Actualitate
Pastila zilei/Știti care a fost metoda de cumpărare a influenței pentru alegeri în Mehedinți?

Ultima aroganță marca PSD
În cel mai sărac județ din România, pentru a aduce voturi PSD-ului și să cumpere influență subordonaților : 100 de mii de euro din bani publici pentru un sejur de șapte zile la mare pentru 92 de funcționari și 26 de consilieri de la Consiliul Județean Mehedinți. Pretextul: cursuri de perfecționare pe fonduri europene plus o ședintă ad-hoc.
Mehedinți, unul dintre cele mai sărace județe din România, a trimis aleși la cursuri.
Aceștia au fost cu rândul pe litoral, în Mamaia, Neptun, Costinești și Venus, câte o săptămână, la cursuri de perfecționare în ”managementul implementării proiectelor pe fonduri europene”. 25 de consilieri județeni din 30 și președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu (PSD), au fost cazați la Hotel Caraiman din Mamaia (3 stele) unii dintre ei veniți cu familiile. În toiul cursurilor de perfecționare, Aladin Georgescu a convocat și o ședință de CJ, chiar în hotelul unde se țineau cursurile respective. De când se țin cursurile de perfecționare, CJ Mehedinți a pierdut 3 proiecte pe fonduri europene, prin urmare unii consilieri au decis să nu mai participe. ”Pe măsură ce oamenii ăștia merg la cursuri se pierd proiecte din ce în ce mai mari și mai importante. Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. În rest, dacă nu te duci pe la cursuri și te duci doar să îți iei diploma, da, e un concediu minunat”, a declarat un consilier PNL din Mehedinți.
Cursurile, plătite din bugetul consiliului județean, sunt organizate anual, începând cu anul 2012. Însă, de când a început ”perfecționarea” angajaților și consilierilor, instituția condusă de Aladin Georgescu (PSD) a pierdut multe proiecte importante finanțate cu bani europeni.
Președintele CJ Mehedinți se relaxa pe terasa hotelului, cu o angajată a muzeului, ce își scrie pe facebook,,într-o relație cu Aladin Georgescu,,
Ziariști l-au sunat și l-au invitat să stea de vorbă despre vizita pe litoral și cursurile de perfecționare, dar a refuzat, așa că discuția a continuat la telefon. L-au întrebat de ce a convocat o ședință de Consiliu Județean în hotelul din Mamaia și a spus că a fost necesară pentru că existau două proiecte de hotărâre care trebuiau adoptate urgent:
”Consilierii care au participat la ședința de CJ de ieri erau deja aici pentru că participă la cursuri de perfecționare. N-am convocat eu de capul meu să facem ședința la Mamaia. Consilierii erau aici și aveam două proiecte de maximă urgență care trebuiau adoptate, așa că am făcut ședința aici. Cursurile de perfecționare sunt organizate de CJ Mehedinți, printr-o hotărâre adoptată de consilieri. E un curs care privește managementul și implementarea proiectelor pe fonduri europene. Banii au fost achitați de CJ Mehedinți pentru că avem obligația legală să-i perfecționăm pe consilieri. Și, în plus, suntem în perioada în care toate instituțiile trebuie să acorde atenție maximă absorbției fondurilor europene, așa că, cu toții, am considerat necesar și util să organizăm un astfel de curs. Da, le facem anual. E o sumă mult, mult mai mică decât s-a vehiculat la posturile naționale. Sub 100.000 de lei, pentru 26 de persoane. (Nota redactiei: in jur de 100 de mii de euro pentru toti cei 92 de funcționari și 26 de consilieri) Vreo 90 și ceva de mii de lei. Și nu e hotel de 5 stele, așa cum s-a vehiculat la posturile naționale”, a declarat Aladin Georgescu.
În aceeași dimineață, în apropierea mesei la care stătea președintele CJ Mehedinți, erau mai mulți dintre consilierii veniți pe litoral la perfecționare, care stăteau la piscină sau pe terasă însoțiți de copii, soții sau prieteni. L-am întrebat pe Aladin Georgescu câți dintre consilieri au venit cu familiile la plajă:
Rep.: Doar dumneavoastră ați venit cu familiile sau au venit toți cei 26 de consilieri?
Aladin Georgescu: Unii sunt singuri, alții sunt însoțiți. Nu e o regulă.
Rep.: Mi se pare puțin nepotrivit ca în momentul în care vii să studiezi, pe banii Consiliului Județean, să-ți faci, de fapt, un sejur cu familia la mare, o săptămână. Cam așa arată din exterior.
A.G.: Da, dar nu toți sunt însoțiți să știți.
Rep.: Câți sunt însoțiți din cei 26?
A.G.: Asta contează? Cred că până la urmă trebuie să rețineți că este o obligație legală pe care o are fiecare consilier, să se perfecționeze, și pe de altă parte oamenii ăștia nu au venit numai la plajă și distracție, ci chiar au venit să se perfecționeze.
Rep.: Unde se țin cursurile?
A.G.: Nu are importanță. La un hotel aici, în Mamaia.
Rep.: Ba are importanță. Sunt bani publici, sunt 25.000 de euro…
A.G.: Haideți…
Rep.: Eu vin. Dacă acceptați să stăm de vorbă, vin. Sunt 25.000 euro plătiți de consiliul județean și cred că e normal să știm și noi unde se țin cursurile de perfecționare plătite din bani publici.
A.G.: Bine, vă doresc o zi bună. Cred că v-am dat toate detaliile pe care mi le-ați cerut.
Rep.: Ba nu. Vreau să știu unde se țin cursurile pentru că vreau să vin să îi văd pe consilieri mergând să studieze.
A.G.: Da, bine. O zi bună vă doresc.
Astfel de cursuri mai sunt de folos, având în vedere că efectele perfecțonării întârzie să apară: CJ Mehedinți a pierdut numai în ultimii ani 3 proiecte majore cu finanțare europeană și multe altele cu valori mai mici: ”Centrul de afaceri dunărene” (1,1 milioane de euro), ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier” (10 milioane de euro) și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin” (7 milioane de euro):
Aproape 5 miliarde de lei vechi au costat cursurile astea de anul ăsta. Mai exact 4,6 miliarde de lei vechi. Cam un miliard costă cursurile pentru consilierii județeni și restul pentru funcționarii din CJ Mehedinți. De când se fac cursurile astea s-au pierdut proiecte pe bandă rulantă, și proiecte importante. Câteva proiecte mari pierdute sunt ”Centrul de afaceri dunărene”, de 1,1 milioane de euro, ”Reabilitarea Muzeului regiunii Porțile de Fier”, din câte știu, undeva la 10 milioane de euro, și ”Reabilitarea și reamenajarea Spitalului județean de urgență din Drobeta Turnu-Severin”, nu știu exact valoarea proiectului, dar din câte am aflat e undeva la 32 de milioane de lei noi –ultimul pierdut. Din 2013 încoace au fost proiectele astea pierdute, plus alte proiecte mai micuțe, cum ar fi drumuri județene îngustate pentru că nu au fost făcute bine studiile de fezabilitate și altele. ( A. Ghiciulescu).
Actualitate
Schimbare radicală în contractele IT ale Pentagonului: Întrebări și provocări
Actualitate
Grecia iși consolidază capacitățile de apărare cu sistemul ambițios Achilles Shield
Actualitate
Atenție la schemele de recrutare: Air Force alertează asupra riscurilor implicate în ofertele de la entități străine
-
Ancheteacum 5 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală
-
Exclusivacum 3 zile
Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri
-
Ancheteacum 3 zile
Femeie dispărută găsită moartă într-o acumulare de apă în satul Petreni
-
Exclusivacum 2 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Exclusivacum 5 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Administratieacum 3 zile
Salvamontiștii din Bran intervin pentru recuperarea a doi turiști italieni blocați în Munții Bucegi
-
Administratieacum 2 zile
Modernizare și sustenabilitate: Hidro Prahova S.A. lansează un sistem de monitorizare a pierderilor de apă