre tratamentul infectiei cu noul coronavirus
1. Exista un tratament specific pentru boala COVID-19?
Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Cu toate acestea, cei infectati cu virusul ar trebui sa beneficieze de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave si complicatii, precum pneumonie si sindrom de detresa respiratorie acuta, ar trebui sa beneficieze de ingrijire optima de sustinere a functiilor organelor vitale, daca este necesar.
2. Ce medicamentele par sa fie promitatoare pana in present?
Datorita necesitatii de interventie, medicii si cercetatorii si-au indreptat atentia spre medicamente care sunt utilizate in alte afectiuni, pentru ca siguranta utilizarii acestora la oameni a fost deja testata, astfel ca sunt in desfasurare studii clinice cu o serie de astfel de medicamente.
Un medicament care a fost testat anterior pentru tratamentul persoanelor infectate cu Ebola si a celor cu sindrom respirator acut sever din Orientul Mijlociu (MERS) (remdesivir) pare sa fie una dintre optiunile care vor fi disponibile cel mai curand. De asemenea, printre medicamentele existente, utilizate pentru tratamentul altor afectiuni, dar care par promitatoare sunt incluse:
clorochina, medicamentul utilizat pentru tratamentul malariei
medicamente utilizate pentru tratamentul infectiei HIV (lopinavir/ ritonavir)
medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cu virusul sincitial respirator (RSV) si hepatitei C (ribavirina).
in 25 martie, Agentia federala de Administrare a Medicamentelor (Federal Drug Administration) a aprobat realizarea unui studiu care prevede administrarea de plasma recoltata de la persoane care au avut infectia COVID-19 si s-au recuperat, la persoane infectate. Obtinerea aprobarii a fost anuntata public de imunologul Arturo Casadevall de la Universitatea John Hopkins.
3. Este vitamina C un tratament eficient impotriva infectiei cu noul coronavirus?
In acest moment se afla in derulare in China, in spitalul Zhongnan, un studiu clinic referitor la tratamentul cu vitamina C injectabila pentru pneumonia severa data de infectia cu noul coronavirus SARS- CoV-2. In studiul clinic respectiv (denumit Vitamin C Infusion for the Treatment of Severe 2019-nCoV Infected Pneumonia: a Prospective Randomized Clinical Trial) au fost inclusi 140 de pacienti. Data anuntata pentru inceperea studiului a fost 14 februarie 2020, iar data estimata pentru finalizarea studiului este 30 septembrie 2020. Pana in prezent nu au fost publicate date privind eficienta acestui tratament.
4. Sunt antibioticele eficiente in prevenirea si tratarea noului coronavirus?
Nu, antibioticele nu funcționeaza impotriva virusurilor, au numai actiune impotriva bacteriilor. Noul coronavirus SARS-CoV-2 este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate nici ca mijloc de preventie, nici ca mijloc de tratament. Este posibil ca o persoana care are boala COVID-19 sa primeasca antibiotic, in situatia in care exista in acelasi timp cu infectia virala si o infectie bacteriana.
5. Ce implica autoizolarea?
Autoizolare inseamna sa stai acasa timp de 14 zile, sa nu mergi la serviciu, la scoala sau in alte locuri publice, sa nu utilizezi transportul public sau taxiurile. De asemenea, ar trebui sa stai separat de alte persoane din casa ta. In situatia in care ai nevoie de alimente, alte cumparaturi sau medicamente solicita ajutor. Acestea ar trebui lasate la usa, fara sa ai contact cu persoana care le aduce. Nu ar trebui sa ai vizitatori. Recomandarile sunt sa stai departe inclusiv de animalele de companie, iar daca acest lucru nu este posibil, sa te speli pe maini inainte si dupa ce le atingi.
6. Este sigur sa merg la medic in aceasta perioada?
In fiecare unitate medicală, se urmareste asigurarea nivelului adecvat de ingrijiri medicale si se iau masuri pentru protejarea pacientilor si a personalului medical impotriva infectiei.
Se vor aplica proceduri stricte de triaj si cele mai severe masuri de igienizare si dezinfectie, astfel incat spatiile sa fie sigure atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. Sunt luate masuri inainte de sosirea pacientului in cabinet, la sosirea pacientului, pe toata durata vizitei si dupa plecarea pacientului.
Se recomanda ca persoanele care au calatorit in zone cu extindere mare a virusului sau aflate in izolare la domiciliu care prezinta simptome de infectie respiratorie sa se adreseze telefonic medicului de familie, nu sa acceseze direct serviciile medicale. De asemenea, persoanelor care au infectii respiratorii li se recomanda sa contacteze telefonic medicul, pentru a evita eventuala contaminare a persoanelor neinfectate. (Paul D.).

Actualitate

„Cred că România a intrat astăzi în zodia orbilor”

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

„Trecând peste nebunia ce pare a fi cuprins mass-media și politica zilelor noastre, aș dori să vă împărtășesc câteva dintre emoțiile mele. Cred că România a intrat astăzi în zodia orbilor. O hărmălaie de nedescris și un haos generalizat a scris azi pe Facebook fostul deputat ALDE Marian Cucșa, în prezent liderul Partidului Republican.

El a furnizat și cîteva argumente:

”- La București, candidați în uniforme și bătaie de joc la adresa locuitorilor; în țară, împărțiri de ciolan, furăciuni de fonduri, combinații pe funcții și trădări la colț de stradă. România a ajuns un talcioc cu valutiști politici unde se cumpără primari
– Timișoara mea cea curajoasă plânge sub bocancii combinatorilor.
– Moldova cea sfântă este călcată în picioarele baronilor.
– Oltenia oamenilor mândri vede cum se împart prăzile.
– Dobrogea luminoasă suferă sub împărțire sulfuroase.
– Transilvania, cuminte și rânduită, este sătulă de mizerie.
– Banatul meu ca “fruncea” e pofta unor interlopi avari fără de rușine.
In fața a ceea ce pare azi un val de neputință, nemulțumire, opresiune, nedreptate, umilință, incompetență, prostie și hotie, în fața a tot ceea ce este mai josnic, avem o singură șansă: să ne întoarcem la principiile care ne ghidează.
Să ne ridicăm drepți, mândri, curați, curajosi!
Am fost și eu, și voi înșelați și păcăliți de prea multe ori în anii aceștia. Credeți-mă că eu mi-am învățat lecția.
Să spunem cu toții împreună că noi, românii adevărați, nu suntem așa, că tinerii din această țară nu acceptă mizeria morală și ca părinții și bunicii noștri nu acceptă să fie călcați în picioare și vor respect!” mai scrie Cucșa.

Citeste in continuare

Actualitate

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

PNL și PSD sunt partide marcate de misoginism politic, avînd o cotă mai mult decît redusă de femei în forurile de conducere, chiar la nivel de avarie, în cazul liberalilor. Într-un material pentru Canal 33, fosta deputată liberală Adriana Săftoiu trece în revistă cifrele reprezentării femeilor în partidele parlamentare, iar concluziile nu sunt foarte îmbucurătoare.

”Ca să nu rămân în „capcana” discursului feminist – care, consideră unii, poate fi la fel de pernicios precum cel misogin – am numărat paritatea în birourile de conducere ale partidelor parlamentare care au candidat la ultimele alegeri, așa cum apar pe propriile site-uri.
La PSD, conducerea este formată din președinte, vicepreședinți pe domenii și pe regiuni, respectiv 17 persoane, dintre care 3 femei.
La PNL, din 47 de persoane care formează echipa de conducere (președinte, prim-vicepreședinți, vicepreședinți și membri Bex), 4 sunt femei.
La USR, Biroul Național care formează conducerea este alcătuită din 24 de persoane, dintre care 4 femei.
La UDMR, Prezidiul Uniunii și Prezidiul Executiv este format din 18 persoane dintre care 6 femei, cel mai bine din punct de vedere al reprezentativității femeilor. De remarcat și lipsa cumului de funcții ca normă.
La AUR, din 24 de persoane (președinte, președinte CNC, președinte Senat, prim-vicepreședinte, secretar general și Biroul de Conducere care are și membri supleanți), 6 sunt femei” scrie fosta deputată.

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa:
1) UDMR – 33,3%
2) AUR – 25%
3) PSD – 17,6%
4) USR – 16,6%
5) PNL – 8,5%

Citeste in continuare

Actualitate

Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință

Publicat

pe

De

Ucraina este astăzi o țară prăbușită, după doi ani de război în care a jucat rolul de proxy într-o confruntare în care occidentul colectiv a încercat, fără succes, să pună Rusia la pământ.

Milioane multe de ucraineni sunt în bejenie prin lume, sute de mii de bărbați, poate peste 500.000, au murit, iar familiile lor au rămas fără susținere, infrastructura ucraineană este praf în urma bombardamentelor, iar singura speranță a lor e că războiul se va sfârși rapid și compania Black Rock, că așa a decis domnul Zelenski, va începe să cheltuiască banii pentru reconstrucție, dar asta doar cu condiția ca americanii și europenii să aibă de unde să îi dea, da, deoarece uriașa criză economică ce ne pândește la orizont ar putea să pună pe butuci economiile Occidentului colectiv. Nu discut astăzi decât rezultatul războiului, îmi cunoașteți părerile despre responsabili, iar Ucraina a ajuns în această situație tragică având o armată numeroasă, bine dotată și antrenată în ultimii 10 ani de către americani.

România, în schimb, apare azi ca țara desemnată deja ca să continue lupta cu Rusia, să fie următorul proxy de după sleirea Ucrainei și capitulare. Politicienii noștri sunt cei mai rusofobi, cei mai activi în a jigni și provoca Rusia, în condițiile în care am fost ocoliți de orice amenințare directă din partea lui Putin și ai săi. În paralel, ni se spune și că trebuie să fim liniștiți, deoarece, în caz de atac din partea Rusiei, noi, vezi, Doamne, suntem protejați de scutul NATO, iar partenerii noștri o să ne sară rapid în ajutor. Să zicem că vom fi ajutați, deși eu pariez deja că nu vom fi, sau, dacă vom fi, acest lucru se va întâmpla la un nivel mai scăzut decât cel în care a fost sprijinită Ucraina.

Disponibilitatea și potențialul militar occidental sunt sleite; s-a văzut asta clar în ultimele luni. Deci e limpede că cel puțin o perioadă va trebui să ne descurcăm singuri în fața unor potențiale atacuri ale Rusiei. Numai că noi n-avem cu ce ne apăra! Nu prea avem armată, rezerviști antrenați nici atât, armamentul nostru este medieval, iar cel nou e insuficient sau se află pe drum, contractat și nelivrat, cele câteva mii de soldați străini din trupele NATO, cu armamentul din dotarea lor, de pe teritoriul României, ar putea face față maximum două-trei zile în cazul unui atac masiv al rușilor, generalii României stau prin studiouri TV și îndrugă minciunele. Nu o mai lungesc, dar vă rog să operați cu ideea că suntem cei mai slabi din punct de vedere militar din regiune. Nici măcar nu ne putem compara cu Polonia, iar Ungaria sau Serbia la rândul lor ne depășesc net din punct de vedere militar. Suntem cei mai guralivi și provocatori la adresa Rusiei, dar și cei mai slabi și ușor de neutralizat. Nu vreau să provoc panică, dar când niște idioți vorbesc despre războiul în care vom fi implicați și ne vom descurca cumva, trebuie doar să priviți la ucraineni și la drama lor ca să pricepeți că nouă ni se poate întâmpla mult mai rău.

Știți ce ne-ar putea salva? Ortodoxia! Adică faptul că Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință. Patriarhul Daniel povestea anii trecuți celor din Sinod că Putin, cu ocazia vizitei Preafericitului nostru la Moscova, l-a întrebat ce ar putea face pentru „frații săi români”; nevrând să riște vreun răspuns incorect sau interpretabil, patriarhul nostru i-a răspuns că poate să facă ceea ce îi dictează sufletul său de frate ortodox. Atât. Apoi să știți că doar în așa ceva ne mai e speranța, în condițiile provocărilor cu efect sinucigaș pe care le execută politicienii noștri la adresa Rusiei, iar acesta e și motivul pentru care ieri l-am anatemizat pe Patriarhul Daniel, ce avea oportunitate mare ca să consolideze această legătură spirituală cu rușii printr-un gest simplu și normal de compasiune și solidaritate cu drama rușilor, gest pe care patriarhul refuză să-l facă. De acum înainte, prin prisma cinismului americanilor, ce pare că vor să continue războiul cu prețul morții și distrugerii altora, aveți toate motivele să deveniți cu adevărat îngrijorați de soarta voastră, a copiilor voștri și poate a nepoților voștri. Ce puteți face? Să ieșiți din această pasivitate inconștientă de tip sinucigaș și să cereți în mod activ stoparea provocărilor la adresa rușilor, la pachet cu militarea pentru pace urgentă din partea celor pe care i-ați ales și-i veți alege în 2024.

Cozmin Gușă
(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

Pionul poate ajunge nebun, dar niciodată rege

Anca IRIMIA, cardașa lui Radu BOBOC (ofițerul care a obligat deținuții să-i spele uniforma), ar fi piesa de ”rezistență” a...

Exclusiv11 ore ago

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legea privind statutul cadrelor militare

. Ce urmărește demersul legislativ? Le statea pe suflet celor din aparatul central al MAI ca jandarmii si pompierii inca...

Exclusivo zi ago

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I.

Noi pagube provocate de Directia Generala a Hotilor, condusa de directorul general Razvan Grecu! Nu stiu cum se face ca...

Exclusivo zi ago

Federația Polițiștilor de Penitenciare, alături de Federația Simdicatelor din Sistemul Penitenciar, continuă seria protestelor anunțate, astfel că in data de 28.03.2024 vor fi pichetate Penitenciarele Deva, Giurgiu și Codlea, in paralel cu strangerea semnăturilor pentru refuzul de ore suplimentare

Faptul că guvernanții , in an electoral, au scăpat printre degete niște firmituri pentru polițiștii de penitenciare ( actualizarea soldei...

Exclusiv2 zile ago

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine”

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusiv2 zile ago

Se pun in pericol angajamentele internationale ale Romaniei in domeniul asistentei umanitare, din cauza lui Grecu & comp. care nu vor sa plateasca la timp si corect, drepturile legale ale „misionarilor”

In atentia veteranilor din teatrele de operatii! Mai multi veterani in teatrele de operatii mi-au transmis, pe diverse cai, insistent,...

Anchete3 zile ago

 INTOARCEREA “RABINULUI”

                                         ...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXV)/Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower, titra un ziar central de investigatii, confirmand, in...

Exclusiv3 zile ago

Ameninţări drastice din partea poliţiştilor şi agenţilor din penitenciare/Sindicaliştii ameninţă că măsurile pe care le vor lua, vor fi şi mai drastice in data de 9 Mai 2024

Angajații din structurile de forță ale statului roman au fost luați în bătaie de joc de Guvern In Monitorul Oficial...

Exclusiv3 zile ago

Fiecare lider sindical s-a impăunat cu ” marea ” realizare, cand in fond nu este altceva decât o ingenunchere a mișcării sindicale/Oamenii ar trebui să se trezească din amorteala asta colectivă

După lungi teorii ale conspirației, astăzi, cu puțin timp in urmă,in Monitorul Oficial al României a fost publicata celebra și...

Exclusiv4 zile ago

WHITE TOWER (XXIV)/Realitățile scandalului WHITE TOWER: copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie!

Copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! Aceasta este una dintre realitățile scandalului WHITE TOWER! Mihai LUPU și Radu...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” Oficial a intocmit un ÎNDRUMAR ELECTORAL PENTRU POLIȚIȘTI ȘI MILITARI

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv5 zile ago

Este dezonorant pentru un șef de poliție să se păteze în jocurile murdare ale politicienilor

Condiționalitatea factorului de comandă în structurile M.A.I. de fidelitatea față de o gașcă politică ori alta, nu a constituit vreodată...

Exclusiv5 zile ago

„Polițiștii și militarii nu suntem sclavii nimănui, iar niște drepturi acordate parțial nu sunt decât o altă ofensă adusă la sacrificiile pe care le facem și serviciul adus de către noi la menținerea ordinii publice și a siguranței naționale”

Așa cum v-am anunțat, la data de 25.03.2024, chiar de Ziua Poliției Române Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL trebuia să fie prezent...

Exclusivo săptămână ago

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!