Connect with us

Actualitate

”Rusofilul” Geoana la virful NATO – o numire care zguduie regimul Basescu

Publicat

pe

(PRELUARE INPOLITICS.RO):

Despre cel mai cunoscut spion român, Mihai Caraman, s-a spus adesea că a executat operațiuni anti-NATO sub steagul rușilor, motiv pentru care a și fost tras pe linie moartă în țara noastră după căderea comunismului. Doar devenisem, peste noapte, din dușmani, mari aliați. Acum, s-ar putea spune că operațiunea Caraman de infiltrare a NATO se repetă, într-o formă diferită, e drept, prin desemnarea omului Moscovei în postul nr.2 de conducere a alianței. Iar dacă nu e așa, atunci cineva trebuie să dea socoteală, într-o formă sau alta. În frunte cu Traian Băsescu.

NATO a fost creat ca să țină Rusia afară și America înuntru, conform spuselor unuia dintre fondatori. Tocmai de aceea, a trimite la cîrma alianței create de americani un om al rușilor e grav.
Iar Mircea Geoană e un om al rușilor, un putinist, un filo-moscovit, o cîrtiță kaghebistă, ce mai încoace și încolo.
Nu a spus asta Academia Cațavencu, nici Vadim Tudor, nici Times New Roman.
Și nu s-a spus în glumă, ci la modul cît se poate de serios, de la o tribună cît se poate de serioasă.
Atît de serios încît s-ar putea să fi decis soarta prezidențialelor din 2009 în favoarea lui Traian Băsescu.
Să amintim faptele, pe scurt:
Pe 10 noiembrie, în campania electorală pentru prezidențiale, un site băsist publica următoarea informație exclusivă:

”Liderul PSD, Mircea Geoana, a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizita privata la Moscova, unde s-a intalnit in secret cu unul dintre consilierii presedintelui Medvedev, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Potrivit acestora, intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa catava ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a confirmat ca Geoana a efectuat pe 27 aprilie o vizita privata la Moscova, dar spune ca nu stie cu cine s-a intalnit liderul PSD, ce a discutat si cat a durat vizita”.

În următoarea perioadă, informația a fost rostogolită în întreaga media, valuri-valuri, ocupînd spațiul public.
Analize, comentarii, dezvăluiri, acuzații pe bandă.
Actualul ambasador la Londra, Dan Mihalache, scria, pe blogul propriu: “Informatiile imi spun ca Mircea Geoana a conditionat efectuarea acestei vizite la Moscova de o intalnire pentru o poza cu Vladimir Putin, intalnire care nu i-a putut fi garantata pe canale diplomatice. Fapt pentru care Presedintele Senatului Romaniei a amanat intrevederea bilaterala”.

Mircea Geoană, președintele Senatului, deci al doilea om în stat, era deconspirat, practic, ca agent de influență al Rusiei în politica românească.
Pe 3 decembrie, în cadrul confruntării televizate pentru președinție, însuși președintele României, Traian Băsescu, prelua ștafeta și afirmă către Geoană:

”Politica externa a unei tari se face prin aprecierea internationala a unui punct de vedere national, iar nu prin iscalituri care pot sa vrajeasca astazi, dar care pot sa oblige maine. Acest lucru l-a spus Titulescu. Daca ati fi stiut vorbele lui Titulescu, nu va duceati pe furis la Moscova. Citatul este din 24 iulie 1932 si este vorba despre telegrama trimisa de Titulescu de la Geneva catre regele Carol II, in legatura cu negocierile dintre Romania si URSS”.
Și ca să fie sigur că a înțeles toată lumea cu ce rusofil are de a face, Băsescu revenea:

”Il informez pe cel proaspat intors de la Moscova din vizite subterane ca acum 2 saptamani trustul de constructii petroliere Constanta a semnat cu Gazprom constructia unei conducte submarine de 250 mil dolari intre Novosibirsk si Soci, pentru racordarea sistemului de gaze al Rusiei la Soci, unde se vor desfasura jocurile olimpice”.
Și mai amintea Băsescu despre vizita lui Geoană acasă la un alt om al rușilor, Sorin Vîntu.

Traian Băsescu era la acea vreme președinte al CSAT și principalul beneficiar al informațiilor secrete ale SRI, SIE ori ale Armatei. Formulînd asemenea acuzații grave – relații oneroase cu Moscova – la adresa marelui adversar la prezidențiale și încă în cadru oficial, la o dezbatere televizată urmărită de milioane de români, se presupune că știa ce spune.
Nu te poți juca în nicio situație cu informații atît de grele.

O dovedește faptul că, ulterior, ministerul rus de Externe avea să reacționeze oficial, prin purtătorul său de cuvînt, Andrei Nesterenko: ”Preşedintele român Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru a atras atenţia la Moscova”.

Traian Băsescu nu a furnizat dovezi în sprijinul spuselor sale nici pînă în în ziua de azi.
Geoană nu doar că a pierdut președinția inclusiv – ori exclusiv – din cauza acuzațiilor de relații cu rușii, dar a rămas mereu cu ștampila respectivă pe frunte.
Fostul președinte poate avea argumente pentru neprezentarea de dovezi, în sensul că nu dorea crearea unui scandal politico-diplomatic încă și mai mare. Iar Geoană odată învins, devenea și mai inutil respectivul scandal. Să zicem.

Numai că acum lucrurile stau altfel.

Rusofilul putinist-kremlinist-kaghebist (scuzați pleonasmele) care face jocuri cu oamenii GRU, cu Gazprom, cu Medvedev șamd, e pe cale să preia postul nr.2 în alianța creată împotriva Rusiei.
Traian Băsescu, Dan Mihalache, Cozmin Gușă, Cristian Diaconescu, SRI, SIE, Direcția Generală de Informații a Armatei și toți ceilalți actori majori din piesa toamnei lui 2009 au obligația să prezinte neîntîrziat toate datele de netăgăduit pe care le dețin, legate de apartenența lui Geoană la rețeaua de influență a Rusiei, ca să nu periclităm siguranța NATO.

Dacă acest lucru nu se produce urgent înseamnă recunoașterea oficială a faptului că împotriva lui Mircea Geoană s-a pus la cale în 2009 una dintre cele mai mîrșave operațiuni de împachetare politică de după căderea comunismului, doar pentru ca Băsescu să-și asigure al doilea mandat prin fraudă și minciună.

În treacăt fie spus, însăși alegerea lui Geoană de către americani și restul marilor cancelarii din componența NATO în onoranta funcție spulberă ”dezvăluirile” mizere ale lui Băsescu și ale găștii sale din 2009.

Dar, cine știe?, poate o fi ceva ce Băsescu și administrația lui știau, iar americanii nu.
Să așteptăm cu interes evoluția lucrurilor, cu mențiunea că, deocamdată, Băsescu tace mîlc pe marginea desemnării lui Geoană ca secretar general adjunct al NATO. L-au felicitat prieteni ori adversari politici, doar Băsescu a preferat să îi dea cuvîntul lui Eugen Tomac ca să spună „Este o veste bună pentru România, domnul Geoană este un proamerican convins chiar dacă provine din PSD”. Ehei, unde sunt rusofilii de odinioară?…
De ce a amuțit Băsescu, el însuși dat la bursa zvonurilor, acum șase ani, la șefia NATO?
Invidie? Spaimă? Ori amîndouă?

 

Actualitate

Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield

Publicat

pe

De

Inovație în apărarea națională

În timp ce Statele Unite, Turcia și alte țări își croiesc calea către un sistem de apărare aeriană cuprinzător de tip israelian, oficialul de vârf al apărării din Grecia, ministrul Apărării Naționale Nikos Dendias, a declarat că sistemul său ambițios Achilles Shield este considerat „inima” armatei moderne a țării. Într-un articol postat pe site-ul Ministerului Apărării, Dendias a descris Achilles Shield ca având capacități „anti-rachetă, anti-aer, anti-dronă, anti-nava și anti-submarin”, permițând navelor și avioanelor de vânătoare să opereze mai departe de teritoriul grecesc.

Detalii și viitorul sistemului

Dendias nu a oferit detalii suplimentare despre Achilles Shield, dar raportările anterioare menționează că programul este evaluat la 2,8 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar sistemul ar putea deveni operațional în 2027. Aceste comentarii vin după un raport Reuters din noiembrie, care afirma că Grecia a intrat în discuții cu Israelul pentru a dezvolta, potențial, o versiune a sistemului Iron Dome, bazată pe sistemul de apărare aeriană pe distanțe scurte produs de Rafael.

Contextul geopolitic și tensiunile regionale

Sistemul de apărare aeriană al Israelului constă în trei straturi de apărare, Iron Dome fiind cel mai de bază. În cursul conflictului din Gaza, Iron Dome a interceptat „mii de rachete” alături de drones și rachete de croazieră, conform Ministerului israelian al Apărării. Aceasta a atras un interes crescut din partea țărilor dornice să replicate succesul sistemului.

Raționamentul din spatele Achilles Shield se leagă de tensiunile regionale, în special cu Turcia și disputele de lungă durată asupra Ciprului și Mării Egee. Dendias a subliniat importanța consolidării „prezenței de apărare” a Greciei și rolului său ca pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiunea mediteraneană estică și Europa de sud-est.

Modernizare strategică și inovație

Grecia plănuiește o modernizare ambițioasă a forțelor sale armate, cu un cost estimat de 25 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 12 ani, conform Agenda 2030. Armata greacă va beneficia de cea mai mare reformă de acest tip, cu scopul de a proiecta puterea națională printr-o politică de apărare totală.

Centrele pentru Apărare și Inovație, înființate anul trecut, au început deja să contribuie la această schimbare și vor consolida „prezența Greciei” ca producător de soluții inovatoare, reducând dependența de sistemele fabricate în străinătate. Ministrul a menționat, de asemenea, că Grecia este pregătită să „profite” de deciziile recente din cadrul programului ReArm Europe al Uniunii Europene.

Achiziții navale și colaborare cu SUA

Pe de altă parte, Dendias a evidențiat că este examinată „posibilitatea participării țării la proiectarea și construcția fregatelor de tip Constellation împreună cu Statele Unite.” SUA a însărcinat constructorul de nave italian Fincantieri să construiască aceste fregate înlocuind navele de luptă Littoral, deși construcția se află cu ani în întârziere.

În concluzie, Grecia își redefinește strategia de apărare prin investiții în tehnologii avansate și colaborări internaționale, asigurându-și astfel un rol proeminent în stabilitatea regională.

Citeste in continuare

Actualitate

Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine

Publicat

pe

De

Prudență la ofertele de locuri de muncă

Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene (AFOSI) a emis un avertisment către membrii săi, actuali și foști, cu privire la o „schemă de recrutare” menită să îi determine să lucreze pentru entități de informații străine. Aceste oferte, deghizate sub forma unor joburi bine plătite, sunt de fapt operațiuni de informații, a menționat agentul special Lee Russ, director executiv al Biroului de Proiecte Speciale din cadrul AFOSI.

Ținte vizate și mesaje

Un analist de contrainformații anonim a subliniat că aceste mesaje nu sunt întâmplătoare, ci încercări deliberate de a exploata încrederea. Mesajele vin adesea sub forma unor oferte de consultanță de pe rețelele sociale, tactică ce a devenit tot mai agresivă și rafinată.

Lipsa de supraveghere instituțională

Atunci când entitățile străine contactează membrii forțelor în mod privat, aceasta aduce o lipsă de supraveghere instituțională. Acțiunile personale nu beneficiază de aceleași măsuri de siguranță ca cele oficiale, permițând adversarilor să profite de lipsa de protecție.

Alerte și reacții guvernamentale

Avertismentul AFOSI vine în contextul altor avertismente similare de la guvernul SUA și partenerii săi internaționali. Centrul Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) a semnalat eforturi de recrutare de spioni străini, inclusiv chinezi, care se prezintă drept firme de consultanță sau headhunteri pe platformele de networking social și profesional.

Eforturile Chinei și reacția internațională

În iunie 2024, parteneriatul de informații Five Eyes a acuzat în mod colectiv China de recrutarea personalului militar occidental pentru instruirea armatei sale. Armata Populară de Eliberare a Chinei a utilizat firme private pentru a-și ascunde legăturile, oferind salarii exorbitante.

Directorul NCSC de atunci, Michael Casey, a afirmat că guvernele occidentale au luat măsuri recente care au afectat aceste operațiuni, dar eforturile de recrutare ale PLA continuă să evolueze ca răspuns.

Citeste in continuare

Actualitate

Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”

Publicat

pe

De

Avioanele de luptă ale Royal Air Force (RAF) au fost implicate de două ori în mai puțin de 48 de ore pentru a proteja spațiul aerian NATO de aeronavele rusești. Aceasta este prima misiune a RAF în cadrul Operațiunii Chessman, o nouă inițiativă NATO destinată să consolideze apărarea aeriană a Europei. Săptămâna aceasta, avioanele de luptă britanice Typhoon au fost ridicate după ce aeronave rusești s-au apropiat de granițele NATO, declanșând o alertă.

Interceptările vor serve ca dovadă suplimentară a amenințării crescute reprezentate de Rusia, în încercarea Guvernului Regatului Unit de a convinge Statele Unite să nu reducă prezența militară în Europa, conform The Telegraph. Pe 15 aprilie, două avioane Typhoon staționate la baza aeriană Malbork din Polonia au interceptat un avion de recunoaștere rusesc deasupra Mării Baltice. La mai puțin de 48 de ore, o altă pereche de avioane a fost desfășurată pentru a intercepta o aeronavă neidentificată care decolase din regiunea Kaliningrad din Rusia.

Ministrul Forțelor Armate din Regatul Unit, Luke Pollard, a reafirmat angajamentul Regatului Unit față de NATO, subliniind că, în contextul agresiunii ruse, acțiunile sunt amplificate pentru a asigura aliații, a descuraja adversarii și a proteja securitatea națională. O flotă de șase avioane a fost trimisă în Polonia în urmă cu trei săptămâni, ca parte a unei operațiuni de apărare comună cu Forțele Aeriene Suedeze.

Avioanele britanice, de obicei staționate la baza RAF Lossiemouth din Scoția, sunt sprijinite de 200 de militari britanici. Comandantul Wing Christopher Jacob a evidențiat că misiunea avioanelor este de a „apăra și descuraja împotriva oricărei amenințări”.

Rusia hărțuiește frontierele NATO
La sfârșitul lunii februarie, avioanele de luptă francezi Rafale au interceptat două avioane rusești în largul coastei Letoniei. Între 10 și 16 martie, avioanele de luptă NATO au efectuat trei ieșiri pentru a intercepta și escorta aeronavele rusești care încălcau regulile de zbor deasupra statelor baltice. La 28 martie, aeronavele Forțelor Aeriene Germane au interceptat o aeronavă de recunoaștere rusă în spațiul aerian NATO.

Echipa lui Trump merge la Londra să discute pacea în Ucraina
Săptămâna viitoare, o delegație a echipei președintelui american Donald Trump va călători la Londra pentru a continua negocierile privind încetarea focului în Ucraina. Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, a dezvăluit detalii despre vizită, discutând despre importanța rezolvării problemei minerale care afectează Statele Unite.

Kellogg a menționat că, recent, Ucraina și SUA au semnat un Memorandum de intenție pentru a finaliza un acord oficial de parteneriat economic și un Fond de investiții pentru reconstrucție. Acesta a afirmat că negocierile includ o potențială încetare a focului pe termen scurt, oferind o oportunitate extraordinară pentru progrese.

Kellogg a lăudat strategia președintelui Trump, afirmând că soluția pe care o propun include o încetare a focului cuprinzătoare, aplicabilă pe mare, aer, uscat și infrastructură industrială, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, urmată de construirea unui acord de pace pe termen lung.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv21 de ore ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv2 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv3 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv4 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv5 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv5 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv5 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv6 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv6 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv6 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv6 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv6 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv7 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv