Connect with us

Politica externa

Situația Mării Negre e „albastră“

Publicat

pe

 

În mai multe rânduri până acum, Parlamentul European a avertizat țările riverane Mării Negre, printre care și România, în legătură cu dezastrul ecologic datorat poluării acestei vaste întinderi de apă. Dintre cauzele principale care au dus la îngrijorătoarea situație au fost remarcate industrializarea excesivă a orașelor de coastă, deversarea de substanțe toxice și radioactive în mare. La care se adaugă birocrația și nepăsarea autorităților.

Birocrație pavată cu bune intenții

Cu toate că, încă din 1992, a fost creată Convenția privind protejarea Mării Negre, această entitate nu și-a atins nici pe departe scopul. La fel cum s-a întâmplat și cu Global Enviroment Facility, înființată în 1993, care era de fapt un program de reabilitare a Mării Negre. Fluviul Dunărea a fost identificat atunci ca fiind cel mai mare poluator din regiune, elaborându-se „Planul Strategic pentru salvarea Mării Negre“. A trebuit să mai treacă trei ani, ca acesta să fie aprobat la Istambul, la data de 31 octombrie 1996. Singurul rezultat notabil al acestor eforturi a fost că, de atunci, la această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Mării Negre. Și-atât. Deocamdată, statele riverane sunt încurajate călduros de europarlamentari să își intensifice cooperarea în sensul protejării mediului, de parcă asta ar interesa pe cineva.

Date tehnice privind dezastrul ecologic

Marea Neagră totalizează 4.020 km de țărm, are o suprafață de 413.490 km pătrați, statele riverane fiind Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. În această mare întindere de apă se varsă fluviile Dunărea, Nistrul, Bugul, Niprul și Kizilul. Datorită acestui fapt, salinitatea este redusă între 19 și 22% în funcție de adâncime. Efectivele multora dintre cele 1.500 de specii de vertebrate și nevertebrate, inventariate în Marea Neagră s-au diminuat considerabil în ultimii ani, unele fiind chiar pe cale de dispariție, din cauza poluării industriale. Foca de Marea Neagră, o subspecie a focii călugăr, a dispărut cu desăvârșire, iar de la un milion de delfini, astăzi mai sunt doar câteva mii. Totodată, speciile precum scrumbia, calcanul, hamsiile, stavridul și sturionii ajung tot mai rar în plasele de pescuit, spre disperarea pescarilor care trăiesc din această meserie. Specialiștii au ajuns la concluzia că, anual, în Marea Neagră se deversează 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom, 50.000 de tone de hidrocarburi, la care se adaugă alte importante cantități de petrol, cupru, azot, siliciu, nitrați, fosfați, pesticide și alte substanțe organoclorurate. Încă din anul 2000, potrivit datelor statistice înregistrate la Constanța, scădea simțitor stocul de fosfor mineral, dar acest fapt n-a deranjat pe nimeni. La fel cum nimănui nu i-a păsat că oxigenul la mari adâncimi s-a redus aproape de zero, distrugând în masă viețuitoarele marine și o parte a vegetației

Bucureștiul otrăvește Marea Neagra

Pe relația sectorului românesc, cei mai mari poluatori ai Mării Negre sunt Platforma Industrială Petromidia-Năvodari, orașele Constanța, Mangalia, Capitala și transportatorii maritimi, care își spală tancurile petroliere, chimice sau transportoare de gaze lichefiate, înainte de intrarea în port.

Pe de altă parte, râul Dâmbovița poluează necontrolat Argeșul, Argeșul poluează necontrolat Dunărea, iar Dunărea se varsă în Marea Neagră, prin Deltă. După părerea specialiștilor, chiar și după recenta dare în folosință a unei stații de epurare moderne ce deservește Bucureștiul, vor trebui să treacă 25 – 50 de ani până când ecosistemele poluate de reziduurile deversate în Dâmbovița – și de aici mai departe – se vor reface. În același timp, urmare a deficitului de aluviuni, dar și evacuării directe de ape uzate, insuficient epurate, provenind din Constanța și Mangalia, plajele Mării Negre suferă un rapid proces de erodare.

Dana Barbu

 

 

Featured

Armata SUA nu va relua complet operaţiunile de zbor cu avioanele V-22 Osprey până la mijlocul anului 2025

Publicat

pe

De

Potrivit vice-amiralului Carl Chebi, comandantul Comandamentului de Sisteme Aeriene din Forţele Navale, în aceste momente are loc o revizuire a avioanelor, care ar putea dura între 6 şi 9 luni.

„Pe măsură ce vom descoperi ceva în cadrul revizuirii, vom lua decizia necesară pentru a asigura siguranţa operaţiunilor de zbor”, a spus Chebi.

Comandamentul a permis reîntoarcerea la zbor a avioanelor Osprey  – cu unele restricţii de zbor – la începutul lunii martie, la trei luni după ce toată flota a fost reţinută la sol, după momentul în care un astfel de avion s-a prăbuşit în Japonia şi a dus la moartea a 8 militari americani.

Puşcaşii marini ai SUA au sute de astfel de aeronave, iar Forţele Aeriene  au 50 şi Forţele Navale 30.  Unele dintre avioanele puşcaşilor marini au reluat zborurile prin mai, pentru a se pregăti de un exerciţiu care are loc în Australia, iar Unitatea Expediţionară 24 a Armatei SUA foloseşte câteva avioane în Suedia, la exerciţiul Baltic Operations.

Cu toate acestea, avioanele Forţelor Navale nu pot desfăşura misiunile de sprijin pentru portavioane în misiuni pe mare. Deşi au primit undă verde pentru a relua misiunile normale, serviciul nu permite zborul acestora la mai mult de 30 de minute distanţă de un aerodrom pe care pot ateriza în caz de urgenţă. (A. Soare).

Sursă foto: Hepta

Citeste in continuare

Featured

Rusia a fost nevoită să disloce cel mai modern sistem antiaerian, S-500 Prometeu, pentru protecţia podului Kerci din Crimeea

Publicat

pe

De

„Cele mai recente elemente ale sistemului S-500 au apărut”, în oraşul Kerci, a declarat generalul-locotenent Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii a Apărării din Ucraina, într-un interviu acordat presei ucrainene. „Aceasta va fi, în principiu, o aplicaţie experimentală … Podul Kerci este întotdeauna folosit şi, atâta timp cât este acolo, va fi folosit.”

Dislocarea vine înainte ca Ucraina să primească primele avioane F-16, care vor fi o ţintă principală pentru armata rusă, conform declaraţiilor mai multor oficiali.

Sistemul, care este denumit Prometeu, este conceput pentru a oferi apărare antirachetă cu rază lungă de acţiune. Acesta a fost dezvoltat pentru a înlocui în cele din urmă actualul sistem de rachete antibalistice A-135 desfăşurat în silozurile din jurul Moscovei. De asemenea, este destinat să suplimenteze sistemul de rachete sol-aer (SAM) S-400 Triumf cu rază lungă de acţiune

În aprilie, ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, a declarat că sistemele vor fi amplasate cândva în acest an, în două versiuni, apărare antirachetă şi antiaeriană, a raportat agenţia oficială rusă de ştiri TASS.

Dezvoltat de Almaz-Antey, acest sistem de ultimă generaţie este conceput pentru a angaja şi neutraliza o gamă largă de ameninţări aeriene, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete de croazieră hipersonice şi sateliţi pe orbită joasă, la altitudini de până la 200 de kilometri.

O componentă esenţială a sistemului S-500 este tehnologia rachetelor. Acesta utilizează rachetele 77N6-N şi 77N6-N1, ambele capabile să atingă viteze hipersonice şi concepute pentru impacturi cinetice. Aceste rachete sporesc capacitatea sistemului de a gestiona ameninţările la distanţe substanţiale, cu o rază de acţiune raportată de până la 600 de kilometri.

Sistemele radar ale S-500 includ radarul de achiziţie şi gestionare a luptei 91N6A (M), radarul de achiziţie 96L6-TsP şi radarul de angajament 77T6 ABM, putând să urmărească şi să intercepteze până la 10 ţinte simultan.

Rusia a mai dislocat şi alte echipamente moderne în războiul din Ucraina, precum aeronava Su-57 şi tancul T-14 Armata, doar pentru o perioadă scurtă de timp, mai degrabă pentru a folosi acest lucru în mesajele de propagandă şi de promovare la export a respectivelor echipamente, ele neavând nicio influenţă asupra acţiunilor militare.

Până acum, doar Moscova era apărată de un regiment S-500 Prometeu, din cadrul Armatei 15 Aerospaţiale. (F. Jipa).

Sursă foto: Wikimedia

Citeste in continuare

Featured

Preşedintele Zelenski pleacă din Germania mulţumit

Publicat

pe

De

Reacţiile la discursul preşedintelui Zelenski au fost împărţite. O parte a membrilor Parlamentului Germaniei l-a primit cu aplauze răsunătoare, iar o altă parte, cea a extremiştilor de dreapta şi de stânga, a boicotat acest discurs şi a ales să nu participe. Este vorba despre partide care s-au opus, de-a lungul timpului, ajutorului oferit de Berlin Kievului pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti şi care unele sunt şi pro-ruse. AfD a transmis, după discursul lui Zelenski, că a refuzat să participe pentru că este vorba doar despre „un preşedinte de război”, susţinând că, oficial, mandatul acestuia s-a încheiat, retorică, de altfel, iniţiată de Kremlin, în urmă cu câteva săptămâni.

În discursul său, pe lângă mulţumirile aduse liderilor germani pentru ajutorul în special militar oferit armatei ucrainene, Zelenski a vorbit şi despre pericolul pe care îl poate provoca retorica pro-rusă în Europa şi a făcut o paralelă istorică între posibila divizare a Europei, acum, în contextul războiului, şi divizarea Germaniei, în urmă cu zeci de ani. Continuând cu această paralelă, a vorbit despre faptul că încheierea conflictului este aproape şi a spus că ne-am putea aştepta la aceasta mai devreme decât ar crede mulţi, exact cum, pe neaşteptate, a venit căderea zidului Berlinului.

Acesta a fost primul discurs,  ţinut fizic, al preşedintelui Zelenski în Bundestag, în ţara care este a doua cea mai mare susţinătoare a Ucrainei în acest război când vine vorba despre echipamentele militare oferite drept ajutor. Aşa cum promisese înainte de vizită, a vorbit şi despre nevoile armatei ucrainene. I-a spus lui Scholz că Ucraina încă are nevoie de 7 sisteme Patriot.

Ministerul german al apărării a transmis, în acest context, că livrează Ucrainei, alături de aliaţi, 100 de interceptoare Patriot. Treizeci şi două dintre acestea au fost transferate deja ucrainenilor în ultimele două zile, iar restul de 68 vor fi trimise în următoarele săptămâni.  (A.Soare).

Sursă foto: Volodimir Zelensky/ X

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusiv2 zile ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusiv3 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv3 zile ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusiv4 zile ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusiv5 zile ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv5 zile ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Exclusiv6 zile ago

Sindicatul Europol face apel către conducerile armelor, să ia de URGENȚĂ toate măsurile pentru înlocuirea politistilor care se află în aceste momente în așteptare pentru predarea sacilor cu buletinele de voturi!

Tocmai s-au făcut 24 de ore de când zeci de mii de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri, sunt...

Exclusiv6 zile ago

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta

Sindicatul Diamantul a reusit declasificarea ROF-urilor IPJ. Test rapid de incompetenta la responsabilii cu aplicarea legii 544/2001.   ROF declasificat...

Exclusiv7 zile ago

IPJ Prahova confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova privind fruda la alegerile locale din Breaza unde reprezentantul PSD din Sectia de Votare numarul 210 Breaza a fost prins de doua ori cum a inmanat aceleiasi persoane cate doua buletine de vot pentru primar

La data de 09 iunie 2024, Incisiv de Prahova publica articolul, in exclusivitate, „EXCLUSIV/O noua frauda la alegeri in Breaza/Reprezentantul...

Exclusivo săptămână ago

EXCLUSIV/O noua frauda la alegeri in Breaza/Reprezentantul PSD din Sectia de Votare numarul 210 Breaza prins de doua ori cum a inmanat aceleiasi persoane cate doua buletine de vot pentru primar/A fost sesizate BEJ si IPJ Prahova

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Exclusivo săptămână ago

Voit sau nu, o mare bataie de joc la Sectia de Votare de la Scoala 19 Ploiesti

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Ancheteo săptămână ago

Acuzatii de frauda in alegerile locale la Stoenesti -Aricestii Rahtivani/Prahova/De noaptea mintii/Politia a amendat pe reclamant

Așa cum era de așteptat, în ziua alegerilor sunt numeroase sesizări ale încălcării legislației electorale, fiind semnalate de la contravenții...

Exclusivo săptămână ago

Justitia din Franta o cauta pe Cristina Gheaus pentru o „gaura” de 60.000 euro! /Candidatul PSD la Primaria Comarnic, a ieșit la rampa și … s-a murdărit la gură cu minciuni!

Dupa umilinta premierului, alături de Volosevici și Nanu, la Halele Centrale din Ploiești, Ciolacu a fost umilit si de asa...

Exclusivo săptămână ago

O Noua Bomba ce anunta dezastrul Clanului Cosma si PSD-ului Prahova/Exclusiv/SAPAS – SINDICATUL ADMINISTRATIEI PUBLICE SI ASISTENTEI SOCIALE „ALEXANDRU IOAN CUZA” si sindicatele afiliate FEDERATIEI PUBLISIND la nivelul municipiului Ploiesti isi manifesta sustinerea pentru domnul doctor BOGDAN NICA pentru postul de Primar al Municipiului Ploiesti si pentru domnul inginer IULIAN DUMITRESCU pentru postul de Presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

O Noua Bomba ce anunta dezastrul Clanului Cosma si PSD-ului Prahova/Exclusiv/SAPAS – SINDICATUL ADMINISTRATIEI PUBLICE SI ASISTENTEI SOCIALE „ALEXANDRU IOAN...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv