Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/Vlase știa deja că va fi șef la SIE atunci cînd a elaborat în grabă un proiect de lege cel puțin ciudat, care azi a depășit primul hop parlamentar

Publicat

pe

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):

Cînd l-a anunțat pe Gabriel Vlase drept propunere pentru șefia SIE, la jumătatea lunii iunie, președintele Iohannis a mărturisit public că a făcut-o după o analiză lungă și atentă. Plauzibil, dacă ne gîndim că SIE a stat un an și jumătate fără șef. La rîndul lui, Dragnea se miră că s-a tergiversat așa mult cu propunerea, semn că jocurile era făcute mai din timp. Avem motive temeinice să credem, deci, că Vlase știa deja că va fi șef la SIE atunci cînd, cu o lună înaintea numirii, a elaborat în grabă un proiect de lege cel puțin ciudat, care azi a depășit primul hop parlamentar.

E vorba de legea privind înfiinţarea instituţiei pentru promovarea valorilor naţionale “Regele MIHAI I”, inițiată de Gabriel Vlase de unul singur și susținută ulterior prin semnăturile mai multor colegi din PSD și ALDE, care azi a trecut tacit de Camera Deputaților.

Propunerea legislativă poate fi numit pe drept cuvînt extrem de controversată, nu doar din cauza modului în care s-a născut, a statutului inițiatorului ei ori pentru că prevederile i-au au fost hăcuite zdravăn de Consiliul Legislativ, de Guvern, de Comisia Juridică, ci și din cauza unor consecințe extrem de importante pe care ar urma să le aibă.

Modul în care s-a născut e controversat pentru că, reamintim, a existat o propunere care a făcut multe valuri, inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care Casă Regală devenea un apendice straniu al statului republican, propunere care a sfîrșit prin a fi retrasă de inițiatori după ce isterizase pînă și – sau mai ales – monarhiștii.

Abia ieșită din schemă legea Dragnea-Tăriceanu, hop, sare din tufiș legea Vlase. Cu certitudinea  numirii la SIE în buzunar, deputatului PSD îi ardea, pe ultima sută de metri, de omagierea Regelui Mihai.

Care lege are tot Casa Regală în vizor, dar într-o formă cu totul aparte față de cealaltă lege.

Astfel, actualul director al SIE propune înființarea instituției pentru promovarea valorilor naționale ,,Regele MIHAI I”, organizată ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Sediul ar urma să fie Palatul Elisabeta.

Cu ce s-ar ocupa noua instituție?

Cu activități în vederea ”promovării tradițiilor, obiceiurilor și simbolurilor naționale, a persoanelor și realizărilor de valoare din domeniul știintific, cultural, educațional, sportiv și economic; promovării unor evenimente cu semnificație istorică și a unor programe de dezvoltare pe termen mediu și lung; dezvoltării socio-culturale, sportive și educaționale pe plan local, regional, național și internațional; promovării, cu avizul MAE, a imaginii României, investițiilor și turismului, artei, științei, educației și a monumentelor istorice față de personalități, investitori și instituții din străinătate”.

Instituția ar urma să organizeze studii și cercetări în țară și străinătate, reuniuni internaționale, vizite și evenimente în țară și peste hotare șamd.

Pentru toate aceste cheltuieli, statul român ar urma să-i vireze anual, prin bugetul Senatului, suma de 860.000 de euro. Instituția ar urma să fie condusă de un director, propus de Custodele Coroanei și votat de cele două camere ale Parlamentului, și care ar beneficia de serviciile a 20 de angajați.

La data întrării în vigoare a legi, Palatul Elisabeta ar urma să se transmită din administrarea RAPPS în cea a instituției ”Regele Mihai”.

De aici, două concluzii mari și late par să se desprindă.

Prima este aceea că există undeva, în anumite sfere ale statului român, un puternic interes ca familia regală să primească bani grei de la buget, într-o formă sau alta și să se țină Casa Regală în viață, pe cît se poate, fie și ”pe aparate”.

A doua, că eșecul primei legi de acest gen – făcută mai mult ca sigur în numele acelorași interese oculte – a condus la o repoziționare a sforarilor, în sensul că s-a revenit cu o formă care presupune și anumite sacrificii din partea familiei Duda-Margareta.

Mai exact, odată ce palatul Elisabeta devine sediu de instituție cu acte în regulă, alimentată direct de la bugetul statului, el nu mai are cum să rămînă locuință de protocol pentru urmașii Regelui. Oricum, moartea fostului suveran anihila acest privilegiu, dar principesa spera că legea Casei Regale pritocită de PSD și ALDE să găsească o formulă magică.

Legea în cauză, însă, nu a prins, iar acum vine o lovitură grea pentru Duda și Margareta, care vor trebui să-și caute alt domiciliu, chiar dacă vor avea acces, pe mai departe în palat.

Important de menționat, la momentul elaborării legii, Casa Regală a anunțat public că cei 21 de oameni din schema instituției nu vor proveni din rîndurile familiei regale.

Totuși, dincolo de pierderi, cuplul domnesc se poate consola cu statutul de tutori ai noii instituții, care ar putea avea destule beneficii de pe urma ei.

Sigur că războiul nu s-a terminat: proiectul de lege a fost forfecat zdravăn, cum spuneam, de instituții grele precum Consiliul Legislativ, Comisia Juridică ori de Guvernul României, care au cerut modificări majore.

S-au ridicat obiecții ample, spre exemplu, față de finanțarea în sumă fixă de la buget, ori față de prevederea că directorul instituției este numit și revocat din funcție de către Parlament, la propunerea Custodelui Coroanei României, ceea ce contravine prevederilor constituționale.

Mai exact, membrii Casei Regale își moștenesc privilegiile prin naștere, ”Or, conferirea dreptului de a exercita prerogative de putere publică unor persoane pe criteriul legăturii de rudenie sau de afinitate, contravine prevederilor art.4 alin.(2) i art.16 alin.(1) din Constituție, care consacră principiul egalității în drepturi a cetățenilor” arată Consiliul Legislativ.

Nici măcar statutul, per ansamblu, al acestei instituții nu e clar Consiliului, adică dacă ea se încadreaza în categoria autorităților administrative autonome ori guvernamentale.

Nici guvernul nu e mai blînd, în poziția oficială, arătînd că activitatea instituției se suprapune peste cele ale ICR, Academiei Române, Ministerul Educației, al Culturii șamd, schimbarea destinației palatului Elisabeta produce confuzii legislative, alocarea banilor de la buget e insuficient argumentată și reglementată și nici măcar adresa Palatului nu a fost trecută corect. Și multe alte observații similare, care, deocamdată, sunt nule, dat fiind că legea a trecut fix în forma lui Vlase.

Una peste alta, se vede că, după eșecul fostei legi, s-a pritocit în mare grabă una nouă, mult diferită ca formă, dar cu același motiv, în fapt: conservarea cu orice preț a unui statut special pe care l-au avut anumiți membri ai Casei Regale în ultimele două decenii, de pe vremea cînd Radu Duda, suspectat de legături cu fosta Securitate și făcut colonel al armatei la apelul bocancilor, devenea bugetar de lux al statului român și trimis să bată mapamondul în misiuni costisitoare cu rezultate rămase permanent neclare.
Cum neclar a fost, spre exemplu, și rolul său în afacerea fregatelor vândute de compania britanică BAE Systems Ministerului Apărării pentru suma de 116 milione de lire sterline, Duda avînd anumite întîlniri cu cei de la BAE Systems, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă și de patron al Camerei de Comerț Romîno-Britanice.

Iar faptul că inițiatorul unic al legii e fostul șef al Comisiei SIE și actualul șef al serviciului nu face, desigur, decît să sporească și mai mult bănuielile că povestea are un substrat ceva mai special decît și-ar dori monarhiștii onești. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

Actualitate

Programul de inzestrare a Armatei Române: investiții și planuri pentru viitor

Publicat

pe

De

Ieri, a avut loc la Ministerul Apărării Naționale o întâlnire informală a ministrului cu jurnaliștii români pentru a discuta concluziile summitului NATO de la Washington și programele de înzestrare în desfășurare și viitoare. Printre anunțurile făcute, se evidențiază decizia MApN-ului de a achiziționa două nave de patrulare maritimă în valoare de 300 de milioane de euro. Ministerul a informat că există mai multe programe cu proceduri de atribuire în desfășurare care urmează să fie finalizate în 2024. Acestea includ modernizarea navelor purtătoare de rachete, un proces care se desfășoară printr-o procedură guvern la guvern cu SUA și care se află în faza de trimitere a unei cereri de acord pentru acordul final către SUA, achiziția de avioane multirol F-35 de generația a V-a, cu o valoare estimată la 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane plus suport logistic, sistemele antiaeriene cu bătaie apropiată MANPAD (achiziție în comun UE/EJA, coordonată de Franța, pentru 231 de sisteme și rachete MISTRAL 3 în valoare de 662 milioane de euro fără TVA), precum și achiziția diverselor tipuri de muniții (AIM-9X, AMRAM AIM-120, bombe GBU-39/B SDB, bombe Watchkeeper XR, sisteme Switchblade 300 și 600, rachete Javelin și ATACMS).

În ceea ce privește viitoarele achiziții care vor fi inițiate începând cu acest an, au fost menționate următoarele:

  • Echipamente de geniu, inclusiv 218 seturi complete de diverse tipuri în valoare de 17,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Sistem contra proiectilelor reactive, proiectilelor de artilerie și de aruncător CRAM; se vizează achiziția a trei sisteme pentru suma de 2,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Sistem de război electronic mobil, evaluat la 4,7 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Centru de operații tactice pentru apărarea aeriană și antirachetă SBAMD-TC; achiziția a două sisteme pentru 730 de milioane de lei prin procedură competitivă;
  • Modernizare radare GAP filler; 19 sisteme pentru 1,8 miliarde de lei, procedură competitivă;
  • Sistem de radar pasiv pentru supravegherea spațiului aerian; 12 sisteme pentru 441 de milioane de lei, prin procedură competitivă;
  • Achiziționarea a 2 nave de patrulare maritimă în valoare de 300 de milioane de euro, prin procedură competitivă;
  • Sisteme C41 cu capacitate de integrare ISTAR, 4 PC brigade și 13 batalioane, estimat la 1,5 miliarde de lei (fără TVA), prin procedură competitivă.
Citeste in continuare

Actualitate

„Retorica Anti-LGBTQ: Dezbaterile și Perspectivele din Convenția Națională Republicană 2024

Publicat

pe

De

Anumiți oratori de marcă din prima seară a Convenției Naționale Republicane s-au concentrat pe discursuri anti-LGBTQ, consolidând platforma partidului pentru alegerile din 2024, care sugerează distanțarea „bărbaților de sporturile femeilor” și eliminarea „năravului de gen stângaci”, conform informațiilor de la NBC.

Discursurile susținute luni au fost îndreptate în special împotriva persoanelor transgender și nonconformiste. „Vreau să clarific acest aspect: Există doar două genuri”, a declarat congresmena Marjorie Taylor Greene din Georgia, în timp ce congresmanul John James din Michigan a criticat participarea femeilor transgender în competițiile sportive feminin, o opinie populară în rândul conservatorilor.

„Fiicelor noastre li s-a fost promisă speranță, dar acum sunt obligate să concureze pe teren și în vestiare alături de bărbați biologici”, a subliniat James. Cu puțin timp înainte, senatorul Ron Johnson din Wisconsin s-a referit la alte subiecte conservatoare controversate, inclusiv la legea denumită „Nu Spune Gay” din Florida, care vizează interzicerea predării ideologiei de gen sau a orientării sexuale în școlile publice.

„Această agendă radicală include competițiile dintre bărbații biologici și fete, precum și sexualizarea și manipularea copiilor noștri”, a adăugat el, sub privirile critice ale audienței. Discursurile de luni au venit în contextul unei serii de incidente anti-LGBTQ, cum ar fi manifestările împotriva steagului cu culorile Pride și distrugerea de bannere din Luna Pride. În ultimii ani, legislația anti-LGBTQ a câștigat teren, cu cel puțin 75 de legi adoptate în 23 de state, inclusiv măsuri care reglementează îngrijirea și participarea la competiții sportive școlare în funcție de identitatea de gen, conform unei analize realizate de NBC News pe baza datelor furnizate de American Civil Liberties Union.

Înainte de conferință, membrii partidului și-au publicat platforma, care promite că republicanii vor opri „năravurile de gen stângace”. „Ne vom asigura că bărbații nu au acces la sporturile feminine, vom interzice finanțarea din taxele contribuabililor a intervențiilor chirurgicale de schimbare a sexului și vom împiedica instituțiile publice finanțate de contribuabili să promoveze tranziția de gen. Vom anula schimbările radicale impuse de Biden asupra Regulamentului de Educație din Titlul IX și vom reașeza protecția femeilor și fetelor”, se arată în document.

Campania lui Biden a criticat intervenția viceguvernatorului Carolinei de Nord, Mark Robinson, candidat republican la funcția de guvernator, pentru comentariile sale anterioare despre persoanele LGBTQ pe care nu le-a menționat în discursul ținut luni. „Nu există niciun motiv pentru ca cineva, indiferent unde în America, să discute cu un copil despre transsexualitate, homosexualitate – sau orice altceva de genul acesta”, a declarat Robinson în 2021.

Citeste in continuare

Actualitate

Critica acerbă a lui Victor Ponta la adresa liderilor politici și a politicii de război

Publicat

pe

De

Victor Ponta, fostul premier al României, a emis critici puternice la adresa liderilor politici, inclusiv președinți, premieri și miniștri, care se laudă cu deciziile lor referitoare la domeniul militar, promovându-și implicarea în chestiuni legate de război, rachete, avioane, tancuri, bombe și muniții. Ponta subliniază că acești lideri se laudă chiar și cu extinderea conflictelor armate în zone precum Gaza sau Taiwan, ignorând tragediile umane deja existente în Ucraina și impactul devastator al invaziei conduse de Putin.

Fostul premier exprimă consternarea sa față de discursul politicienilor referitor la „pace”, considerând că acest concept este esențial pentru miliardele de oameni obișnuiți care nu trag foloase din industria militară sau care nu ocupă poziții bine plătite pentru a asigura „apărarea” comună. Ponta respinge ipocrizia liderilor politici care vorbesc despre pace într-un context marcat de conflicte și suferință provocate de războaie, inflație, deficite de energie și lipsă de perspective. El recunoaște că nu există soluții miraculoase, dar apreciază liderii care aduc în discuție subiecte corecte și constructivie, în interesul unei majorități, nu doar al unora interesați direct de război.

Cu o notă ironică amară, Ponta prezice că Uniunea Europeană ar putea introduce sancțiuni pentru folosirea cuvântului „pace”, iar România ar putea fi printre primele țări care aplică această măsură, ocazie cu care președintele Iohannis ar putea să se lăude la summit. El critică lipsa de fermitate și inteligență a liderilor occidentali în confruntarea cu Putin, avertizând că ignoranța și dorința de război ne pot conduce către dezastru.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv11 ore ago

Clarificări privind afirmațiile neadevărate ale Sindicatului EUROPOL

În urma declarațiilor făcute de reprezentantul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, referitoare la prevederile Ordonanței de Urgență pentru creșterea siguranței rutiere,...

Exclusiv19 ore ago

Zvonurile despre ‘voucherele’ de vacanță: Sindicatul Europol demontează falsurile și clarifică situația

Sindicatul Europol a început să se întrebe despre zvonurile referitoare la „voucherele” de vacanță. Pentru a clarifica situația, Sindicatul a...

Exclusiv2 zile ago

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate5 zile ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusiv5 zile ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv6 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv6 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv6 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusivo săptămână ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusivo săptămână ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusivo săptămână ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusivo săptămână ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusivo săptămână ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusivo săptămână ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv