Connect with us

Actualitate

Remember 6 octombrie 1990 – Presa acum 30 de ani

Publicat

pe

HAMLET SUFERĂ

Teatrul e în derivă. Corăbiile sale rătăcesc, în pustia libertăţii de exprimare, în care monopolul eufemismului cu substrat politic s-a dizolvat. Ştefan lordache îl părăseşte pe Shakespeare şi îl joacă pe Dan V. Dumitriu, Hamlet suferă în tăcere. Spectatorul nostru, stăpînul nostru vrea să rîdă. Hamlet prosternat în faţa lungilor picioare dezgolite ale unei superbe dansatoare neprofesioniste umple sălile Majesticulului. Teatrul moare, dar nu se predă. 

PENALTY 

ARIPA IRLANDEZĂ. Colţoşii amatori irlandezi, bătuţi măr de „Steaua” s-au răzbunat, după încheierea partidei, pe bunurile imobile de la Hotel „FLORA” unde au fost cazaţi, distrugînd intr-o veselie cam tot ce-au întîlnit în cale, începînd cu uşa de la intrare şi terminînd cu nevinovăţie robinete de la baie. După prostul renume făcut între hotelierii noştri este de aşteptat ca data viitoare, eventualele echipe irlandeze care ne vor vizita să nu mai fie primite decît în vreo aripă mai puţin populată a căminului „Jilava”. 

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. 1-a ►

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 2-a ►

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 3-a ►

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 4-a ►

XXXXX Firmă cu mari pretenţii, local de lux, servicii impecabile. Mergeţi cu toată încrederea. Merită să vă oferiţi din cînd în cînd o plăcere scumpă.

XXXX Firmă serioasă, local select, cu Un anumit specific, servicii de excelentă calitate. Dacă sînteţi înzestrat cu rafinament şi bani merită să deveniţi clientul casei.

XXX Local bun. De obicei este corespunzător. Merită să-l frecventaţi dacă vă este în drum sau dacă sînteţi cunoscut fie personal. 

XX Este ceea ce se cheamă un local de mina a doua chiar dacă preţurile sînt deocamdată de lux. Veţi găsi ceea ce nu aşteptaţi şi rareori veţi găsi ce vă doriţi. Încercaţi să vă menajaţi nervii şi manifestaţi prudenţă în toate privinţele. Dacă veţi reveni o veţi face din motive sentimentale sau din nevoie. 

X Nu merită să riscaţi. 

LA CONCRET

XXXXX In Bucureşti Nu există încă un altfel de local. 

XXXX  Salonul VICTORIA (Athenee) – ambianţă plăcută, intimă, clientelă selectă; serviciul de bună calitate; bucătăria: specific franţuzesc; CAPŞA; NAN- JING.

Salonul DIPLOMAT (Athenee)

XXX BUCUREŞTI – ambianţă: plăcută, clientelă diversă; specific franţuzesc; serviciul corect;

De acelaşi rang; AMBASADOR; CONTINENTAL; BOLTA RECE; BERLIN; LEBADA ; DOICOCOŞI, VOICU ET COMP.

XX OLIMP ’90; BULEVARD; PALAS; CAPITOL; LIDO; SNAGOV-PALACE; SELECT; PESCĂRUŞ; FLORA PARC; PODUL MOGOŞOAIEI; FICU’S ; LE PRESIDENT

X BELLA ITALIA ; TURN; MĂRUL DE AUR; VARŞOVIA; BUCUR; CASA ROMANĂ.

Privatizaţi, privatizaţi, tot va rămîne ceva

• Alimentaţia publică e unul dintre sectoarele asupra căruia privatizarea si-a spus deja cuvîntul. Desigur, nu ultimul. Privatizarea localurilor n-a schimbat radical faţa lucrurilor. Privatizaţii înşişi nu sînt toţi o apă şi un pămînt. După cîteva luni de amestecare a apelor, fiecare dintre curente devine distincţ şi sapă propria sa albie. Privatizaţii care au crezut că idealul comerţului din nouă structură e să dai tunul şi să-ţi umpli sacul vor avea foarte curind prilejul să coase petice zdravene la găurile prin care protfitul primeloir luni începe să se scurgă. Cel mai tipic exemplu este Le President. Nu cunosc, dacă scandalul în jurul modaliţătilor de încheiere a contractului cu un partener-străin sînt sau nu dubioase, ori pur şi simplu ilegale. Starea lucrurilor din saloanele frumosului edificiu de pe Kisseff înregistrează, însă, ca un barometru furtunile care se abat asupra sa din partea concurenţei. Este, vizibil că patronii sînt nişte diletanţi în această branşă, altfel diferentele calităţii serviciilor de la o zi la alta nu se pot explica. Am avut inspiraţia să invit săpţămîna trecută un distins om de cultură francez în cîteva localuri bucureştene. Îmi voi filtra de data aceasta observaţiile prin reacţiile verbale pe care le-am remarcat la prietenul meu. La Le President c’est desolent. La Bucureşti – nici o redamaţie la calitatea preparatelor şi serviciilor. C’est bien. Zilele negre ale mijlocului de sezon se pare că au trecut. E drept, că şi calitatea clienţilor s-a schimbat. Apropiatul tirg internaţional redresează moralul zdruncinat ai stăpinilor „B:ucureştiului” cu o infuzie de esenţă tare – clienţi serioşi, oameni de afaceri, diplomaţi, ziarişti. E desigur, altceva decât tîrla greco-ţurco-italiană din vară, pe care manierele mahalalelor de unde proveneau o făceau vizibilă, in primul rînd in localuri. Serviciile de azi de la „Bucureşti” sînt aşadar bune, cele trei stele cu care conduce plutonul categoriei sale, mi-au fost confirmate de discernămîntul unui oaspeste obişnuit să intre in localuri de toate categoriile.    
În cele cîteva rînduiri în cîte am avut inspiraţia să-l invit in Salonul de la Athenee, am răsuflat uşurat că vechile obiceiuri decomerciant nu s-au transmis cu uşurinţa de altă dată. Nu ştiu, spre exemplu, dacă cele două saloane de lux ale localului sînt deja privatizate, dar ţinuta lor le recomandă ca pe nişte afaceri iniţiate de întreprinzători particulari. Salonul Victoria, asupra căruia aud că patronii intenţionează să ridice o nouă firmă – Royal, nu vrea de loc să cadă de pe vîrful pe care s-a căţărat. S-eşt merveilleux, ceea ce în limbajul calificat al domeniului nostru înseamnă patru stele cu felicitări. Acelaşi calificativ şi acelaşi punctaj şi pentru elegantul salon diplomat unde pe lingă un serviciu ireproşabil oaspeţii beneficiază de o ambianţă de mare rafinament şi de o muzică de calitate a orchestrei unui virtuoz – Tudor Pană. Categoria de patru stele începe să primească întăriri.
Diferenţa dintre calitatea serviciilor unui întreprinzător oare gîndeşte ca inteligenţă privatizarea intr-o perspectivă plină de inerente riscuri şi un şmecher care s-a repezit să îi smulgă covrigi din coadă este diferenţa care desparte un sportiv profesionist intr-o cursă lungă de un hoţ de buzunare care o ia la goană şi rămîne cu rasuflarea în gît, după prima sută de metri, dacă nu cumva pînă atunci are neşansa să îl prindă patrula. Din acest punct de vedere Le President nu pare deloc şă aibă suflu de întreprindere antrenată pentru o cursă lungă şi ceea ce vedem, deocamdată e că începe să se sufoce. Bănuiesc că ceva bani albi au pus de-o parte veselii săi părinţi şi bine au făcut dacă au procedat aşa pentru că sînt sigur că vor avea parte cit de curind de zile negre. Ei pot să se ia de mînă cu întemeietorii şubredei „Case Romane”, privatizaţi şi ei în doi timpi şi trei mişcări, şi a aştepta împreună cu teamă valul privatizaţilor serioşi care creşte abia acum.
Ca şi în multe alte experienţe umane, se vede treabă că in privatizare, cel mai greu e să nu fii prjmul, la un moment dat, greu e să te menţii.

Inspector L

CE MAI FACE LUMEA BUNĂ

Sir DAVID ORR – întîrzie la program
EMANUEL VALERIU – veghează
HAMDI CERCHEZ – îi dă raportul de dimineaţă Cristinei Stamate
DINU MANOLACHE – depune prima sută de mii de dolari la Banca Română de Comerţ Exterior
MIRCEA DIACONU – pune degetul pe rănile masei de oameni de teatru
RĂZVAN THEODORESCU – opturează viziunea primului ministru de dragul domnului Raţiu

CÎINII LATRĂ 
OCTAVIAN URSULESCU – citeşte stereo

CARAVANA TRECE

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 6-a ►

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 7-a ►

„Cum mi-am scris MEMORIILE în închisoare…”

D. Ionel de Mocsony-Stârcea a avut amabilitatea să mă primească Ia reşedinţa sa din Yverdon Ies Bains (Elveţia) pentru a depăna (în exclusivitate pentru cititorii noştri) amintirile din detenţia în care, la cererea Iui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi-a scris memoriile. Înainte, însă de a evoca modul în care a izbutit să le scrie dl. Stârcea ne-a relatat cîte ceva despre circumstanţele detenţiei sale:

OPT ANI LA IZOLARE!

– Regele n-a putut interveni pentru dvs., atunci cînd in septembrie 1947, cu trei luni înaintea abdicării, aţi fost arestat? Poate că era, pe atunci, în vizită în Anglia?
– Nu! Regele a plecat după condamnarea mea… Chiar în ziua respectivă, sau imediat după, nu-mi amintesc bine. Şi a intervenit prin Ioaniţiu, pe lingă Lucreţiu Pătrăşcanu spunînd că este scandalos ca eu să fiu închis. Mai mult n-a putut face, pentru că eu demisionasem din funcţia de Mareşal al Palatului cu scandal. Apoi ani de zile am fost anchetat şi am stat la întuneric…
– Ani de zile la întuneric?
– Cu o lampă albastră, ca în „Wagon-lits”. Opt ani din cei cincisprezece pe care i-am petrecut in închisoare am stat izolat, la întuneric, sub anchete. Ani de zile in subsolul umed. Făcuseră un al doilea subsol la Interne şi cind dădeau drumul apelor canalizate era nenorocire. Am colindat prin 9 închisori politice diferite.
– Şi cine v-a anchetat?
– Întii românii, apoi şi ruşii!
– Adică era o comisie de anchetă comună?
– Nu! Întîi m-au luat la întrebări românii, pe problemele noastre; apoi ruşii, pe problemele lor. Ruşii m-au întrebat doar despre chestiunile bucovinene, pentru că erau convinşi că sînt agent englez. Pentru că mamă mea era englezoaică. Şi pentru că la Liga Naţiunilor fusesem secretarul lui Walters, despre care nu ştiam pe atunci că fusese directorul Serviciului Secret pentru toată Europa. Pe lîngă asta mai studiasem şi la Cambridge, deci eram „sigur” spion englez!
– Dar in procesul P.N.Ţ. aţi avut o condamnare de doi ani. Deci in 1949 ar fi trebuit să fiţi eliberat.
– Aşa ar fi trebuit, dar am fost reţinut, în continuare, în anchetă. În fiecare lună, eram chemat să semnez că am luat cunoştinţă de prelungirea reţinerii mele. Şi am trecut din anchetă in anchetă. Un an întreg, cum vă spuneam, m-au anchetat ruşii! Au fost singurii care m-au maltratat, din cauza lor mai sufăr şi acum. Am dreptul să conduc fără centură, fiindcă coloana vertebrală mi-e deranjată. Era un ucrainean din Bucovina care mă tot lovea în spinare ca să declar că Bucovina, locul meu de naştere (moşia Stârcea se afla pe creasta ei) a fost la origine rusească. Şi eu i-am spus că asta ar fi o minciună pe care o ştiu ca atare înşişi istoricii ruşi. Bucovina a fost românească deşi turcii au vîndut-o austriecilor. Pină la urmă am semnat, totuşi, declaraţia fiindcă altfel m-ar fi omorît în bătăi. Anchetator sovietic era un colonel foarte simpatic, singurul care-mi dădea să fumez ţigări americane, dar ucraineanul…

TEXTELE ÎMI ERAU COMPLET FALSIFICATE

– Să ne întoarcem Ia momentul in care v-aţi intilnit cu Gheorghiu-Dej. El a dat ordin să vi se asigure condiţii speciale şi în „garsoniera” dvs., într-o închisoare pe care n-o puteţi identifica, v-aţi apucat, probabil, de lucru…
– Nicidecum! Am început cu ghinion! Mi s-a spus că puteam mînca ce vroiam. Din nenorocire, am auzit că România începuse să producă tipuri noi de conserve. Vroiam să le încerc, nu numai pentru că eram flămînd, dar şi din curiozitate. Eu fusesem proprietarul fabricii de salam Herz, care producea cel mai bun salam. Creşteam între 35 000 şi 50 000 de porci pe an…
– Unde era fabrica asta că tare am avea nevoie, acum, de ea?
– Pe undeva pe lingă Timişoara… Fratelia era a mea… Froniu era al meu… Cea mai mare casă din Timişoara era a mea. Am cumpărat şi Săvirşin, am plătit patru milioane jumătate franci elveţieni pentru ea…
– Da, dar acum nu mai aveaţi nimic, eraţi in închisoare şi aţi cerut conserve. Şi, ce s-a în-tîmplat?
– Prostia era că nefiind medic, nu mi-am dat seama că, după ce fusesem înfometat atîţia ani,
trebuia s-o iau pe încetul. Am cerut în fiecare zi altă conservă, ca să le cunosc pe toate. Şi n-am apucat să le gust chiar pe toate…
– Numai conserve puteaţi cere? Un biftec in singe nu puteaţi obţine?…
– Am primit mai pe urmă. Timp de o săptămînă am fost foarte grav bolnav. A trebuit să

A doua întrevedere cu Gheorghiu-Dej • Trei mii de pagini scrise „la beci“ • Un deţinut care refuză să plece ! • „Ridicaţi problema Basarabiei”
vină doctorul. Criză de ficat în toată regula! Apoi, cînd m-am restabilit, am început să scriu, la memorii, numai că la trei zile după aceea, cînd mi-au adus textele. nu le-am mai recunoscut. Erau complet falsificate.

AM CERUT SA MAI RAMlN DOUA SĂPTAMINI ÎN ÎNCHISOARE

„Voi aplica întocmai” – a spus – Alexandru Drăghici.

– Vă amintiţi, un mic exemplu de falsificare?
– Ar fi inutil! Nu mai corespudeau cu ceea ce scrisesem eu. Am cerut manuscrisul meu, foile mele, originale. Le-am primit, le-am confruntat şi le-am atras atenţia că era altceva. Mi-au răspuns: „A trebuit să le scurtăm un pic, că erau prea lungi…” Paginile acelea falsificate ar fi trebuit să le semneze eu. Am refuzat să Ie autentific fiindcă nu corespundeau cu ceea ce am scris. Şi Gheorghiu-Dej spusese de faţă cu mine: „Vă dau ordin să-l lăsaţi să scrie tot ceea ce vrea!“ Şi am intrat în greva foamei şi a setei timp de trei zile. Într-o noapte, am fost scos şi dus, tot noaptea, din nou la Gheorghiu-Dej…
– Unde anume?
– Asta n-aş putea să vă spun. Era o sală de conferinţe. Putea să fie Ministerul de Interne, îmi acoperiseră ochii şi n-am văzut unde m-au dus.
– Era, poate, biroul lui Gheorghiu Dej…
– Nu! Nu arăta ca un birou ci ca o sală de şedinţe. Se afla acolo şi Bodnăraş, l-au chemat apoi pe Drăghici şi datorul puşcărei al cărui nume nu-l cunoşteam. Şi Gheorghiu-Dej a întrebat: „Cum se poate? Eu dădusem ordin ca Mocsony să scrie ce vrea şi să nu i se modifice nimic. Cum vă permiteţi să-l împiedicaţi?“
– Drăghici şi directorul erau de faţă sas a fost o convorbire telefonică?
– Erau prezenţi!
– Şi condamnatul urmărea cum şeful „le freca ridichea”?
– Nu s-a jenat! Ba I-a luat la rost şi pe Drăghici: „De ce n-ai respectat ordinul ?“ Iar acesta s-a scuzat faţă de el, şi a adăugat: „Voi aplica întocmai!“
– Exact ca Postelnicu: Şi, din nou v-aţi aşezat Ia scris, şi nu v-a mai supărat nimeni. Doar că eraţi in puşcărie!
– Controlam, zilnic, foaie de foaie şi semnam că sînt conforme cu originalul. Am scris în total 1793 de pagini…
– Intr-un an? Asta înseamnă aproape patru pagini pe zi!    
– Mai mult, chiar! Fiindcă eu am scris mărunt şi dactilografiate au ieşit aproape 3 000.
– Dar cîte ore lucraţi pe zi?
– Toată ziua. Cîteodată şi noaptea! Pentru că nu scriam pentru comunişti; scriam să rămînă pentru cei ce vor veni. Şi n-o să mă credeţi – dar după un an, cînd îmi ispăşisem pedeapsa, trebuia să plec pe 6 septembrie dar am cerut să mai rămîn cîteva săptămîni că nu-mi terminasem treaba. Aşa că am ieşit abia in 28 ncoiembrie. Era într-o miercuri. Am terminat, am semnat, am plecat…
– Şi de ce n-aţi fi putut să vă încheiaţi memoriile in străinătate? De ce trebuia neapărat să le încheiaţi in închisoare?
– Pentru că acolo le-am început. Mai tîrziu, ambasadorul român la Berna, m-a tot îmbiat să mi le refac. Iar Ceauşescu mi-a trimis chiar pe un istoric care a murit, Constantin Giurăscu. Am o casetă imensă înregistrată cu el. Giurăscu era însărcinat de Ceauşescu să mă „ajute“ la rescrierea memoriilor mele astfel îneît să reiasă că ar fi avut şi el un rol în actul de la 23 August. Ceea ce ar fi fost o minciună. Şi i-am spus lui Giurăscu: „Imposibil! Asta nu accept!“ Regele,. de asemenea, a vrut să-mi re-scriu memoriile în străinătate.
– Şi pe rege, de ce l-aţi refuzat?
– I-am spus : „Sire, acuma iar să-mi petrec un an de zile şi în caz că mă voi contrazice, cumva, cu o frază, să se spună că ce-am scris prima dată a fost o minciună ?“. Ori, acolo, tot ce-am scris e absolut corect. Doar că am omis anumite lucruri. De pildă, relaţiile mele eu americanii pe care nu le dădusem în vileag nici la proces. N-am spus niciodată tot ceea ce ştiam în proces. Şi ruşii ştiau asta şi de-aia n-au vrut să mă lase în pace.

ÎMI MAI RĂMĂSESERĂ TREI LEI

– Şi cum a fost prima zi de libertate?
– Foarte grea! Pentru că mi-au dat bani şi după ce mi-am cumpărat biletul, am văzut că îmi mai rămăseseră doar trei lei în mînă. N-aveam măcar nici de-un pachet de ţigări! Mă aflam în gară la Bucureşti şi mă uitam cu jind la ţigări şi un domn de alături, ghicind de unde tocmai ieşisem, mi-a cumpărat un pachet de „Plugar”. Aşteptam să iau trenul pentru Piteşti, spre Cîmpulung-Muscel unde era sora mea. Avem un însoţitor care m-a condus pînă la tren şi abia cînd vagonul s-a urnit am înţeles că sînt liber… Am sosit la Cîmpulung aproape de miezul nopţii şi m-am îndreptat, pe jos, spre locuinţa surorii mele.
– Sora dvs. vă aştepta?
– Habar n-avea că vin. O anunţase fratele meu că aş fi murit în puşcărie.
– Şi soţia dvs.?
– O scosesem din ţară încă în 1943, în Buick-ul meu condus de un curier diplomatic. Nenorocirea a fost că a sosit la Viena tocmai în momentul atentatului împotriva lui Hitler. A fost blocată, acolo, timp de o săptămînă. Şi a-vea la ea documente scoase de mine, pentru a nu fi găsite în ţară. Vă închipuiţi prin ce emoţie am trecut şj eu, şi ea.
– Şi nu s-a mai întors în ţară.
– Nu, a rămas în Elveţia. Nici nu mai ştia dacă sînt în viaţă. De altfel şi fratele meu o a-nunţase că aş fi sfîrşit în puşcărie… Aveam de petrecut la Cîmpulung nouă luni de domiciliu obligatoriu supravegheat dar de fapt domiciliul obligatoriu a durat 22 de luni, pînă ce am obţinut autorizaţia de a emigra în Elveţia. Şi atunci s-a petrecut un lucru curios. M-a chemat, pentru a treia oară la el, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Această ultimă întrevedere a fost, parcă, prin august 1964. Şi, poate, n-o credeţi ce mi-a spus, fiindcă nici mie nu mi-a venit să-mi cred urechilor! Mi-a spus: „Dat fiind că pleci în Elveţia, vei fi In contact cu regele. Te rog influenţează comitetul român din străinătate să coopteze oameni mai tineri. Şi ridicaţi problema Basarabiei (tot repeta asta!), voi puteţi s-o faceţi, noi nu ne-o putem permite! Ridicaţi problema Basarabiei. Şi, cînd am ajuns în Elveţia, fireşte că am transmis mesajul.    
– Domnule Mocsony, înainte de a vorbi Insă despre Elveţia, vreau să remarc că deşi aţi trecut prin atîtea, îmi păreţi un miracol de tinereţe. Iată, Ia peste 81 de ani, imi vorbiţi de aproape trei ore şi nu vă simt obosit.
– Asta fiindcă sînt nervos. Am făcut şi mult sport în viaţă: tenis, ski. În 1940, din 120 de concurenţi la un campionat de ski, m-am clasat al 12-lea, înaintea campionului de atunci al României, un ungur din Braşov! Şi chiar în închisoare, nu m-am lăsat, făceam zilnic exerciţii fizice…
– Dar moralul, domnule baron, cum vi-l „antrenaţi”? Cum aţi reuşit să vă înfrîngeţi demoralizarea ?

Interlocutorul meu face o pauză. Se vede cum îşi adună, din adîncul memoriei, amintirile.

ERATA: Rog ca ultimul rînd care încheie episodul trecut al interviului să fie citit: „Privirile interlocutorului meu se înnegurează” nu „îngreunează” cum – din eroare – a apărut!

Tudor CARANFIL

Ziarul Libertatea din 6 octombrie 1990 pag. a 8-a ►

Actualitate

O noua promisiune devenită realitate!/Primii 50 de studenți medicinisti au început cursurile la Ploiesti

Publicat

pe

De

Moment special la Ploiesti. Primii pasi spre un sistem de sănătate modern a fost facut prin deschiderea noului an universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină Carol Davilla, sectia Ploiești.

Cei 50 de studenți care se vor specializa în asistență medicală au fost prezenți in sală. La deschidere au participat si senatorul Roberta Anastase, deputatul Mircea Rosca si viceprimarul Daniel Nicodim.

Iulian Dumitrescu, presedintele CJ Prahova, si-a indeplinit promisiunea de a aduce medicina la Ploiesti, astfel incat sistemul sanitar sa nu mai sufere din lipsa personalului specializat.

Iar vestea cea mai bună este că anul viitor, Palatul Culturii ar putea deveni sediul oficial al secției Ploiesti a Universității de Medicină Carol Davilla, iar numărul studenților ar putea creste la 500. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Actualitate

O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%?

Publicat

pe

De

Afirmația nu îmi aparține. Este titlul unui articol relativ recent din revista Science – a se vedea numărul din 2 august 2023. Ce s-a întâmplat?

În anul 2020, Organizația Internațională Maritimă, care face parte din ONU, a emis o reglementare care a impus navelor comerciale reducerea cu 80%, în termen de maxim 3 ani, a poluării cu sulf. În mod neașteptat, această reducere a poluării cu sulf a determinat și rărirea sau chiar dispariția norilor intitulați „urme de nave”, adică a acelor dâre care se văd pe cer și care sunt lăsate nu numai de nave martime, ci și de avioane.

Acești nori erau creditați cu o contribuție importantă la răcirea atmosferei. Despre ei se „știe” sigur că au capacitatea de a reflecta lumina solară. Rărirea sau dispariția lor elimina această presupusă barieră în calea luminii solare. Sarcastic, oamenii de știința au constatat că dispariția acestor dâre duce la încălzirea apelor oceanelor și, evident, la mult trâmbițata „încălzeală globală”. Se susține în articol că oamenii de știința au calculat un minim de 50% a nivelului temperaturii atmosferei și a apei pe coridoarele cele mai circulate din Atlantic, de unde o creștere a temperaturii oceanului cu 1,5 grade.

Băi, stai așa, dar cum vine asta? O reglementare a ONU a determinat încălzirea oceanului cu 1,5%? Parcă era vorba de ordinea internațională liberală bazată pe reguli, care trebuie apărată cu orice preț! Dar : care reguli? Regulile de acest gen făcute și aplicate de dorei globali?

Un anume Michael Diamond a comparat dezastrul cu dispariția efectului de răcire a exploziei unui vulcan pe an.
Deși articolul din Science vrea să pară că prezintă cazul ca o mega-prostie a unui dorel birocratico-științific, în realitate este vorba de eficiența deosebită a geo-ingineriei, pusă în mod concret la treabă. Dacă dispariția norilor „urme de navă” duce la încălzirea rapidă a apei oceanului, înseamnă că prezervarea sau înmulțirea lor duce la răcirea globală, nu?

Ce sugerează Diamond?

Că trebuie ca navele acum să injecteze sare în nori, pentru a-i face mai reflectivi, adică, mai apți de răcire a climei … El susține că umanitatea ar putea răci atmosfera făcând norii mai strălucitori: „dacă vrei, poți”.

Deci, nu-i așa că și chestia asta cu dârele ciudate de pe cer este tot o teorie a conspirației, nu?

Păi, uite că nu … O probează revista Science.

De altfel, teoria conspirației este probată și de revista Nature.

Cea mai incredibilă constatare aparține unui grup de oameni de știință condus de Duncan Watson – Paris, într-un studiu apărut în revista Nature, ediția din 5 octombrie 2022:

Poluarea aerului ar putea cauza răcirea climei într-un ritm de două ori mai accelerat decât cel inițial calculat, înainte de apariția ideii injectării de sulf și sare în atmosferă!

Cu toate acestea, Duncan – Paris a arătat că, după înlăturarea a 80% din aerosolii injectați în atmosferă, s-a constatat că nu s-a reușit readucerea poluării și a emisiilor de gaze de seră nici măcar la niveluri apropiate de era industrială.

Există și oameni de știință sceptici sau îngrijorați de a această geo-inginerie a proștilor cu ștaif sau a nebunilor cu aere mesianice, menită a „schimba norii”.

Franziska Glassmaier arată că, la fel ca și clima, norii sunt extrem de imprevizibili – deci, nu ar fi prea indicat ca cineva sau ceva să se joace cu așa ceva.

Un alt om de știință citat de Science, Robert Wood, atrage atenția că injectarea de sulf și sare în atmosferă pentru a crea strălucire dârelor de navă/avion ar putea bloca … ploaia. În plus, norii mari ar putea să se amestece cu aerul uscat, cu consecința că reflectivitatea lor va fi mai redusă …

Dar ce nu acceptăm noi de dragul „Științei” și al ordinii „liberale” bazate pe reguli?

PS Din păcate, știința a ajuns să se comporte ca un cuțit: în mâinile unor bucătari pricepuți și raționali, cu intenția de a hrăni bine oamenii, poate fi un instrument benefic; în mâinile cuiva rău-intenționat poate deveni o armă.

Gheorghe Piperea

Citeste in continuare

Actualitate

Brânză de vaci făcută în casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

Publicat

pe

Produsele lactate fac parte din tradițiile românești încă din cele mai vechi timpuri. Fie că vorbim de lapte, brânză sau smântână, cu toții am savurat, măcar o dată, brânză și smântână făcute în casă, după rețete tradiționale transmise din generație în generație. Și vestea bună este că poți simți din nou acel gust autentic al lactatelor tradiționale, întrucât ți-am pregătit în rândurile următoare atât lista cu ingredientele necesare, dar și etapele de preparare ale unei brânze de vaci autentice, făcută în casă. Iată cum poți prepara și tu brânză de vaci după rețeta tradițională!

De ce să facem brânză de vaci acasă?

Există numeroase motive pentru care să prepari brânză de vaci acasă, în mod tradițional este o alegere excelentă. În primul rând, preparând brânză de vaci acasă, ai posibilitatea de a controla în mod direct ingredientele folosite în procesul de preparare. Poți alege să folosești lapte de la vaci crescute organic, fără hormoni sau antibiotice. Astfel, te asiguri că produsul final este de o calitate superioară și sănătos pentru consum.

Prepararea brânzei de vaci în casă este și o opțiune economică. Chiar dacă efortul inițial poate fi mai mare, pe termen lung, costul per kilogram este semnificativ mai mic decât cel al brânzei cumpărate din magazine. Astfel, poți economisi bani și te poți bucura de un produs proaspăt și de calitate.

Mai mult decât atât, brânza de vaci este un aliment extrem de nutritiv, bogat în proteine, calciu și vitamine. Preparând-o în casă, vei avea garanția că beneficiezi de toate aceste elemente nutritive în forma lor naturală, fără aditivi sau conservanți. Astfel, poți contribui la menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Prepararea brânzei de vaci acasă poate fi o activitate plăcută și satisfăcătoare. Este o modalitate excelentă de a petrece timpul într-un mod creativ, de a învăța o nouă abilitate și de a produce ceva de care întreaga familie se poate bucura. Prin această activitate, poți experimenta bucuria de a prepara un produs autentic românesc.

Ingrediente necesare pentru prepararea brânzei de vaci în casă

Pentru brânză de vaci făcută în casă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • lapte proaspăt de vacă, nepasteurizat;
  • zeamă de lămâie.

Laptele de vacă este ingredientul principal și de bază al brânzei de vaci. Este important să folosești lapte proaspăt și nepasteurizat, deoarece calitatea acestuia va influența direct gustul final al brânzei. Alege lapte de vaci de la producători locali pentru a obține o brânză de calitate superioară.

De asemenea, zeama de lămâie este esențială pentru grăbirea fermentării laptelui. Desigur, poți prepara brânză de vaci și fără zeamă de lămâie, însă pentru că nu există ceva care să determine laptele să se prindă, laptele va trebui lăsat la temperatura camerei timp de 36 de ore. Cu cât aerul din încăpere este mai cald, cu atât se va prinde mai repede.

Este important de menționat că ingredientele și cantitățile exacte necesare pot varia în funcție de rețeta pe care o urmezi. Este recomandat să consulți diverse surse și rețete de încredere pentru a obține rezultate optime. În general, este recomandat să folosești zeama de la o lămâie pentru 2 litri de lapte proaspăt.

Mod de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă

Acum că ai ingredientele la îndemână, iată care sunt pașii de preparare pentru brânza de vaci făcută în casă, în mod tradițional!

  1. Pune laptele proaspăt la fiert, într-o cratiță cu fundul gros, pe foc mic.
  2. Când laptele a început să fiarbă, adaugă zeama de lămâie în două tranșe, amestecând rapid până ce zerul începe să se limpezească, iar materia solidă se adună sub formă de bulgărași.
  3. Ia laptele de pe foc și pune o pânză specială de strecurat brânza într-o strecurătoare așezată deasupra unui vas larg.
  4. Toarnă conținutul cratiței prin sită.
  5. Lasă brânza de vaci să se răcească, apoi împachetează strâns brânza în pânză și las-o să se scurgă bine, așezând eventual și o greutate deasupra acesteia.
  6. Brânza de vaci se poate păstra la frigider timp de o săptămână, depozitată într-un recipient etanș.

Sfaturi pentru reușita preparării brânzei de vaci

Pentru a obține o brânză de vaci de calitate este esențial să acorzi atenție următoarelor elemente cheie:

  • Calitatea ingredientelor

Pentru a obține o brânză delicioasă, este important să folosești lapte proaspăt de vacă, de la producători de încredere. Laptele proaspăt și de calitate va asigura gustul și textura preparatului final.

  • Temperatura și timpul de fierbere

Controlul temperaturii și timpului de fierbere este crucial în procesul de fabricare a brânzei de vaci. Fierberea la o temperatură prea ridicată sau pentru prea mult timp poate duce la o brânză tare și uscată. Este recomandat să se utilizeze un termometru pentru a te asigura că laptele este încălzit la temperatura corectă și să respecți timpul de fierbere specificat în rețeta folosită.

  • Tehnicile de drenare și presare

După coagulare, brânza trebuie drenată corect pentru a elimina zerul. Presarea ulterioară va ajuta la formarea texturii brânzei. Este important să folosești o pânză pentru brânză curată și să te asiguri că brânza este bine presată pentru a elimina excesul de lichid.

În concluzie, prepararea brânzei de vaci în casă nu este doar o modalitate de a te asigura de calitatea și prospețimea produsului, dar poate fi și o activitate plăcută și relaxantă. Odată cunoscute ingredientele necesare și pașii de urmat, poți obține o brânză de calitate superioară, personalizată după gustul tău. Te încurajăm să încerci rețeta de brânză de vaci făcută în casă și să ne împărtășești experiența ta!

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

Pentru societatea românească polițistul român trebuie să fie organ de represiune, dar și funcționar care să umble cu mânuși de catifea, în funcție de preferințele populare

Orice eveniment negativ din țara asta trebuie să aibă anumiți vinovați de serviciu, iar pentru majoritatea cazurilor cei care răspund...

Exclusiv21 de ore ago

Cam suspect “atacul” lui Nea Marcel la “industria pacanelelor”

Pe principiul ca “cea mai buna aparare e atacul”. Oare sa aiba legatura apararea asta a lui Ciolacu cu modul...

Exclusiv2 zile ago

Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanțe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Halucinații, stare de...

Actualitate3 zile ago

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care...

Exclusiv3 zile ago

MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!

În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0”  ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...

Exclusiv3 zile ago

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română

Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele...

Exclusiv3 zile ago

Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”

Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat, care a vorbit public în mai multe rânduri despre problemele din...

Exclusiv3 zile ago

Un ofițer de poliție care și-a lovit soția, care a fost sub efectul a două ordine de protecție, nu mai poate fi lucrător control intern sub nicio formă

Suntem nevoiți să vă înștiințăm despre un caz, dacă nu nedeontologic, cel puțin grav, privitor la domnul comisar șef Ursache...

Exclusiv5 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!”

In timp ce alții deja s-au retras și s-au resemnat, Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă seria protestelor vizând aplicarea integrală...

Exclusiv6 zile ago

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune. Petrecere în stil mare în sediul poliției din Nehoiu titreaza Stiri pe Surse...

Exclusiv6 zile ago

„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”

Am asistat la conferința de presă prezidată de către secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, de fapt de către...

Exclusiv6 zile ago

Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,...

Exclusiv7 zile ago

”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI

Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...

Exclusiv7 zile ago

Structurile  de criminalistică din Romania trec printr-un amplu proces de modernizare în această perioadă

Ramura bio-criminalisticii sau a geneticii judiciare, cum este ea cunoscută în limbajul de specialitate, se modernizează prin achiziția de către...

Exclusiv7 zile ago

Nu ne dam seama cum sprijina gimnastele si centrul cultural, activitatea de politie

Raspuns interesant de la CMDTA PLOIESTI! Sunt 56 medici pe functii de politist ( ofiter) si 46 asistenti pe functii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!