Connect with us

Administratie

Abuz incalificabil: legea smenuirii alegerilor, pe repede inainte in parlament

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Deși se poate spune că românii vor sări dintr-o campanie electorală în alta, în săptămînile care urmează, asta nu împiedică un fenomen absolut scandalos, în derulare: o lege care modifică zdravăn regulile din mers merge prin parlament pe repede înainte. Și prea puțini susținători declarați ai statului de drept par deranjați de situație.

Faptul că normele democrației, recomandările Comisiei de la Veneția, în special, cer ca regulile electorate să nu fie schimbate cu mai puțin de un an înaintea alegerilor nu impresionează în România pe nimeni. Azi e pe cale să primească votul final în Camera Deputaților un scandalos proiect de lege trecut deja prin Senat, privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală.

Un material elaborat de specialiști pe marginea acestui proiect și intrat în posesia Inpolitics scoate la lumină elemente suficient de scandaloase pentru a putea vorbi de influențe severe asupra rezultatului viitoarelor alegeri. Vă prezentăm cîteva dintre neregulile punctate aici.

Prin proiectul de act normativ, scris la AEP și asumat de liderii grupurilor parlamentare din Senat se urmărește soluționarea unor aspecte ce țin de organizarea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatul României, soluții care (unele dintre ele) au fost reglementate și prin OUG nr. 26/2020 care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei (pe argumente ce țin de imposibilitatea reglementării prin OUG a unor probleme de drept electoral) prin Decizia 150/12 martie 2020 a CCR.
Deși se știa că trebuie reglementate unele aspecte deficitare din legea alegerilor parlamentare, după declararea ca neconstituțională a OUG 26/2020, AEP/inițiatorii care și-au asumat textul înaintează proiectul Senatului pe data de 08.09.2020. De pe 8 pană pe 9 septembrie se analizează textul. Pe 9 septembrie el intră în comisii (dimineața). Pe 9 septembrie la ora 14 proiectul intră în plen și este votat (cu doar 3 voturi împotrivă).

Prin proiect se reglementează modificări ale legii 208/2015, în principal pe chestiuni legate de:
– organizarea votului în diaspora, introducîndu-se principii de organizare similare cu cele folosite cu succes la alegerile prezidențiale (mai puțîn prelungirea votării în mai multe zile/cea care la alegerile din iarna lui 2019 a fost principala măsura de ”bună organizare” a alegerilor din diaspora);
– introducerea reprezentantului ”grupului minorităților naționale” la toate nivelurile birourilor electorale;
– eliminarea Pro România din categoria partidelor politice parlamentare prin redefinirea acestui concept (după ce tot în acest an, tot AEP, la alegerile locale a propus definirea astfel încît Pro România să intre în această categorie care garantează prezența în birourile electorale);
– micșorarea numărului de semnături de susținere și introducerea depunerii lor electronice;
– posibilitatea prelungirii votării pînă la ora 23.59;
– imprimarea buletinelor de vot la RA Monitorul Oficial, pentru a se evita complicațiile legate de organizarea unei achizițîi publice;
– se acordă o serie de beneficii personale membrilor birourilor electorale (măriri de indemnizații/zile libere după ziua votării pentru membrii biroului secției de votare);
– se introduce prevederea că Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) să fie folosit pentru centralizarea datelor oficiale ale alegerilor (AEP nu a achiziționat și nici nu a construit niciun sistem de centralizarea datelor la alegerile parlamentare, iar acest fapt determină o vulnerabilitate majoră pentru desfășurarea alegerilor); Deși în notă de fundamentare se vorbește de folosirea acestui sistem și pentru repartiția de mandate, în textul legii nu a mai apărut o astfel de prevedere, semn că între scrierea documentului și depunerea acestuia la Parlament au apărut modificări. – s-a înțeles că implicarea directă a STS în repartiția de mandate va determina o vulnerabilitate atît asupra alegerilor cît și asupra unui serviciu esențial al statului – Serviciul de Telecomunicații Speciale;
– De asemenea se reglementează, fără a exista nicio legătură directă cu alegerile, și fără niciun argument de celeritate, chestiuni legate strict de organizarea internă a AEP.
În esență se introduc ”soluții legislative” pentru rezolvarea problemelor cu justiția ale președintelui Constsantin Mitulețu-Buică. Astfel, prin proiect se propune fixarea pe funcții publice a persoanelor aduse ”de nicăieri”, fără nicio relevanță de CV în materie electorală și numite pe funcții de conducere (deși Curtea de Conturi prin raportul de anul acesta (vezi mai jos) a stabilit deja că numirea lor s-a făcut fără respectarea prevederilor legale), care potrivit art. VI din proiect nu au nevoie să îndeplinească condițiile legale, ci sunt în legalitate doar pentru că acesta i-a numit.

RAPORT CURTEA DE CONTURI

– Se inventează două noi funcții de conducere din categoria înalților funcționari publici (pe lîngă cele 107 funcții de conducere actuale – AEP este probabil instituția din România cu cel mai debalansat raport între funcțiile de conducere și cele de execuție 1/3 adică aprox. 33%) de secretar general adjunct pe care urmează să îi președintele în mod direct;
Prin același act normativ se incearcă scoaterea AEP de sub prevederile Codului Administrativ pe care AEP nu le respectă, întrucît raportul actual cerut de lege între funcțîi de conducere și funcții de execuție este de 12%.
– Se mărește vechimea necesară pentru ocuparea funcțiilor de conducere (dar ele se aplică doar viitorilor candidați nu și pentru cei deja angajați de Buiculeț, fără vechime în specialitate relevantă, fără concurs, fără avizul Parlamentului, unii din ei angajați pe funcții eliberate prin abuz și pentru care există dosare pe rolul instanțelor judecătorești);
– Se înființează 3 funcții de reprezentant permanent pe lîngă organizaţii internaționale, ce activează în domeniul de competentă al AEP, salarizate la nivelul funcției publice parlamentare de director general, fără nicio precizare asupra modului de numire și a condițiilor de angajare a acestor oameni, deci probabil că se va stabili prin ROF că sunt ”oameni de bine” stabiliți de președinte.
– Se stabilește faptul că avizul birourilor permanente reunite ale Parlamentului pentru numirea și eliberarea din funcție a înalților funcționari publici devine consultativ, pentru a se acoperi faptul că nicio numire făcută de Mitulețu Buică nu are aviz și o parte din destituiri le-a făcut de asemenea fără aviz.
– introduce posibilitatea folosirii de colaboratori externi pe domeniul juridic – elaborare acte normative, deși are două structuri juridice cu personal numeros.

În afară de modificările, unele urgente, altele neurgente (ce par introduse spre a trece fără a fi observate/înțelese de parlamentari) la legea 208/2015 – a alegerilor parlamentare, prin proiect se mai fac modificări la două legi:
1. Legea votului prin corespondență 288/2015 (se mărește termenul de înscriere a cetățenilor pentru votul prin corespondență)
2. Legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale 334/2006 (se permite folosirea în campania pentru alegerilor parlamentare a banilor din subvenția pe care statul o alocă partidului).
De asemenea se introduce prevederea care permite distribuirea gratuită la alegeri de materiale sanitare.
Principala vulnerabilitate constituțională a prezentului proiect e legat de redefinirea partidului politic parlamentar, ceea ce poate fi interpretată ca fiind o restricționare de drept electoral, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, întrucît această modificare se face cu mai puțin de un an înaintea alegerilor (mai mult, chiar în perioada electorală a alegerilor parlamentare 2020, cu operațiuni electorale începute, avînd în vedere faptul că avem deja BEC valid la aceste alegeri).

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administratie

Este normal ca atunci cand persoana respectiva nu a facut administratie sa vina cu astfel de acuzatii/Tin sa ii amintesc domnului Nica ca a fost director la DSP si putea sa ia masuri la Spitalul Judetean/Sanatatea nu este un subiect care ar trebui politizat

Publicat

pe

De

Bogdan Toader:

Este normal ca atunci cand persoana respectiva nu a facut administratie sa vina cu astfel de acuzatii/Tin sa ii amintesc domnului Nica ca a fost director la DSP si putea sa ia masuri la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti/Sanatatea nu este un subiect care ar trebui politizat

https://www.facebook.com/ToaderBogdanAndrei/videos/483939066342567/

 

 

Pentru initiati!

 

 

 

Citeste in continuare

Administratie

Bogdan Toader: De Ziua Internațională a Internetului, în contextul pandemiei de Covid-19… 

Publicat

pe

De

  1. De Ziua Internațională a Internetului, în contextul pandemiei de Covid-19… În intreaga lume, este celebrat efortul comun depus de cei care au contribuit la crearea spațiului virtual, care se dovedește, în prezent, foarte util adaptării societăților la noua realitate determinată de combaterea pandemiei. Acest sistem, care ne-a schimbat radical viața, a luat naștere în urmă cu 51 de ani, când a fost transmis și primul mesaj de pe un calculator pe altul. Perioada delicată pe care o traversăm cu toții ar fi fost mult mai dificilă fără ajutorul accesului la internet! De aceea, îmi îndrept atenția către cei care încă nu au acces la internet. În opinia mea, internetul trebuie să fie accesibil tuturor și trebuie să devină un drept, mai ales, pentru copiii care fac educație online în prezent! 💡Romania, deși este țara din UE care este în topul țărilor cu cel mai bun trafic la internet, din păcate, stă foarte prost la capitolul accesibilitate. Peste 2000 de școli încă nu au acces la internet, iar peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet.

Citeste in continuare

Administratie

Popescule, je suis Vită!/Popescule, ai ratat să fii Vacă/Ești doar un bou!

Publicat

pe

De

Mirel Curea – redactor sef la Evenimentul Zilei:

„Popescule, je suis Vită!

Chiar așa, Vită! Una care nu și-a băut nici creierul, și nici sufletul, odată cu spirtul strecurat prin pâine – așa cum povestești deseori, nostalgic, că făceai când erai june – cu care tu ți-ai strepezit până la emaciere și meningele, și dedesubturile lui.

Cum ai fi dorit să-ți răspundă Bănescu, Popescule, în latină? Păi, când răspunzi uneia dintre plăgile Egiptului, nu o faci în latină, ci pe înțelesul plăgii, Popescule!

Textul tău, acela la care a răspuns Bănescu, îl vezi a fi critic, construit pe întrebări, fapte, raționamente, unul în care fiecare cuvânt este sprijinit pe argumente? Pe bune, Popescule? Cum să-ți explic, ca să înțelegi? Textul ăla al tău este ca un desen tehnic, care nu are decât tușul în comun cu gravurile în care Durer descrie ultimele zile ale lui Isus Hristos înainte de Răstignire și Înviere.

Zici tu că „șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică, o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește” atunci când face o legătură între interzicerea pelerinajului la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, și prăbușirea imediată a comunismului ? Ce, nu ai înțeles legătura? Știu, este mai greu, pentru că nu este una de tip „bielă-manivelă”, și nici de tip „mingea nu a trecut, pentru că s-a lovit de fileu”.

Ține de metafizică, Popescule, ține de Tâlc, Popescule, ține de un tip de Determinare pe care nu ai cum să-l înțelegi dacă, vorba lui Țuțea, nu ai avut parte nici de fiorul mistic transmis pe calea tradiției – probabil că nu ai avut nicio Vacă în famile, în măsură să ți-l transmită – și nici de tresărirea nobilă care transformă Inspirația în Revelație.

Drept pentru care, Popescule, ai ratat să fii Vacă. Ești doar un bou!”. (Sava N.).

 

Citeste in continuare

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv1 zi ago

PROMO/In curand, inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu un ales “local”

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local. In curand, inregistrari audio-video/stenograme care arunca in “aer”...

Aveti un Pont1 zi ago

Protejatul Ministrului Justitiei de la conducerea Penitenciarului Giurgiu se da în „stambă” si face spagat cu siguranta nationala/”Pilele” PNL incompetente: Retinere abuziva in Penitenciarul Giurgiu

In data de 16 octombrie, Incisiv de Prahova a dezvaluit, in exclusivitate, ca Predoiu Cătălin va participa la alegerile parlamentare...

Aveti un Pont3 zile ago

Gruparea interlopa care “sustine” PNL Prahova/IPJ Prahova isi continua somnul si „straja”…de „veghe”…

La data de 21.10.2020, Incisiv de Prahova publica articolul “Unul dintre Ionești va avea, probabil, norocul să fie iarăși în...

Aveti un Pont4 zile ago

Aduceti izoleta/Romania nu a mai vazut asta niciodata!

Deficitul bugetar la 9 luni a urcat la 67,27 miliarde lei (14 miliarde de Euro), adică 6,4% după numai primele...

chirugie-estetica chirugie-estetica
Diverse5 zile ago

Cele mai frecvente operatii de chirurgie estetica

Complexul legat de aspectul fizic este extrem de raspandit motiv pentru care numeoase sunt persoanele care apeleaza la chirurgia estetica....

Aveti un Pont5 zile ago

De asta se ocupa DNA in tara asta, fratilor, de maruntisuri?/ De asta platim procurorii DNA cu 15-20.000 de lei pe luna

Ionut Cristache: „Ma stiti ca nu-s vreun fan Scripcaru, dar, TOTUSI, asa ceva? De asta se ocupa DNA in tara...

Aveti un Pont6 zile ago

Vă invit să lecturați această sinteză, iar dacă vă pasă de viitorul vostru vă propun să votați acel partid/candidat care va pune pe tapet această problemă GRAVISSIMĂ.

„STAREA NAȚIEI ÎN 2020”, DESCRISĂ PE SCURT ÎN 6 PUNCTE, AR PUTEA FI CEL MAI TARE SUBIECT DE CAMPANIE ELECTORALĂ....

Aveti un Pont1 săptămână ago

Editorial/Epidemia omoară oamenii sau „democrația”?/In plin „JIHAD” la PNL Prahova se utilizeaza varianta „EBa” la alegerile parlamentare: Mihai Apostolache

Voturile prahovenilor sunt tratate, din nou, cu partea „dorsala” de catre PNL Prahova! Asa se procedeaza cu nemaurile, nu se...

Aveti un Pont1 săptămână ago

IN GUVERNAREA PNL, IN PRAHOVA – GOLANI CHELIOSI SI INTERLOPI TRANSMIT MESAJE, PROBABIL, PUSE „IN GURA” EDILULUI (NOU ALES), DE SCHIMBARI IN CADRUL UNOR INSTITUTII DE SIGURANTA NATIONALA

Nu credeam să existe atîta golănie în Poliție! Si, inca nu cred! Cred ca exista cheliosi – interlopi, (chiar puscariasi...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Unul dintre Ionești va avea, probabil, norocul să fie iarăși în Parlament căci e perioada liberalismului ăla normal, educat și meritocratic (I)

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si...

Exclusiv2 săptămâni ago

Guvernul PNL = Guvern CRIMINAL

Pentru vremelnicii care conduc astăzi Romania, luați o foaie de hârtie și notați. Cea mai mare CRIMĂ pe care o...

Exclusiv2 săptămâni ago

PNL Prahova a propus un deputat condamnat pentru trafic de influență, pe locul III pe lista pentru Camera Deputaților si pe locul I, un MINISTRU DE JUSTITIE care incalca legea/Cel de pe locul II va avea parte de o atentie „deosebita” din partea ziarului „Incisiv de Prahova”/In curand

Chiar ne-am „saturat” sa fim luati de „prosti”… Organizația PNL Prahova condusă de senatorul Iulian Dumitrescu, ajuns acum președinte al...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot/E un comunist, urăște alegerile și democrația/Cică e și foarte petrecăreț, îi plac mult cluburile, nunțile, botezurile, manelele, astea de distracție/Participă zi de zi, noapte de noapte, la pelerinaje și slujbe

Eram puțin îndoită, dar acum m-am convins: Coviduță nu se atinge de ștampile, saci, secții de vot. E un comunist,...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii publice deschise nu exista in Legea nr 55/2020/Se instituie un abuz in serviciu al autoritatii fata de cetateni prin HG, norma secundara, infralegala in aplicarea legii

Prin HG nr.856/2020 se instituie in anexa 2 la art.3 si 4 masura purtarii mastii de protectie in spatii publice...

Aveti un Pont2 săptămâni ago

Incisiv de Prahova lanseaza, in curand, o platforma in care toti jurnalistii locali si/sau din presa centrala, toti „formatorii de opinie” si/sau toti detinatorii de site-uri sa isi dovedeasca „capacitatea” de formatori de opinie si sa prezinte diplomele reale obtinute care ii recomanda

Fiecare om e un „critic”. Viata e plina de „complimente surprinzatoare”, remarci dure, momente de „constienta de sine si de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!