Connect with us

Actualitate

Agentul electoral Washington DC

Publicat

pe

În analiza postată ieri, m-am referit succint la importanța factorului extern alături de factorul intern în alegerile prezidențiale. Cei doi factori având capacitatea de a învinge voința electoratului. Nu am scos însă o vorbă despre posibilitatea ca acești factori să se echilibreze reciproc. Astfel încât, dacă pozițiile sunt divergente, rezultatul presiunilor acestora să devină nul, iar în final să conteze totuși ce votează românii. Să introducem Statele Unite în ecuație, pentru a consuma și acest scenariu posibil.

Când m-am referit la factorul extern, am pornit de la o certitudine, dar și de la un semn de întrebare. Am enumerat statele interesate în rezultatul alegerilor prezidențiale din România. Am ajuns la concluzia că influența cea mai pregnantă o vor avea Germania și Franța, fiecare dintre acestea cu partenerii lor din nucleul dur al Uniunii Europene, care își vor juca în curând cărțile intereselor geostrategice, politice și economice pe scena de la București. Din această perspectivă, simplificând lucrurile, Dan Barna este susținut de Franța et company, iar Klaus Iohannis de Germania et company. Cu observația că nu este exclus un aranjament de ultimă oră, firește netransparent, între cele două motoare economice și politice ale Uniunii Europene. Din toate cărțile pe care le-am scos și le-am întins pe masă, nu rezultă că Viorica Dăncilă sau Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi susținuți de vreunul dintre statele europene. Astăzi voi introduce în ecuație și Statele Unite.

Este exclus ca Washingtonul, sub administrația Trump, să joace pe mâna germană sau franceză sau franco-germană. Statele Unite au interese specifice și extrem de importante, în special de natură geopolitică și militară în România, dar pe termen mediu și lung au și interese relevante economice, mai ales în domeniul exploatării resurselor naturale ale României. Prin urmare, nu au cum să nu și folosească influența în alegerile prezidențiale, iar dacă vor interveni, nu vor interveni cu delegație.

Dacă nu greșesc, atunci Washingtonul va încerca din răsputeri să susțină candidatul aparent fără șanse. Respectiv pe doamna Viorica Dăncilă. Dacă așa stau lucrurile, vom avea în viitorul apropiat câteva semnale concludente. Cum ar putea fi o invitare a acesteia sub o formă sau alta la Washington, unde s-ar putea întâlni cu președintele Donald Trump. O asemenea invitație extrem de importantă sub aspect politic, dar în orice caz și electoral, ar urma să fie făcută direct de către Casa Albă – ceea ce este puțin probabil, pentru că ar da un semnal mult prea abrupt în plină campanie electorală – sau indirect, prin intemediul unor organizații sau a unor organisme apropiate Casei Albe. Dacă se va întâmpla așa, va trebui să primim în acest sens informații certe în zilele următoare. Asemenea contacte la cel mai înalt nivel la Washington ar putea fi upgradate ca semnal electoral și prin organizarea unei întrevederi a doamnei Viorica Dăncilă pe pământ european, cu prilejul unui summit la care va fi prezent Donald Trump. Cum ar fi de pildă summitul preconizat să se organizeze la Varșovia în toamna acestui an.

Asemenea contacte la nivel înalt sunt cel mai elegant instrument pe care-l are un stat puternic de a influența alegerile prezidențiale într-un stat vulnerabil cum este România și în care opinia publică, în acest caz electoratul se poate reorienta electoral și în funcție de relevanța externă pe care un candidat poate primi cu generozitate din direcția unui stat important, în care românii își pun multe speranțe.

Evident că dacă mecanismul extern generat de la Washington DC s-ar pune în mișcare într-o asemenea direcție, vom putea afla și din luări de poziții ale Executivului de la București, care pentru noi ar putea funcționa ca un veritabil seismograf. Să vă dau un exemplu. Se știe că există poziții total divergente între binomul franco-german, care până la urmă a antrenat în aceeași direcție nucleul dur al Uniunii Europene în problema spinoasă, dacă nu care cumva chiar explozivă a mutării ambadasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum dorește cu ardoare guvernul israelian și cum a înțeles să procedeze administrația de la Washington sub mandatul lui Donald Trump. Până una alta, Netanyahu, deși încolțit de procurorii israelieni, a devenit cel mai longeviv șef al acestui stat. Întrecându-l în acest sens chiar și pe Ben Gurion. Și se pare că va beneficia de un nou mandat întreg. Politica statului Israel privind ambasada, împărtășită și susținută de Casa Albă, beneficiază și de un puternic lobby inițiat în acest sens de organizațiile evreilor din Statele Unite și Uniunea Europeană. Pentru aceste formidabile organizații de lobby cu mare influență la Casa Albă, o decizie în sensul dorit a Guvernului de la București este vitală. Iar conform Constituției României, decizia mutării Ambasadei stă exclusiv în pixul doamnei Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă a avut din acest punct de vedere mersul racului. A făcut pași înainte, expunându-se chiar unei anchete pentru înaltă trădare, dar și un pas surprinzător înapoi, atunci când a declarat că nu va muta ambasada fără acordul lui Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis joacă pe mâna Germaniei. Dacă vom vedea în curând o decizie în acest sens a Guvernului României, vom avea încă un semnal puternic, de astă dată intern, a unei susțineri pe care factorul extern, o combinație de această dată între interesele Statelor Unite și cele ale Israelului, ar putea-o exercita în campania electorală prezidențială din România.

Mai sus am oferit un singur exemplu. Mai sunt și altele. În acest sens, dezvolt în doar câteva cuvinte și o altă temă. Statele Unite nu mai au încredere în cel mai bine înarmat aliat NATO, care este Turcia. Divergențele cu regimul Erdogan determină Statele Unite să ia cu rapiditate decizia relocării uriașei baze militare cu armament termonuclear de la Incirlik în altă destinație sau în alte destinații. Ideal ar fi să o facă în Dobrogea, a doua opțiune fiind Deveselu. Un asemenea proiect însă nu va fi inițiat și finalizat decât în situația în care România devine pentru Statele Unite un partener mai sigur decât a fost vreodată. Numai că și față de Turcia, poziția franco-germană e diferită de cea a Statelor Unite. Cu Klaus Iohannis președinte sau cu Dan Barna președinte, încrederea din această perspectivă în parteneriatul geostategic româno-american scade sensibil în ochii decidenților de pe malul Potomacului. Nu același lucru s-ar întâmpla în ipoteza în care Viorica Dăncilă ar întrece toate așteptările, oferindu-le surpriza ultimelor două decenii și câștigând în numele PSD bătălia pentru Palatul Cotroceni. Dar cum vom afla noi dacă relocarea acestei baze este sau nu un semnal din direcția Washingtonului? Foarte simplu. Dacă Washingtonul mizează pe Dăncilă și dacă are suficiente motive să creadă că, beneficiind de susținerea Statelor Unite și de influența pe care Statele Unite o au în rândul populației din România, Dăncilă are șanse reale să câștige cursa pentru Cotroceni, atunci vom vedea că proiectul mutării bazei termonucleare în România prinde din ce în ce mai mult contur. În caz contrar, vom afla că baza de la Incirlik va fi relocată în mai multe locuri din Europa, cum ar putea fi Polonia și Italia, României revenindu-i doar o fracțiune a acesteia. Din nou am putea avea de-a face în toamna acestui an cu o politică externă, pe care am putea-o percepe ca pe un seismograf al intervenției factorului extern în competiția prezidențială.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, organizat la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor

Publicat

pe

De

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 27 februarie 2024, începând cu ora 12:00, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, organizat de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor.

Organizațiile neguvernamentale s-au implicat în mod activ în ultimii ani în creșterea rezilienței României în fața unor provocări multiple sociale, economice, sanitare sau de mediu.

Evenimentul, la care vor participa și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, oferă oportunitatea ONG-urilor să prezinte în special proiecte de mediu și încurajează sectorul guvernamental și mediul academic să preia bunele practici dezvoltate și promovate de societatea civilă în acest domeniu. Intervențiile la nivel înalt vor fi urmate de două sesiuni de prezentare a unor proiecte și bune practici privind educația pentru mediu și implicarea comunităților în tranziția verde.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale care au adus o contribuție esențială în ultimii ani la protecția mediului și limitarea schimbărilor climatice în România. Proiectele pilot prezentate în domeniile educației ecologice, biodiversității, economiei circulare și tranziției energetice au potențial de a fi replicate pentru un impact pozitiv extins.

Citeste in continuare

Actualitate

Mamasisotie.ro: Ghidul Complet pentru o Mamă și Soție Modernă din România

Publicat

pe

De

blog mamamasisotie.ro

Descoperă Universul Mamelor și Soțiilor pe Mamasisotie.ro: O Sursă Inovatoare de Inspirație și Sfaturi

Femeile din România, coloana vertebrală a societății, navighează cu dexteritate prin multiple roluri: mamă, soție, carieristă și membru activ al comunității. În universul lor plin de provocări și satisfacții, un spațiu virtual se remarcă prin lumină și sprijin: mamasisotie.ro. Mai mult decât o platformă, este un univers în sine, unde femeile găsesc nu doar informații, ci și o comunitate empatică, înțelegătoare și solidară.

blog mamamasisotie.ro

O oază creată de femei, pentru femei

Mamasisotie.ro se distinge în peisajul digital prin conținutul autentic și relevant pentru femeile din România. Abordând o varietate de subiecte care acoperă toate aspectele vieții femeii moderne, blogul devine o sursă de inspirație și informație, susținând și educând cititoarele sale într-un mod inedit și personalizat.

Darul Mamasisotie.ro pentru comunitatea femeilor din România:

1. Sfaturi Pragmatice pentru Mamă și Soție:

Mamasisotie.ro nu doar oferă sfaturi, ci construiește conexiuni autentice cu cititoarele. Fie că este vorba despre gestionarea timpului, organizarea familială sau rezolvarea conflictelor, blogul oferă soluții practice și aplicabile în viața de zi cu zi.

2. Articole Inspirationale despre Viața de Familie:

De la articole motivaționale la povești de succes ale mamelor și soțiilor, mamasisotie.ro hrănește sufletele cititoarelor cu încredere și determinare. Fiecare articol este o rază de lumină care le încurajează să-și urmeze visurile și aspirațiile, indiferent de obstacolele vieții.

3. Recenzii și Recomandări Utile:

În lumea dinamică a produselor și serviciilor dedicate femeilor, mamasisotie.ro este un ghid de încredere. Recenziile obiective și recomandările informate ajută cititoarele să ia decizii inteligente în privința sănătății, frumuseții, parenting-ului și multe altele.

4. Comunitate Empatică și Solidară:

Unul dintre cele mai valoroase aspecte ale mamasisotie.ro este comunitatea sa. Aici, femeile găsesc sprijin emoțional, consiliere și încurajare în momente dificile sau în luarea unor decizii importante.

Impactul Mamasisotie.ro:

Mamasisotie.ro nu este doar un blog, ci o forță care influențează și transformă viețile femeilor din România. Prin conținutul său autentic și diversificat, site-ul contribuie la ridicarea standardelor și la emanciparea femeilor în societatea contemporană.

1. Informație și Educație:

Cu articole bine documentate și expertiză autentică, mamasisotie.ro este o sursă de învățare continuă pentru femeile din toate domeniile vieții.

2. Solidaritate și Empatie:

Comunitatea mamasisotie.ro oferă un spațiu sigur și empatic unde femeile se simt acceptate, înțelese și susținute în drumul lor către echilibru și fericire personală.

3. Inspirație și Motivație:

Fie că este vorba despre carieră, creșterea copiilor sau echilibrul dintre viața profesională și cea personală, mamasisotie.ro oferă modele și exemple de succes care inspiră și motivează cititoarele să-și atingă potențialul maxim.

Mamasisotie.ro – Sursa de Putere și Inspirație pentru Femeile din România

Într-o lume plină de provocări și oportunități, femeile din România găsesc în mamasisotie.ro un aliat de nădejde și o sursă inepuizabilă de cunoștințe, inspirație și solidaritate. Prin conținutul său autentic și divers, blogul devine o voce puternică care împuternicește și transformă viețile femeilor, aducând lumină și speranță în fiecare zi.

Citeste in continuare

Actualitate

Simona Dolniceanu, candidatul surpriză la Primăria Ploiesti

Publicat

pe

Partidul România în Acțiune a produs soc în lumea politica ploiesteană prin anunțarea candidatului la funcția de primar al municipiului Ploiesti.

Simona Dolniceanu, directorul SPFL Ploiesti, va intra în cursa pentru sefia primăriei condusă în prezent de Andrei Volosevici.

Om cu o vastă experiență în administrația locală, dar si foarte pricepută în campaniile electorale, Dolniceanu spune că avantajul ei este că va putea lucra încă din prima zi. „Eu nu am nevoie să învăț, să înțeleg cum merg lucrurile. Eu voi putea munci pentru ploiesteni încă din prima zi”, a afirmat Simona Dolniceanu.

România în Acțiune este partidul înființat de profesorul universitar Mihai Apostolache, înaintea alegerilor trecute, fiind prima formațiune locală din țară care a reusit să prindă mai multe mandate de consilier judetean.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv38 de minute ago

Grup de interese “organizat” aflat in proximitatea premierului Marcel Ciolacul

Prin targul municipiului Buzau circula fel si fel de vorbe de duh privitor la prietenia actualului premier si deputat de...

Actualitate11 ore ago

Simona Dolniceanu, candidatul surpriză la Primăria Ploiesti

Partidul România în Acțiune a produs soc în lumea politica ploiesteană prin anunțarea candidatului la funcția de primar al municipiului...

statuete personalizate statuete personalizate
Exclusiv19 ore ago

Cele mai potrivite idei de cadouri pentru șeful și colegii tăi de muncă

Cadourile reprezintă nu doar gesturi de generozitate, ci și modalități de a consolida relațiile profesionale și de a întări legăturile...

scoatere nerv masea scoatere nerv masea
Exclusiv19 ore ago

Cariile dentare: Simptome, cauze și opțiuni de tratament

Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate orală cu care se confruntă oamenii din întreaga lume....

Exclusiv24 de ore ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XVI)/Hidra care a terorizat Ploieștiul și care continuă să distrugă vieți/Totul sub acoperirea politistilor corupti din varful IPJ Prahova si varful M.A.I.

Gruparea infracțională care a terorizat Ploieștiul în perioada pseudo-procurorului Portocală, continuă și astăzi să distrugă viețile oamenilor. Șantaj, mită, mașini...

Exclusiv24 de ore ago

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND

Cum a „facut” Statescu Ciprian Gh. primul milion de euro cand era primar al orasului Baicoi? (III)/PROMO/IN CURAND Cum a...

Exclusiv24 de ore ago

Caracatita din sistemul penitenciar (I)/SERIAL

STEFAN TEOROC LIDER PENTRU EL! Din acest numar, ziarul Incisiv de Prahova va deschide, cu o serie de cateva articole,...

Exclusiv24 de ore ago

„Exista si principiul potrivit caruia un drept necontestat se prezuma ca a fost acordat corect”

“Ironia sortii este ca astia cu salarii de excelenta nu au fost niciodata in tabara ta. In randul suporterilor tai...

Exclusiv24 de ore ago

Polițiștii i-au identificat pe cei doi autori ai acestor acte de o cruzime inimaginabilă, documentându-le activitatea în cadrul dosarului penal constituit, fiind reținuți pentru rănirea cu intenție a animalelor

În epocile în care oamenii traversau procesul de evoluție, trebuiau să fie precauți pentru a nu fi atacați de animalele...

salon frizerie Bucuresti salon frizerie Bucuresti
Exclusiv3 zile ago

Cum să îți alegi tunsoarea perfectă pentru forma feței tale

Alegerea unei tunsori potrivite este esențială pentru exprimarea personalității și pentru îmbunătățirea aspectului general. La fel ca în cazul femeilor,...

Exclusiv3 zile ago

„Avem si noi la MAI, un Coldea mai mititel”

Referitor la subiectul excelentei, asa cum am banuit, Ministerul Muncii a fost sensibilizat sa tergiverseze comunicarea informatiilor solicitate prin petitiile...

Exclusiv3 zile ago

Șeful IPJ Neamț, comisar șef de poliție Osoianu Mihai Iulian, refuză să aplice prevederile acordului privind contracte de asigurare facultativă pentru mijloacele de mobilitate navală și terestră din dotarea IPJ Neamț.

Sindicatul Europol Neamț „Către, Ministerul Afacerilor Interne, Domnule Ministru, Conform Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu...

Exclusiv4 zile ago

UPDATE/CARACATIȚA WHITE TOWER (XV)/Putregaiul acoperit de șefii poliției care stau la băute cu infractorii

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Exclusiv4 zile ago

Sefii sunt obligați să raporteze până azi – 23 februarie (coincidența face că e chiar sărbătoarea Armatei Roșii) numărul polițiștilor care dețin pașapoarte

Am primit o semnalare și am simțit mâncărimi în palme, chiar dacă Emil Păscuț – și el incitat de subiect...

Exclusiv4 zile ago

Se conturează informatia ca SOLDA DE GRAD ȘI NORMĂ DE HRANĂ va fi cu aplicare de la 01.04.2024 si cu plată pe 10.05.2024!

La data de 23.01.2024, la intâlnirea dintre prim-ministrul României, ministra jusțiției și președinții federațiilor reprezentative din sistemul penitenciar, politicienii s-au...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!