Connect with us

Actualitate

Pastila zilei/Știti care a fost metoda de cumpărare a influenței pentru alegeri în Mehedinți?

Publicat

pe

Ultima aroganță marca PSD

În cel mai sărac județ din România,  pentru a aduce voturi PSD-ului și să cumpere influență subordonaților : 100 de mii de euro din bani publici pentru un sejur de șapte zile la mare pentru 92 de funcționari și 26 de consilieri de la Consiliul Județean Mehedinți. Pretextul: cursuri de perfecționare pe fonduri europene plus o ședintă    ad-hoc.

Mehedinți, unul dintre cele mai sărace județe din România, a trimis aleși la cursuri.

Aceștia au fost  cu rândul pe litoral, în Mamaia, Neptun, Costinești și Venus, câte o săptămână, la cursuri de perfecționare în ”managementul implementării proiectelor pe fonduri europene”. 25 de consilieri județeni din 30 și președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu (PSD), au fost cazați la Hotel Caraiman din Mamaia (3 stele) unii dintre ei veniți cu familiile. În toiul cursurilor de perfecționare, Aladin Georgescu a convocat și o ședință de CJ, chiar în hotelul unde se țineau cursurile respective. De când se țin cursurile de perfecționare, CJ Mehedinți a pierdut 3 proiecte pe fonduri europene, prin urmare unii consilieri au decis să nu mai participe. ”Pe măsură ce oamenii ăștia merg la cursuri se pierd proiecte din ce în ce mai mari și mai importante. Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. În rest, dacă nu te duci pe la cursuri și te duci doar să îți iei diploma, da, e un concediu minunat”, a declarat un consilier PNL din Mehedinți.

Cursurile, plătite din bugetul consiliului județean, sunt organizate anual, începând cu anul 2012. Însă, de când a început ”perfecționarea” angajaților și consilierilor, instituția condusă de Aladin Georgescu (PSD) a pierdut multe proiecte importante finanțate cu bani europeni.

Președintele CJ Mehedinți se relaxa pe terasa hotelului, cu o angajată a muzeului, ce își scrie pe facebook,,într-o relație cu Aladin Georgescu,,

Ziariști l-au sunat și l-au  invitat să stea de vorbă despre vizita pe litoral și cursurile de perfecționare, dar a refuzat, așa că discuția a continuat la telefon. L-au întrebat de ce a convocat o ședință de Consiliu Județean în hotelul din Mamaia și a spus că a fost necesară pentru că existau două proiecte de hotărâre care trebuiau adoptate urgent:

”Consilierii care au participat la ședința de CJ de ieri erau deja aici pentru că participă la cursuri de perfecționare. N-am convocat eu de capul meu să facem ședința la Mamaia. Consilierii erau aici și aveam două proiecte de maximă urgență care trebuiau adoptate, așa că am făcut ședința aici. Cursurile de perfecționare sunt organizate de CJ Mehedinți, printr-o hotărâre adoptată de consilieri. E un curs care privește managementul și implementarea proiectelor pe fonduri europene. Banii au fost achitați de CJ Mehedinți pentru că avem obligația legală să-i perfecționăm pe consilieri. Și, în plus, suntem în perioada în care toate instituțiile trebuie să acorde atenție maximă absorbției fondurilor europene, așa că, cu toții, am considerat necesar și util să organizăm un astfel de curs. Da, le facem anual. E o sumă mult, mult mai mică decât s-a vehiculat la posturile naționale. Sub 100.000 de lei, pentru 26 de persoane. (Nota redactiei: in jur de 100 de mii de euro pentru toti cei 92 de funcționari și 26 de consilieri) Vreo 90 și ceva de mii de lei. Și nu e hotel de 5 stele, așa cum s-a vehiculat la posturile naționale”, a declarat Aladin Georgescu.

În aceeași dimineață, în apropierea mesei la care stătea președintele CJ Mehedinți, erau mai mulți dintre consilierii veniți pe litoral la perfecționare, care stăteau la piscină sau pe terasă însoțiți de copii, soții sau prieteni. L-am întrebat pe Aladin Georgescu câți dintre consilieri au venit cu familiile la plajă:

Rep.: Doar dumneavoastră ați venit cu familiile sau au venit toți cei 26 de consilieri?

Aladin Georgescu: Unii sunt singuri, alții sunt însoțiți. Nu e o regulă.

Rep.: Mi se pare puțin nepotrivit ca în momentul în care vii să studiezi, pe banii Consiliului Județean, să-ți faci, de fapt, un sejur cu familia la mare, o săptămână. Cam așa arată din exterior.

A.G.: Da, dar nu toți sunt însoțiți să știți.

Rep.: Câți sunt însoțiți din cei 26?

A.G.: Asta contează? Cred că până la urmă trebuie să rețineți că este o obligație legală pe care o are fiecare consilier, să se perfecționeze, și pe de altă parte oamenii ăștia nu au venit numai la plajă și distracție, ci chiar au venit să se perfecționeze.

Rep.: Unde se țin cursurile?

A.G.: Nu are importanță. La un hotel aici, în Mamaia.

Rep.: Ba are importanță. Sunt bani publici, sunt 25.000 de euro…

A.G.: Haideți…

Rep.: Eu vin. Dacă acceptați să stăm de vorbă, vin. Sunt 25.000 euro plătiți de consiliul județean și cred că e normal să știm și noi unde se țin cursurile de perfecționare plătite din bani publici.

A.G.: Bine, vă doresc o zi bună. Cred că v-am dat toate detaliile pe care mi le-ați cerut.

Rep.: Ba nu. Vreau să știu unde se țin cursurile pentru că vreau să vin să îi văd pe consilieri mergând să studieze.

A.G.: Da, bine. O zi bună vă doresc.

Astfel de cursuri mai sunt de folos, având în vedere că efectele perfecțonării întârzie să apară: CJ Mehedinți a pierdut numai în ultimii ani 3 proiecte majore cu finanțare europeană și multe altele cu valori mai mici: ”Centrul de afaceri dunărene” (1,1 milioane de euro), ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier” (10 milioane de euro) și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin” (7 milioane de euro):

Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. Cam un miliard costă cursurile pentru consilierii județeni și restul pentru funcționarii din CJ Mehedinți.  De când se fac cursurile astea s-au pierdut proiecte pe bandă rulantă, și proiecte importante. Câteva proiecte mari pierdute sunt ”Centrul de afaceri dunărene”, de 1,1 milioane de euro, ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier”, din câte știu, undeva la 10 milioane de euro, și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin”, nu știu exact valoarea proiectului, dar din câte am aflat e undeva la 32 de milioane de lei noi –ultimul pierdut. Din 2013 încoace au fost proiectele astea pierdute, plus alte proiecte mai micuțe, cum ar fi drumuri județene îngustate pentru că nu au fost făcute bine studiile de fezabilitate și altele. ( A. Ghiciulescu).

 

Actualitate

Schimbare radicală în contractele IT ale Pentagonului: Întrebări și provocări

Publicat

pe

De

Scrisoarea lui Pete Hegseth: Încercarea de a restructura consultanța IT

Recenta notă semnată de secretarul pentru Apărare, Pete Hegseth, a stârnit controverse în rândul experților, care se întreabă cum va fi implementată această schimbare majoră în modul în care Pentagonul gestionează contractele de consultanță IT și dacă instituția poate aduce cu adevărat aceste servicii „în interior”.

Terminarea Contractelor IT de 5,1 miliarde de dolari

În data de 10 aprilie, Hegseth a ordonat încetarea a patru contracte de IT, a solicitat Chief Information Officer al Pentagonului și Departamentului condus de Elon Musk să finalizeze o revizuire a modalității de înregistrare a serviciilor de consultanță IT, și a impus un audit pentru toate licențele software deținute de departament.

Totuși, analiștii susțin că anunțarea anulării contractelor în valoare de 5,1 miliarde de dolari este probabil cea mai ușoară parte a acestui proces.

Detalii insuficiente în memoriu

Matt Pearl, directorul programului Strategic Technologies la Center for Strategic and International Studies (CSIS), a declarat că nota lui Hegseth „nu oferă multe detalii” despre modul de realizare a obiectivelor propuse.

Greg Williams, directorul Centrului pentru Informații de Apărare, a fost mai incisiv, afirmând: „Acest memoriu pare a fi o directivă, dar nu include suficiente detalii pentru ca cineva să poată acționa. Este o direcție, o celebrare sau doar o nebunie?”

Mesaje contradictorii și provocări de implementare

Ambii experți au subliniat că memoriul din 10 aprilie transmite mesaje mixte, având în vedere că a apărut la trei zile după un alt memoriu semnat de adjunctul secretarului pentru Apărare, Stephen Feinberg, care sublinia că fiecare rol civil ar trebui „reclasificat, externalizat sau eliminat” dacă nu contribuie direct la letalitate, pregătire sau descurajare strategică.

„Este puțin confuz”, a remarcat Williams. „Ai pe adjunctul secretarului care vrea să externalizeze tot, iar peste trei zile, secretarul pentru Apărare spune că vrea să înregistreze serviciile.”

Necesitatea revizuirii rolului contractanților

În ciuda confuziilor create de nota lui Hegseth, Williams susține că organizarea unei evaluări critice cu privire la cheltuielile pe servicii externalizate de IT este o idee bună. „Se pare că încearcă să elimine intermediarii, dar întrebarea rămâne: ”Avem cu adevărat nevoie de acest intermediar?””, a declarat el.

Pearl a adăugat că există oportunități de a înregistra servicii IT care ar putea fi benefice pentru Pentagon.

Opinii divergente asupra costurilor și eficienței

David Berteau, președinte și CEO al Professional Services Council, a contestat ideea, argumentând că istoria arată că este puțin probabil ca Pentagonul să poată prelua aceste sarcini la un cost mai mic decât contractele existente. „Istoria sugerează că, atunci când sunt contabilizate toate costurile, este aproape întotdeauna mai scump pentru guvern să facă acest lucru.”

În plus, Williams a subliniat că, în cazul în care Pentagonul ar încerca să preia aceste servicii, este puțin probabil să aibă personalul necesar pentru a realiza lucrările în valoare de 4 până la 5 miliarde de dolari.

Provocări semnificative în implementarea memorandumului

Pearl a menționat că, pe lângă resursele limitate, Pentagonul nu are capacitatea să efectueze o revizuire a modului de înregistrare a serviciilor IT în termen de 30 de zile, așa cum este stipulat în memoriu. De asemenea, este nerealist să se finalizeze auditul licențelor software în termen de opt zile de la semnarea memorandumului.

„Cu Pentagonul, ai nevoie de probabil câteva săptămâni sau, realist vorbind, luni, doar pentru a înțelege toate licențele pe care le folosesc”, a concluzionat

Citeste in continuare

Actualitate

Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield

Publicat

pe

De

Inovație în apărarea națională

În timp ce Statele Unite, Turcia și alte țări își croiesc calea către un sistem de apărare aeriană cuprinzător de tip israelian, oficialul de vârf al apărării din Grecia, ministrul Apărării Naționale Nikos Dendias, a declarat că sistemul său ambițios Achilles Shield este considerat „inima” armatei moderne a țării. Într-un articol postat pe site-ul Ministerului Apărării, Dendias a descris Achilles Shield ca având capacități „anti-rachetă, anti-aer, anti-dronă, anti-nava și anti-submarin”, permițând navelor și avioanelor de vânătoare să opereze mai departe de teritoriul grecesc.

Detalii și viitorul sistemului

Dendias nu a oferit detalii suplimentare despre Achilles Shield, dar raportările anterioare menționează că programul este evaluat la 2,8 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), iar sistemul ar putea deveni operațional în 2027. Aceste comentarii vin după un raport Reuters din noiembrie, care afirma că Grecia a intrat în discuții cu Israelul pentru a dezvolta, potențial, o versiune a sistemului Iron Dome, bazată pe sistemul de apărare aeriană pe distanțe scurte produs de Rafael.

Contextul geopolitic și tensiunile regionale

Sistemul de apărare aeriană al Israelului constă în trei straturi de apărare, Iron Dome fiind cel mai de bază. În cursul conflictului din Gaza, Iron Dome a interceptat „mii de rachete” alături de drones și rachete de croazieră, conform Ministerului israelian al Apărării. Aceasta a atras un interes crescut din partea țărilor dornice să replicate succesul sistemului.

Raționamentul din spatele Achilles Shield se leagă de tensiunile regionale, în special cu Turcia și disputele de lungă durată asupra Ciprului și Mării Egee. Dendias a subliniat importanța consolidării „prezenței de apărare” a Greciei și rolului său ca pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiunea mediteraneană estică și Europa de sud-est.

Modernizare strategică și inovație

Grecia plănuiește o modernizare ambițioasă a forțelor sale armate, cu un cost estimat de 25 de miliarde de euro pe parcursul următorilor 12 ani, conform Agenda 2030. Armata greacă va beneficia de cea mai mare reformă de acest tip, cu scopul de a proiecta puterea națională printr-o politică de apărare totală.

Centrele pentru Apărare și Inovație, înființate anul trecut, au început deja să contribuie la această schimbare și vor consolida „prezența Greciei” ca producător de soluții inovatoare, reducând dependența de sistemele fabricate în străinătate. Ministrul a menționat, de asemenea, că Grecia este pregătită să „profite” de deciziile recente din cadrul programului ReArm Europe al Uniunii Europene.

Achiziții navale și colaborare cu SUA

Pe de altă parte, Dendias a evidențiat că este examinată „posibilitatea participării țării la proiectarea și construcția fregatelor de tip Constellation împreună cu Statele Unite.” SUA a însărcinat constructorul de nave italian Fincantieri să construiască aceste fregate înlocuind navele de luptă Littoral, deși construcția se află cu ani în întârziere.

În concluzie, Grecia își redefinește strategia de apărare prin investiții în tehnologii avansate și colaborări internaționale, asigurându-și astfel un rol proeminent în stabilitatea regională.

Citeste in continuare

Actualitate

Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine

Publicat

pe

De

Prudență la ofertele de locuri de muncă

Biroul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene (AFOSI) a emis un avertisment către membrii săi, actuali și foști, cu privire la o „schemă de recrutare” menită să îi determine să lucreze pentru entități de informații străine. Aceste oferte, deghizate sub forma unor joburi bine plătite, sunt de fapt operațiuni de informații, a menționat agentul special Lee Russ, director executiv al Biroului de Proiecte Speciale din cadrul AFOSI.

Ținte vizate și mesaje

Un analist de contrainformații anonim a subliniat că aceste mesaje nu sunt întâmplătoare, ci încercări deliberate de a exploata încrederea. Mesajele vin adesea sub forma unor oferte de consultanță de pe rețelele sociale, tactică ce a devenit tot mai agresivă și rafinată.

Lipsa de supraveghere instituțională

Atunci când entitățile străine contactează membrii forțelor în mod privat, aceasta aduce o lipsă de supraveghere instituțională. Acțiunile personale nu beneficiază de aceleași măsuri de siguranță ca cele oficiale, permițând adversarilor să profite de lipsa de protecție.

Alerte și reacții guvernamentale

Avertismentul AFOSI vine în contextul altor avertismente similare de la guvernul SUA și partenerii săi internaționali. Centrul Național de Contrainformații și Securitate (NCSC) a semnalat eforturi de recrutare de spioni străini, inclusiv chinezi, care se prezintă drept firme de consultanță sau headhunteri pe platformele de networking social și profesional.

Eforturile Chinei și reacția internațională

În iunie 2024, parteneriatul de informații Five Eyes a acuzat în mod colectiv China de recrutarea personalului militar occidental pentru instruirea armatei sale. Armata Populară de Eliberare a Chinei a utilizat firme private pentru a-și ascunde legăturile, oferind salarii exorbitante.

Directorul NCSC de atunci, Michael Casey, a afirmat că guvernele occidentale au luat măsuri recente care au afectat aceste operațiuni, dar eforturile de recrutare ale PLA continuă să evolueze ca răspuns.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv22 de ore ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv22 de ore ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv2 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv3 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv4 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv5 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv5 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv5 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv6 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv6 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv6 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv6 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv6 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv7 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv