Connect with us

Featured

Harnagea, la DNA! Urmează Aurescu?

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Iată că seria de dezvăluiri privind ”boroboațele” comise de fostul șef al spionilor români la conducerea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid pare a fi una cu ”finalizare”. Pentru că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, deja ar fi fost citați să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martori, primii trei angajați ai RoAid. Astfel că din acest moment rămâne probabil doar o chestie de timp până ce fostul director al Serviciului de Informații Externe, Cătălin Harnagea va fi chemat la rândul său la audieri la Structura Centrală a DNA.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, București

Oricum, acțiunea procurorilor pare să fi fost accelerată și de nepăsarea cu care conducerea RoAid ar fi tratat demersurile legale ale structurilor de control, precum cele ale Curții de Conturi. Instituție care în urma refuzului Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid de a comunica barem dacă a început sau nu demersurile de a ”repara” neregulile constatate în urma controlului de fond efectuat a înaintat plângere penală împotriva Ministerului Afacerilor Externe. Extrem de interesant fiind și faptul că ministrul Bogdan Aurescu nu a luat încă nicio poziție în acest caz. Ceea ce nu face decât să legendeze și mai mult varianta de lucru de la vârful sistemului cu privire la faptul că la MAE un cuvânt greu de spus ar continua să îl aibă secretarul general adjunct, Bogdan Moisii.

Uite plângerea penală!

Astfel după cum dezvăluiam numerele trecute, Curtea de Conturi a României a constatat o lungă serie de nereguli financiare în gestionarea fondurilor RoAid, în frunte cu ”înghițirea” a tot felul de deconturi halucinante. Cum ar fi prezentarea drept documente justificative a unor facturi fără serie și fără număr, conform cărora reprezentanți ai ”operatorului economic beneficiar” ar fi fost cazați în Republica Democrată Congo sau în Jamaica, dar fără a fi atașate și biletele de avion pentru acele perioade!

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, București

De parcă aceștia ar fi traversat Oceanele planetei înot! Mai mult decât atât, în ”Nota de Constatare” intrată în posesia noastră, printre nenumărate alte recomandări de după ședința eșuată de conciliere dintre reprezentanții Curții de Conturi și cei ai RoAid, auditorii publici externi recomandau ”elaborarea și implementarea unor proceduri operaționale specifice privind modalitatea de inițiere și transmitere spre aprobare a documentelor modificatoare ale Planului Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltareși Asistență Umanitară la nivelul RoAid, astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale stipulate în Legea 213/2016; angajarea fondurilor publice numai pentru derularea acțiunilor aprobate conform prevederilor legale în Planul Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Asistență Umanitară”.

Numai că, în urma ”sictirului” cu care Agenția lui Harnagea a tratat recomandările Curții de Conturi, aceasta din urmă a fost nevoită să depună plângere penală împotriva Ministerului Afacerilor Externe! Pentru ”fapta săvârșită : Art.64 din Legea nr. 94/1992, republicată”. Plângerea fiind depusă de ”Departamentul IV/ Raport de follow-up nr. 40443/18.07/2018, decizia nr. 36/2014”, urmare a ”Hotărârii plen nr. 249/25.05.2020” și înaintată prin ” Adresa nr. 40489/15.06.2020” către ”Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 București”.

”Nicio informare”!

Și cu atât mai interesante vor deveni următoarele audieri de la Direcția Națională Anticorupție, cu cât, chiar în ultimele zile, a fost eliberat un document oficial, intrat în posesia noastră și în care scrie negru pe alb că de atâta amar de vreme nu au fost luate măsurile necesare pentru îndreptarea neregulilor constatate. Document pe care îl publicăm integral:

” Curtea de Conturi a României – Departamentul 1 – Către. Ministerul Afacerilor Externe, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Prin adresa nr.1726/24.05.2021, înregistrată la Registratura generală a Curții de Conturi a României cu nr. 8940/24.05.2021, ne solicitați informații cu privire la măsurile întreprinse de către ordonatorul de credite al RoAid, pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi (prin Decizia nr. 13/2.09.2019 transmisă MAE). Față de solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că până la data prezentei, Curtea de Conturi nu a primit nicio informare privind stadiul implementării măsurilor care au vizat activitatea RoAid. Totodată vă aducem la cunoștință faptul că în perioada 21.09 – 25.09.2020, Curtea de Conturi a efectuat misiunea de ”Verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 13/2.09.2019”, la Ministerul Afacerilor Externe, misiune în urma căreia s-a constatat și consemnat în actul întocmit, că nu au fost întreprinse demersuri care să conducă la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de către Curtea de Conturi” !!!

Exclusiv

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Publicat

pe

De

Punctul de vedere oficial al Guvernului

Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile formulate de Avocatul Poporului referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare a pensiilor militare (PLX 540/2024). Acest document vine în urma unei controverse generate de modificările aduse sistemului de pensii pentru cadrele militare.

Provocările legate de autenticitate

Într-o declarație, Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a menționat că, deși au primit documentul, nu pot confirma autenticitatea acestuia în momentul de față. El a subliniat că argumentele cuprinse în punctul de vedere al Guvernului sunt interesante și bine articulate. „E greu de crezut că cineva ar munci atât la niște argumente, într-un document fake,” a spus Pascut.

Contextul legislativ

În ultimele săptămâni, legea privind pensiile militare a stârnit controverse, atât din partea Avocatului Poporului, cât și a altor organizații și sindicate care susțin că modificările ar putea afecta drepturile militarilor. Punctul de vedere al Guvernului este menit să clarifice poziția executivului în fața acestor critici și să justifice modificările aduse legislației. (Cerasela N.).

 

Citeste in continuare

Featured

Femeile-politician și feminismul extremist: O analiză critică

Publicat

pe

De

O dezbatere necesară

Într-un articol publicat în Cotidianul Național, jurnalista Claudia Marcu subliniază importanța unei discuții despre feminismul contemporan, evidențiind confuziile create de mișcarea feministă și de pretențiile auto-proclamate ale unor persoane care se consideră feministe. Potrivit ei, egalitatea de gen este adesea percepută în mod greșit, iar manipularea ideii de egalitate între femei și bărbați înrăutățește situația.

Egalitatea de gen: o ironie?

Marcu argumentează că atunci când femeile cer drepturi egale cu cele ale bărbaților, s-ar putea să nu realizeze că, în multe privințe, ele beneficiază deja de mai multe drepturi. Un exemplu dat este protecția specială pe care femeile o primesc în contexturi dificile, un avantaj pe care bărbații nu-l au. Ea consideră că trăsăturile și calitățile bărbaților și femeilor sunt diferite, fiecare având roluri specifice în societate.

Femeile în politică: o performanță contestată

Autoarea analizează necesitatea implicării femeilor în politică și dacă acestea pot cu adevărat aduce o schimbare pozitivă. Ea menționează exemple despre femei lideri precum Margaret Thatcher și Angela Merkel, subliniind că, deși au avut realizări semnificative, uneori aceste decizii au avut consecințe negative pentru societate.

Compromisuri și supraviețuire

Marcu își amintește de o oportunitate profesională din cariera sa timpurie, când a fost chemată să se alăture unui partid puternic. Ea a refuzat, conștientizând că politica presupune compromisuri care contravin idealismului ei personal. Potrivit ei, pentru a supraviețui în politică, multe femei își sacrificed calitățile feminine, intrând într-o luptă dură și confruntativă.

O lume ideală și nevoia de independență

Autoarea reflectează asupra rolului femeii în societate, subliniind faptul că, în trecut, femeile puteau rămâne acasă, fiind întreținute de bărbați. Acum, ambele sexe sunt nevoite să lucreze pentru a face față costurilor vieții. Marcu observă, de asemenea, că dorința de independență financiară a crescut în rândul femeilor, ceea ce a dus la o diminuare a rolului bărbatului și, implicit, la frustrări în relațiile romantice.

Impactul feminismului extremist

Feminismul dus la extrem, conform analizei, a dus la o criză a natalității și a diminuat simțul matern decât și dorința de a deveni mamă. Această căutare a puterii și carierei pare să fie o revenire la matriarhat, în timp ce nevoile fundamentale ale femeilor sunt neglijate.

Misoginism și meritocrație

Marcu abordează și subiectul egalității de gen în Uniunea Europeană, vizând salarizarea echitabilă. Deși recunoaște competențele femeilor în multe domenii, ea subliniază că este greșit să se impună salarii egale pentru competențe diferite. În opinia ei, meritocrația și obiectivitatea ar trebui să prevaleze, fără a ține cont de sexul persoanelor.

Citeste in continuare

Anchete

Tribunalul București, invadat de gândaci: Probleme de igienă la Sema Parc

Publicat

pe

De

O situație alarmantă la nivelul instanțelor comerciale

Publicația Lumea Justiției a relatat că Tribunalul București se confruntă cu o nouă problemă serioasă la sediul său din Sema Parc, unde funcționează două secții comerciale, respectiv a VI-a și a VII-a.

Invazie de gândaci în sălile de judecată

Conform informațiilor obținute, aceste două secții au fost afectate de o invazie de gândaci. Problema nu se restrânge doar la arhivele cu dosare, ci afectează și birourile judecătorilor, ridicând semne de întrebare cu privire la condițiile de muncă și igiena în instanțele din capitală.

Implicarea autorităților și reacții publice

Situația a generat îngrijorare în rândul personalului și al părților implicate în procesele judecătorești, care se așteaptă la măsuri rapide din partea autorităților pentru a remedia această problemă. Asemenea condiții pot avea un impact negativ asupra funcționării justiției și asupra încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv19 ore ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Exclusiv6 zile ago

Efectele schimbării de atitudine la IPJ Prahova

Introducerea unei persoane integre în funcția de inspector șef Se pare că numirea unei persoane integre în funcția de inspector...

Exclusiv6 zile ago

Polițiștii de Penitenciare, filmați de deținuți: Îngrijorări și critici din partea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Polițiștii de penitenciare au fost filmați de deținuți în timpul apelului, o activitate extrem de importantă în orice penitenciar. Filmările,...

Exclusiv6 zile ago

Calcularea gradațiilor salariilor conform Legii 153/2017: Exemplu practic

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul dezvăluie modul de calcul al gradațiilor de la 1 iunie 2023, conform articolului 11...

Exclusiv7 zile ago

Carmen Gheorghe revine la Poliția Locală Ploiești, in timp ce fostul director Cătălin Albu se confruntă cu probleme penale

Carmen Gheorghe, sefa Poliției Locale, achitată de Curtea de Apel Ploiești Decizia instanței Judecătorii Curții de Apel Ploiești au pronunțat,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv