Connect with us

Administratie

Activitățile de instruire menite să ascută simțurile tinerilor lupi de mare debutează cu desemnarea rolurilor în cazul necesității abandonului navei.

Publicat

pe

Marșul internațional de instrucție al navei-școală „Mircea” a luat startul la Constanța, la 3 iulie, într-o atmosferă extraordinar de caldă, dată nu doar de temperaturile lunii lui Cuptor, ci și de toată emoția simțită de cei aproape 150 de membri ai echipajului și de apropiații care au venit să le ureze voiaj plăcut și sigur.

Pentru fiecare nouă promoție de cadeți care se instruiește la bordul NS „Mircea”, momentul desprinderii de cheu și avansul lin al navei către ieșirea din port este unul întâmpinat cu înfrigurare. Din acea clipă, disciplina, seriozitatea, implicarea și responsabilitatea sunt virtuțile cheie ale fiecărei zile în care ne vom afla în marș.

Puțin după ora prânzului, în ziua plecării din Constanța, navigăm în marea liberă, însoțiți la tribord de puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”, care ne va escorta până aproape de intrarea în Bosfor.

Prezența camarazilor noștri din cadrul Dizivionului 146 Nave Minare-Deminare se impune, în contextul în care conflictul ruso-ucrainean încă tulbură, la propriu și la figurat, apele din Marea Neagră. „Mircea”, prin tradiția sa, este un sinonim materializat al curajului.

 

De 84 de ani îndeplinește misiuni de instruire a cadeților și de diplomație navală în condiții optime, fapt datorat, în mare măsură, și implicării echipajului, iar prin evoluția sa, „Mircea” s-a consacrat și într-un etern promotor al păcii și al bunei înțelegeri între națiuni partenere.

Sub comanda secundului, căpitanul Robert Molodeț, întregul echipaj se adună la puntea centru, echipat cu vestele de salvare.

 

Studenții militari stau așezați în formație și ascultă cu multă atenție explicațiile oferite de ofițerul care conduce activitatea. Primii sunt desemnați șefii de plute, se dă citire listelor cu repartiția pe plute, iar în liniște și remarcabilă organizare, atât membrii echipajului, cât și studenții își ocupă locurile în zonele desemnate de la puntea centru.

 

Deși pentru studenții militari este primul exercițiu de acest gen, ei dau dovadă de tenacitate și de un simț al orientării foarte bine dezvoltat. La finalul activității, secundul îi felicită pentru implicare și îi încurajează să mențină același tonus și la activitățile care vor urma.

Ambarcați la nava-școală cu doar o săptămână înainte de plecarea în marș, cei 64 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au avut la dispoziție un timp destul de limitat pentru a exersa, „la rece”, rolurile de brațare a vergilor, precum și urcările în arboradă.

 

Ca de fiecare dată, vitamina succesului este entuziasmul tinerilor cadeți. Domnule căpitan, când urcăm la «rândunică»?, se aude cel mai des când studenții sunt convocați la puntea centru pentru lucrul în arboradă.

Vremea ține din plin cu echipajul, astfel încât și militarii de la serviciul de luptă vele au ocazia să parcurgă noi etape cu studenții. Mai întâi, cadeții avansează un nivel în arboradă și exersează trecerea prin crucetă. Indicatorul că se descurcă excelent este faptul că instructorii iau decizia de a-i desfășura pe vergi pentru prima dată în acest marș de instrucție.

 

Cu emoții, după cum este și firesc, dar și cu multă curiozitate, studenții aleși după aptitudinile fizice pășesc încet, dar sigur, pe țapapie, ghidați de jos de aspirantul Mihai Alexandru și de maistrul militar clasa a II-a Gabriel Tomița și susținuți, de sus, din arboradă, de militarii de la SL vele. Astfel, până la intrarea în Bosfor, studenții militari, români și străini, au bifat deja, cu succes, două dintre obiectivele de practică.

 

La 24 de ore de la plecarea din Constanța, nava-școală „Mircea” tranzitează Bosforul și, inedit, echipajul și studenții au parte de un „tur ghidat”, prin amabilitatea celor doi cadeți turci de la bord, care au pregătit o scurtă prezentare a principalelor repere arhitecturale de pe fiecare mal al canalului Istanbul (Bosfor).

 

La intrarea în Marea Marmara, crestele valurilor par să țină isonul navei. În calmul care s-a așternut la bordul navei, sunetul dominant este doar al motorului principal.  Jos, în cazarma 3, locotenent-comandorul Silviu Moraru, cel care îndeplinește atribuțiile de șef al comunicațiilor în acest marș de instrucție, i-a adunat pe studenții militari pentru a le ține un curs despre sistemele de balizaj.

După curs, urmează o activitate ceva mai antrenantă și mai distractivă pentru studenții militari: atelierele de noduri marinărești, la puntea centru. Șeful de echipaj, maistrul militar clasa a II-a Gabriel Tomița, ajutat de maiștrii militari Laurențiu Bahmacenco, Marian Ciocan, Florentin Listoschi, dar și de aspirantul Mihai Alexandru, îi împarte pe studenți în grupe și le oferă bucăți de saulă pentru a învăța fiecare câteva dintre nodurile marinărești simple: nodul opt, nodul de văcar, nodul de gașă etc.

 

În timpul activității, puntea centru se animă simțitor de zâmbetele studenților. La activitate participă, desigur, și cadeții străini, demonstrând că limbajul marinăresc este într-adevăr universal și are potențialul de a-i aduce împreună pe oameni, indiferent de naționalitate.

Student caporal Maria Enache este gălățeancă, din Tecuci, absolventă de colegiu militar și fascinată de oportunitățile învățământului superior de marină.

Când am urcat prima dată pe navă, deși eram la cheu, am simțit că mi se face rău, dar apoi, în marș, n-am mai avut nicio problemă. Activitățile din programul zilnic sunt prea multe și solicitante ca să mai avem timp să ne gândim la micile neajunsuri. În ceea ce privește urcatul în arboradă, îmi era frică la început, dar am urcat, iar după ce m-am dat jos din arboradă cu foarte multă adrenalină am și uitat complet de teama de înălțime, afirmă studenta.

Maria este una dintre studentele care au participat și la programul ERASMUS+ desfășurat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, iar în acest marș de instrucție este foarte bucuroasă că sunt la bord și 12 cadeți străini cu care poate socializa zi de zi, poate împărtăși cu ei idei și experiențe, dar, foarte important pentru ea, își poate exersa și vorbitul în limba engleză.

 

La două zile de la plecarea din Constanța, după traversarea celor două strâmtori turcești, Bosfor și Dardanele, Marea Egee ne întâmpină cu cel mai bun vânt pentru navigația cu vele, cel din pupa tribord. Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, ia decizia de a întinde velele, lansând, în același timp, o nouă provocare studenților.

 

Pentru următoarele două zile, din Turcia până aproape de prima noastră destinație, portul elen Pireu, vom naviga cu vele. Cadeții, împreună cu militarii de la SL vele, întind 11 dintre cele 23 de vele: focul 2, focul 4, velele gabier de la farul prova și la farul pupa, velele contragabier, vela mare, vela straiul mare, straiul randei, straiul zburător artimon și straiul zburător mare.

Pentru aproape 48 de ore, motorul ia o pauză, iar senzația navigației cu vele este sublimă. După lăsarea întunericului, luna plină ne călăuzește drumul spre Pireu rămânând de veghe pe babord.

După o noapte excelentă în care propulsia s-a făcut cu ajutorul vântului, pe 6 iulie intrăm în strâmtoarea Kafirea, unde „Mircea” dă piept cu legendarul Meltemi, un vânt puternic de nord, specific Mării Egee, care atinge apogeul în lunile de vară, oferind adesea bătăi de cap chiar și celor mai experimentați navigatori. În cazul nostru, ne forțează să strângem velele, să brațăm la semn și să ne continuăm călătoria până la Pireu folosind motorul.

Experiența urcării în arboradă în timp ce vântul atinge nivelul 5 pe scara Beaufort, iar gradul mării este undeva între 2 și 3, a revigorat adrenalina studenților militari mai ceva ca orice repriză intensă de înviorare. A fost momentul în care cadeții au aflat cât de puternică poate fi în realitate natura, dar și cât de imprevizibilă.

 

De asemenea, studenții au realizat cât de eficient propulsor este vântul atunci când umple velele, dar și cât de complexă și mai ales spectaculoasă este navigația pe care unii, pe nedrept, o consideră vetustă.

 

Pot să spun că, până acum, marșul s-a desfășurat în condiții extrem de bune, am navigat prin strâmtorile turcești Istanbul și Çanakkale, iar acum ne îndreptăm spre arhipelagul grecesc navigând cu vele, de două zile, îndreptându-ne spre portul Pireu unde vom sta până la 11iulie.

Vom avea nava deschisă la vizită pentru cetățenii din Grecia care vor să o vadă, a punctat comandantul NS „Mircea”, comandorul Mircea Târhoacă, adăugând faptul că, și de această dată, velierul simbol al Forțelor Navale române își va îndeplini atribuțiile de ambasador onorific al României, prin desfășurarea de activități de diplomație navală.

Mult așteptata zi de 7 iulie, prima zi de escală în Portul Pireu, ne-a întâmpinat cu un răsărit de soare magnific. Mingea de foc de la orizont prevestește zile toride.

 

Pe cheu, la sosirea în port, suntem așteptați de reprezentanții Ambasadei României la Atena, iar din discretul comitet de primire face parte și Mioara Pituț, având rangul de ministru consilier, dar, mai important și mai de suflet, calitatea de prietenă a navei-școală „Mircea” și de partener în multiple activități de reprezentare diplomatică ale velierului în diferite state din Europa.

Escala elenă a navei-școală „Mircea” se va întinde pe tot weekendul, urmând să pornim din nou la drum la 11 iulie, cu destinația Taranto, Italia. ( Cristina Sîmbeteanu).

Administratie

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! (II)/In acest moment PSD nu are candidat la Primaria TARGSORU VECHI!

Publicat

pe

De

Colosul cu picioare de lut pe numele sau Nicolae Dragan parasete scena politica pe usa din dos!
Tribunalul Prahova a respins recursul făcut de Biroul Electoral de Circumscripție 95 Târgșorul Vechi si de Nicolae Sragan, iar în acest moment PSD nu are candidat la Primaria TARGSORU VECHI!
Și asta în ciuda risipei de bannere de prin satele comunei!
Este trist când un personaj care a luat comuna pe persoană fizică se leagă cu lanțuri de scaunul de primar, ignorând total mai multe instanțe de judecată (aici).
O eră a apus!  Vom reveni. (Cerasela N.).
Citeste in continuare

Administratie

Conferința Științifică Internațională a Studenților la programele de licență, eveniment organizat în parteneriat cu Academia “Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Publicat

pe

De

În perioada 24-25 aprilie 2024 a avut loc Conferința Științifică Internațională a Studenților la programele de licență, eveniment organizat în parteneriat cu Academia “Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
Obiectivul evenimentului s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii cognitive şi de cercetare din cadrul Academiei, astfel încât, pe parcursul celor două zile, să se realizeze, la nivelul facultăților, un sistem de cercetare ştiinţifică integrat, care să genereze tinerilor studenți capabilităţi şi capacităţi de cercetare coerente, complementare, competitive şi eficiente în domeniul ordinii publice și securității naționale, științelor juridice și managementului în situații de urgență. La activitate au participat cadre didactice și studenți din cadrul instituțiilor similare din țară și străinătate, respectiv Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Academia Ministerului de Interne din Bulgaria, Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanța, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, Institutul Medico – Militar București și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. (Paul D.).
Citeste in continuare

Administratie

Depunerea jurământului de credință de către „Promoţia de agenţi de poliţie de frontieră „

Publicat

pe

De

Ceremonialul absolvirii s-a desfăşurat în prezenţa subsecretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, domnul Petru BLEDEA, a adjunctului inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliție
Daniel-Traian TACHE
, precum și a reprezentanților autorităților locale şi structurilor de ordine publică din municipiul Oradea.

Festivitatea de absolvire a fost condusă de către directorul școlii, comisar-şef de poliţie Aura SIMA, care le-a urat, în cuvântul de deschidere, tinerilor absolvenți:  ”succes la începutul frumoasei cariere de străjer al legalității, ordinii și liniștii publice la frontierele țării”.

A fost o zi importantă atât pentru absolvenţi, cât și pentru părinți, o zi încărcată de emoții, deoarece, după o perioadă intensă de pregătire se vor bucura de rezultatele muncii lor și îşi vor vedea răsplătite eforturile pe care le-au făcut în această perioadă. Totodată, este începutul unei cariere pline de provocări și responsabilități în slujba comunității, o carieră începută în anul bicentenar al celebrării eroului national Avram Iancu, patronul spiritual al școlii noastre.

Impactul şi emoţia momentului absolvirii şcolii au fost amplificate de momentul depunerii jurământului de credință faţă de ţară, în prezența părinților, rudelor și prietenilor absolvenților. A fost, de asemenea, momentul conștientizării față de misiunea importantă pe care o au față de patrie, de arma nobilă căreia s-au angajat să-i servească, dar și față de cei dragi.

În cadrul festivității, cu ocazia depunerii jurământului de credință, domnul subsecretar de stat Petru Bledea le-a transmis tinerilor polițiști de frontieră următorul mesaj: “Vă îndemn să faceți tot posibilul ca forma de învățământ pe care tocmai ați absolvit-o să nu rămână un efort singular în parcursul profesional. Sunteți o generație a provocărilor, acceptați provocarea mea: continuați-vă instruirea, dezvoltați-vă personal și profesional, fiți profesioniștii ai Poliției de Frontieră și ai României!

De asemenea, adjunctul inspectorului general al Politiei de Frontieră Române, domnul chestor de poliție Daniel-Traian Tache, şi-a manifestat bucuria că a avut prilejul de a fi alături de tinerii absolvenţi în aceste clipe speciale:
 începând de astăzi, voi avea 108 colegi tineri şi am toată încrederea că, indiferent unde vă veţi desfăşura activitatea, ne putem bizui pe voi pentru îndeplinirea obiectivelor instituţionale”.

A fost o zi specială și pentru instituția de învățământ care încheie pregătirea unei noi serii de elevi care a absolvit cu rezultate bune și foarte bune acest ciclu de pregătire, în domeniul formării agenților de poliție de frontieră. Desfășurarea festivității în Piața Unirii din Oradea, în mijlocul comunității din care au făcut parte, a adus un plus de emoție și de responsabilitate acestui moment unic în viața fiecăruia dintre tinerii absolvenți. Este o zi importantă și pentru Poliția de Frontieră Română, deoarece o nouă promoție de absolvenți este pregătită să-și asume responsabilitățile specifice supravegherii graniţelor ţării.

Aceasta este cea de-a 36-a promoţie de elevi pe care a pregătit-o şcoala orădeană și este formată din 108 elevi, 10 de fete și 98 de băieți, iar durata de şcolarizare a fost de un an.

La finalizarea și centralizarea rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoţiei aprilie 2024 este de 8,46. Pentru recompensarea eforturilor în cadrul festivităţii au fost acordate diplome de merit primilor cinci absolvenţi cu rezultate meritorii obținute la examenul de absolvire, şeful de promoţie fiind recompensat şi cu înscrierea numelui pe placa de onoare a instituţiei.

Primii trei clasaţi au fost:

  • şef promoţie – agent MESEȘAN PAUL  media 9,52
  • locul 2 – agent TIMOFTE ANDREI – media 9,40
  • locul 3 – agent TOMOIOAGĂ IOAN BOGDAN – media 9,35

Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor și a opțiunilor fiecăruia, în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, a Gărzii de Coastă și punctelor de trecere aeroportuare, ca debutanţi în primele şase luni, mai precizeaza sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusivo zi ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusivo zi ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitate2 zile ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Exclusiv3 zile ago

Un eşec anunţat: ancheta „Mineriada“/Motivele pentru care dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei/ANALIZA

Procurorii au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani distanță de la violentul incident. Ion Iliescu,...

Exclusiv3 zile ago

Europa, zguduită de cazuri de spionaj rusesc/România este ținta unor încercări de penetrare informativă

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 2023, aflat în dezbaterea parlamentarilor, evidențiază că România este ținta unor acțiuni...

Exclusiv3 zile ago

Descoperă Excelența în Servicii pentru Acoperișuri și Renovări cu AcoperisuriLaCheie.eu

Când vine vorba de acoperișuri, renovări și îmbunătățiri pentru locuința ta, nu există compromisuri. Ai nevoie de o echipă de...

Exclusiv4 zile ago

Mafia lui Portocala ajunge la alt nivel, procurori falși,  firme de paza, politisti corupti, totul în mijlocul „urbei lui Caragiale”/ Orasul acaparat de mafie (I)

Bătăi, santaje, tepe, politisti corupti si falsi procurori Daca avem politisti dansatori cu interlopi, care acopera si alti interlopi ce...

Exclusiv4 zile ago

Dupa protestele lucrătorilor poștali ies la iveala ERORI GRAVE ALE MANAGERULUI GENERAL de la Compania Națională POȘTA ROMÂNĂ S.A.

Situația de fapt Managementul poștei și administratorii sunt numiți în majoritate prin Oug 109, pe mandat de 4 ani, membri...

Exclusiv4 zile ago

Polițiștii protestează, din nou, la Constanța

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modul de reorganizare a IPJ Constanța În zilele de 25,26,29 și 30 aprilie, in intervalul orar...

Exclusiv5 zile ago

Primăria Ploiesti ii face campanie electorală, pe bani publici, candidatului –  Andrei Volosevici (candidat PSD!)?/DNA si Curtea de Conturi fac „joc de glezne”?

Primăria Municipiului Ploiesti se află, oficial, în campanie electorală, deși acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Cum nicio...

Exclusiv5 zile ago

Tupeul fără margini al USR-iștilor a făcut din reforma pensiilor militare subiect de condiționare PNRR

”Nu trebuie să vină rușii să ne submineze instituțiile (statului), le subminăm noi!” este una dintre observațiile expertului în geopolitică...

covoare traditionale covoare traditionale
Exclusiv5 zile ago

Amenajarea unui living modern cu influențe tradiționale românești

În căutarea echilibrului perfect între modernitate și tradiție, mulți dintre noi ne dorim să transformăm livingul într-un spațiu care să...

Exclusiv6 zile ago

„Un sef de IPJ, si incompetent si ipocrit, deschide actiune in raspundere civila delictuala (in numele IPJ-ului) impotriva unei subordonate”

Un sef de IPJ, si incompetent si ipocrit, deschide actiune in raspundere civila delictuala (in numele IPJ-ului) impotriva unei subordonate,...

Exclusiv6 zile ago

WHITE TOWER (XXXII)/Vinovatii reali sunt inca protejati

Scandalul WHITE TOWER este departe de a se termina prea curând. Procurorii fac audieri pe bandă rulantă, iar surse judiciare...

Exclusiv2 săptămâni ago

EVADARILE DIN PENITENCIARELE ROMANESTI, INSTITUTII IN SUBORDINEA MINISTERULUI JUSTITIEI, O AMENINTARE LA ADRESA SIGURANTEI NATIONALE !?

Ultimii doi ani au scos la lumina slabiciunile Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!