Administratie
Vergil Chițac, primul senator român infectat cu coronavirus, despre dezinformări, la Newsweek LIVE
Senatorul PNL Vergil Chițac, primul parlamentar român infectat cu coronavirus, susține că în jurul cazului său au circulat foarte multe minciuni și manipulări ale realității.
Vergil Chițac a participat pe 9 martie la o întâlnire cu peste 100 de membri ai PNL, printre care și liderul partidului, Ludovic Orban.
A doua zi a început să se simtă rău. Inițial a crezut că are o viroză. Dar, după ce s-a simțit tot mai rău, liberalul a cerut să fie testat de Direcția de Sănătate Publică Constanța. La spital a ajuns alături de el soția sa, dar și de un asistent.
Testul pentru infecția cu coronavirus a ieșit pozitiv.
În momentul internării lui Vergil Chițac a existat o controversă în spațiul public legată de faptul că nu a folosit izoleta pentru a fi transportat la spital, dar și legat de modul în care a ajuns să fie testat.
Senatorul afirmă acum că atunci au fost vehiculate multe minciuni.
Vergil Chițac a stat câteva zile inclusiv la terapie intensivă. Ulterior, starea i s-a îmbunătăți și a revenit la activitatea parlamentară după 17 zile petrecute în spital și încă o perioadă de carantină de 14 zile.
Parchetul General anunța pe 16 martie că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, „privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19”.
Vergil Chițac la Newsweek LIVE, de la ora 18.00, a lamurit cum a ajuns să fie infectat, de ce a fost dus la spital fără izoletă și ce s-a întâmplat cu dosarul penal care i-a fost deschis.
În plus, Vergil Chițac, amiral și fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, a vorbit și despre cauzele pentru care un oraș cu potențial turistic și cu unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Neagră este în continuă degradare.
Senatorul a discutat și despre alegerile locale, după decizia ambiguă a Curții Constituționale a României privind entitatea politică care ar urma să stabilească data când va avea loc scrutinul pentru aleșii locali.
Administratie
Poliția de Frontieră: Acțiuni impotriva migrației ilegale
Administratie
Atenționare privind înșelăciunile online prin aplicațiile de mesagerie
Tendința de înșelăciune în creștere
Poliția Română a semnalat o nouă schemă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Autorii acestei fraude folosesc pretextul „exprimării unui vot online în cadrul unui concurs” pentru a exploata încrederea utilizatorilor.
Modul de operare
Infractorii trimit mesaje nesolicitate sub formă de solicitări de vot pentru o persoană pe nume Adeline, care participă la un concurs de dans cu premiul unei burse pentru studii în străinătate. Mesajele conțin un link malițios care, odată accesat, redirecționează utilizatorii către o pagină de conectare pentru aplicația de mesagerie.
Pericolul conectării neautorizate
Prin intermediul acestui link, autorii cer utilizatorilor să se conecteze folosind numărul de telefon, solicitându-le să introducă un cod PIN unic generat prealabil, ceea ce le permite imposibilitatea de a accesa contul utilizatorului. Acest cod aparține de fapt unei cereri de asociere a contului câtorva dispozitive controlate de infractori.
Exploatarea contactelor victimei
După ce au obținut accesul la cont, autorii pot începe să trimită mesaje către persoanele din agenda victimei, solicitându-le bani sub pretextul unei împrumuturi. Dacă victimele observă că numele titularului contului bancar este diferit de cel al victimei, infractorii justifică situația printr-o presupusă blocare a contului.
Factori care facilitează atacurile
Această schemă de atac profită de câțiva factori:
- Încrederea utilizatorilor, care sunt predispuși să ajute.
- Lipsa de informare privind riscurile asociate cu phishing-ul.
- Presiunea socială generată de urgența mesajelor primite.
Măsuri de prevenire
Pentru a se proteja, cetățenii sunt îndemnați să:
- Nu acceseze link-uri din mesaje nesolicitate.
- Evite introducerea de informații sensibile pe site-uri neoficiale.
- Verifice autenticitatea mesajelor prin metode alternative de comunicare.
- Sesizeze autoritățile în caz de fraudă.
Educația și conștientizarea sunt esențiale
Poliția subliniază importanța educării continuu a cetățenilor cu privire la tehnicile de manipulare folosite de infractori și la protecția online. O comunitate bine informată este mai rezistentă la amenințările cibernetice. Acțiuni proactive, cum ar fi utilizarea autentificării în doi pași și participarea la cursuri de formare, sunt recomandate pentru a spori securitatea personală online. (Paul D.).
Administratie
Operațiune împotriva traficului de droguri în Vâlcea
-
Exclusivacum 5 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Exclusivacum 3 zile
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Exclusivacum 2 zile
Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?
-
Exclusivacum 14 ore
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Corupție în sistemul penitenciar: Nemulțumiri și apeluri la acțiune
-
Exclusivacum 2 zile
Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi
-
Exclusivacum 4 zile
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu
-
Exclusivacum 5 zile
Protestul polițiștilor pentru RESPECT