Actualitate
Sculptorul Buculei, confruntat cu nesimțirea de partid și de stat

În vârful celui mai mare monument din România, cu o înălțime de 22 de metri, un mare artist, după opinia mea cel mai important sculptor după Constantin Brâncuși, muncește de unul singur, zi de zi. De la distanță, se vede ca o furnică. Ce își desăvârșește opera. Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Vernisat cu fast la 1 decembrie 2018, zi în care a fost sfințit și de Patriarhul Daniel. De acolo, de sus, artistul se confruntă într-un mod absolut dramatic cu nesimțirea de partid și de stat. Și iată cum.
Acest monument, cea mai importantă operă sculpturală din istoria României, așezat pe un tumul, simbolizând mormintele eroilor care și-au dat viața pentru Marea Unire, construit sub forma a patru cruci imense, unite în parte superioară și care simbolizează cele patru ținuturi românești, a fost conceput de artist cu mult timp în urmă. În vederea realizării lui, au fost organizate mai multe licitații, pe care Mihai Buculei le-a câștigat rând pe rând. Lucrările au fost demarate, din vina autorităților statului român, cu o mare întârziere. Și, în condițiile în care primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, azi europarlamentar, printr-un truc legislativ pe care în perfectă cunoștință de cauză l-au susținut în Parlament liberalii, a deturnat o parte din bani pentru alte lucrări din oraș. Totuși, fapt uimitor, uriașul monument din calcar dur a fost ridicat într-o singură lună, astfel încât să poată fi vernisat la debutul sărbătoririi Cententarului Marii Uniri.
Așadar peste o minune arhitectonică, realizată de artistul care și-a pus semnătura pe bustul lui Corneliu Coposu din Pața Palatului, pe statuia lui Simon Bolivar de lângă Televiziunea Română, pe statuia lui Șerban Cantacuzino de pe Dealul Mitripoliei și pe aripile dedicate luptei anticoministe din fața Casei Presei Libere, s-a suprapus o operă inginerească de excepție. Monumentul Marii Uniri a fost ridicat într-o singură lună, pentru că fiecare bloc de piatră a fost în prealabil proiectat și tăiat la milimetru.
Dar evenimentul de la 1 decembrie 2018 s-a încheiat. Sărbătoare a luat sfârșit și toată lumea a plecat acasă. Mai puțin sculptorul Mihai Buculei. Acesta a rămas pentru a-și desăvârși opera. Care mai necesita finisaje extrem de migăloase executate prin șlefuirea calcarului. La aproape 79 de ani, câți va împlini la 22 decembrie, zi de zi, de dimineața până seara, artistul trudește la mare înălțime în dogoarea soarelui, lustruindu-și opera. Nimeni nu îl ajută. Cu excepția ministrului Apărării Naționale, care l-a întrebat dacă are nevoie de ceva și i-a pus la dispoziție câțiva militari, care l-au ajutat să înalțe schelele și să evacueze bucățile mai mari de piatră desprinse din lucrare cu ocazia finisărilor. Edilii orașului Alba Iulia nu i-au dat și nu îi dau un pahar cu apă. Și-a închiriat o garsonieră modestă, pentru a locui până-și sfârșește monumentul în apropierea acestuia. Primăria, deși dispune de spații locative, nu i-a pus la dispoziție nimic. I-au trimis însă vorbă nesimțită, întrebându-l când își demontează schelele, își ia catrafusele și pleacă din oraș. Ministerul Culturii nu a mișcat nici el un deget. Deși ministrul este om de cultură din Alba Iulia.
Orașul care va fi dominat sute de ani de acest monument, în fața căruia deja se fotografiază, se filmează aproape toți turiștii care trec prin Alba Iulia, privește, dacă privește, total impasibil truda acestui uriaș artist, transformat în furnică și albit de praful care iese de sub frezele cu care lucrează.
Schelele le plătește din buzunar. Chiria pentru ele curge zi de zi. Ca și chiria pentru modesta garsonieră. La capătul acestei aventuri a celui mai mare artist plastic în viață din România, rămâne un monument cu care întreaga Românie se mândrește și se va mândri , dar și un teribil gust amar al birocrației nerușinate, a lipsei de omenie, a nesimțirii de partid și de stat. Promit că voi reveni asupra acestui subiect, atunci când voi putea să spun mai multe!
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Directorul adjunct al TCE Ploieşti, Raul Petrescu, îşi prezintă raportul de activitate, la doi ani de mandat

Actualitate
PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu:

(Preluare Inpolitics):
PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu: într-un interviu pentru ”Adevărul”, PSD anunță, prin deputatul Gabriel Zetea că miniștrii cu probleme de integritate – nu penali, atenție! – nu se vor mai regăsi în noul cabinet. Membrii guvernului cu asemenea probleme sunt Nicolae Ciucă și Lucian Bode, ambii acuzați de plagiat și Virgil Popescu, acuzat de conflict de interese. Cum Ciucă oricum pleacă, înseamnă că victimele anunțului pesedist rămîn ministrul de Interne și cel al Energiei.
Zetea a vorbit în interviu despre renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii, despre faptul că nu e momentul comasării alegerilor ori despre nevoia tergiversării legilor educației pînă la forma optimă. Cu toate, subiecte extrem de delicate pentru liberali și care provoacă tensiuni maxime în coaliție.
De data asta, PSD vine cu o nouă teză, și mai incandescentă:
”Nu cred că putem să ne ascundem după deget și să spunem în acest moment că nu există probleme la nivelul vizibilității sau percepției guvernului în ochii românilor. Există probleme de integritate în ceea ce îi privește pe anumiți miniștri. În Guvernul în care premier va fi președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu se vor accepta asttfel de probleme de integritate la niciun ministru, fie el PSD, fie el PNL. Aceste probleme sunt în ceea ce îi privește acum pe miniștri PNL. Dacă ar fi fost membri ai PSD, niciunul nu ar mai fi fost membru al Guvernului. Asta a vrut să spună Marcel Ciolacu” mai transmite Zetea.
PSD a mai indicat un ministru cu probleme de integritate: recent, în cadrul unei emisiuni, același Gabriel Zetea l-a acuzat pe ministrul Virgil Popescu de conflict de interese pentru afacerile pe care familia sa le are cu mai multe benzinării. L-a indicat astfel vinovat pentru scăparea pe care ar putea să o aibă OMV Petrom de la plata taxei de solidaritate.
Actualitate
Sfaturi pentru cei care își cumpără mașină nouă – De ce ar trebui să ții cont?
Cumpărarea unei mașini noi este unul dintre cele mai importante momente din viața oricui. Nu încape îndoială că o mașină este un element absolut esențial pentru oricine și atunci când vine momentul să faci o achiziție nouă, vrei să te asiguri că nu ai luat decizia greșită.
Însă înainte de orice, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să te documentezi serios cu privire la ceea ce urmează să faci. Ar trebui să fii conștient că un cumpărător informat este întotdeauna unul mai înțelept și asta va aduce și achiziții mai bune.
Mașinile au devenit extrem de importante în stilul nostru de viață, iar deplasarea cu mașina personală, fie că vorbim de banalul drum la muncă sau de o excursie cu mașina, trebuie să fie o experiență cât mai plăcută și sigur. De aceea, vei dori să achiziționezi cea mai bună mașină pentru nevoile tale.
Ca să fii informat, citește în continuare pentru a afla care sunt lucrurile de bază pe care nu ar trebui să le ignori când vine vorba de cumpărarea unei mașini.
La ce să te uiți când îți cumperi o mașină nouă? Nu rata aceste trei elemente
1. Fă-ți un plan bine stabilit dinainte
Înainte să te uiți concret de o mașină, ar fi bine să iei o foaie de hârtie și să scrii niște criterii. Ideea este să îți faci în mare parte o imagine în cap cu ceea ce îți dorești tu de la noua ta mașină, fără să ai deja niște variante în fața. Ideal, aici ar trebui să stabilești niște criterii clare de la care nu te abați sub nicio formă (cum ar fi să fie în patru uși sau să aibă aer condiționat) și alte criterii la care mai este loc de compromis (pentru că va fi nevoie de un compromis, ca la orice achiziție, aici nu este loc de îndoială). O variantă excelentă dacă vrei cât mai puține compromisuri sunt mașinile noi de pe dibas.ro, de exemplu.
2. Consultă-te cu cei apropiați
Asta este cu atât mai important dacă mașina va fi una de familie. Gândește-te că un autoturism de familie trebuie să răspundă nevoilor tuturor, nu doar ale tale. Tocmai de aceea, este indicat să iei în calcul opiniile tuturor. Chiar dacă e o mașină personală în care vei urca doar tu în cea mai mare parte a timpului, este bine să apelezi la sfaturi de la prieteni pentru că ei vor privi problema din alt unghi și ar putea să vină cu idei la care tu nu te-ai fi gândit.
3.Culoarea
Poate să pară cel mai neimportant aspect, însă gândește-te că nu vei mai putea (sau nu foarte ușor) să o schimbi apoi. În plus, poate că nu e o idee rea să te gândești și la cât de mult vrei să se vadă praful pe mașina ta, deci poate să alegi o culoare mai prietenoasă din acest punct de vedere.
Drept urmare, când alegi o mașină nouă, ține cont de criteriile de mai sus.
sursa foto: unsplash.com
-
Featuredacum 3 zile
Comisarul șef Conea Emanuel în așteptarea sancțiunii disciplinare de la Ministerul Justitiei!
-
Exclusivacum 3 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”
-
Ancheteacum 3 zile
DEVASTATOR!!! /Echipa pucistă din PMP a fost pusă cu botul pe labe de către Justiție
-
Exclusivacum 2 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”
-
Exclusivacum 4 zile
PROMO/In curand, inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local”
-
Actualitateacum 3 zile
Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00
-
Actualitateacum 4 zile
Un șef de instituție publică a rămas fără permis de conducere
-
Exclusivacum 4 zile
“SECRETUL LUI POLICHINELLE” si gasca de criminalitate economico-financiara organizata din Prahova