Connect with us

Featured

”Părintele ” medicinei de urgență, Raed Arafat, a reușit să impună un sistem care, în loc să salveze pacienții, îi ucide

Publicat

pe

Astfel, medicii de pe ambulanță riscă să-și piardă dreptul de liberă practică și să înfunde pușcăria dacă îndrăznesc să efectueze manevre pentru salvarea pacienților.

(Preluare National – Claudia Marcu):

În cazul unui accident grav, medicul de pe ambulanță este obligat să cheme o altă ambulanță, C1, care nu există în județe întregi, sau să transporte pacientul la spital, fără să intervină în niciun fel.

 Din 2006 până în prezent, medicii de pe ambulanțe au trimis adrese peste adrese și memorii peste memorii pentru a atrage atenția că, din cauza unui ordin aberant, nu pot salva pacienții decât cu riscul de a intra în pușcărie și de a-și pierde dreptul de liberă practică. Unii au ales să își asume riscul și stau tot timpul cu sabia deasupra capului, pentru că nu se pot uita nepăsători cum mor oamenii, dar alții au spus clar că nu își vor asuma un astfel de risc.
 ”Sunt pacienți cu politraumă, care trebuie sedați și trebuie făcute intervenții, astfel încât să fie transportați la spital. Or, dacă noi nu avem voie să folosim medicația și nu avem voie să aplicăm tehnicile necesare, nu avem cum să salvăm viața pacientului. Nu avem voie să facem intubare și nu avem voie să facem nici drenaj toracic, absolut necesare în cazul unui hemotorax sau hemopneumotorax sau în cazul unui politraume. Nu avem voie să facem inducția pentru pacienții instabili hemodinamici, politraumatizați. Ordinul precizează foarte clar că, dacă nu există ambulanță C1, că noi suntem ambulanță C2, atunci trebuie să recurgem la evacuarea cât mai rapidă a pacientului la cel mai apropiat spital. Dar accidentele se pot întâmpla la distanțe foarte mari de spitale și sunt puține orașe în țară care au aceste ambulanțe de tip C1. La Galați, de exemplu, avem un singur echipaj C1, Vrancea nu are, Tulcea nu are, Brăila nu are, Vaslui nu are. Imaginați-vă că avem un singur echipaj C1 în zona de Sud a Moldovei”, ne-a declarat dr. Cătălin Roșu, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța – Galați.

Răspundere penală pentru depășirea competențelor

Depășirea competențelor impuse prin Ordinul Ministrului Sănătății 1092/2006, chiar dacă aceste competențe au fost dobândite de medici la cursurile de specializare în medicina de urgență, se pedepsește aspru. ”Depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj cu competenţe egale sau de către şeful unui echipaj cu competenţe de diferite nivele va duce la aplicarea unor sancţiuni administrative, civile ori penale persoanei sau, după caz, persoanelor vinovate”, se arată în ordin. Medicii de pe ambulanță se roagă să nu existe vreo reclamație de malpraxis, pentru că atunci își riscă libertatea și cariera, nefiind acoperiți de acte normative. Și asta pentru că unii dintre ei își asumă riscul și încalcă ordinul aberant, salvând, totuși, pacienții. ”Am sesizat de multă vreme acest aspect, dar nu s-a luat nicio măsură pentru a se schimba acest ordin. Noi, medicii de pe ambulanță avem tot timpul sabia deasupra capului. Nu putem să lăsăm un om să moară. Dacă avem o politraumă și nu intervenim cât mai repede, acesta va muri. Deși medicamentele necesare pentru intubare sunt interzise pe ambulanțele cu medici, sunt servicii de ambulanță din țară care au ales să doteze autospecialele cu astfel de medicamente, lăsând medicii să decidă dacă își asumă riscul de a salva viața unui om sau nu. Colegii sunt disperați, am discutat cu cei din țară și mi-au spus că nu își asumă riscul de a-și pierde dreptul de liberă practică și libertatea. Este foarte grav ce se întâmplă, ce facem cu pacientul, îl lăsăm să moară?”, ne-a mai precizat dr. Cătălin Roșu.

Decesele pacienților, pagube colaterale

Medicii de pe ambulanțe au semnalat Comisiei de medicină de urgență din Ministerul Sănătății că trebuie să aleagă între a salva viața unui pacient și a-și pierde libertatea, însă sistemul lui Raed Arafat a considerat, probabil, că decesele sunt pagube colaterale. Când se instituie codul roșu, ne spun medicii, înseamnă că viața victimei este în pericol și atunci trebuie trimisă ambulanța C1 direct, nu o ambulanță cu medic, specializat și el, dar fără dreptul legal de a interveni. Este o fractură de logică să trimiți ambulanța C2 pentru a chema ambulanța C1, care nu există, sau pentru a transporta victima la spital. Sau la morgă, direct, în aceste circumstanțe.

 

Exclusiv

Reorganizarea Poliției Capitalei anunțată pe WhatsApp ridică ingrijorări majore

Publicat

pe

De

O alertă a fost emisă de Sindicatul Europol, evidențiind modul în care reorganizarea Poliției Capitalei a fost anunțată în mod inadecvat prin aplicația WhatsApp de către șeful Poliției Capitalei, chestorul Berechet. Potrivit anunțului, au fost înființate două noi secții de poliție în București – Secția 26 și Secția 27 – precum și trei noi servicii:

  • Serviciul Infracțiuni Informatice
  • Serviciul Agresiuni Sexuale
  • Serviciul Vătămări Corporale

Cu toate că inițiativele par promițătoare, sindicaliștii își exprimă îngrijorarea pentru că această reorganizare nu a fost comunicată oficial și nu a inclus consultarea organizațiilor sindicale și a polițiștilor afectați. Reorganizarea implică transferul de funcții de la cele 6 Poliții de Sector, care se confruntă oricum cu o lipsă de personal, lăsându-i pe angajați fără soluții concrete.

“Este doar o mimare a interesului declarat de a crește calitatea serviciului polițienesc,” se arată în comunicatul Sindicatului Europol. Mai mult, se semnalează că unii polițiști au fost informați doar verbal și prin WhatsApp cu privire la transferurile lor către noile structuri, fără a le fi explicate detaliile și fără a fi consultate criteriile obiective.

Sindicatul a solicitat o întâlnire urgentă cu conducerea Poliției Capitalei și a sesizat IGPR cu privire la nerespectarea obligației de a informa și consulta organizațiile sindicale. De asemenea, a fost sesizat și Corpul de Control al MAI privind nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește modificarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor.

Reprezentanții sindicali îndeamnă polițiștii să fie atenți la orice tentativă de inducere în eroare. Semnarea documentelor de acceptare a mutării pe noi funcții ar putea fi interpretată ca un acord tacit pentru transfer, protejând astfel conducerea DGPMB de eventualele abuzuri. În contextul reorganizării, este subliniat dreptul polițiștilor de a ocupa orice funcție vacantă din cadrul unității, fără a fi obligați să accepte mutări în structurile nou înființate.

Sindicatul Europol încurajează șefii cu integritate să reamintească conducerii că mutarea polițiștilor dintr-o parte în alta nu va aduce o îmbunătățire a serviciului polițienesc. De asemenea, se face apel pentru a condamna metodele de gestionare inadecvate și comunicările informale prin WhatsApp, menționând că refuzul de a se prezenta la noile structuri nu poate atrage sancțiuni disciplinare.

Polițiștii care se află în această situație sunt rugați să contacteze sindicatul pentru asistență și reprezentare în fața conducerii DGPMB, asigurându-se astfel că drepturile lor sunt respectate. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut critică abuzurile din Poliție și incompetența DGIPI în fața drepturilor angajaților

Publicat

pe

De

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat întrebări serioase în legătură cu comportamentele abuzive din structurile interne, subliniind că organizația sa dezvăluie anual numeroase astfel de cazuri. Într-un mesaj pe pagina sindicatului, Pascut s-a adresat susținătorilor și a menționat: „V-ați gândit vreodată, voi, cei care ne sunteți suporteri vechi, câte conduite abuzive descoperim, dezvăluim și criticăm noi, în fiecare an? Nu le căutăm, ne sar în drum.”

Pascut a menționat două cazuri recente care ilustrează gravitatea situației: cazul lui Alin Rusu de la Siret și cazul unei „gestapoviste” de la Neamț, subliniind legăturile acesteia cu conducerea poliției locale. „Cazul lui Alin este unul greu, iar conducerea de la IGPF a fost sesizată prin plângerea sindicatului să investigheze, însă au ales să trimită autorităților să se auto-investigheze,” a declarat el, evidențiind abuzurile din sistem.

Referitor la cazul de la Neamț, Pascut a criticat tăcerea organelor superioare, acuzându-le de indiferență față de abuzurile comise. „Grija supremă a acestora pare să fie ‘denigrarea’ poliției române și activitatea pe rețelele sociale, ignorând complet abuzurile de putere și faptele ilegale,” a adăugat el.

Pascut a menționat că reprezentanții MAI, IGPR și IGPF au citit informațiile publicate de sindicat, dar au ales să reacționeze doar din conturi false sau sub protecția anonimatului. „Până la proba contrarie, IGPR nu știe, nu vede. Este un zen general în rândul autorităților,” a afirmat el.

În plus, Pascut a subliniat ineficiența DGIPI, menționând că „se pare că sunt ocupați să analizeze cu IA postările liderilor de sindicat și să le raporteze lui Bericica, folosind ‘secretul de serviciu’ pentru a monitoriza conținutul politic care critică statul și partidul.” Această observație scoate în evidență preocuparea DGIPI pentru controlul informațiilor în loc să se concentreze pe investigarea abuzurilor din sistemul de ordine publică.

Această declarație evidențiază problemele grave cu care se confruntă angajații din sistemul de ordine publică și necesitatea urgentă a unei reforme care să asigure respectarea drepturilor și a legii. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Featured

Românii primesc doar 57% din banii pe care ii muncesc

Publicat

pe

De

Potrivit unui articol publicat de Cotidianul Național, sub semnătura jurnalistei Claudia Marcu, Blocul Național Sindical (BNS) a alertat Guvernul cu privire la faptul că statul a colectat anul trecut aproape dublu din contribuțiile salariaților decât a încasat din TVA și de șase ori mai mult decât din impozitul pe profit. Această situație a condus la solicitarea urgentă a BNS pentru reducerea impozitării muncii.

BNS subliniază că sistemul de contribuții sociale din România transformă fiscalitatea muncii într-una excesivă, cu un procent de 37,5% din veniturile fiscale, comparativ cu media statelor din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), care este de 24,3%. Analiza BNS evidențiază disproporția dintre încasările din contribuții sociale și cele din impozitele pe venit.

Datele centralizate de OECD arată că România ocupă locul 6 din 37 de economii studiate în ceea ce privește dimensiunea încasărilor din contribuții sociale față de veniturile fiscale. De exemplu, în anul 2023, încasările din contribuții aplicate pe venitul salariaților au reprezentat de patru ori suma totală a încasărilor din impozitele pe salarii și pe venit, de 5,5 ori mai mult decât încasările din impozitul pe profit și de 1,5 ori mai mult decât cele din TVA.

BNS atrage atenția că, în contextul menținerii unui nivel excesiv al contribuțiilor, percepția că România ar avea o fiscalitate redusă este iluzorie. Veniturile nete din muncă sunt inferioare celor din țări cu cote mai mari de impozitare, cum ar fi Polonia, unde angajații rămân cu sume nete substanțial mai mari. Spre exemplu, un salariat român încasează aproximativ 1.009 Euro net dintr-un salariu mediu brut, pe când un angajat polonez cu un venit similar primește 1.246,4 Euro net.

Analiza BNS mai menționează că reținerile și contribuțiile obligatorii din salariile angajaților se ridică la aproximativ 43% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă că doar 57% din această sumă rămâne efectiv salariaților. În România, impozitarea muncii se bazează pe impozitul pe venit (cota de 10%) și contribuțiile sociale.

BNS avertizează că orice eventuală majorare a TVA-ului, ca soluție pentru deficitul bugetar estimat la 7,3% pentru anul 2024, ar agrava și mai mult situația fiscală, afectând astfel capacitatea românilor de a economisi în condițiile unui nivel scăzut al salariilor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Reorganizarea Poliției Capitalei anunțată pe WhatsApp ridică ingrijorări majore

O alertă a fost emisă de Sindicatul Europol, evidențiind modul în care reorganizarea Poliției Capitalei a fost anunțată în mod...

Exclusiv2 ore ago

Emil Pascut critică abuzurile din Poliție și incompetența DGIPI în fața drepturilor angajaților

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat întrebări serioase în legătură cu comportamentele abuzive din structurile interne, subliniind că...

Exclusivo zi ago

Demonii somnului lui Benone: preocupări pentru viața privată a polițiștilor din Neamț

Înșfăcarea drepturilor individuale Un recent ordin emis de Dăscălescu, așa cum ne dezvăluie Emil Pașcut de la Sindicatul Diamantul, instigă...

Exclusiv2 zile ago

Criza din Penitenciare: Polițiștii de Penitenciare protestează impotriva condițiilor insalubre și a insecurității

Protestul Polițiștilor de Penitenciare: o reacție la condițiile deplorabile Polițiștii din Craiova și Vaslui refuză să intre în serviciu, aducând...

Exclusiv2 zile ago

Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare

Pe 19 februarie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat articolul intitulat: „Caracatița WHITE TOWER (XIII) scoate la iveală...

Exclusiv2 zile ago

Corupția din România: Scandalul White Tower și ilegalitățile dovedite

Mizeriile afacerii White Tower: o investigație care a scos la iveala corupția din România Corupția și complicitățile intr-o afacere frauduloasă...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri și corupție în rândul Poliției: Cazul IPJ Prahova și rețeaua de ilegalități

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (VI) Un fost agent de poliție din cadrul IPJ...

Exclusiv2 zile ago

Cazul Tymbark: controversele grevei și implicațiile legale ale condițiilor de muncă

Recent, cazurile legate de compania Tymbark, cunoscută pentru băuturile sale pe bază de apă minerală, energizante și sucuri (dar si...

Exclusiv2 zile ago

Apel către magistrații români: curățați justiția de corupție!

„Dragi domni și doamne din Justiția Română, Treziți-vă!!! Acest mesaj se adresează tuturor magistraților, cu mențiunea că ne referim doar...

Exclusiv2 zile ago

„Contributivitatea” vs. „pensiile speciale”

Pensiile militare sunt sustenabile prin contribuțiile MAI Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, aduce în atenție faptul că, din perspectiva...

Exclusiv3 zile ago

Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare

Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul ne împărtășește cu umor o experiență onirică din noaptea trecută. Sub razele soarelui, într-o...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusiv5 zile ago

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Exclusiv6 zile ago

Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie

Introducere Iata ca avem noi informatii cu privire la o posibila aplicare a viitoarei scheme de ajutor de stat de...

Exclusiv6 zile ago

Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse

Pierderea mandatului și ultimele acțiuni Primarul Cătinei, Alexandru Fulgeanu, a încheiat mandatul său într-un mod surprinzător, fiind implicat într-o serie...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!