Actualitate
“Isarescu a aruncat degeaba, pe apa sambatei 800 de milioane de Euro din rezerva valutara in luna mai”

Daca Mugur Isarescu a simtit nevoia sa il puna in galeria de sustinatori ,,pro-NATO” alaturi de Adrian Severin, pe Valeriu Stoica, m-am gandit sa fac din asta un ARC. Pentru ca vista iti pune la dispozitie sageti. Confirmarea faptului ca Isarescu a aruncat degeaba, pe apa sambatei 800 de milioane de Euro din rezerva valutara in luna mai, am avut-o chiar astazi, prin intarirea leului fata de Euro (tendinta a valutelor din regiune din ultimele 8 zile). Pentru ca vor fi destui, inclusiv de la BNR, care vor pune aprecierea leului pe motiv de ,,puscarie Dragnia” eu va spun doar atat: leul se intareste nu pentru ca economia merge sau va merge mai bine acum, ci tocmai in ciuda faptului ca economia da semnale proaste. Iar Isarescu nu are nicio treaba cu intarirea asta. Asa ca, da, am mai tras niste sageti publicate in Psnews. , precizeaza pe pagina sa de socializare, analistul economic Radu Soviani.
“Joacă prost rezerva valutară și continuă să speculeze politic”
Ieri, 6 iunie 2019, Banca Națională a României (BNR) a comunicat cel mai bun curs al leului față de euro, din ultimele 4 luni și jumătate: 4,7183. În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani pentru a ne explica motivele acestei evoluții de pe piața bancară.
Astfel, Soviani a sținut să sublinieze, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că este evidentă o tendință de creștere a apetitului față de economiile din regiune, în principal pe fondul mesajelor de politică monetară transmise de Federal Reserve, anticipate de piață și concretizate în 4 iunie 2019 când șeful Rezervei Federale Americane (banca lor centrală) a anunțat că FED este pregătit să reducă rata de dobândă dacă escaladarea conflictelor comerciale dintre SUA pe de-o parte și China și Mexic pe de altă parte, vor amenința creșterea economică din SUA
,,Din punct de vedere economic, o anumită tendință de întărire se manifestă în regiune începând cu data de 28 mai 2019, în ultimele 8 ședințe leul întărindu-se cu aproape 1%, apreciere comparativă cu a coroanei cehe în aceeași perioadă, în timp ce forintul s-a întărit cu aproape 2%, iar zlotul polonez cu jumătate de procent. Deci este evidentă o tendință de creștere a apetitului față de economiile din regiune, în principal pe fondul mesajelor de politică monetară transmise de Federal Reserve, anticipate de piață și concretizate în 4 iunie 2019 când șeful Rezervei Federale Americane (banca lor centrală) a anunțat că FED este pregătit să reducă rata de dobândă dacă escaladarea conflictelor comerciale dintre SUA pe de-o parte și China și Mexic pe de altă parte, vor amenința creșterea economică din SUA.
Pe de altă parte, și datele privind inflația din Zona Euro, care a scăzut dramatic într-o singură lună, transmite pieței că Banca Centrală Europeană, văzând recesiune la orizont, foarte probabil va începe să pompeze din nou bani în economie. Acesta este principalul motiv pentru care statele periferice zonei Euro devin interesante din perspectiva cursului de schimb. Din acest punct de vedere și în acest context al ultimelor 8 zile. leul ar fi trebuit să se întărească cu mai mult de 1% în timp ce forintul a înregistrat o apreciere dublă, având în vedere și că în Ungaria dobânda cheie este 0,9% iar în România de 2,5% (cu perspective de creștere). Acesta este primul mesaj: economia României este văzută mai riscantă chiar și decât Ungaria. Al doilea mesaj este că BNR joacă prost”, a declarat Radu Soviani.
Totodată, Soviani susține că „intervențiile din luna mai 2019 arată că BNR a jucat, din nou, prost, rezerva valutară a țării”.
„Am arătat anterior că în luna mai 2019 BNR a prăpădit peste 800 de milioane de Euro din rezerva valutară, pentru a ține cursul apropiat de 4,75 de lei pentru un Euro. Spuneam într-un articol anterior pentru psnews că ,,BNR a aruncat cele 800 de milioane de Euro pe apa sâmbetei’’. Dacă BNR avea capacitatea să înțeleagă ce se întâmplă în zona Euro și în Statele Unite, cu siguranță nu ar fi făcut în luna mai aceste semnificative intervenții pe curs, bani prăpădiți, pentru că, leul s-ar fi întărit oricum, nu pentru că economia noastră merge mai bine, ci pentru că economia SUA e amenințată de un ,,razboi tarifar’’ și semnalează reducerea dobânzii, iar pentru că zona Euro este amenințată de recesiune. Ca să concluzionez, intervențiile din luna mai 2019 arată că BNR a jucat, din nou, prost, rezerva valutară a țării. Au intervenit atunci când nu era cazul.
Mi-e greu însă să cred că intervențiile pe curs din BNR nu țin cont de contextul extern (chiar să nu se uite la cele mai mari economii ale lumii?). Deci, mai degrabă țin cont, dar speculează politic, având în vedere și desele ieșiri ale guvernatorului în ultimele 8 zile, în căutarea unui nou mandat și alte altor,,foști’’. În această cheie concluzionez că Isărescu a aruncat 800 de milioane de Euro pe apa sâmbetei, ca să stopeze o depreciere care ar fi fost stopată oricum în perioada următoare de către piață, ca să dea senzația că lipsa sa de performanță în ceea ce privește stabilitatea prețurilor este exclusiv vina altora. Acum știm că Isărescu vrea încă un mandat și este dispus să pună la bătaie pentru asta, nu banii lui, ci banii din rezerva valutară”, a conchis analistul. (Sava N.).
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor