Connect with us

Featured

Ne ţinem de aliatul strategic polonez şi îl apărăm în faţa birocraţilor de la Bruxelles, care pun o cizmă nemiloasă pe mereu sensibilul grumaz al democraţiei poloneze?

Publicat

pe

Preşedintele nostru tace înţelept, prudent şi balansând între toate bărcile posibile în speranţa că fie nu-i vede nimeni spectaculoasa poziţie de non-implicare, fie că, ştiind cât contează în Europa, îşi zice că nu mai e cazul să-şi bată gura.

Oricare ar fi explicaţia, sunt sigur că, după ce va fi conectat la priza potrivită şi i se va spune în ce direcţie înclină balanţa puterii, atunci va ieşi, scurt şi concis cum îi este obiceiul, să spună plebei din România cum stă situaţia şi ce alegere a făcut în numele României.

Problema este că spiritele s-au încins şi se spune, poate pe drept cuvânt, că aliatul nostru strategic, ce avem mai bun şi scump pe lume în Europa, semnalează o mişcare spectaculoasă şi primejdioasă în acelaşi timp, considerată de mulţi comentatori ca fiind poate mai importantă din punct de vedere juridic decât ansamblul BREXIT. Este adevărat că, în timp ce noi tăcem cu îndârjire, instituţiile europene, cabinetele ţărilor reprezentative din Europa au reacţionat rapid, foarte dur şi s-au exprimat ferm în raport cu ceea ce ar putea să însemne o fisură extrem de gravă la baza construcţiei europene.

Tema încleştării politice de acum era deja anunţată de politicienii la guvernare de la Varşovia – repet, partenerii cei mai de încredere în Europa ai guvernanţilor români, cei cu care susţinem necondiţionat Iniţiativa celor Trei Mări, baraj de interese comune împotriva ameninţării ruse – este o foarte recentă decizie a Tribunalului Constituţional din Polonia care a decis că anumite articole din Tratatele UE nu au valoare în Polonia, fiind considerate a fi împotriva Constituţiei ţării. Este vorba, în principal, de prevederile europene care vorbesc despre independenţa justiţiei, libertatea presei şi drepturile comunităţii LGBT.

„În sistemul juridic din Polonia, Tratatul UE este subordonat Constituţiei… şi, ca atare, ca orice parte a sistemului juridic polonez, trebuie să fie în acord cu prevederile Constituţiei.” Judecătorul Bartlomiej Sochanski, membru al Curţii constituţionale, declaraţie pentru TVN24: „Încercarea Curţii Europene de Justiţie de a se implica în mecanismele legale din Polonia încalcă… regula care dă prioritate Constituţiei şi statuează respectul suveranităţii şi procesul integrării europene” Problema nu este deloc oarecare. Este vorba despre esenţa însăşi a construcţiei europene bazată pe respectarea Tratatelor semnate între Statele membre, validate de Parlamentul European şi asumate ca atare pentru a fi transpuse în legislaţii naţionale.

În termenii Tratatelor, se spune foarte clar că dreptul european primează în faţa prevederilor naţionale, consecinţă directă a principiului conform căruia, întotdeauna în lumea democratică, există o prevalenţă a dreptului internaţional asupra celui naţional. La asta, dreptul european a adăugat o condiţionalitate suplementară denumită „prevalenţa dreptului european” Declaraţia nr.17 privind prevalenţa dreptului european este anexată Actului final al Tratatului de la Lisabona, precizând că „tratatele şi dreptul adoptat de Uniune pe baza Tratatelor primează în faţa dreptului Statelor Membre”. De aici, în consecinţă directă, statutul pe carel-l deţine orice judecător din ţările UE care este considerat că aplică în mod egal justiţia europeană şi ca atare, soluţiile sale sunt egal recunoscute în spaţiul UE. Dar competenţa sa se opreşte la graniţa în care începe cea a Curţii de Justiţie a UE care este competentă pentru a veghea la modul în care Statele Membre aplică în mod corect legislaţia UE. Este exact procedura de acum angajată în cazul Poloniei după ce au fost constatate încălcări ale prevederilor europene.

Nu este o discuţie juridică, ci una în primul rând politică: dacă demersul polonez este acceptat, rezultatul este că, din acest moment, fiecare State Membru poate, în funcţie de interesele sale de moment, de presiunea unei crize economice sau de securitate, să scoată o decizie de tip Tribunal Constituţional prin care să decidă că nu mai respectă una sau mai multe prevederi comunitare. Începând cu cea mai dureroasă şi deranjantă dintre ele, adică prevalenţa Curţii Europene de Justiţie.

Deloc întâmplător, asta a fost şi prima temă care a dominat negocierile privind BREXIT. Dar asta se producea după aflarea rezultatelor referendumului, nu înainte, ca acum în Polonia. Ideea este că ar vrea să să nu aibă parte şi ei de un POLEXIT (văzând dezastrul din UK), dar, bazându-se pe indecizia europeană, să ignore Tratatele dar să primească în continuare banii gratis din bugetul european.

Aici este miezul problemei căci, dacă am auzit corect, Comisia Europeană va spune că ar putea să aprobe cândva în noiembrie planurile tip PNRR pentru Polonia (şi Ungaria), dar banii nu vor fi daţi decât în cazul în care sunt riguros respectat regulile statului de drept şi valorile europene. E vorba despre bani mulţi: în cazul Poloniei, 23 de miliarde Euro în granturi şi alţi 34 de miliarde sub formă de împrumuturi cu dobânzi extrem de reduse (7,2 miliarde Euro granturi pentru Ungaria). Sigur că se poate ca cele două ţări să supravieţuiască şi fără aceşti bani europeni, asta în cazul în care continuă pe linia deciziilor politice cel puţin euro-sceptice de acum. Atunci, eventual, un termen posibil pentru rediscutarea opţiunilor va fi când se vor cunoaşte rezultatele alegerilor din aprilie 2022 în Ungaria şi în 2023 în Polonia.

Până atunci însă, de săptămâna aceasta, este absolut cert că instituţiile europene vor trece la aplicarea unor măsuri de retaliere rapidă şi se spune chiar masivă împotriva Poloniei, tocmai pentru a nu lăsa ca „breşa anti-UE” să se extindă. Cu atât mai dură va fi replica europeană cu cât, deja, avem exprimată poziţia comună a miniştrilor de Externe german şi francez, Heiko Haas şi, respectiv, Jean-Yves Le Drian, care spun, după ce au luat cunoştinţă de declaraţia Tribunalului Constituţional polonez, că „doresc să reamintească faptul că apartenenţa la UE vine împreună cu adeziunea totală şi necondiţionată la valorile şi regulile comune… nu este numai un angajament moral, ci şi unul juridic”.

În acest context, oare România are un punct de vedere? Cred că, oricât de neplăcut ar fi, tot va trebui să zică cineva ceva. De europarlamentarii noştri să uităm, de asemeni ministrul nostru de Rxterne nu are ce păreri proprii să aibă în politica externă fără mandat de la Cotroceni, aşa că nu rămâne decât vaga posibilitate teoretică a unei poziţii reale, ferme şi argumentate din partea Preşedintelui Iohannis.

În funcţie de asta, s-ar putea contura întreg demersul nostru de politică externă, de apărare şi securitate, de supravieţuire în criza energetică. La fel de bine, există însă, în tradiţia noastră de struţ căutător de gaură adecvată în nisip, posibilitatea să nu zicem absolut nimic, să dăm impresia că suntem obiectiv-imparţiali şi să aşteptăm deciziile care se vor lua de către eşalonul superior.

Totuşi, în ciuda tuturor evidenţelor, repet întrebarea: ne ţinem de aliatul strategic polonez şi îl apărăm în faţa birocraţilor de la Bruxelles, care pun o cizmă nemiloasă pe mereu sensibilul grumaz al democraţiei poloneze? Sau, după cum am demonstrat şi cu alte ocazii, întoarcem armele şi condamnăm în termeni fermi deriva ideologică poloneză? Nasol moment. Oricum, cu doamna Ursula von der Leyen se pare că polonezii şi-au găsit Bacăul, cum s-ar fi zis la noi, în vechimea înţeleaptă şi experimentată.

Cristian Unteanu

Administratie

Piedone îi răspunde lui Ciolacu: „Marcel, iar mi-ați numărat steagurile? Am multe, știu! VĂ stresez, nu-i așa?”

Publicat

pe

De

„Marcel, iar mi-ați numărat steagurile?
Am multe, știu!
VĂ stresez, nu-i așa?
Stai liniștit! Am multe doar pentru că, vreme de 30 de ani, am muncit pentru oameni, am ascultat nevoile oamenilor, am rezolvat tot ce am putut din nevoile oamenilor și am respectat mereu oamenii! De aceea am steaguri multe, Marcel!
Dacă și VOI veți munci, cândva, pentru oameni, veți avea și voi steaguri pe casă! Momentan, salivați la ale mele, ca pisica la șuncă!
Văd c-ai mai albit în ultima lună!
Stresat? Ești bine?
Am văzut că îți luaseși doctor pe lângă tine, într-o vreme! Am crezut că ai niscaiva beteșug și ți-am urat, în gând, sănătate! Apoi, cred că ți-a pus diagnostic greșit și l-ai alungat!Că voiai regim cu trufe!
Tu știi! Să fii sănătos!
Ți-am zis că viața nu e matematică! Ai râs, te-ai împăunat și te-ai apucat să faci combinări printre acoladele palatelor, disperat să-ți rezervi pălărie potrivită pentru toamnă!
Te-ai grăbit, aud vorbindu-se pe stradă!
Zic oamenii că dacă erai isteț, te alegeai cu pălărie bună chiar în vara asta!
Ai mustăcit și te-ai dat pe mâinile unor saltimbanci mitomani care trag mereu croială strâmbă! Ghinion!
Pentru măsura ta, AVEAM un pălărier iscusit și popular! Asta e…
Astăzi se mănâncă pește!
Te-aș invita la masă, dar îl servesc cu usturoi, ca tot românul gurmand, și n-aș vrea să faci alergie!
Să fii sănătos!
Apropo: degeaba ți-ai pus la masă trufe degerate, că tot la parizer îți este gândul!” (Paul D.).
Citeste in continuare

Administratie

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! (II)/In acest moment PSD nu are candidat la Primaria TARGSORU VECHI!

Publicat

pe

De

Colosul cu picioare de lut pe numele sau Nicolae Dragan parasete scena politica pe usa din dos!
Tribunalul Prahova a respins recursul făcut de Biroul Electoral de Circumscripție 95 Târgșorul Vechi si de Nicolae Sragan, iar în acest moment PSD nu are candidat la Primaria TARGSORU VECHI!
Și asta în ciuda risipei de bannere de prin satele comunei!
Este trist când un personaj care a luat comuna pe persoană fizică se leagă cu lanțuri de scaunul de primar, ignorând total mai multe instanțe de judecată (aici).
O eră a apus!  Vom reveni. (Cerasela N.).
Citeste in continuare

Actualitate

PNL Prahova a depus astăzi, în Duminica Sfântă a Floriilor, lista de consilieri județeni pentru alegerile din 9 iunie

Publicat

pe

De

Liberalii vin în fața prahovenilor cu o echipă puternică, determinată să ducă mai departe proiectul „Prahova pe Primul Loc” al președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

În ultimii 3 ani, în mandatul de președinte a lui Iulian Dumitrescu, județul Prahova a atras cele mai mari fonduri pentru investiții publice din ultimii 34 de ani. Vorbim de:

– 3 miliarde de Euro – Fonduri europene contractate de CJ Prahova în perioada 2021-2024, de 50 de ori mai mult decât în perioada 2016-2020
–  2.439.024 Euro/zi – Fonduri europene aduse de Consiliul Județean în județul Prahova
Bugetul Consiliului Județean Prahova a crescut de 3 ori din 2020 până în 2024
Consiliul Județean Prahova are, în 2024, al doilea buget de investiții din România, după Consiliul Județean Bihor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusiv2 zile ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitate2 zile ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Exclusiv3 zile ago

Un eşec anunţat: ancheta „Mineriada“/Motivele pentru care dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei/ANALIZA

Procurorii au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani distanță de la violentul incident. Ion Iliescu,...

Exclusiv3 zile ago

Europa, zguduită de cazuri de spionaj rusesc/România este ținta unor încercări de penetrare informativă

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 2023, aflat în dezbaterea parlamentarilor, evidențiază că România este ținta unor acțiuni...

Exclusiv3 zile ago

Descoperă Excelența în Servicii pentru Acoperișuri și Renovări cu AcoperisuriLaCheie.eu

Când vine vorba de acoperișuri, renovări și îmbunătățiri pentru locuința ta, nu există compromisuri. Ai nevoie de o echipă de...

Exclusiv4 zile ago

Mafia lui Portocala ajunge la alt nivel, procurori falși,  firme de paza, politisti corupti, totul în mijlocul „urbei lui Caragiale”/ Orasul acaparat de mafie (I)

Bătăi, santaje, tepe, politisti corupti si falsi procurori Daca avem politisti dansatori cu interlopi, care acopera si alti interlopi ce...

Exclusiv4 zile ago

Dupa protestele lucrătorilor poștali ies la iveala ERORI GRAVE ALE MANAGERULUI GENERAL de la Compania Națională POȘTA ROMÂNĂ S.A.

Situația de fapt Managementul poștei și administratorii sunt numiți în majoritate prin Oug 109, pe mandat de 4 ani, membri...

Exclusiv4 zile ago

Polițiștii protestează, din nou, la Constanța

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modul de reorganizare a IPJ Constanța În zilele de 25,26,29 și 30 aprilie, in intervalul orar...

Exclusiv5 zile ago

Primăria Ploiesti ii face campanie electorală, pe bani publici, candidatului –  Andrei Volosevici (candidat PSD!)?/DNA si Curtea de Conturi fac „joc de glezne”?

Primăria Municipiului Ploiesti se află, oficial, în campanie electorală, deși acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Cum nicio...

Exclusiv5 zile ago

Tupeul fără margini al USR-iștilor a făcut din reforma pensiilor militare subiect de condiționare PNRR

”Nu trebuie să vină rușii să ne submineze instituțiile (statului), le subminăm noi!” este una dintre observațiile expertului în geopolitică...

covoare traditionale covoare traditionale
Exclusiv5 zile ago

Amenajarea unui living modern cu influențe tradiționale românești

În căutarea echilibrului perfect între modernitate și tradiție, mulți dintre noi ne dorim să transformăm livingul într-un spațiu care să...

Exclusiv6 zile ago

„Un sef de IPJ, si incompetent si ipocrit, deschide actiune in raspundere civila delictuala (in numele IPJ-ului) impotriva unei subordonate”

Un sef de IPJ, si incompetent si ipocrit, deschide actiune in raspundere civila delictuala (in numele IPJ-ului) impotriva unei subordonate,...

Exclusiv7 zile ago

WHITE TOWER (XXXII)/Vinovatii reali sunt inca protejati

Scandalul WHITE TOWER este departe de a se termina prea curând. Procurorii fac audieri pe bandă rulantă, iar surse judiciare...

Exclusiv2 săptămâni ago

EVADARILE DIN PENITENCIARELE ROMANESTI, INSTITUTII IN SUBORDINEA MINISTERULUI JUSTITIEI, O AMENINTARE LA ADRESA SIGURANTEI NATIONALE !?

Ultimii doi ani au scos la lumina slabiciunile Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!