Anchete
”Măcel” DNA la Externe: Primul ministru audiat!
(Preluare National – Catalin Tache):
”Tăvălugul” dezvăluirilor ”NAȚIONAL” cu privire la ”Afacerea RoAid” se rostogolește deja nu doar asupra Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, dar prinde ”de-a valma” în cadrul anchetei penale instrumentate cu celeritate de către Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție tot mai multe nume grele de la chiar vârful Ministerului Afacerilor Externe.
Iar poate chiar cea mai bună dovadă că ”gluma se îngroașă” pe zi ce trece și cu fiecare nou document intrat în posesia procurorilor anticorupție este decizia de ultima oră a ministrului Bogdan Aurescu de a ”se lepăda” de primul secretar de stat care va fi prins în ”hora audierilor”. Pentru că, da, deja au fost declanșate procedurile judiciare de citare a ministrului secretar de stat Daniela Grigore Gîtman! Cea care urmează să fie audiată în cel mai scurt timp la sediul DNA, în legătură cu ”Afacerea RoAid”. Astfel că, prinzând probabil de veste că ancheta DNA va fi una ”cu finalizare”, Bogdan Aurescu a decis să paseze ”cartoful fierbinte” al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare în mâinile secretarului de stat Daniela Grigore Gîtman. Ministrul Afacerilor Externe delegându-și atribuțiile legate de Agenție tocmai Danielei Gîtman. Și într-un moment cum nu se poate mai prost pentru aceasta…
Gîtman nu mai pleacă la post, se duce ”să scrie”…
Pentru că, înainte de declanșarea campaniei ”NAȚIONAL”, Daniela Grigore Gîtman era deja cu bagajele făcute, la propriu, pentru a pleca din nou la post.
Și încă la un post diplomatic mult râvnit și care astfel i-ar fi încununat lunga sa carieră diplomatică. Numai că, ghinion, iată că acum secretarul de stat pentru afaceri globale din cadrul MAE, Daniela Grigore Gîtman trebuie să le explice procurorilor anticorupție, cu argumentele juridice aferente și cele ținând de fișa postului, bineînțeles, de ce a aprobat bugetul final al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Fără a mai trimite însă planul primit de la Cătălin Harnagea direct Guvernului României, spre reaprobare. Așa cum de altfel era procedura legală… Interesul procurorului de caz fiind cu atât mai mare cu cât, din prima estimare rezultată în urma cercetării preliminarii a deconturilor ”updatate” în afara alocării inițale guvernamentale, prejudiciile ulterioare aduse bugetului RoAid ar ajunge deja undeva la 2.000.000 de euro!
Nucleara: Este la RoAid din 18 iunie!
Cum toate eforturile logistice depuse de Cătălin Harnagea pentru a stopa, cu orice preț, ”loviturile” privind gravele acuze de fraudare a bugetului Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare au fost în zadar, fostul șef al Serviciului de Informații Externe pare a recurge acum la o cu totul altă strategie. Una de-a dreptul disperată și care chiar nu are cum să țină prea mult…
Mai ales că am intrat și în posesia Adresei oficiale nr. 29412/25/08/20121 a Curții de Conturi, cea prin care se confirmă că Raportul de audit se afă în interiorul instituției RoAid încă din data de 18 iunie! Și uite cum, chiar dacă până acum documentul absolut devastator a fost ascuns – cu riscurile administrative și penale de rigoare! – conducerea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare va fi acum nevoită să îl pună la dispoziția procurorului de caz din cadrul Structurii Centrale a Direcției Naționale Anticorupție care anchetează ”manglelile” de milioane de euro de la RoAid. În acest sens poziția oficială a Curții de Conturi fiind una care nu lasă loc la nicio posibilă intepretare : ” Activitatea de control/audit a Curții de Conturi este reglementată de legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități – RODAS, aprobat prin Hotărârea plenului Curții de Conturi nr.155/2014, cu modificările și completările ulterioare. În perioada 10.05 2021 – 18.06.2021s-a desfășurat la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare(RoAid) misiunea cu tema „Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”. Ca urmare a finalizării misiunii de audit menționate anterior nu s-a întocmit o notă de constatare, fiind încheiat Raportul de control înregistrat la RoAid cu nr. 2108/18.06..2021 și la Curtea de Conturi a României sub nr. DEP I/2021 – 15518/18.06.2021”.
Anchete
Tribunalul București, invadat de gândaci: Probleme de igienă la Sema Parc
O situație alarmantă la nivelul instanțelor comerciale
Publicația Lumea Justiției a relatat că Tribunalul București se confruntă cu o nouă problemă serioasă la sediul său din Sema Parc, unde funcționează două secții comerciale, respectiv a VI-a și a VII-a.
Invazie de gândaci în sălile de judecată
Conform informațiilor obținute, aceste două secții au fost afectate de o invazie de gândaci. Problema nu se restrânge doar la arhivele cu dosare, ci afectează și birourile judecătorilor, ridicând semne de întrebare cu privire la condițiile de muncă și igiena în instanțele din capitală.
Implicarea autorităților și reacții publice
Situația a generat îngrijorare în rândul personalului și al părților implicate în procesele judecătorești, care se așteaptă la măsuri rapide din partea autorităților pentru a remedia această problemă. Asemenea condiții pot avea un impact negativ asupra funcționării justiției și asupra încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
Anchete
Controverse în politica românească: Partidul SENS și promovarea drogurilor
Recent, publicația Lumea Justiției a dezvăluit activitățile controversate ale unui fiu de fost procuror implicat în promovarea drogurilor. Acest scandal se leagă de Partidul SENS („Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate”), o formațiune politică susținută de europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, fost membru USR.
Originea partidului SENS
Partidul SENS a fost înființat pe 28 septembrie 2023, de către foști membri USR care și-au exprimat nemulțumirea față de direcția pe care o lua Uniunea Salvați România. Aceste nemulțumiri derivă din percepția că USR nu era suficient de angajat în progresele sociale (#rezist) și că unii membri adoptaseră poziții conservatoare pe teme importante, cum ar fi familia tradițională, definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Ideologia partidului SENS
În esență, SENS este perceput ca o formațiune de stânga care promovează drepturile minorităților sexuale, inclusiv parteneriatele civile și adopțiile de către cupluri de același sex. De asemenea, partidul își asumă o poziție liberală în privința consumului de droguri, pledând pentru legalizarea cannabisului și a etnobotanicelor, precum și pentru dreptul la avort, adică „uciderea de copii nenăscuți.”
Concluzie
Activitățile și advocacy-ul Partidului SENS ridică suspiciuni și preocupări în spațiul public, în special în contextul promovării subiectelor sensibile, precum drogurile și avortul. Aceste aspecte pun în discuție direcția pe care o ia politica românească și impactul pe care formațiunile recente îl pot avea asupra societății. (Irinel I.).
Anchete
Proiect de lege pentru transparentizarea finanțării ONG-urilor în România
Deputații români au inițiat un proiect de lege ce obligă organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri) să raporteze sursele de finanțare, având similitudini cu legislația adoptată recent în Georgia, numită „legea agentului străin”. Articolul semnat de Claudia Marcu pentru Cotidianul Național evidențiază implicațiile acestei propuneri, care, deși nu impune înregistrarea ONG-urilor ca având interese externe, solicită transparență în privința finanțatorilor.
Compararea cu modelul georgian
Spre deosebire de actul legislativ din Georgia, care cere ONG-urilor să se declare ca urmărind interesele unei puteri străine dacă mai mult de 20% din finanțare provine din afară, proiectul românesc solicită doar publicarea informațiilor legate de finanțatori. Deși actualul Parlament se află la final de mandat, inițiativa ar putea genera proteste din partea societății civile, având în vedere controversele izbucnite în urma legii din Georgia, care a atras critici severe din partea Uniunii Europene și Statelor Unite.
Motivația proiectului de lege
Inițiatorii proiectului, deputații Mihai Ioan Lasca și Daniel Florin Ghiță, susțin că măsura urmărește să consolideze încrederea publicului în ONG-uri și în mecanismele democratice, având în vedere că finanțarea din diverse surse poate genera întrebări legitime privind influențele externe asupra activităților acestora.
Transparența sursei de finanțare
Proiectul de lege prevede un cadru legal pentru raportarea și monitorizarea fondurilor primite de ONG-uri, asociații și fundații. Aceasta vizează implementarea de măsuri menite să asigure transparența surselor de finanțare, indiferent de proveniența acestora. Se consideră că reglementarea va permite o informare corectă a cetățenilor și autorităților, contribuind astfel la creșterea încrederii în activitatea organizațiilor neguvernamentale.
Obligații de raportare
Proiectul se va aplica tuturor asociațiilor, fundațiilor și ONG-urilor care primesc finanțare de la persoane fizice sau juridice străine. Aceste entități vor avea obligația de a declara statului român toate sursele lor de finanțare. Finanțarea, conform legii, include transferuri de bani, donații, sponsorizări și orice alt tip de sprijin economic.
Concluzie
Proiectul de lege pentru raportarea surselor de finanțare ale ONG-urilor din România are potențialul de a crea un cadru mai transparent pentru activitatea acestora, dar și de a genera controverse similare celor întâmpinate în Georgia. În contextul în care transparența și responsabilitatea devin tot mai importante în societatea civilă, monitorizarea eficientă a finanțării organizațiilor ar putea întări încrederea publicului în aceste entități.
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 17 ore
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 5 zile
Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor