Administratie
Săptămâna trecută, o nouă serie de soldați și gradați profesioniști (SGP) de la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Navale Viceamiral Constantin Bălescu a executat prima tragere cu aruncătorul de grenade antitanc portativ AG-7, în poligonul Topraisar

Comandantul tragerii a fost comandorul Peter Halasz, locțiitor al comandantului Școlii de Instruire. În raport cu standardele educaționale naționale și euroatlantice și cu exigențele instruirii forțelor, astăzi executăm una dintre cele mai importante ședințe de tragere ca grad de pericol și complexitate – ședința 1 instrucție ziua, cu aruncătorul de grenade antitanc portativ AG-7. De aici și emoțiile cursanților, de care vorbeam mai devreme.
În cadrul companiei avem și foarte multe fete. Aproape jumătate din efectiv, adaugă comandantul. Văd o mai mare dorință din partea lor de a intra în sistemul militar, ceea ce este foarte bine. Promovăm și punem în practică egalitatea de șanse.
O creștere în dorința de a accede în armată se simte, de fapt, nu doar din partea feminină. În urma campaniei de promovare a carierei militare și a introducerii programului de recrutare la poarta unității, oameni de toate vârstele, începând de la 19 ani și trecând de 40, vin în număr tot mai mare la recrutare. Într-adevăr, este o campanie reușită, se simt deja beneficiile. Eu consider că deja lipsa de personal se atenuează cel puțin pe partea de soldați și gradați profesioniști. În acest an, la Școala de Instruire din Mangalia sunt patru serii de SGP și numărul celor înscriși a crescut progresiv. Dacă în noiembrie au fost în jur de 70, în februarie, undeva la 90, iar acum au depășit suta.
În Mangalia, fiind un oraș micuț, mai mult o zonă turistică, locuri de muncă în domeniu civil sunt mai puține și probabil că acest fapt dă un mai mare impuls de a veni în sistemul militar, pe lângă ceea ce reprezintă acesta: ordine, disciplină și o educare și transformare a omului.
Cursul a început la 7 mai, se va termina la jumătatea lunii iulie și include două module de instruire: modulul 1 instruire individuală, ce durează patru săptămâni, urmat de o etapă de integrare/reintegrare în mediul militar de două săptămâni. Apoi încă patru săptămâni de instruire de specialitate, modulul doi, care se va termina la 14 iulie. Cele mai multe trageri sunt în acest prim modul, ca să lăsăm apoi loc părții de specialitate. Focusul principal al ședinței de astăzi este siguranța tragerii. Ne vom asigura că toți au înțeles cum se execută o tragere cu AG-7, în siguranță, că au învățat ceva din ziua de astăzi.
Teoretic, nu are ce să meargă prost, pentru că ne-am asigurat că sunt pregătiți și au toate cunoștințele necesare. Mă aștept să se vadă și efectul dorit la explozie, la țintă.
Despre actuala promoție, aflată la instruire, comandorul are numai cuvinte de laudă. Sunt foarte determinați și se vede că a fost dorința lor să fie aici. Se implică, vor să învețe, începând de la informațiile de bază – ținută, cadență, până la a închega un echipaj, în adevăratul sens al cuvântului.
După ce primesc toate informațiile necesare, cursanții pornesc spre locul tragerii, unde se echipează cu vestă, cască și căști. Apoi primesc muniția și își ocupă locul. Se citește pe fețele lor că au emoții, chiar dacă unii încearcă să braveze. Primesc ultimele indicații într-o așteptare încordată.
Puneți-vă căștile! Nu uitați să țineți gura întredeschisă!
Liniște deplină. Apoi, o bubuitură puternică, un șuierat, iar câteva momente de liniște, încheiate de alte două bubuituri – cea de la țintă și ecoul ei, de undeva din spate. Ploaia cu bucățele de cenușă întregește și încheie tabloul tragerii cu AG-7. Pe măsură ce se schimbă rândurile de trăgători, curg întrebările.
Ai tras? Cum e? Ai nimerit?
Emoțiile și entuziasmul curg în valuri, până spre seară. Și, când sunt gata să se stingă, pornesc din nou, născute din așteptarea ceremonialului de depunere a jurământului de vineri, 31 mai. Pentru că, la început de carieră militară, când totul e nou, ai mereu câte un motiv pentru a fi entuziasmat. (A. Andries).
Administratie
Primăria Ploiești promovează campania „Împreună suntem mai empatici”
Administratie
Marcel Ciolacu: Un ultim omagiu pentru Papa Francisc
Administratie
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum o zi
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial