Anchete
Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, că a folosit cu succes, în premieră, rachete ATACMS (Army Tactical Missile System), pe care SUA le-au livrat fără să anunțe

Loviturile, care au vizat două aerodromuri rusești, din Berdiansk și Luhansk, din teritoriul ocupat, au provocat distrugerea și avarierea a peste 20 de elicoptere.
Sistemul MGM-140A ATACMS Block I, primit de ucraineni, are o rază de acțiune de aproximativ 165 de kilometri și o încărcătură de 950 de elemente de submuniție de tipul M74. Aceste arme sunt proiectate pentru atacarea în adâncime a forţelor inamice din eşalonul secund, putând fi folosite împotriva centrelor de comandă şi control, a apărării antiaeriene şi a obiectivelor logistice, la distanţă mare în spatele liniei frontului. ATACMS pot fi lansate de sistemul lansator multiplu de rachete pe șenile (MLRS) M270 și sistemul de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS.
La 17 octombrie, armata ucraineană a declarat că a executat lovituri cu rachete bine țintite asupra aerodromurilor și elicopterelor inamice în apropiere de Luhansk și Berdiansk, ocupate temporar. În discursul său de seară din aceeași zi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că forțele ucrainene au dislocat rachete cu rază lungă ATACMS furnizate de americani.
Deși amploarea pagubelor nu este confirmată în prezent, este probabil că nouă elicoptere militare rusești, la Berdiansk, și cinci, la Luhansk, au fost distruse, susțineau, la 20 octombrie, serviciile de informații militare britanice. Pierderile Rusiei vor avea probabil un impact asupra capacității armatei sale de a apăra și de a desfășura activități ofensive în continuare pe această axă. Această pierdere ar crea, de asemenea, o presiune suplimentară asupra piloților și forțelor aeriene ale Rusiei, care deja suferă de epuizare și probleme de întreținere din cauza campaniei prelungite neprevăzute, mai afirmă sursa citată.
De asemenea, potrivit analiştilor OSINT de la proiectul Oryx, forțele armate ale Ucrainei au distrus nouă elicoptere rusești la bazele aeriene din Berdiansk și Luhansk. Loviturile cu ATACMS au distrus șapte elicoptere de atac Ka-52 Alligator și două de transport Mi-8. Alte 15 au fost avariate.
Armata rusă a suferit pierderi masive de personal
Până la 190.000 de militari ruși au fost uciși sau declarați invalizi, în războiul din Ucraina, de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie 2022, potrivit unei actualizări recente a serviciilor de informații militare britanice. Iar numărul total al pierderilor armatei ruse, inclusiv al răniților cu posibilitate de recuperare și reîntoarcere în teatru, este de până la 290.000 de militari, mai precizează sursa citată. În această estimare, nu au fost incluși luptătorii Wagner și batalioanele lor de deținuți care au luptat în Bahmut.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat, la 22 octombrie, că Rusia a pierdut, începând cu februarie anul trecut 293.830 de militari.
Ministerul Apărării din Regatul Unit a mai precizat că recenta ofensivă a Rusiei în Avdiivka, din regiunea Donețk, a contribuit la o creștere masivă a pierderilor în rândul trupelor ruse. De exemplu, numai la 20 octombrie, potrivit armatei ucrainene, rușii au pierdut 1.380 de militari, 55 de tancuri, 120 de transportoare blindate și 33 de piese de artilerie.
Biden a primit mulțumiri pentru ATACMS
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit, la 19 octombrie, omologului său american, Joe Biden, pentru sprijinul vital acordat ţării sale, salutând, în special, livrarea rachetelor ATACMS dorite de Kiev, transmite Agerpres.
Zelenski a subliniat că ucrainenii au fost foarte încurajaţi de livrarea ATACMS şi că militarii le folosesc în scopuri bune pe câmpul de luptă. (M. Batca).
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu