Politica externa
Situația Mării Negre e „albastră“

În mai multe rânduri până acum, Parlamentul European a avertizat țările riverane Mării Negre, printre care și România, în legătură cu dezastrul ecologic datorat poluării acestei vaste întinderi de apă. Dintre cauzele principale care au dus la îngrijorătoarea situație au fost remarcate industrializarea excesivă a orașelor de coastă, deversarea de substanțe toxice și radioactive în mare. La care se adaugă birocrația și nepăsarea autorităților.
Birocrație pavată cu bune intenții
Cu toate că, încă din 1992, a fost creată Convenția privind protejarea Mării Negre, această entitate nu și-a atins nici pe departe scopul. La fel cum s-a întâmplat și cu Global Enviroment Facility, înființată în 1993, care era de fapt un program de reabilitare a Mării Negre. Fluviul Dunărea a fost identificat atunci ca fiind cel mai mare poluator din regiune, elaborându-se „Planul Strategic pentru salvarea Mării Negre“. A trebuit să mai treacă trei ani, ca acesta să fie aprobat la Istambul, la data de 31 octombrie 1996. Singurul rezultat notabil al acestor eforturi a fost că, de atunci, la această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Mării Negre. Și-atât. Deocamdată, statele riverane sunt încurajate călduros de europarlamentari să își intensifice cooperarea în sensul protejării mediului, de parcă asta ar interesa pe cineva.
Date tehnice privind dezastrul ecologic
Marea Neagră totalizează 4.020 km de țărm, are o suprafață de 413.490 km pătrați, statele riverane fiind Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. În această mare întindere de apă se varsă fluviile Dunărea, Nistrul, Bugul, Niprul și Kizilul. Datorită acestui fapt, salinitatea este redusă între 19 și 22% în funcție de adâncime. Efectivele multora dintre cele 1.500 de specii de vertebrate și nevertebrate, inventariate în Marea Neagră s-au diminuat considerabil în ultimii ani, unele fiind chiar pe cale de dispariție, din cauza poluării industriale. Foca de Marea Neagră, o subspecie a focii călugăr, a dispărut cu desăvârșire, iar de la un milion de delfini, astăzi mai sunt doar câteva mii. Totodată, speciile precum scrumbia, calcanul, hamsiile, stavridul și sturionii ajung tot mai rar în plasele de pescuit, spre disperarea pescarilor care trăiesc din această meserie. Specialiștii au ajuns la concluzia că, anual, în Marea Neagră se deversează 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom, 50.000 de tone de hidrocarburi, la care se adaugă alte importante cantități de petrol, cupru, azot, siliciu, nitrați, fosfați, pesticide și alte substanțe organoclorurate. Încă din anul 2000, potrivit datelor statistice înregistrate la Constanța, scădea simțitor stocul de fosfor mineral, dar acest fapt n-a deranjat pe nimeni. La fel cum nimănui nu i-a păsat că oxigenul la mari adâncimi s-a redus aproape de zero, distrugând în masă viețuitoarele marine și o parte a vegetației
Bucureștiul otrăvește Marea Neagra
Pe relația sectorului românesc, cei mai mari poluatori ai Mării Negre sunt Platforma Industrială Petromidia-Năvodari, orașele Constanța, Mangalia, Capitala și transportatorii maritimi, care își spală tancurile petroliere, chimice sau transportoare de gaze lichefiate, înainte de intrarea în port.
Pe de altă parte, râul Dâmbovița poluează necontrolat Argeșul, Argeșul poluează necontrolat Dunărea, iar Dunărea se varsă în Marea Neagră, prin Deltă. După părerea specialiștilor, chiar și după recenta dare în folosință a unei stații de epurare moderne ce deservește Bucureștiul, vor trebui să treacă 25 – 50 de ani până când ecosistemele poluate de reziduurile deversate în Dâmbovița – și de aici mai departe – se vor reface. În același timp, urmare a deficitului de aluviuni, dar și evacuării directe de ape uzate, insuficient epurate, provenind din Constanța și Mangalia, plajele Mării Negre suferă un rapid proces de erodare.
Dana Barbu

Featured
55 de marinari chinezi au murit pe un submarin avariat într-o capcană pentru navele NATO, în Marea Galbenă, arată Daily Mail

Printre decedaţi sunt şi 22 de ofiţeri, inclusiv căpitanul (comandorul) Yong-Peng, mai precizează sursa citată.
Accidentul a avut loc pe 21 august 2023, când submarinul a fost avariat în urma lovirii unor capcane montate pentru navele NATO. În urma acestui incident, sistemul care asigura aerul pentru echipaj s-a defectat şi marinarii au fost asfixiaţi.
China nu a confirmat tragedia.
Submarinul nuclear chinezesc 093-417 s-a prins în capcanele puse de armata chineză, formate din cabluri şi lanţuri fixate de fundul apei. Comandantul a trimis un scafandru să elibereze nava, iar când acesta s-a întors pe submarin i-a găsit pe toţi marinarii decedaţi. (F. Jipa).
Sursă foto: Twitter
Featured
Forţele speciale ale „Stuhna” şi „Bratstvo”, ca parte a forţelor speciale Timur ale Direcţiei Informaţii Militare din Armata Ucrainei, au executat misiuni pe teritoriul Peninsulei Crimeea şi au provocat pierderi invadatorilor Moscovei

Au avut loc lupte puternice, cu pierderi grele ruseşti. Potrivit reprezentantului Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, Andrii Iuşov, a fost o operaţiune de sabotaj şi recunoaştere. „Aceasta implică anumite activităţi pe teritoriu şi întoarcerea grupului”, a precizat Iuşof.
Iuşov a menţionat şi faptul că a fost o „bătălie acerbă” ca parte a acestei operaţiuni şi au existat multe victime în rândul ocupanţilor ruşi. „Din păcate, există şi pierderi în rândul forţelor noastre speciale, dar acestea nu sunt proporţionale cu cele ale ruşilor”, a precizat Iuşov.
În clipul transmis de armata ucraineană se pot vedea şapte ambarcaţiuni rapide, de tipul skijet, fiecare având câte un operator ucrainean, cum se apropie de ţărm. (F. Jipa).
Featured
Războiul americano-rus a fost, cumva, diferit de războiul ruso-american

A trecut mai bine de un an şi jumătate de când Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei. Războiul nu s-a desfăşurat cum ar fi vrut ruşii, asta dacă nu şi-au dorit cumva să sufere pierderi şi să nu poată să distrugă ucrainenii. Ruşii s-au aşteptat la un război scurt, în care să destrame armata ucraineană şi dorinţa acesteia de a rezista. Dacă dezamăgeau, ştiau că americanii, după puţin timp, ar fi crescut livrările de arme trimise Ucrainei şi ar fi riscat, astfel, un război prelungit.
Ucraina îşi apără teritoriul, deci moralul este crescut. Misiunea ucraineană a fost să forţeze o retragere rusească de-a lungul graniţei. Prima sa strategie s-a bazat pe agilitate, pe dislocarea unor unităţi mici care să atace forţele ruseşti, care se deplasau greu. Însă ruşii au mers în poziţii defensive deja pregătite, cu arme grele, astfel că strategia ucraineană a devenit mai puţin eficientă. Creşterea livrărilor de arme americane şi NATO a provocat mai multe victime, atât în poziţiile defensive, cât şi ofensive.
Războiul americano-rus a fost, cumva, diferit de războiul ruso-american. Am mai scris despre asta. Teama Rusiei a fost că forţele americane de-a lungul graniţei ucrainene ar putea ataca Moscova, la 300 de km distanţă. Americanii s-au temut că destrămarea Ucrainei ar aduce forţele ruseşti mai aproape de graniţa estică a statelor NATO, reîncepând astfel un Război Rece. De aceea, războiul are prea puţin de-a face cu Ucraina, ca să nu mai spun că a distrus ţara şi se îndreaptă spre un război rece periculos şi dureros.
Privind-o astfel, invazia rusească în Ucraina a fost, de fapt, o acţiune desfăşurată împotriva americanilor. Răspunsul americanilor a avut nu doar scopul blocării acţiunii, ci creşterea posibilităţii ca cea mai mare frică a Rusiei să se concretizeze: forţele ucrainene, cu ajutorul echipamentului american, să înainteze spre cea mai sensibilă graniţă a Rusiei. Se poate ca niciuna dintre părţi să nu fi avut drept obiective aceste acţiuni, însă niciuna nu o respinge pe cealaltă.
Prin urmare, ruşii au trecut la poziţii de defensivă. Au continuat să lanseze operaţiuni ofensive, însă acestea nu erau într-atât de puternice încât să îşi atingă obiectivele. Aceste operaţiuni s-au transformat în defensivă. Ucrainenii au încercat să desfăşoare operaţiuni ofensive, întotdeauna ţinând şi trupe deoparte, în cazul unei ofensive ruseşti neaşteptate. Ambele părţi au vorbit despre ofensivă şi au lansat astfel de operaţiuni, însă nu au avut îndeajuns de multă putere pentru a-şi menţine propria apărare. Aşadar, asistăm la un fel de război îngheţat, în care nevoia de a menţine poziţiile face imposibilă angajarea în luptă a forţelor necesare care să atingă obiectivele iniţiale. Acest tip de război se transformă într-o mocirlă politică, în care ambelor părţi le este teamă că orice acţiune ar putea avea consecinţe politice pentru iniţierea discuţiilor de pace.
Zelenski a crezut că, dacă intervenţia americană nu a împins ruşii să se retragă, atunci ar putea cel puţin să permită Ucrainei să contraatace la scară largă. Însă SUA sunt angajate în conflict într-un mod diferit: ţin Rusia departe de NATO. Vor oferi îndeajuns de multă forţă pentru a ţine ruşii la distanţă, dar nu suficientă pentru a-i distruge (n.tr. pe ruşi).
Rusia a ţinut SUA departe de graniţa sa şi cam atât. Ucraina a menţinut suveranitatea asupra unei părţi destul de mari a teritoriului său. SUA au transformat ideea unei pătrunderi a ruşilor dincolo de Ucraina să fie foarte improbabilă.
SUA şi-au atins scopul, în timp ce Rusia şi Ucraina nu au făcut-o şi nici nu o vor face. Cu toate acestea, nici nu au fost distruse (n.tr. Rusia sau Ucraina). Ucraina este, acum, o ţară divizată, însă o bună parte din ea este intactă şi ar putea revendica victoria, iar Rusia a trecut de vechea sa graniţă şi poate, de asemenea, să revendice o mică victorie. Ambele ar putea aduce motive umanitare pentru a încheia războiul.
Iar acum morţii. Şi-au dat viaţa pentru nimic mai mult decât pretinderea victoriei, dar nicio persoană raţională nu va crede că rezultatul ar fi o desconsiderare pentru cei morţi. Deci după ce s-au luptat şi apărat pentru aproape doi ani, este destul de clar cum se încheie războiul. Cât va dura până când liderii vor admite ceea ce este evident? Toţi au pierdut războiul, iar în scurt timp o vor face şi liderii. Iar acest lucru va întârzia pacea inevitabilă. (GEORGE FRIEDMAN).
-
Administratieacum 5 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Exclusivacum 3 zile
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Exclusivacum 2 zile
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor
-
Exclusivacum 3 zile
MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!
-
Exclusivacum 3 zile
Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română
-
Featuredacum 23 de ore
Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns! Mai ales că vorbim de o posibilă ”infestare în masă” anchetată acum de procurorii uneia dintre puținele structuri de Parchet cu adevărat de elită
-
Featuredacum 2 zile
Unde se situeaza acest guvernator fata de varsta medie a guvernatorilor BNR din ultimii 33 de ani?/,,Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”
-
Administratieacum 3 zile
Rugămintea de a sprijini financiar pe cei doi politisti snopiți în bătaie în arest chiar de către doi deținuți care voiau să evadeze