Actualitate
Care este pregtirea pe care trebuie să aibă judecătorii Curţii Constituţionale?

De foarte multă vreme se discută, în afara oricărei logici, despre faptul că judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să fie judecători, propuşi dintre judecătorii de carieră, pentru că numai astfel se va ajunge la o adevărată justiţie constituţională.
Teza, indiferent cine o susţine şi pe care poziţie socială se găseşte sau s-a găsit, este cel puţin eronată, dacă nu chiar o mare prostie.
În statele lumii există trei mari sisteme de jurisdiciţii constituţionale, şi anume: sistemul justiţiei constituţionale realizat de instanţe cu specializare constituţională (Germania, Austria), sistemul instanţelor ordinare care soluţionează şi sesizări de neconstituţionalitate (S.U.A.) alături de alte cauze şi sistemul, foarte răspândit de altfel, care a apărut în anii 1920 şi a fost fundamentat de Hans Kelsen, al structurilor statale politico-jurisdicţiilor constituţionale (România, Franţa, Italia, Spania, Belgia etc. etc.).
Constituantul din 1991 a avut de ales între aceste trei mari sisteme şi l-a ales pe ultimul.
Sistemul american a fost reglementat constituţional şi în ţara noastră după anul 1923 sub influenţa americană, dar a apărut în anul 1912, ca urmare a vestitei Speţe a tranvaelor din Bucureşti. Interesant este faptul că în ţara noastră un asemenea sistem nu a relevat nicio speţă semnificativă care să aibă ca efect crearea unei jurisprudenţe în domeniu. Acelaşi lucru se poate spune şi despre S.U.A., singura excepţie fiind Speţa Marbury versus Madison din 1803 care a şi dat naştere unui control de constituţionalitate în America. De altfel, este şi greu de recunoscut un asemenea sistem, atât timp cât în S.U.A. el nu este nici în prezent reglementat constituţional, ci a fost arogat de Curtea Supremă pur şi simplu, în anul 1803. De menţionat este faptul că, judecătorii Curţii Supreme sunt numiţi pe viaţă de Preşedintele american şi nu de vreun organism independent. De altfel o asemenea modalitate de numire a creat şi crează mari probleme în ceea ce priveşte aservirea politică a unor decizii ale Curţii Supreme.
Cel de-al doilea sistem este cel al justiţiei care prin instanţe specializate soluţionează sesizări de neconstituţionalitate. Un asemenea sistem presupune crearea de instanţe specializate constituţionale, cu judecători specializaţi în domeniul constituţional şi nu a unor jurişti din alte domenii decât cel constituţional. Desemnarea judecătorilor se face tot pe criterii politice, chiar dacă ei sunt propuşi de puterea judecătorească. Oricum, specializarea lor trebuie să fie constituţională în mare parte.
Cel de-al treilea sistem este cel kelsenian răspândit în Europa şi care presupune desemnarea membrilor jurisdicţiilor constituţionale de factori politici (şeful statului, camerele de depuaţi sau de preşedinţii acestora sau de senate ori de preşedinţii acestora).
În România a fost adoptat acest sistem kelsenian, iar pentru raţiunile mai sus citate se pare că este cel mai adecvat. Problema este aceea a numirii judecătorilor. În primul rând, trebuie spus că dacă problema este aceea a denumirii de judecători aceasta este una aleatorie, ea poate fi oricând schimbată, pentru că nu în toate statele membrii acestor jurisdicţii se numesc judecători. În al doilea rând, membrii acestor jurisdicţii nu pot fi aserviţi cuiva, pentru că au singur mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit cu un alt mandat sau întrerupt pe baza unor motive politice. În al treilea rând, este obligatoriu ca aceştia să fie jurişti cu înaltă competenţă profesională, condiţie care nu este îndeplinită de toţi membrii Curţii Constituţionale. Cauza care a generat discuţia actuală este faptul că cei care o fac nu ştiu nimic în domeniu, dovada fiind reglementarea defectuasă a condiţiilor de îndeplinit pentru a fi desemnat judecător la Curtea Constituţională, iar defectuozitatea se fundamentează pe caracterul deficient al reglementării constituţionale. Astfel, conform actualei reglementări constituţionale, poate fi judecător al Curţii Constituţionale orice jurist care are o vechime de peste 18 ani şi o înaltă competenţă profesională. Constituţia nu reglementează ceea ce se înţelege prin înaltă competenţă profesională, dar o asemenea definire se poate face ţinându-se cont de înţelesul noţiunii în cauză. Adică, nu poate exista o înaltă competenţă profesională dacă persoana în cauză nu o dovedeşte cu ceva, iar acel ceva nu este vechimea, pentru că aceasta reprezintă o condiţie separată. În alte cuvinte înalta competenţă profesională trebuie să rezulte din calităţii de cadru didactic universitar, din titluri acordate care desigur sunt dovezi pertinente. În niciun caz o asemenea condiţie nu poate rezulta din faptul că cineva este cunoscut ca foarte bun într-o anumită profesie sau că are o vechime ca jurist foarte mare. Într-o asemenea situaţie, de ambiguitate, desemnarea judecătorilor a fost făcută pe baza unor interpretări politice, adică ignorându-se această condiţie au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională jurişti care nu o îndeplineau.
Trebuie semnalat că această condiţie, precum şi aceea a vechimii, nu sunt îndeplinite în prezent. Consecinţa este calitatea slabă, chiar periculoasă, a conţinutului deciziilor Curţii Constituţionale, care uneori sunt lipsite de logică.
Ca urmare, este necesar ca această condiţie a înaltei competenţe profesionale să fie circumstanţiată la specializarea constituţională cel puţin în parte, mai ales pentru că din anul 2000 până în prezent niciunul dintre membrii acestei Curţi nu a mai avut o asemenea specializare, iar acest fapt a avut efecte negative asupra întregului sistem de drept şi statal. Desigur că, nu este obligatoriu ca toţi să fie constituţionalişti, dar în niciun caz nu trebuie ca toţi să fie de altă specializare, cum este din anul 2000. O asemenea idee se bazează pe faptul că la instanţele civile sunt numiţi cei care au specializare civilă, la cele penale cei care au una penală, iar la cele constituţionale tot aceeaşi şi nicidecum constituţionalişti. Este într-adevăr un non sens, pe care politicienii nu îl înţeleg, pentru că aceştia nu se pricept şi apoi au intersele politice care ar trebui să fie satisfăcute. Exmeplul cel mai tipic este cel care poate fi foarte uşor cunoscut, adică cel din prezent, când au fost desemnaţi judecători la Curtea Constituţională persoane care nu nicio legătură cu specializarea constituţională, criteriile fiind doar acelea politice. Care vor fi efectele ? Cu siguranţă aceleaşi ca şi în trecut, după anul 2000, dezastroase !
Cât priveşte numirea membrilor Curţii Constituţionale, în toate statele cu jurisdicţii politico-jurisdicţionale, desemnarea lor se face de vîrfurile celor trei puteri în stat. În Franţa, desemnarea se face de şeful statului, de preşedintele Adunării Naţionale şi de preşedintele Senatului şi nu de autorităţile pe care le conduc. În România, desemnarea este mult mai democratică. Este indiferent din care catogrii de persoane sunt selectaţi viitorii membri ai Curţii, problema este aceea ca o parte semnificativă dintre ei să aibă specializare constituţională. În plus, în toată lumea membrii jurisdicţiilor constituţionale sunt jurişti, Franţa nefiind un exemplu, pentru că este singura, iar cei care nu sunt jurişti sunt foştii preşedinţi ai acestei ţări, care nu au participat la şedinţe, cu o singură excepţie. Oricum, cei care decid sunt tot juriştii, pentru că sunt mai mulţi, iar aceştia au specializări constituţionale.
Ca urmare, atenţie foarte mare în viitor, dacă nu se doreşte continuarea discuţilor sterile şi pronunţarea unor decizii defectoase, precizeaza profesorul in drept, Gheorghe Iancu de la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. (Paul D.).
Actualitate
3 modele de scaune de bucătărie preferate de designerii de interior în acest an

Amenajarea bucătăriei pune accent pe combinația subtilă între estetică și funcționalitate, iar alegerea scaunelor potrivite poate transforma complet atmosfera acestui spațiu. În acest an, designerii de interior pun accent pe mobilier care îmbină confortul, materialele premium și liniile moderne, iar scaunele de bucătărie devin piese de design în sine. Fie că îți dorești un decor minimalist sau unul sofisticat, există modele care se potrivesc perfect în orice tip de amenajare.
Eleganță modernă cu scaune din plastic și picioare metalice
Dacă apreciezi un stil contemporan și aerisit, scaunele pentru bucătărie din plastic cu picioare metalice sunt o alegere inspirată. Designerii le preferă pentru versatilitatea lor, dar și pentru paleta variată de culori care se potrivește oricărei estetici. În tendințele acestui an domină nuanțele neutre, precum alb, gri și negru, dar și tonurile pastelate, care adaugă o notă delicată decorului.
Pe lângă aspectul modern, aceste scaune pentru bucătărie impresionează prin durabilitate și ușurința întreținerii. Materialul din care sunt fabricate este rezistent și permite curățarea rapidă, iar picioarele metalice, adesea realizate din oțel vopsit electrostatic, oferă stabilitate și un aspect sofisticat. Designul ergonomic asigură confort pe termen lung, iar dacă spațiul bucătăriei este unul compact, modelele empilabile devin un avantaj incontestabil.
Raffinament și confort cu scaune de bucătărie din catifea
Pentru un plus de lux și o atmosferă sofisticată sunt preferate scaune de bucătărie realizate din catifea, acestea se află în topul preferințelor designerilor. Textura elegantă transformă orice încăpere, oferind senzația de confort absolut. În acest an, se poartă tonurile intense, care creează impact vizual puternic și adaugă profunzime decorului.
Dincolo de estetică, aceste scaune sunt apreciate și pentru confortul lor. Spătarele ușor curbate și tapițeria moale fac din fiecare masă un moment de relaxare. În plus, modelele cu picioare metalice în finisaje aurii sau negre adaugă un aer sofisticat și se potrivesc perfect în interioarele elegante.
Design scandinav cu scaune din plastic și picioare din lemn
Stilul scandinav rămâne un reper important în amenajările interioare, iar scaunele de bucătărie din plastic cu picioare din lemn sunt o alegere preferată pentru un decor armonios și funcțional. Liniile curate, simplitatea și echilibrul dintre materialele naturale și cele moderne creează un efect vizual plăcut și relaxant.
Culorile predominante sunt cele inspirate din natură și contribuie la crearea senzații de spațialitate, ceea ce le face ideale pentru bucătăriile mai mici. Picioarele din lemn de fag sau stejar oferă un contrast elegant și asigură stabilitate, iar designul ergonomic adaugă un plus de confort. Aceste scaune pentru bucătărie sunt ușor de integrat atât în interioarele minimaliste, cât și în cele cu influențe boeme.
Tendințele actuale în designul bucătăriilor pun accent pe armonie, funcționalitate și estetică impecabilă. Alegerea perfectă ține de stilul tău personal, dar și de modul în care vrei să îți definești bucătăria – un spațiu de socializare, relaxare și inspirație zilnică.
Actualitate
Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu
Actualitate
Cum sa alegi cea mai avantajoasa optiune de mobilitate cand vii in tara

Atunci cand aterizezi pe Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni, mobilitatea devine o prioritate. Serviciile de inchirieri auto disponibile aici iti ofera libertatea de a te deplasa rapid si confortabil, fara a depinde de orarele transportului public sau de costurile ridicate ale taxiurilor.
Diversitatea companiilor de rent a car din zona Otopeni este impresionanta. De la firme internationale renumite pana la companii locale ce se remarca prin disponibilitatea 24/7 si raportul excelent calitate/pret, ai la dispozitie o gama variata de optiuni pentru a-ti satisface nevoile de transport.
Un aspect important de luat in considerare la inchirierea unei masini este varsta minima impusa de companie. De exemplu, trebuie sa ai cel putin 18 ani si un permis de conducere valabil, insa anumite categorii de vehicule pot necesita o varsta minima mai mare si pot implica taxe suplimentare pentru soferii tineri.
Transparenta costurilor este esentiala. Multe companii se lauda cu tarife fara taxe ascunse si fara necesitatea unei garantii, facilitand procesul de inchiriere pentru clienti.
Pentru cei care cauta flexibilitate in ceea ce priveste kilometrajul, exista optiuni de inchiriere fara limita de kilometri, cu livrare non-stop la aeroport si in oras, asigurand astfel o experienta fara griji.
Daca preferi sa compari ofertele mai multor companii intr-un singur loc, exista platforme online care iti permit sa gasesti cele mai mici preturi de la diverse firme importante, economisind timp si bani.
Un alt furnizor de incredere este cel care ofera o gama larga de vehicule, de la economice la de lux, disponibile direct in incinta aeroportului.
Pentru cei care doresc o solutie rapida si practica, site-ul inchirieriauto-otopeni.com ofera optiuni variate de vehicule, cu posibilitatea de rezervare online simpla si eficienta. Flota lor include modele precum Ford Mondeo, Dacia Logan sau Opel Zafira cu 7 locuri, adaptate nevoilor diverse ale clientilor.
Inainte de a face o rezervare, este recomandat sa analizezi cu atentie termenii si conditiile fiecarei companii, sa verifici acoperirea asigurarilor incluse si sa te asiguri ca intelegi politicile privind combustibilul si eventualele taxe suplimentare. O planificare atenta iti va asigura o experienta placuta si lipsita de surprize neplacute.
In concluzie, serviciile de inchirieri auto din Otopeni de la Inchirieriauto-otopeni.com reprezinta solutii de mobilitate pe care te poti baza de fiecare data cand ajungi in tara. Indiferent de preferintele si bugetul tau, vei gasi cu siguranta o optiune care sa iti satisfaca nevoile, asigurandu-ti astfel o calatorie confortabila si fara griji.
-
Exclusivacum 3 zile
Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă
-
Ancheteacum 2 zile
ANP: O săptămână de transparență sub conducerea Ioanei Morar
-
Exclusivacum 3 zile
DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru
-
Exclusivacum 5 zile
Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time
-
Exclusivacum 2 zile
Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)
-
Exclusivacum 3 zile
Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție
-
Exclusivacum 2 zile
Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou
-
Exclusivacum 2 zile
Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar