Connect with us

Actualitate

DOCUMENT. Ce scoate la iveală raportul semnat de Raed Arafat și adresat lui Nelu Tătaru, după tragedia de la ATI Neamț: spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii nefuncționale

Publicat

pe

La scurt timp după incendiul petrecut în noiembrie anul trecut, la secția de ATI a Spitalului Piatra-Neamț, IGSU a efectuat controale în toate spitalele din țară, însă numai în secțiile ATI, deși oxigenul se folosește și în secțiile normale pentru pacienții cu COVID-19. Cu toate că incendiul de la „Matei Balș” nu a izbucnit într-o secție de Terapie Intensivă, „în tot pavilionul, aproape toți pacienții erau dependenţi de oxigen”, preciza chiar medicul Cătălin Apostolescu, cel care a fost de gardă în noaptea tragediei.

Raportul a fost întocmit de pompieri către Ministerul Sănătății pe 15 decembrie, iar astăzi reprezentanți ai Ministerului Sănătății l-au dat publicității.

Am onoarea a mă adresa dumneavoastră spre a vă informa cu privire la concluziile controalelor de prevenire executate de personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonelor de competenţă, în vederea prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă, similare incendiului din data de 14.11.2020 produs la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, potrivit informării prezentate anexat. ecții normale, ca la Balș!”, se arată în domentul semnat de Raed Arafat și adresa ministrului de atunci, Nelu Tătaru.

Control ISU în secțiile ATI la sfârșitul anului trecut

Clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii de detectare şi semnalizare a incendiilor nefuncţionale, sunt neregulile găsite la Instititul Matei Balş la controlul declanşat de ISU în secţiile ATI după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.

Pe lângă acestea, în mai multe spitale a fost sesizată absenţa instalaţiilor de detecţie a incendiilor, dar şi faptul că instalaţiile electrice aveau defecţiuni sau că erau făcute impovizaţii şi că unele dintre acestea erau supraîncărcate.

302 unitități sanitare fără autorizație de securitate la incendiu

Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.

Potrivit sursei citate, 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul soldat cu cinci morți avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, a declarat, vineri seară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a spus că, în urma unui control din noiembrie, ISU Bucureşti a stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. „Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii„, a susținut Raed Arafat.

Ce nereguli au constatat inspectorii DSU în spitale:

  • funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;
  • neasigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor;
  • nedotarea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor;
  • nefuncţionarea instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor;
  • nedotarea construcţiilor cu instalaţii de hidranţi exteriori/interiori de incendiu;
  • nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu;
  • neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor;
  • neasigurarca mentenanţei la instalaţiile de stingere a incendiilor;
  • nedotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare);
  • neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor;
  • nefuncţionarea instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare;
  • neasigurarea condiţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă;
  • exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
  • neverificarea periodică a instalaţiilor el~trice cu personal atestat;
  • neasiguarea condiţiilor de acces al autospecialelor de intervenţie la obiectiv;
  • neconstituirea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă

Lista spitalelor din București care funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu:

În Bucureşti – Ilfov, au fost găsite fără autorizaţie de securitate la incendiu 18 obiective:Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta SS- Pavilion 1 şi 2, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2 Corpul Cl0 cu UPU pavilon 4 gardă, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti SS, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, Spitalul Clinic Colţea S3, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1.

Institutul Matei Balş figura şi pe lista unităţilor sanitare unde nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor.

Vlad Voiculescu a anunțat măsuri urgente

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat sâmbătă măsuri urgente pentru ca tragedii precum cele la Institutul Matei Balş, de vineri, sau Piatra Neamţ, de la jumătatea lui noiembrie 2020, să nu se repete, printre acestea fiind adoptarea de măsuri împreună cu IGSU. El a anunţat că marţi va fi finalizat un raport privind stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020.

Șapte pacienți au murit într-un incendiu izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 5, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.Trei dintre victime au fost găsite carbonizate. În cazul celei de-a patra, tentativele de resuscitare au eșuat. Celelalte două victime au decedat ulterior la spital.

DOCUMENTAT INTEGRAL POATE FI CONSULTAT MAI JOS:

Actualitate

Primii pași către standardizarea partajării datelor de monitorizare a spațiului în cadrul Operațiunii Olympic Defender

Publicat

pe

De

Statele Unite și câțiva dintre cei mai apropiați aliați în cadrul Operațiunii Olympic Defender (OOD) au lansat săptămâna aceasta eforturi „inițiale” pentru a crea noi standarde de partajare a datelor de monitorizare a spațiului — o fundație necesară pentru dezvoltarea unei viziuni comune asupra câmpului de luptă în spațiu, conform Comandamentului Spațial al SUA (SPACECOM).

În această săptămână, Delta 5 a Forței Spațiale și Centrul Operațional Comun pentru Spațiu (CSpOC) au găzduit un grup de lucru pe durata a trei zile, dedicat creării unei Imagine Operaționale Comune (COP) pentru Operațiunea Olympic Defender, care a inclus reprezentanți din cadrul Centrului pentru Operațiuni Spațiale din Australia, Centrului pentru Operațiuni Spațiale din Canada și Centrului Național pentru Operațiuni Spațiale al Regatului Unit, a anunțat SPACECOM într-un comunicat de presă.

Operațiunea Olympic Defender reprezintă planul militar al SUA pentru războiul în spațiu, alături de un grup select de aliați cheie.

„Este esențial ca aliații și partenerii [Olympic Defender] să aibă o înțelegere comună a câmpului de luptă, pentru a asigura că deciziile cu impact asupra misiunii se bazează pe percepții comune cu privire la ceea ce se întâmplă și ceea ce este probabil să se întâmple în Zona de Responsabilitate,” a declarat căpitanul grupului din Royal Australian Air Force, Julien Greening, director adjunct al CSpOC.

Misiunea Delta 5 a Forței Spațiale este de a „pregăti, prezenta și lupta” cu forțele pentru SPACECOM în scopul „comandamentului și controlului operațional”, conform site-ului web al SPACECOM. CSpOC aduce împreună SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Noua Zeelandă și Regatul Unit pentru a colabora în materie de comandament și control spațial. Ambele organizații sunt situate la Vandenberg SFB, California. Din luna iulie, colonelul Justin Sorice îndeplinește funcția de comandant al ambelor structuri.

Începând din luna trecută, aceeași grupare de state face parte și din Operațiunea Olympic Defender.

În cadrul unei întâlniri de anul trecut, aliații Operațiunii Olympic Defender au fost de acord cu necesitatea pentru comandanți de a putea vedea colectiv ce se întâmplă în spațiu în același timp. La întâlnirea de săptămâna aceasta, grupul de lucru a revizuit „riscurile și măsurile de atenuare, a rafinat conceptul de operațiune și a actualizat planul pentru a dezvolta o Imagine Operațională Comună în Spațiu,” conform comunicatului de presă al SPACECOM.

De asemenea, grupul a „revizuit și a contribuit cu cerințe inițiale și a identificat standardele necesare pentru a produce cooperativ o înțelegere comună a situației în mediu spațial,” se mai arată în comunicat.

„Echipa va construi pe baza datelor furnizate de rețeaua de supraveghere spațială a SUA și va utiliza Sistemul Global de Comandă și Control – Comun, ca mijloc inițial de generare și afișare a informațiilor de urmărire spațială integrate cu informații de inteligență și mediu disponibile, pentru a oferi utilizatorului o imagine fuziune a câmpului de luptă,” se adaugă în comunicat.

Atât Regatul Unit, cât și Australia sunt în proces de înființare a două dintre cele trei site-uri planificate pentru Radarul Avansat de Spațiu Adânc al SUA (DARC), destinat urmăririi sateliților și a deșeurilor spațiale periculoase în orbite îndepărtate, cu precizie mai mare. (Al treilea site va fi situat în SUA.) Primul radar din Australia de Vest va deveni operațional în 2026; se preconizează că toate cele trei site-uri vor fi funcționale până în 2030.

Citeste in continuare

Actualitate

Iata 5 avantaje nestiute ale asigurarii de viata: de la investitie inteligenta, la protectie financiara

Publicat

pe

Iata 5 avantaje nestiute ale asigurarii de viata: de la investitie inteligenta, la protectie financiara

Fotografie creată de Kampus Production, de pe platforma Pexels

O asigurare de viata este adesea perceputa doar ca o masura de precautie pentru evenimente neprevazute, dar aceasta poate oferi mult mai mult decat simpla protectie. In realitate, o polita de asigurare de viata este o investitie inteligenta, un instrument versatil care aduce multiple avantaje pentru planificarea financiara si protectia personala.   

Afla care sunt principalele motive pentru care ar trebui sa inchei o asigurare de viata:

  1. Beneficiile suplimentare

Unul dintre avantajele majore ale unei asigurari de viata este faptul ca aceasta poate include beneficii suplimentare care depasesc protectia in caz de deces. Multe polite de asigurare ofera optiuni de acoperire suplimentara pentru cazuri precum accidentele grave sau invaliditatea. Aceste beneficii suplimentare ofera o plasa de siguranta in cazul unor evenimente neprevazute, permitandu-ti sa te concentrezi pe recuperare, fara sa te ingrijorezi de aspectele financiare. Daca vrei sa ai acces rapid la lichiditati si sa acoperi riscurile de interventii chirurgicale rezultate in urma unui accident, si nu numai, opteaza pentru asigurarea de viata Easy Life de la Asirom.ro si personalizeaza-ti polita de asigurare in functie de nevoile tale specifice.

  1. Acoperirea datoriilor

O asigurare de viata poate juca un rol esential in gestionarea datoriilor, mai ales in cazurile in care esti responsabil pentru imprumuturi importante, cum ar fi un credit ipotecar sau alte datorii personale. In cazul decesului, beneficiarii politei de asigurare pot utiliza suma asigurata pentru a acoperi aceste datorii, protejand astfel membrii familiei de o povara financiara. In acest fel, planurile financiare ale familiei nu vor fi perturbate in mod semnificativ, iar cei dragi vor fi protejati de povara datoriilor restante.

  1. Planificare succesorala

O polita de asigurare de viata poate fi un instrument puternic de planificare succesorala, oferind o metoda eficienta de a transfera avutia catre urmatoarea generatie. Beneficiarii primesc suma asigurata, avand acces rapid la fonduri in momentul in care acestea sunt necesare. Aceasta este o modalitate eficienta de a te asigura ca averea ta este gestionata conform dorintelor tale si ca cei dragi sunt protejati financiar.

  1. Grad excelent de acoperire pentru cheltuieli finale  

Asigurarea de viata nu se limiteaza doar la plata datoriilor, ci poate acoperi si cheltuielile finale, cum ar fi costurile funerare si alte cheltuieli asociate. Aceste costuri pot fi semnificative si pot pune o povara financiara suplimentara pe umerii familiei. O polita de asigurare de viata poate oferi o solutie practica pentru acoperirea acestor costuri, asigurand linistea sufleteasca atat pentru tine, cat si pentru cei dragi.

  1. Instrument eficient de economisire

O asigurare de viata cu componenta de economisire sau investitie iti permite sa acumulezi un capital pe termen lung. Aceasta poate servi drept fond de economii pentru diverse obiective financiare, cum ar fi educatia copiilor sau o pensie suplimentara, oferindu-ti un randament garantat al investitiei.

Fie ca te gandesti la planificarea succesorala sau la protejarea bunurilor si a familiei tale, o asigurare de viata poate fi un instrument esential pentru o viata financiara lipsita de griji si bine planificata.

Citeste in continuare

Actualitate

Lockheed Martin Canada obține un contract de 1.85 miliarde CAD pentru sprijinul Frigatei Halifax-Class

Publicat

pe

De

Guvernul canadian a atribuit recent un contract Lockheed Martin Canada, în valoare de până la 1.85 miliarde dolari canadieni (1.33 miliarde dolari USD), pentru continuarea integrării sistemului de luptă și sprijinul în serviciu al fregatelor de tip Halifax pe durata vieții lor operaționale rămase.

Glenn Copeland, directorul general al sistemelor rotative și de misiune pentru filiala Lockheed din Canada, a declarat pentru Breaking Defense că contractul original pe termen lung a început în 2008 și a expirat recent. Acest nou acord, a adăugat el, include opțiuni care se extind până în 2045, an în care se preconizează că ultima fregată va ieși din serviciu din flota Marinei Regale Canadiene (RCN). Ca integrator de sisteme, Lockheed se va concentra pe actualizarea continuă a software-ului care rulează sistemul de gestionare a luptelor al flotei.

Bill Blair, ministrul canadian al apărării naționale, a afirmat în anunțul din 31 octombrie al guvernului: „Flota de fregate de tip Halifax a Marinei Regale Canadiene este coloana vertebrală a operațiunilor maritime atât în țară, cât și în străinătate. Acest contract de sprijin în serviciu va asigura că fregatele noastre rămân operațional eficiente până la sosirea noii noastre flote de distrugătoare de tip River.”

Sistemul de management al luptelor de la Lockheed, denumit CMS330, este utilizat pe întreaga flotă a Canadei, însă noul contract subliniază și provocările cu care se confruntă flota RCN, pe care amiralul său de vârf le-a recunoscut deschis.

Clasa Halifax este considerată un pilon esențial al operațiunilor RCN. Cu prima fregată din această clasă intrată în flotă în anii 1990 și ultima care trebuie să rămână operațională în anii 2040, Ottawa se străduiește să mențină această clasă activă mult peste perioada de serviciu inițială, cu pensionarea preconizată în anii 2030.

Aceasta este o măsură necesară până când Canada va aduce în serviciu noul Combatant Superficial Canadian, noul său vas militar recent denumit distrugător de tip River. Această nouă clasă de nave este construită de Irving Shipbuilding din Canada, care a subcontractat Lockheed Martin pentru design, derivat din nava de luptă globală de tip 26 a BAE Systems. Copeland a menționat că primele trei nave sunt sub contract, iar un al doilea contract pentru alte șase este anticipat după o decizie de producție full-rate mai târziu în acest an. Prima navă este programată să devină operațională la începutul anilor 2030.

Sistemul CMS330 de la Lockheed va fi de asemenea instalat pe clasa River, iar Copeland speră că acest lucru va contribui la creșterea reputației sale, facilitând vânzările în străinătate, în special în Europa.

„Există multe țări care dețin fie nave de tip MEKO, fie ceva similar, care doresc să se modernizeze, plus multe alte țări care construiesc noi nave de război care nu necesită sistemul Aegis — un sistem CMS concurent, de asemenea fabricat de Lockheed, preferat de Marina SUA, dar care este o capacitate mai scumpă și de nișă comparativ cu CMS330,” a subliniat el. Clasa „MEKO” se referă la un grup de nave multipurpose, creat de firma germană Blohm+Voss, axate pe ușurința întreținerii și costuri reduse.

„În prezent, suntem pe 42 de platforme și cred că în 10 ani vom fi pe mult peste 75,” a adăugat Copeland.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management

Problemele acute din Serviciul Siguranța Deținerii Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat recent un apel asupra...

Exclusiv5 ore ago

Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale

Sindicatul Sidepol a anunțat că se apropie perioada avansărilor înainte de termen pentru polițiști, conform reglementărilor Ministerului Afacerilor Interne. Așa...

Exclusivo zi ago

Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române

Eduard Mirițescu: Presiuni și minciuni în demersul obținerii conducerii DGA Prahova Controverse în cadrul Poliției În articolul „EXCLUSIV Adevărul în...

Exclusivo zi ago

Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP

Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au tras un semnal de alarmă referitor la posibilele pierderi financiare ce ar...

Exclusivo zi ago

Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, discută despre provocările cu care se confruntă pensionarii militari în urma atacurilor asupra modificării...

Exclusiv2 zile ago

Funcționarea ilegală a Sistemului Național Antigrindină: un risc pentru comunități, o amenințare pentru siguranța publică

Ziarul Incisiv de Prahova, pionier în investigarea ilegalităților Sistemului Național Antigrindină Ziarul Incisiv de Prahova a demarat în exclusivitate o...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri la IPJ Timiș privind cercetarea disciplinară a unui polițist

Sindicatul Sidepol a adus în atenție o situație controversată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, unde un agent...

Exclusiv2 zile ago

Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Sindicatul Diamantul publică detalii despre pensiile la MAPN în urma unui răspuns de la Casa de Pensii Potrivit informațiilor furnizate...

Exclusiv3 zile ago

Omiterea lui Ciolacu: Legături suspecte și afaceri în farmaceutice

Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea II Contextul legăturilor familiale în afaceri Revenim cu noi informatii care vor arata nesinceritatea in declaratiile...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Diamantul critică modul în care IGPR a gestionat majorările salariale

În atenția pensionarilor și reclamanților „excelenți”! Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul aduce în discuție jongleriile lui Răzvan Grecu cu...

Exclusiv3 zile ago

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare

Industria fraudei este în atenția Pro TV, care, în emisiunea “România, te iubesc!”, a ridicat grave semne de întrebare asupra...

Exclusiv4 zile ago

Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție

Mafia din interiorul Poliției Române: Rețeaua corupției din Prahova (aici) Corupția și poluarea au fost întotdeauna probleme de amploare în...

Exclusiv4 zile ago

Controversele în jurul programelor de modificare a vremii: Oprirea rachetelor antigrindină și introducerea avionului american/Isterie și MINCIUNA: Avionul de 5 milioane de dolari și sifonarea banului public în România

Cei de la Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor...

Exclusiv4 zile ago

OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional

Polițiștii și cadrele militare din România pot beneficia de ultimele actualizări legislative privind salariile și soldele de grad profesional, conform...

Exclusiv4 zile ago

Criza de transparență și eficiență în Administrația Națională a Penitenciarelor: Critici adresate directorului Dan Halchin

Site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) reflectă o stare degradantă a poliției penitenciare, conform unei analize realizate de FSANP. Acesta...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv