Connect with us

Actualitate

Mugur Isărescu, briliantul de hârtie al oamenilor ,,serioși’’

Publicat

pe

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Noul brânci în funcția de guvernator BNR nu a fost atribuit de Isărescu propriilor calități, sieși, ci mai degrabă procesului de a ,,SeReInventa’’ în fața oamenilor ,,serioși’’ cărora le-a mulțumit cu recunoștință pentru șansa de a mai sta 5 ani la BNR, pentru a nu îi păsa de economie. Isărescu admitea asta în mod direct săptămâna trecută: ,,mai există oameni serioși în România’’ referitor la modul în care a ajuns să fie propus parlamentului pentru un nou mandat, în opinia mea, făcând referire la mai vechi colegi, paiațe ale vechii securități, încă nelustrate. Abia acum s-a apucat să dezvolte public legenda: profitul ,,istoric’’ al BNR. Cât este hârtie de împachetat brânza și cât este gestionară ,,briliantă” a rezervei valutare – am detaliat pentru psnews, precizeaza analistul Radu Teodor Soviani.

Mugur Isărescu, briliantul de hârtie al oamenilor ,,serioși’’

Niciodată nu a simțit mai acut glonțul șuierându-i pe lângă urechea dreaptă fostul informator al Securității, Mugur Isărescu, reciclat în guvernator BNR după 1989, așa cum a simțit până la momentul întemnițării lui Liviu Dragnea în mai 2019, care, cel puțin declarativ, direct sau prin Vâlcov s-a pronunțat pentru nerămânarea lui Isărescu la cârma BNR.

Împingerea vechiului colaborator al Securității către un nou mandat de guvernator a fost o surpriză chiar și pentru Isărescu, după ce în urmă cu 2 ani a devenit publică informația că își turna colegii de la Institutul de economie mondială, la Securitate, așa cum făcea și cu ambasadorii statelor membre NATO. De altfel, e remarcabilă că acest nou brânci în funcția de guvernator BNR nu a fost atribuită de Isărescu sieși, ci mai degrabă procesului de a ,,SeReInventa’’ în fața oamenilor ,,serioși’’ cărora le-a mulțumit cu recunoștință pentru șansa de a mai sta 5 ani la BNR, pentru a nu îi păsa de economie. Isărescu admitea asta în mod direct săptămâna trecută: ,,mai există oameni serioși în România’’ referitor la modul în care a ajuns să fie propus parlamentului pentru un nou mandat, în opinia mea, făcând referire la mai vechi colegi, paiațe ale vechii securități, încă nelustrate.

Ca jurnalist, obișnuiesc să îl urmăresc cu atenția cuvenită pe singurul guvernator de bancă centrală din lume dintr-o țară în care este interzisă deținerea de funcții publice a unor foști colaboratori ai securității, falsul în declarații fiind pedepsibil penal. În această ipostază, de felcer în isărescologie (o știință care asemeni Concorde-ologiei se ocupă cu studierea modului cum ,,faima poate dispărea, iar ceea a fost odată atotputernic, poate fi uitat’’) am privit și singurele două intervenții publice ale bătrânului sicofant de după desemnarea pentru un nou mandat: săptămâna trecută, după decizia de politică monetară și astăzi, la prezentarea raportului anual al BNR pentru anul 2018. Urmărirea răbufnirilor guvernatorului mi-a permis să văd două atitudini succesive, la cald, după obținerea unui nou mandat. Prima, a fost dedicată manifestării mulțumirii, recunoștinței și gratitudinii veșnice la adresa ,,oamenilor serioși’’ care l-au ajutat, din nou. În această primă ieșire Isărescu s-a manifestat ca un bătrânel care nu a luptat cu sindromul impostorului (parcă încă se îndoia de cauzele și motivele reale ale realegerii sale trădând o frică internalizată că va fi devoalat ca o fraudă în următorul mandat). În cea de-a doua ieșire, de astăzi, Isărescu a dat dovadă mai degrabă de ignoranță pluralistică: deși se îndoiește de calitățile sale (,,am avut noroc cu inflația în 2018, poate avem noroc și în 2019), crede ferm că este singurul care se îndoiește de calitățile lui, întrucât, niciunul dintre ,,oamenii serioși’’ care l-au trimis spre un nou mandat nu a dat gândului glas. În afara oamenilor serioși, care nu externalizează ci capitalizează vulnerabilitățile lui Isărescu, pentru Isărescu mai există doar felceri și pitpalaci.

Așa s-a gândit Isărescu încă de săptămâna trecută că în noul mandat e bine să își reia practica decenală, de a prezenta negrul drept alb și de a servi lecții de înțelepciune post-factum. Întâi a făcut paradă de mediocritatea sa, prezentând-o drept ,,excelență’’. A folosit și un cuvânt pentru asta: ,,briliant’’ făcând referire încă de săptămâna trecută la ,,profitul record’’ al BNR din anul 2018, din administrarea rezervei valutare. ,,Profitul’’ a fost obținut de către ,,brilianții’’ 30 de lucrători ai BNR care administrează rezerva valutară, încercând astfel să transfere strălucirea otrăvită a profitului BNR, asupra sa. Dacă dânsul a adunat ,,brilianți’’, nu cumva domnia sa este mai briliant decât toți? Aparent au căzut în capcana lui Isărescu și agenții de presă străine, în esență, ele oferind doar o știre pentru a îi mai face să râdă pe adevărații brilianți, chiar dacă efectul temporar a fost ca Isărescu să se umfle în pene și, să se expună public, ca și când el însuși nu ar fi altceva decât un briliant de hârtie: cum să te lauzi ca guvernator de bancă centrală cu deprecierea monedei naționale?. Să explic:

Profitul istoric de care face paradă Mugur Isărescu este în suma de 1,18 miliarde de lei ,,de șase ori mai mare decât profitul anului trecut’’. Asta înseamnă un profit de 253 de milioane de Euro. Isărescu atribuie profitul ,,brilianților de la BNR’’ care au știut cum să administreze rezerva valutară. Dacă ne uităm în bilanț, într-adevăr profitul vine din poziția ,,administrarea activelor și pasivelor în valută’’, care a adus un plus de 2,08 miliarde de lei, sumă diminuată prin cele circa 455 de milioane de lei (costurile cu funcționarea BNR), cheltuieli de politică monetară (96 milioane de lei) și cheltuieli cu diferențe nefavorabile din reevaluare (313 milioane de lei). Isărescu ar vrea să ne oprim aici, dar eu nu mă opresc.

De unde sunt de fapt ,,profiturile’’ din administrarea activelor și pasivelor în valută? Pe scurt, veniturile din administrarea rezervei internaționale (valută plus aur). Și, sintetic profitul record se datorează deprecierii leului, care a generat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, având ca efect diminuarea puterii de cumpărare a populației și companiilor. Cu alte cuvinte, Isărescu se laudă cu profit pentru motivul pentru care ar fi trebuit demis: ratarea țintei de inflație în 2018 și perspectiva unei noi ratări în 2019, în condițiile în care ținta este și anul acesta de 2,5%, iar inflația după primele 6 luni ale anului a ajuns deja la 2,98%. Această depășire a țintei după numai 6 luni Isărescu o consideră laconic ,,bună’’ mutând discuția spre falsa ,,brilianță’’ a administrării rezervei valutare, Aici, Isărescu a fost însă la fel de briliant ca o piatră fără valoare. Uitându-ne de unde provine, vedem și de ce:

La sfârșitul anului trecut, rezerva de aur s-a menținut ca și în 2017 la 104 tone. Dar scumpirea aurului pe plan internațional (nu Isărescu a generat-o și nici nu a făcut operațiuni de majorare a rezervei), s-a datorat exclusiv evoluției prețului internațional al aurului (scumpire cu 3% în Euro), iar aceasta valora la 31 decembrie 2018 cu 123 de milioane de Euro mai mult decât la finalul anului 2017 (+573,65 milioane de lei). Mai rămân astfel 1,5 miliarde de lei din ,,performanța’’ briliantului.

Tot la sfârșitul anului trecut, rezerva valutară (euro, dolar, alte valute) plasată în principal în obligațiuni guvernamentale (o treime fiind fără randament), a scăzut la 33,06 miliarde de Euro. Din această sumă, după estimările mele, 19 miliarde de Euro erau plasamente în Euro (circa 2 treimi), echivalentul a 7,73 de miliarde de Euro erau plasamente în dolari (aproape un sfert), iar restul în alte valute. Prin urmare, profitul din administrarea acestor rezerve provine EXCLUSIV din deprecierea leului atât față de Euro cât mai ales față de dolar, fiind un profit pe hârtie, așa cum și Isărescu se dovedește un briliant de hârtie. Leul s-a depreciat față de Euro în 2018 de la 4,6597 lei până la 4,6639 lei și doar din deprecierea leului față de Euro a adus un ,,profit’’ pe hârtie de 79 de milioane de lei. Pentru că banii au stat, fără vreo brilianță, mai rămân circa 1,4 miliarde de lei din rezultate ,,briliante’’. Iar surpriza vine față de dolar.

Pe fondul întăririi dolarului și prin aplicarea unei politici monetare păguboase, Isărescu privind și în 2018 în oglinda retrovizoare și nu în față, spre perspectivele inflaționiste și modificând dobânda la leu prea târziu și prea puțin, leul s-a depreciat față de dolar în 2018 de la 3,8915 la 31 decembrie 2017 până la 4,0738 lei (dolarul fiind mai scump, într-un singur an, cu 4,75%). 

Corespunzător deținerilor de dolari, deprecierea leului față de dolar  (și lipsă de performanță în raport cu diminuarea presiunilor inflaționiste dinspre energie, deci subminarea obiectivului fundamental al BNR), deținerile în dolari echivalent a 7,7 miliarde de Euro, au adus, dintr-o simplă conversie, o ,,performanță’’ de 1,4 miliarde de lei, e drept, tot pe hârtie, nefiind rezultatul unor super-plasamente și acestă performanță pe hârtie are ca și contraparte energie mai scumpă deci inflație pentru populație și companii.

Diminuând profitul ,,briliantului’’ și cu cele 1,4 miliarde de lei din deprecierea leului față de dolar, vedem adevărata performanță a lui Isărescu în 2018: zero lei din administrarea rezervelor internaționale ale BNR și presiuni inflaționiste aruncate în sarcina populației și companiilor, în timp ce alte bănci centrale și-au mărit atât expunerea pe dolari cât și pe aur și au avut profituri REALE. Nu ca BNR.

Prin urmare, profitul ,,istoric’’ al BNR nu reprezintă decât un simplul calcul contabil: cât reprezenta rezerva internațională la cursul din 31 decembrie 2017 și cât reprezenta un an mai târziu, Isărescu greșind și la calcule, așa cum voi arăta. 

Prin urmare apare întrebarea: dacă profitul BNR este mânat de deprecierea leului față de Euro și dolar (în dauna stabilității prețurilor – obiectivul fundamental al BNR), de ce ține Mugur Isărescu să prezinte drept ,,briliantă’’ administrarea rezervei valutare, care denotă în fapt politica sa deliberată de depreciere a leului și politica sa monetară păguboasă care a consolidat România pe primul loc al celor mai mari inflații din Uniunea Europeană. Doar ca să mai prindă un nou mandat? E mai mult decât atât și nu pot fi decât trei răspunsuri sau variațiuni ale acestora pentru care Isărescu, care se dovedește în plus o pietricică a politicii monetare, se vopsește în briliant.

În primul rând, după ce a obținut garanțiile ,,oamenilor serioși’’ pentru încă 5 ani la BNR, Isărescu nu mai dă doi bani pe realitate, deformând-o prin omisiune. Al doilea motiv decurge din cel anterior: parazitează prin lăudarea unor false performanțe activitatea unei bănci centrale independente pentru a menține starea de fapt, indiferent dacă este productivă sau nu și face paradă de propria mediocritate prezentând-o drept ,,excelență’’, ,,briliantism’’. El simulează performanța chiar dacă în mod paradoxal performanța simulată de el înseamnă chiar inflație, pe care ar trebui să o stăpânească.

Iar al treilea motiv ar putea fi unul contrainformativ. Țineți minte când în ajunul dezvăluirilor că Mugur Isărescu a turnat la Securitate sub numele ,,Manole’’ că a ieșit într-un interviu în Jurnalul Național, contrainformativ, sugerând că și-a mai turnat în scris colegii, dar doar în pauzele de masă. Ceea ce mă face să cred că, foarte curând, pe lângă analiza autorilor morali ai pierderii de către România a dreptului de poansona aurul, va fi făcut un audit serios și al administrării rezervelor internaționale. Contrainformativ, Isărescu anunță ,,brilianța’’ administrării, pentru a compensa lipsa de performanță din trecut. Mugur Isărescu nu a înțeles nici acum că rolul băncii centrale este să mențină stabilitatea prețurilor și nu să raporteze profituri, pe hârtie.

Ar mai putea fi și un al patrulea motiv: compromiterea lui Isărescu. A falsificat bilanțul BNR? Doar un răuvoitor poate spune acest lucru, însă eu pot afirmă ca academicianul are probleme la adunare și la scădere în bilanțul pe care îl certifică. Iată de ce: potrivit cifrelor oficiale ale BNR, prezentate astăzi de Isărescu, în 2017, rezultatul operațional al BNR era de 946,889 milioane lei și diminuat cu cheltuieli cu diferențe nefavorabile de reevaluare (760,174 milioane lei) conducea la profitul exercițiului financiar din 2017 de 186,715 milioane lei. Ieșea totalul. În 2018, calculul similar arată că rezultatul operațional al BNR (1495,698 milioane lei) din care se scade poziția de cheltuieli cu diferențe nefavorabile de reevaluare (313,795 milioane lei) ar trebui să conducă la profitul exercițiului financiar din 2018, de 1181,903 milioane lei. Doar că, lui Isărescu, în bilanț, i-a dat 1183,363 milioane lei, înregistrând o eroare în bilanțul oficial de 1,46 milioane de lei. Desigur, brilianții mai fac în acte oficiale și erori și mai și răspund pentru ele, dar nu mă pot abține să nu îl întreb pe Isărescu: de ce a simțit nevoia să umfle profitul BNR?

Răspunsul nu poate fi despărțit de motivul pentru care Isărescu a simțit nevoia să prezinte drept ,,brilianță’’ deprecierea leului față de Euro și dolar (în fapt o lipsă de performanță a sa cu efect în confiscarea prin inflație mai mare a unei părți din puterea de cumpărare a populației) și mai ales de faptul că, Isărescu, având susținerea ,,oamenilor serioși’’ îl doare în cot dacă vreunul s-au altul relevă că academicianul briliant are probleme de aritmetică, atâta timp cât domnia sa își consolidează statutul de cel mai longeviv guvernator de bancă centrală dintr-o țară NATO în care este interzisă ocuparea acestei funcții de către turnători ai securității. (Paul D.).

 

Actualitate

Întâlniri cu Moș Crăciun și ateliere de decorațiuni festive

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Magia Sărbătorilor RĂSARE ÎN SUD

Crăciunul este la o… dorință distanță, dar Moșul deja a ajuns și și-a stabilit cartierul general la Sun Plaza. Între 9 și 11 decembrie și între 16 și 18 decembrie, în zona centrală de la etajul 1, se revarsă toată magia Sărbătorilor, care răsare în fiecare an din sud, desigur! Ateliere de decorațiuni, spectacole și personaje de poveste, întâlniri cu Moș Crăciun și Crăciunița, uimire și bucurie, emoție și încântare, toate vor fi prezente și vor anima cel mai iubit centru comercial din sudul Capitalei.
Sun Plaza îi așteaptă pe cei mici, dar și pe cei mari într-o atmosferă de poveste, creată în spiritul celei mai așteptate sărbători din an. Și, exact ca în fiecare an, intrarea va fi gratuită, pentru că bucuria vizitatorilor a fost, este și va rămâne neprețuită!
În fiecare zi a evenimentului dedicat micilor vizitatori, între orele 15:00 și 18:00, aceștia vor avea ocazia și toate cele necesare să confecționeze decorațiuni pentru Crăciun – globuri și coronițe, dar și să creeze noi amintiri cu ajutorul felicitărilor digitale în cadrul atelierelor creative. Între orele 17:00 și 21:00, Moș Crăciun și Crăciunița vor fi prezenți în căsuța lor, gata să se întâlnească cu toți copiii, nerăbdători și entuziasmați de această perioadă magică. Deși amintirile sunt păstrate cel mai bine în suflet, Sun Plaza a pregătit un loc în care clienții le pot imortaliza în fotografii holografice 3D.

Iată și programul complet al activităților care vor avea loc pe parcursul celor șase zile:
Vineri, 9 decembrie
15:00 – 18:00 – Ateliere de decorațiuni
17:-00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița
Sâmbătă, 10 decembrie
15:00 – 18:00 – Ateliere de decorațiuni și felicitări digitale
15:00 – 18:00 – Fotografii 3D
16:00 – 19:00 – Spectacol personaje pe picioroange
17:00 – 20:00 – Spectacole și momente magice cu personaje fantastice
17:-00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița
Duminică, 11 decembrie
15:00 – 18:00 – Atelier de felicitări digitale
15:00 – 18:00 – Fotografii 3D
16:00 – 19:00 – Spectacol personaje pe picioroange
17:00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița
Vineri, 16 decembrie
15:00 – 18:00 – Ateliere de decorațiuni
17:00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița
Sâmbătă, 17 decembrie
15:00 – 18:00 – Ateliere de decorațiuni și felicitări digitale
15:00 – 18:00 – Fotografii 3D
16:00 – 19:00 – Spectacol personaje pe picioroange
17:00 – 20:00 –Spectacole și momente magice cu personaje fantastice
17:00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița
Duminică, 18 decembrie
15:00 – 18:00 – Atelier de felicitări digitale
15:00 – 18:00 – Fotografii 3D
16:00 – 19:00 – Spectacol personaje pe picioroange
17:00 – 21:00 – Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița

Despre Sun Plaza
Inaugurat în 2010, Sun Plaza este centrul comercial dominant din zona de sud a Bucureștiului, având o suprafață construită de 208.000 mp. Centrul comercial cuprinde patru etaje, două destinate exclusiv cumpărăturilor, un spațiu de relaxare și o parcare subterană cu 2.000 de locuri. În anul 2018, Sun Plaza a finalizat cel mai amplu proces de reconfigurare și extindere din piața de retail din România, fiind adăugată o aripă nouă, dar și multe modificări la nivel de design. Centrul comercial este deținut de către S IMMO AG și administrat de către CBRE România.

Citeste in continuare

Actualitate

Etajul șapte al Clinicii Multifuncționale Dr. Calistrat Grozovici, unde îi e locul predestinat, e doar pe hârtie

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Se face că, după o criză fără precedent și un război nemilos, în care s-au folosit arme cu diferiți compuși toxici, iar stresul a provocat scăderea imunității de turmă, Bucureștiul are cel mai modern și cel mai performant laborator de nanomedicină, în stare să depisteze cancerele precoce, dar doar în formă de biblioraft cu șină.

Dosarul a îngălbenit în fișierele guvernului. Cel mai modern spital din România rămâne doar un vis frumos, deși a fost cuprins în planul strategic al Ministerului Sănătății, încă din perioada 2014-2020 și are undă verde de la guvern, care a promovat OUG nr. 39/2018, privind parteneriatul public – privat. Între timp, partenerii străini și-au căutat alte „fete” de măritat, peste mări și țări.

Investiția de 500 de milioane de Euro (proiectul de suflet al profesorului Adrian Streinu-Cercel) necesară proiectului, care are studiu de fezabilitate și tot ce derivă din acesta, depășește limita, arbitrar impusă de fostul șofer al Alinei Mungiu, ajuns ministru al fondurilor europene, care a redactat și trimis, în mare secret, Planul Național de Redresare și Reziliență la Bruxelles.

Oamenii de știință au documentat că nivelul radiațiilor din Balcani s-a ridicat cu 25 %, din cauza folosirii unor compuși chimici interziși și a emanațiilor toxice în urma bombardamentelor americane din fosta Iugoslavie. BBC raporta, citând un savant, prin 2004, că numărul bolilor de cancer s-au mărit cu 500 % în zonă. Bănățenii mei își mai aduc aminte de ploile acide și de norii radioactivi care au distrus nu numai recoltele, ani de zile, dar au și mărit rata îmbolnăvirilor de cancer. Autoritățile românești nu au dat însă publicității rezultatele studiilor privind poluarea României și afectarea populației, în urma trecerii norilor radioactivi prin partea de vest a țării. După douăzeci de ani de lupte ale oncologilor timișoreni, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de Euro pentru Spitalul de Oncologie, construit pe o ruină a capitalismului multilateral dezvoltat.

Nanomedicina este considerată nu numai o vizionară cale spre un diagnostic de certitudine, de elecție, necesară unui tratament eficace particularizat, dar si un instrument de prevenție a diferitelor tipuri de cancer. Radioterapia funcționează de câțiva ani prin spitalele românești. Dar niciunul nu are un centru multifuncțional, cu circuite eficiente și cu paturi mobile, în stare să înlocuiască vechiul obicei al căutării „paturilor libere”. Dacă guvernanții ar găsi răgaz și ar avea „dare de mână”, pacientul ar fi plimbat cu patul mobil în secțiile de terapie, nu invers.

Proiectul aprobat de guvern, dar nefinanțat, „Clinica Multifuncțională Dr. Calistrat Grozovici”, care ar avea loc de construcție în incinta Spitalului Matei Balș din București, ar fi anticamera medicinii preventive, prospective și personalizate, cei trei „P” ai medicinei moderne.

Această facilitate este inclusă în zadar în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 și în Planul de Acțiune: 2014-2020. Suntem în 2022 și nimeni nu face lobby pe lângă decidenți pentru o clinică de excelență. Păi cine se facă? Dacă parlamentarii noștri fug în Turcia și pentru o liposupție, pentru a arăta electoratului că și-au pierdut burta muncind pe brânci, în folosul țării?

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” (INBIMB), cel mai mare centru național de tratare și prevenire a patologiei infecțioase, având o importanță strategică națională, este împărțit în secții multiple, distribuite în clădiri de modă veche. O parte dintre vestigii au fost renovate și modernizate, dar un complex multifuncțional ar fi atât în slujba pacienților, cât și a învățăceilor, doctorii de mâine.

Sistemul bolilor infecțioase se confruntă cu o schimbare dramatică, recunoscută ca „patomorfoză” (apariția de noi boli infecțioase, care necesită abordări imediate și soluții tehnologice noi, atât medicale, cât și chirurgicale).

Adăugarea de noi servicii medicale, în funcție de amploarea noilor patologii ale bolilor infecțioase, reprezintă o prioritate pentru conducerea Spitalului Matei Balș. Deși se zice că pandemia a cam trecut, zilnic peste 600 de pacienți iau cu asalt camerele de gardă. „Creșterea numărului de consultații în camera de urgență necesită o dezvoltare semnificativă a activității medicale” – explică raportul de prezentare al proiectului.

Clinica va avea 636 de paturi, cabinete de consultații, săli de operație, laboratoare de cercetare, dintre care cele de nanotehnologice și genetică moleculară, dotări pentru actul medical de înaltă calitate, pot face diferența. Noua instituție va asigura asistența medicală de specialitate pentru boli infecțioase, neurochirurgie, cardiologie, radioterapie, urmând a fi dotată inclusiv cu heliport. În plus, ar suplini lipsa de locuri la radioterapie, cea mai folosită procedură în tratamentul cancerului în Occident.

Nu în ultimul rând, ar fi locul ideal pentru cercetări care vor putea restarta faima medicinei românești de altădată. Clinica Multifuncțională „Dr. Calistrat Grozovici” are tot ce-i trebuie, Studiu de Fezabilitate, loc de construcție, PUZ etc. Specialiștii așteaptă doar milostenia guvernului. „Le dați, ori nu le dați!?” Iată cum vin colindătorii…

Marius Ghilezan

Citeste in continuare

Actualitate

PAPA FRANCISC: RĂZBOIUL DIN UCRAINA TREBUIE ÎNCHEIAT PÎNĂ LA PAȘTE!

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

(Preluare Inpolitics):

Suveranul pontif face un nou apel la oprirea războiului din Ucraina, cu prilejul lansării unei cărți reunind discursurile sale de la izbucnirea invaziei ruse, și afirmă că ”fără pace suntem toți învinși”. El mai spune că războiul trebuie să se încheie pînă la Paște și avertizează ”nu trebuie să ne obișnuim cu acest război”.

”Războiul din Ucraina, chiar în ajunul începerii sale, ne-a pus pe fiecare dintre noi sub semnul întrebării. După anii dramatici ai pandemiei, când, nu fără mari dificultăți și multe tragedii, ieșim în sfârșit din faza cea mai acută a acesteia, de ce s-a ajuns la oroarea acestui conflict absurd și blasfemator, așa cum este orice război? Putem vorbi cu încredere de un război drept? Putem vorbi cu încredere despre un război sfânt?

Noi, oamenii lui Dumnezeu care proclamăm Evanghelia Celui Înviat, avem datoria de a striga acest adevăr de credință. Dumnezeu este un Dumnezeu al păcii, al iubirii și al speranței. Un Dumnezeu care vrea ca noi toți să fim frați, așa cum ne-a învățat Fiul Său, Isus Cristos. Ororile războiului, ale oricărui război, jignesc numele sfânt al lui Dumnezeu. Și Îl jignesc și mai mult atunci când se abuzează de numele Său pentru a justifica astfel de ravagii de nedescris.

„În această lume a globalizării, am căzut în globalizarea indiferenței”

Strigătul copiilor, al femeilor și bărbaților răniți de război se înalță către Dumnezeu ca o rugăciune emoționantă către inima Tatălui. La câte tragedii va trebui să mai fim martori până când toți cei implicați în fiecare dintre războaie vor înțelege că acesta este doar un drum spre moarte care îi amăgește doar pe câțiva, făcându-i să creadă că ei sunt învingătorii? Căci să fie clar: prin război suntem cu toții învinși! Chiar și cei care nu au luat parte la conflict și care, într-o indiferență lașă, au stat deoparte și au privit această oroare fără a interveni pentru a aduce pacea.

Cu toții, indiferent de rolul avut, suntem datori să fim oameni ai păcii. Nimeni nu este exclus! Nimeni nu are dreptul să privească în altă parte. „În această lume a globalizării, am căzut în globalizarea indiferenței. Ne-am obișnuit cu suferința celuilalt: aceasta nu ne privește, nu este treaba noastră! Revine personajul din romanul lui Manzoni, numit ‚Cel-fară-Nume’. Globalizarea indiferenței ne transformă pe toți în ”fără nume”, responsabili fără nume și fără chip.”

 În timp ce continuăm să ne rugăm cu insistență pentru pace în Ucraina, cu adevărat fără să obosim niciodată, nu trebuie să ne obișnuim cu acest război ca și cu oricare alt război. Nu trebuie să permitem ca inimile și mințile noastre să se anestezieze în fața repetării celor mai grave orori împotriva lui Dumnezeu și a oamenilor. Nu trebuie să ne obișnuim, pentru nici un motiv din lume, cu acest lucru și să considerăm ca fiind aproape normal acest al treilea război mondial dus pe bucăți care a devenit dramatic, sub ochii noștri, un al treilea război mondial total.

Să ne rugăm pentru pace! Să lucrăm pentru pace! Cu certitudinea că Domnul Isus, Prințul Păcii, va dărui Ucrainei și lumii întregi, mai ales acolo unde încă persistă atâtea focare de război, zorii dimineții de Paște.” a scris suveranul pontif în prefața cărții, conform Vaticannews.

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Administratia Andrei Volosevici distruge documentele cu privire la mafia imobiliara

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIn urma articolului nostru de ieri („De ce se implica IGPR in protejarea Mafiei imobiliare din Ploiesti/IGPR a luat...

Exclusiv16 ore ago

„Bomba ecologica de la Pleasa” si „serviciile secrete”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPovestea din spatele afacerii „Bomba ecologica de la Pleasa” este demna de un film cu mafioti turnat la Holywood....

Exclusiv16 ore ago

Iesitul la pensie anticipata partiala, pentru cei cu afectiuni, beneficiari de certificat apt limitat si avand totodata conditia de vechime indeplinita, este, sa fim cinstiti, o oportunitate ( legala)

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin De care profita atat cei mici cat si cei cu functii mari de conducere, din zona centrala. Prost...

Exclusiv2 zile ago

De ce se implica IGPR in protejarea Mafiei imobiliare din Ploiesti/IGPR a luat locul procurorului “Portocala” pentru apararea mafiei si fabricarea de dosare penale?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinAfacerea cu iz penal a unor afaceriști, notari publici și funcționari din Primăria Ploiești este protejata de IGPR. Mai...

Exclusiv2 zile ago

Albu Simona, nasa edilului si city manager al municipiului Ploiesti, în vizorul Agenției Naționale de Integritate (I)

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPloieștiul este raiul familiilor bine instalate în administrația publică. Soți, unchi, nepoate, veri, nasi, fini si fine, dacă studiezi...

Exclusiv3 zile ago

Actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinCu ocazia acțiunilor de protest pe care le-am organizat am solicitat aplicarea în integralitate a prevederilor Legii salarizării, precum...

Exclusiv3 zile ago

Norma de hrana s-a actualizat, dar ramane nepusa in plata

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinSindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL rămâne în mod constant preocupat de punerea efectiv în plată a prevederilor ordinului ministrului...

Exclusiv4 zile ago

Adevaratele probleme pentru fostul procuror Negulescu Mircea si pentru Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti/ Falsuri constatate de catre instanta dar si de Institutul National de Expertize Criminalistice, in Raportul de Expertiza Criminalistica nr 45/14.02.2022

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinParchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti nu a raspuns niciodata cum s-a putut ca documente si bunuri confiscate intr-un...

Exclusiv5 zile ago

Dezastrul ecologic de la Constanta versus “Bomba ecologica de la Pleasa”/Garda de Mediu Constanta versus Garda de Mediu Prahova (1-0)

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPrimăria Constanţa a fost amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu pentru nereguli grave în ceea ce...

Exclusiv1 săptămână ago

Un nou dosar penal privind traficul de influenta, coruptia si santajul zguduie din temelii “administrația la firul ierbii” a edilului Andrei Volosevici

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinNatura şi succesul acţiunilor ilicite ale reţelei de crimă organizată este condiţionat de aptitudinile şi performanţele individuale ale celor...

Exclusiv1 săptămână ago

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, reactioneaza prin I.G.P.R si sesizeaza organele de cercetare penala cu privire la „Bomba ecologica de la Pleasa” si atentatul la siguranta nationala

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPovestea din spatele afacerii „Bomba ecologica de la Pleasa” este demna de un film cu mafioti turnat la Holywood....

Exclusiv2 săptămâni ago

Prim-ministrul României reactioneaza prin Corpul de control al prim-ministrului si sesizeaza MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR cu privire la „Bomba ecologica de la Pleasa” si atentatul la siguranta nationala

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinPovestea din spatele afacerii „Bomba ecologica de la Pleasa” este demna de un film cu mafioti turnat la Holywood....

Exclusiv2 săptămâni ago

Acolo e Tara lui Papura Voda si ordinele ministrului sunt facultative

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin OMAI S/108/2011 prevede ca functiile de executie efectueaza serviciul de permanenta, in unitate. Ordinul este obligatoriu si executoriu,...

Exclusiv2 săptămâni ago

Se aude zăngănit de cătușe la “Bomba ecologica de la Pleasa”/IPJ Prahova confirma dezvaluirile noastre

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinOrganele de cercetare penala din cadrul IPJ Prahova au confirmat dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova cu privire la “Bomba...

Exclusiv2 săptămâni ago

Termenul echipă/structură operativă nu este prevăzut în cadrul dispozițional în vigoare

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin În cursul lunii octombrie 2022, Sindicatul Polițiștilor din România Diamantul, a solicitat IGPR, să comunice aspecte legate de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!