Connect with us

Actualitate

Spovedania lui Klaus Iohannis

Publicat

pe

Trei partide, care dețin majoritatea în Parlament, au decis: Klaus Iohannis va fi invitat în plenul Camerelor reunite, pentru a da explicații referitoare la pandemie, dar și pentru a spune ce informații deține și de unde, despre modul în care PSD, în complicitate cu Kelemen Hunor, dar și cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a încercat să vândă Ardealul. Și cum s-a decis el să îl salveze. Cele trei partide sunt PSD, Pro România și ALDE. Cu siguranță li se va adăuga și UDMR. Iar în Parlament va avea loc spovedania. Cum se va desfășura acest moment istoric?
De la bun început, dacă traducem corect intențiile opoziției, va trebui să anticipăm cum se va desfășura acest eveniment etapă cu etapă. Pentru că, în prealabil, în Parlament vor fi invitați șefii serviciilor secrete. Oficial se vorbește despre SRI și SIE. Spionajul intern și spionajul extern. Dar nu este deloc exclus să fie implicate și celelalte servicii secrete, care și ele au acces la informații, inclusiv la informațiile de natură politică. Șefilor serviciilor li se va cere în linii mari să răspundă la două întrebări. Ce știu despre declanșarea pandemiei, când au aflat că epidemia urmează să amenințe toate statele, inclusiv România și pe cine au informat. A doua întrebare se referă la pretinsa tentativă de cedare a Ardealului de către PSD, în complicitate cu UDMR și cu Guvernul maghiar. Care sunt locurile în care s-au purtat negocieri, respectiv care sunt acele birouri secrete din Parlament, despre care a vorbit Klaus Iohannis, când au avut loc negocierile, ce urma să primească la schimb în nume personal sau în numele PSD Marcel Ciolacu de la UDMR și, respectiv, de la Guvernul maghiar?
Nu putem, la acest capitol, decât să facem presupuneri. De exemplu, să luăm de bună dezvăluirea care a bubuit în presa israeliană și a fost apoi preluată de către televiziuni și site-uri importante de pe mapamond, conform căreia serviciile secrete americane și-au informat încă din toamnă toți partenerii NATO, inclusiv România, că un virus extrem de periculos, coronavirus, urmează să declanșeze epidemii și, în final, o pandemie. Este de presupus că serviciile secrete americane și-au informat omologii din alianță. Iar aceștia, la rândul lor, aveau datoria să-i informeze pe decidenții politici. În speță, în primul rând pe președinte și în al doilea rând pe primul-ministru. Au făcut-o? Și, dacă da, care a fost reacția decidenților politici?
În legătură cu cea de-a doua întrebare, scenariul este mai simplu de intuit. Pur și simplu șefior serviciilor li se va solicita să relateze dacă l-au informat sau nu pe președinte că în Parlamentul României s-a pus la cale vânzarea Ardealului. Când anume? În ce „birouri secrete?” Cine a luat parte la discuții? În ce au constat negocierile? Pe ce cale s-a ajuns la extinderea acestor negocieri până la Budapesta prin participarea premierului maghiar? Când anume a fost informat președintele? De ce nu a fost depusă imediat o sesizare penală la Parchetul General, așa cum cere legea?
După ce vor avea loc audierile șefilor serviciilor secrete, care, în conformitate cu o decizie recentă a Curții Constituționale, nu se pot sustrage în niciun fel prezenței în Parlament, comisiile de specialitate își vor fi încheiat misiunea, urmând ca, în baza celor aflate, să fie făcută oficial invitația adresată președintelui României. Acesta va fi invitat în plen.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor este funcționar public. Și el cade sub incidența deciziei Curții Constituționale. Ca să nu mai vorbim despre cutumă. Chiar și până la respectiva decizie, niciodată în istoria ultimilor 30 de ani nu s-a întâmplat ca un ministru invitat să se prezinte în Parlament pentru a răspunde unor întrebări să refuze în mod explicit să se conformeze. Cu atât mai mult îl obliga acum și decizia CCR. Și totuși Florin Cîțu s-a sustras în mod explicit acestei obligații. Iar Parlamentul nici nu l-a adus sub mandat, adică cu mascații, și nici nu l-a demis și nici nu a impus demiterea acestuia de către premier ca sancțiune. Această paranteză are rostul ei. Pentru că ne trimite în mod direct la ipostaza în care s-ar putea afla președintele Klaus Iohannis.
Invitat să se prezinte în fața Parlamentului pentru o spovedanie, Klaus Iohannis va avea două soluții. Soluția legală, constituțională, demnă pentru un președinte, este să meargă în plenul Parlamentului și să spună ce știe într-o chestiune atât de gravă privind siguranța națională. Fără a ascunde nimic. Indiferent de consecințe. Dacă va proceda astfel, Iohannis se va comporta ca un adevărat bărbat de stat. Va trebui să se conformeze voinței Parlamentului, cu atât mai mult cu cât este de presupus că, înainte de a lansa gravele sale acuzații, a fost beneficiarul unor informații de primă mână, furnizate de unul sau de mai multe servicii secrete. Atât în ceea ce privește coronavirusul, cât și în ceea ce privește ruperea Ardealului de România. Singura vulnerabilitate pe care o are în acest scenariu, dacă o are, este că a reacționat cu întârziere. Așteptând pur și simplu un moment propice pentru a denunța trădarea. Dar poate că și acest aspect ar putea fi explicat de către domnia sa.
A doua soluție pe care o are Klaus Iohannis este de a urma exemplul lui Florin Cîțu. Dacă Florin Cîțu, în ciuda cutumei și a deciziei Curții Constituționale, s-a putut sustrage cu succes obligației de a se prezenta în Parlament, de ce n-ar putea să facă același lucru și ditamai președintele României? În definitiv, nu poate fi adus cu mascații, întrucât îl apără SPP. Și nici nu poate fi demis din funcție cât ai bate din palme. Dar neprezentarea ar fi interpretată chiar și de către fanii lui drept un gest de mare lașitate. De lipsă de bărbăție. Credibiitatea lui s-ar prăbuși vertiginos.
Singura soluție pe care în această situație o mai are Parlamentul este de a proceda așa cum a procedat până la urmă și în cazul lui Florin Cîțu. L-au sancționat pe premier. Printr-o moțiune de cenzură. Așa s-a ajuns, ținând cont și de conjunctura legată de criza pandemiei, la Guvernul Orban 2 și jumătate. În cazul președintelui, singura pârghie de care dispune Parlamentul este suspendarea acestuia din funcție. Cum s-a întâmplat de două ori în cazul lui Traian Băsescu. Sau cum nu s-a mai întâmplat. Respectiv o suspendare pentru trădare națională. Și punerea pe durata suspendării, care de astă dată nu mai este limitată la 30 de zile, a președintelui Klaus Iohannis sub ancheta Parlamentului. Unde poate fi adus cu mascații.
Sorin Rosca Stanescu

Actualitate

Stare de stres pentru comandă și control de generație următoare

Publicat

pe

De

Pentru prima dată, Armata americană își propune să supună la teste severe stratul integrat de date al inițiativei sale Next Generation Command and Control, în cadrul vastului eveniment Project Convergence Capstone 5, conform a două ofițeri implicați în program.

O demonstrație anterioară

Armata a demonstrat abilitățile acestui strat integrat de date în cadrul exercițiului NetModX din New Jersey, în luna septembrie, însă Convergence va reprezenta un test mult mai amplu. „Ultima noastră demonstrație […] a fost în New Jersey, dar aceasta a avut ca scop mai mult transferul de date prin moduri de transport tactic. Acum, pentru prima dată, vom opera pe rețele clasificate sigure. Vom colecta date în timp real și le vom integra în diferitele funcții de luptă. Așadar, este o provocare semnificativă,” a declarat col. Matt Skaggs, director de aplicații tactice și arhitectură la Army Futures Command, într-un interviu la întâlnirea tehnică a armatei de marți.

„Acest lucru, sincer, nu a fost niciodată realizat înainte,” a adăugat el.

Interfața stratului integrat de date

Stratul integrat de date funcționează ca o interfață prin care senzorii din multiple domenii pot colabora pentru a oferi informații despre țintele inamice și alte date necesare luptătorilor pentru a lua decizii importante. Acest tip de capacitate de partajare a datelor reprezintă un obiectiv urmărit de Pentagon încă de la lansarea inițiativei mai ample Combined Joint All Domain Command and Control (CJADC2). Stratul de date creează un cadru prin care, de exemplu, sistemele de artilerie, operațiuni, aviație și altele se pot comunica între ele, astfel încât luptătorii care operează aceste sisteme să nu fie nevoiți să proceseze diferitele date separat, a explicat Nielsen.

„Focalizarea inițială a strategiei noastre este construirea unui strat integrat de date pentru ecosistemul nostru, ceea ce permite tuturor aplicațiilor care de obicei ar fi pe un model diferit de date să se găsească pe aceeași fundație. Astfel, toată lumea poate avea aceeași

viziune asupra mediului operațional,” a spus Skaggs.

Complexitatea interacțiunilor fără o interfață integrată

Ca fost ofițer de informații, Skaggs a declarat că procesul de a interpreta datele fără o interfață ca stratul integrat de date era mult mai complex. „Deci, ca ofițer de informații, noi colectam date de la toți senzorii aerieni și de la toți senzorii terestri, ceea ce ne oferea o imagine a ceea ce face inamicul. Însă, având ingressuri diferite de date, fiecare dintre acestea fiind procesate diferit, ele nu erau compatibile. Așadar, aveam cinci sau șase viziuni diferite asupra câmpului de luptă, iar ceea ce încercăm acum este să combinăm toate aceste date și să le organizăm în același loc, ceea ce ne permite să suprapunem toate acele câmpuri menționate anterior în același timp.”

Focalizarea pe interpretarea datelor

Col. Mike Kaloostian, directorul transportului și securității rețelei la Army Futures Command, a afirmat că stratul integrat de date este „absolut punctul focal” al inițiativei Next Generation Command and Control a Armatei — planul de a crea o structură C2 integrată axată pe centrare pe date la toate eșalonările. El a adăugat că, datorită acestei abordări, Armata va putea să se concentreză mai mult pe interpretarea datelor, în loc să se concentreze doar pe colectarea acestora.

„Dacă vrem să gestionăm și să procesăm acest tip de date și să le ducem până la margine, la o formație tactică în teren, trebuie să ne gândim diferit, nu-i așa?” a întrebat Kaloostian.

Direcții strategice pentru viitor

Noul strat de date va ajuta Armata să se concentreze pe trei direcții: computația la margine, diversificarea transportului de date și

Noul strat de date va ajuta Armata să se concentreze pe trei direcții: computația la margine, diversificarea transportului de date și rețelistică definită software. „Acestea sunt cele trei domenii pe care ne concentrăm cu adevărat,” a spus Kaloostian. „Mergând înainte, orchestrând toate aceste aspecte pentru a ne asigura că datele ajung la margine și că datele circulă corespunzător între eșaloane, atât orizontal cât și vertical. Acesta este punctul focal.”

Integrarea inteligenței artificiale și invățării automate

Colonelii au menționat că stratul de transport de date nu se va opri aici. Acesta va beneficia, de asemenea, de funcționalități de inteligență artificială și învățare automată, care vor efectua corelarea și normalizarea datelor, a declarat Skaggs. „Dacă avem un exemplu de corelații, avem trei senzori diferiți activi, iar aceștia ne oferă trei viziuni ușor diferite despre un obiect, inteligența artificială poate deduce unde se află corelarea acelui set de date și apoi va plasa acel obiect pe câmpul de luptă.”

El a adăugat că acest lucru poate ajuta, de asemenea, la diferențierea între sistemele inamice și sistemele proprii ale Armatei. „Sistemele automate au dificultăți în a analiza aceste date, cu excepția cazului în care le corelezi manual. Astfel, inteligența artificială va extrage diferitele câmpuri de date și va analiza suprapunerile, apoi le va transforma într-un obiect utilizabil de către celelalte aplicații,” a spus Skaggs.

Această inițiativă de integrare și optimizare a datelor este esențială pentru evoluția capacităților Armatei, facilitând o reacție rapidă și coordonată în confruntările de pe câmpul de luptă modern.

Citeste in continuare

Actualitate

O etapă crucială în apărarea împotriva amenințărilor emergente

Publicat

pe

De

Armata Statelor Unite a anunțat astăzi primul test de interceptare a unei rachete balistice din sistemul său de apărare din Guam, fiind descris de un oficial militar drept un „milestone critic” pentru ceea ce este considerat prima linie de apărare a Americii în cazul unui conflict cu China.

Detalii despre experiment

Testul s-a desfășurat în apropierea teritoriului american, iar comandantul Forțelor Comune Micronezia, amiralul în retragere Greg Huffman, a declarat într-un comunicat al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) că „a confirmat capacitatea noastră de a detecta, urmări și angaja o rachetă țintă aflată în zbor, sporind pregătirea noastră de a ne apăra împotriva amenințărilor adversarilor în evoluție.”

În cadrul „experimentului”, sistemul de apărare aeriană Aegis a folosit un radar AN/TPY-6 pentru a urmări ținta și un Sistem de Lansare Verticală pentru a lansa o rachetă Standard Missile-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice de medie rază, lansată din aer, care zbura deasupra oceanului în apropierea Bazei Aeriene Andersen. Pentagonul a menționat că „radarul AN/TPY-6 a urmărit ținta la scurt timp după lansare pentru a realiza interceptarea, aceasta fiind prima utilizare completă de urmărire a radarului în timpul unui test de zbor de rachetă balistică.”

Un pas esențial către un sistem integrat de apărare

MDA a descris acest eveniment ca fiind un „pas esențial” către un sistem de apărare Guam mai amplu și mai bine integrat, destinat să facă față mai multor amenințări simultan – o „capabilitate de apărare aeriană și antirachetă integrată, stratificată și persistentă.”

Potrivit expertului în apărare antirachetă de la CSIS, Tom Karako, acest sistem va juca un rol crucial pentru o insulă situată la 9.000 de mile de coasta Californiei, dar relativ aproape, la 3.000 de mile de China continentală.

Provocările apărării Guam-ului

„Apărarea Guam-ului este una dintre cele mai importante și dificile provocări în domeniul dezvoltării apărării antirachetă. Deși aceste angajamente sunt impresionante în multe privințe, testul de astăzi a fost comparativ de rutină în ceea ce privește interceptarea unei singure rachete balistice,” a spus Karako pentru Breaking Defense. „Sistemul de Apărare Guam va integra, în cele din urmă, mai multe sisteme independente de control al focului într-un sistem care poate face față atacurilor complexe și integrate.”

O astfel de apărare robustă ar fi esențială în caz de conflict cu China. Karako a afirmat că Beijingul se poate aștepta să lanseze salve de rachete care vor fi „un ordin de magnitudine mai mari decât ceea ce am văzut în atacul din 14 aprilie al Iranului asupra Israelului.”

Eforturile de consolidare a apărării în Guam

De câțiva ani, liderii militari americani din regiunea Indo-Pacific au subliniat necesitatea de a consolida Guam ca punct de stagiu militar și hub de apărare aeriană. Totuși, procesul nu a fost ușor, iar în octombrie MDA a propus reducerea numărului de locații de apărare antirachetă de pe insulă de la 22 la 16, din cauza preocupărilor legate de impactul asupra mediului.

În anunțul de astăzi, șeful MDA, lt. gen. Heath Collins, a lăudat „efortul colectiv extraordinar” și coordonarea între diferitele organizații ale Pentagonului. Cu toate acestea, armata SUA încă lucrează la stabilirea responsabilităților pentru diferitele componente ale complexului sistem de apărare antirachetă din Guam.

„Nu doar că trebuie să finalizez aceste programe individuale, dar toate trebuie să funcționeze împreună,” a declarat generalul brigadier Frank Lozano, ofițer executiv al Programului pentru Rachete și Spațiu din cadrul Armatei, într-un eveniment CSIS din august.

Concluzie

În concluzie, testul recent desfășurat reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale SUA în Guam, aducând o contribuție esențială la securitatea regională și la gestionarea amenințărilor emergente. Sistemul de apărare dezvoltat va trebui să opereze în mod integrat pentru a face față provocărilor complexe, în eventualitatea unui conflict în regiune.

Citeste in continuare

Actualitate

Pentagonul suspendă din nou operațiile V-22 Osprey

Publicat

pe

De

Motivul suspendării
Pentagonul a decis să suspende încă o dată operațiile V-22 Osprey din cauza unui incident recent care a implicat o variantă a aeronavei utilizată de către Forțele Aeriene, au confirmat oficialii în cadrul Breaking Defense. Comandamentul Naval de Sisteme Aeriene (NAVAIR) a declarat că, „prin precauție, NAVAIR a recomandat o pauză operațională pentru toate variantele V-22 Osprey în data de 6 decembrie 2024” după o „aterizare de precauție a unui CV-22” care nu a provocat răni.

Angajamentul pentru siguranță
„Siguranța echipajului nostru V-22 este prioritatea noastră principală. Ne angajăm să ne asigurăm că marinarii, aviatorii și pușcașii marini își vor putea îndeplini misiunile cu succes și se vor întoarce acasă în siguranță,” a afirmat NAVAIR.

Contextul Osprey și problemele anterioare
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de probleme care au afectat V-22 în ultimii doi ani. În august 2022, s-a raportat că Forțele Aeriene și-au suspendat flota CV-22 din cauza îngrijorărilor legate de cupla aeronavei. Deși Corpul Marinei nu a imitat această suspendare inițială, au existat ulterior restricții care au dus la o suspendare pe scară largă a mai multor modele V-22 în februarie 2023.

Incidentele au culminat cu un accident din noiembrie 2023 în largul coastelor Japoniei, care a dus la moartea a 8 aviatori, iar Osprey a revenit în operațiuni abia câteva luni mai târziu.

Măsuri recente și impactul asupra operațiunilor
Astăzi, Comandamentul operațiunilor speciale ale Forțelor Aeriene (AFSOC) a confirmat că operațiunile CV-22 vor fi suspendate după ce Comandantul AFSOC, general-locotenent Michael Conley, a ordonat o pauză pentru „toate operațiunile de antrenament în zbor CV-22.” Această pauză „oferă timp și spațiu pentru a înțelege ce s-a întâmplat în cel mai recent eveniment înainte de a accepta riscuri cu variabile necunoscute,” conform AFSOC.

Un purtător de cuvânt al AFSOC a menționat că ancheta inițială a arătat o „deficiență materială” care a precipitat incidentul recent, care s-ar fi produs în noiembrie.

Decizii similare din partea marinei și a aviației navale
După publicarea acestui articol, un purtător de cuvânt al marinei a anunțat că Comandantul Forțelor Aeriene Navale, viceamiralul Daniel Cheever, a ordonat o pauză operațională pentru toate Osprey CMV-22B, urmare a recomandării NAVAIR. De asemenea, un purtător de cuvânt al Corpului Marinei a confirmat că serviciul va respecta recomandările NAVAIR, implementând o pauză operațională de 96 de ore pentru operațiunile aeriene neesențiale începând cu 6 decembrie 2024.

Concluzie sănătoasă asupra aviatiei
Această decizie subliniază angajamentul acestora față de siguranța personalului și fiabilitatea platformelor de aviație, evaluând dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța și eficiența continuării acestei capacități critice.

Osprey este fabricat în colaborare între Bell și Boeing. Bell nu a răspuns imediat la cererea de comentarii, iar Boeing a delegat întrebările către Pentagon.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!

In mod normal, intr-o tara in care dreptatea si ocrotirea binelului public prin intermediul actului de justitie ar trebui sa...

Exclusiv21 de ore ago

Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților (II) La nici o lună...

Exclusiv22 de ore ago

Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare

Directorul Bogdan PUIANU se confruntă cu Comisia de disciplină din Ministerul Justiției (MJ), iar „resursizarea” poliției penitenciare s-a dovedit un...

Exclusiv22 de ore ago

Doi ani de insistențe pentru desecretizarea regulamentelor

Se împlinesc doi ani de când SPR Diamantul insistă asupra desecretizării Regulamentelor de Organizare și Funcționare a Inspectoratelor Județene de...

Exclusiv2 zile ago

RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!

Contextul propunerii de arestare preventivă Odata cu respingerea de catre Judecatoria Ploiesti a propunerii Parchetului de pe langa Curtea de...

Exclusiv2 zile ago

ABUZURI, INDOLENȚĂ ȘI SUBIECTIVISM LA JUDECĂTORIA VALENII DE MUNTE

Din cauza faptului ca evenimentele cotidiene generate de concetatenii nostri ocupa o mare parte din timp, pentru o perioada scurta...

Exclusiv2 zile ago

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților

La nici o lună de la numirea sa în funcția de Director General al Hidro Prahova, Iorga Marian, acuzat de...

Exclusiv2 zile ago

Norma 12B: Polițiștii vor beneficia de drepturi suplimentare

Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL a anunțat că norma 12B, referitoare la hrana polițiștilor, va fi extinsă pentru mai mulți...

Exclusiv3 zile ago

Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive

Corupție și abuzuri în gestiunea deșeurilor din Prahova: Moștenirea lui Silviu Prigoană și implicațiile Statului Paralel Desvaluirile ziarului Incisiv de...

Exclusiv3 zile ago

Despre „lantul” de OUG-uri și ipocrizia MAI

Critica la adresa ordonanțelor de urgență Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a adus în discuție controversa legată de lanțul...

Exclusiv4 zile ago

Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină

O investigație în contextul anchetelor jurnalistice: Sistemul Național Antigrindină și impactul asupra Siguranței Naționale a României Provocările post-electorale: Ce trebuie...

Exclusiv4 zile ago

S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale

PATRIA A PRIORI! Mereu înaintea tuturor: Un omagiu pentru Serviciul Român de Informații Importanța S.R.I. în contextul național În contextul...

Exclusiv4 zile ago

MASS-MEDIA ÎN BOCCA DELLA VERITA: O analiză asupra rolului presei și al responsabilității jurnalistice

Contextul istoric al scrisului și al mass-mediei Într-un raport emis de Sindicatul Diamantul, Vitalie Josanu subliniază importanța scrisului și a...

Exclusiv7 zile ago

Corupția și abuzurile de putere în Vălenii de Munte: Amenințări și afaceri obscure

Rețeaua de corupție din Prahova: Dezvăluiri șocante  Incisiv de Prahova continuă să expună o rețea complexă de corupție, cu implicații...

Exclusiv7 zile ago

Planurile lui Călin Georgescu pentru România: „Voi pune poporul și țara pe primul loc”

Călin Georgescu, recent invitat la emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, a venit să dezmintă zvonurile și informațiile...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv