Anchete
Valorile lui Sica: sef la combaterea spalarii banilor, cu BAC la 32 de ani
Cunoscutul tragicomediant Sica Mandolina a mai comis una. Prim-ministrul Ludovic Orban l-a numit, prin hotarare de Guvern, presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) pe unul, Laurentiu Baranga, care si-a luat Bacalaureatul la 32 de ani. Nu o spunem noi, ci propriul CV al lui Baranga, disponibil aici. De asemenea, Baranga a fost director adjunct la ORNISS (aplauze!) si face parte din ARACIS. Adica Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, aflata in subordinea Ministerului Educatiei. Adica ala care si-a obtinut diploma de 12 clase abia la 32 de ani evalueaza calitatea universitatilor din Romania.
A, sa nu uitam: omul nici macar n-a fost in stare sa scrie corect numele liceului absolvit, in CV aparand „Colegiul Tehnic Dimitrie Leonid” in loc de „Leonida”.
La 9 ani dupa Bacalaureat, adica in 2008, Laurentiu Baranga a terminat Facultatea de Management de la Universitatea Ecologica Bucuresti, apoi a urmat doua cursuri postuniversitare de o luna: primul la Academia de Politie, in iulie 2009, iar al doilea la Colegiul National de Aparare, in noiembrie 2010 (aplauze din nou!). Altminteri, din 2011, omul e doctor in management la Universitatea Valahia din Targoviste. In rest, CV-ul ii abunda de multe si marunte cursuri de formare.
Si inca ceva: in 2012, cand a candidat fara succes pentru un post de senator din partea Fortei Civice (partidul lui Mihai-Razvan Ungureanu), Ziarul de Valcea a scris aici ca Baranga este mason, publicand si o fotografie cu el in costum specific.
Incheiem apoteotic, aratandu-va ceea ce a scris pe Facebook vineri, 4 septembrie 2020, fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan despre vedeta momentului, dezvaluie Lumea Justitiei (vezi facsimil):
„Cum sa mai suporti ceea ce se intampla in Romania si cum pot oamenii onesti sa fie loiali acestui stat cand persoane ca unul Laurentiu Baranga, care si-a luat bacalaureatul la 32 ani, este numit la sefia Oficiului National de Prevenire a Spalarii Banilor!?
Cum poate o asemenea persoana sa analizeze circuite financiare complexe, cum poate sa ceara examinarea unor tranzactii de aceeasi natura si sa si realizeze ca reprezinta o manopera frauduloasa, cand el abia a invatat sa citeasca?
Dupa vacanta ne-au readus politrucii cu picioarele pe pamant!” (Irinel I.).
Anchete
Teleorman: Scandaluri financiar-publice și achiziții controversate sub egida PSD
Bugetul județului Teleorman, recunoscut printre cele mai sărace din România, a devenit o sursă constantă de scandaluri legate de alocarea frauduloasă a fondurilor, conform unei analize publicate de Anchetatorii.ro, semnată de jurnalistul Andrei Marin. Proiectele de infrastructură și dezvoltare sunt adesea întârziate sau de calitate îndoielnică, iar multe dintre acestea sunt asociate cu contracte atribuite netransparent unor firme „de casă”. La baza acestor manevre financiare se află Adrian Gâdea, un apropiat al lui Liviu Dragnea, care continuă să acționeze în umbra unei rețele obscure de interese ce devalizează fondurile publice.
De ani de zile, Teleorman rămâne un exemplu de stagnare economică și s-a transformat într-o adevărată feudă politică, unde Adrian Gâdea controlează toate aspectele economice și politice. Firmele locale afiliate lui și altor politicieni au prioritate în proiectele majore ale județului, iar cei care îndrăznesc să denunțe aceste practici se confruntă cu presiuni și marginalizare.
Această rețea de influență nu doar că afectează grav bugetul local, ci și inhibă orice formă de opoziție sau inițiativă de reformă. În acest context, cetățenii județului Teleorman rămân captivi într-un sistem corupt care împiedică modernizarea și dezvoltarea reală. Recent, fondurile publice ale județului sunt direcționate către gruparea controlată de Marcel Ciolacu, liderul PSD și candidatul la prezidențiale.
Un exemplu concret de abuz este achiziția a 27 de microbuze electrice pentru transportul copiilor la școală, un contract în valoare de 25.484.976 RON, adică 943.888 lei per microbuz, atribuit unei asocieri între firma spaniolă QEV TECHNOLOGIES și AMPERIO ENERGY SRL București, firmă legată de Constantin Boșcodeala.
Deși AMPERIO ENERGY SRL a avut rezultate financiare slabe în anii anteriori, cu zero angajați și pierderi semnificative, în 2023, compania a avut o cifră de afaceri de 1.182.577 lei și un profit de 514.857 lei, punând sub semnul întrebării sustenabilitatea acestei afaceri.
De asemenea, în ceea ce privește specificațiile tehnice, CJ Teleorman solicită microbuze cu 16+1 locuri, în timp ce QEV TECHNOLOGIES produce un model care se conformează altor standarde, având 15 locuri pentru pasageri și 7 în picioare, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru utilizarea acestora în mediul rural.
Aceste practici sugerează o continuare a corupției și a nepotismului în județul Teleorman, afirmând astfel controlul ferm al PSD asupra fondurilor statului și deciziilor de investiție în comunitate.
Anchete
Alegerile Prezidențiale, un deznodământ socant
Anchete
Acțiuni majore ale Ministerului Afacerilor Interne: 316 percheziții și mii de intervenții pentru siguranța cetățenilor
-
Exclusivacum 3 zile
Afaceri Murdare: Mafia deșeurilor și complicitatea instituțiilor din Prahova
-
Exclusivacum 3 zile
Investigație Europeană asupra Corupției: Penitenciarul Berceni, directorul Matei Valentin și legăturile intunecate cu afaceristul Mihai Tufan
-
Exclusivacum 13 ore
Corupție instituționalizată la IJP Prahova: Mirițescu și rețeaua de influență
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatul Sidepol critică reorganizarea Poliției Canine: „O absurditate care pune în pericol Siguranța Publică”
-
Exclusivacum 2 zile
Sindicatul Diamantul avertizează: acceptarea permanenței neplătite poate deteriora baza de calcul pentru pensie
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatul EUROPOL inițiază o documentare extensivă asupra calității uniformelor de Poliție
-
Exclusivacum 4 zile
Controverse în cadrul Ministerului de Interne: Emil Pascut si comentariile sale despre Funcționarii Publici
-
Exclusivacum 4 zile
România pe locul 36 în Global Peace Index, SUA pe locul 132