Connect with us

Exclusiv

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Publicat

pe

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu in primii doi ani de mandat, atunci cand a avut de organizat din temelii o instituție publica in care clientelismul fusese ridicat la cote inimaginabile” de catre fosta administratie PSD.

Dar uita sa spuna ca inca din primul sau an de mandat ca primar a inceput sa isi creeze o structura informala de acapare a puterii locale in folos propriu si al amiciilor sai, de regula, parteneri de afacerii mijlocite prin intermediul unor persoane apropiate lui.

Mai intai, sa amintim ca Dragos Soare in perioada 2010 – 2012, a fost numit director comercial la SC UNISEM SA[1], cu sprijinul prietenului sau de atunci, Hoinaru Marian, presedintele Consiliului de Administratie al societatii UNISEM SA[2], persoana ce a exercitat, incepand cu 15 iunie 2010 si pana 2012, functia de director general societatii UNISEM SA.

Interesant este ca cei doi  in acelasi an 2012 au fost schimbati din functiile de conducere ale UNISEM SA pentru performante inferioare realizate cu mult sub angajamentele asumate contractual de catre acestia.

In aceea perioada presa centrala preciza:  “Dar, sub conducerea „înţeleaptă” a lui Hoinaru, de la un profit consistent obţinut în 2009 (circa 6 miliarde de lei vechi), SC Unisem a ajuns pe pierdere în 2010 (peste 13 miliarde de lei vechi la finele trimestrului III). Nici nu-i de mirare, având în vedere plăţile generoase făcute de Hoinaru către firmele sale de familie, din fondurile în continuă scădere ale Unisem.”[3]

Dar sa revenim in actualitate cand constatam ca Dragos Soare, despre care se povesteste prin urbea ialomiteana ca ar avea sprijin informal si din partea unor structuri de forta ale statului, este puternic sprijinit mediatic de amicul sau Victor Eugen Popa, administratorul ziarului online Independent de Ialomita, prin intermediul caruia isi ataca adversarii politici si pe cei cu putere economica locala.

De altfel, inca de la inceputul mandatului sau de primar, Dragos Soare a avut grija sa se inconjoare, respectiv sa sprijine accederea in functii publice locale a anumitor persoane apropiate, interesate si implicate in sustinerea afacerilor de familie ale acestuia.

Astfel, am primit la redactie o serie de informatii cu privire la legatura stransa dintre Dragos Soare si Victor Eugen Popa, in special la relatiile de afaceri existente intre cei doi prin persoane interpuse, si anume chiar sotiile acestora si nu numai.

Astfel in anul 2018 Dragos Soare, cand detinea calitatea de consilier judetean, alaturi de Doina Valentina Popa (sotia lui Victor Eugen Popa) si Anca Mariana Constantin, toti cu domiciliul in municipiul Slobozia, in calitate de asociati au infiintat firma ANDOVE 2018 SRL, cu sediul in Slobozia, J21/311/2018, cu domeniul principal de activitate in zona recreativa si distractie, societate care in anul 2019 a obtinut un profit de peste 20.000 lei, la o cifra de afaceri de 750.000 lei si un numar de 7 angajati.

In orasul ialomitean se cunoaste ca restaurantul “Story”[4] ar fi detinut de sotia lui Victor Popa, local unde au loc multe din intanirile de afaceri ale primarului cu diverse persoane interesate.

Un aspect cu relevanata este ca Doina Valentina Popa o mai regasim asociata si in firmele locale GRYMPEX srl si DORAMA PROJECT srl, unde sotul acesteia este administrator, conform declaratiilor de averes si interese ale aceteia, intrucat printre altele mai detine si functia de consilier personal la Institutia Prefectului judetului Ialomita[5]. De altfel, de pe site-ul oficial al Prefecturii Ialomita aflam ca persoana sus amintita este purtator de cuvant al Instituției Prefectului Ialomiţa, consilier la cancelaria prefectului Marin Constantin, aspect care incumba accesul acesteia la multe informatii sensibile existente la nivelul institutiei guvernamentale in cauza.

Interesant este ca in declaratiile de avere si interese ale lui Dragos Soare din anii 2019 si 2020, documente ce pot fi consultate si pe portalul ANI (integritate.eu), nu apare nicio referire la calitatea detinuta de asociat in firma ANDOVE 2018 srl[6] , aspect ce poate intra sub incidenta legii, pentru omisiune in declaratii publice.

Ulterior, in 28.10.2019 constatam ca Dragos Soare si Anca Mariana Constantinescu nu mai sunt asociati in firma, in locul acestora apare in schimb Vasilica Veronica Soare, sotia primarului amintit.

In aceste conditii de la finele anului 2019  societatea ANDOVE 2018 srl are doi actionari pe Vasilica Veronica Soare cu un aport la capitalul social de 50,49% si Doina Valentina Popa cu aport la capitalul social de 49,51%.

Ce sa vezi, in 29.12.2022 firma ANDOVE 2018 SRL devine asociat cu 51.22% din capitalul social, alaturi de asociatul Anca Telehuz in firma DIACARE CENTER srl, cu sediul in municipiul Slobozia,  J21/15/2022, cu activitati de asistenta medicala ambulatorie si stomatologica.

Anca Telehuz, consilier local la municipiul Slobozia, este sotia actualului secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dragoș Costin Telehuz, persoana sustinuta pentru obtinerea acestei functii de nimeni altul decat de Dragos Soare[7], si care actualmente candidează pentru funcția de președinte al CJ Ialomița.

In mod curios dupa ce a fost numit secretar de stat Dragos Telehuz declara pentru publicatia agrointel.ro ca „Nu am ce afaceri să am cu domnul primar. El se ocupă de administrația din Slobozia, eu cu altceva. Nu, nu avem afaceri împreună”, cu toate ca gurile rele locale comentau ca cei doi sunt apropiati inca din anul 2015.

De altfel, contrar afirmatiei secretarului de stat, constatam ca din anul 2023 si pana in februarie 2024 (cand au fost preluate actiunile ANDOVE 2018 de catre Anca Telehuz, devenind unic actionar in firma DIACARE CENTER), dupa reiese mai sus, Telehuz si Soare aveau indirect afaceri impreuna prin intermediul sotiilor in cadrul firmei DIACARE CENTER srl.

Dar ramificatiile intereselor economico-financiare ale primarului Dragos Soare nu se opresc aici, ci se dezvolta ca o caracatita ce doreste sa acopere prin tentaculele sale cele mai multe segmente de afaceri zonale.

Astfel, Dragos Soare a infiintat in 2007 firma SANAGRO srl, cu sediul in Slobozia, J21/738/2007, cu obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase, in anul 2017 devine asociat persoana fizica, alaturi de SC Snagaro srl, SC Ed Am Texgrup srl si Moga Anna Maria la firma TIP COP PRINT SOLUTION srl, din Calarasi, apoi in iunie 2019 il regasim ca asociat alaturi de Olteniceanu Camelia, si Raceanu Gabriel, ambii din Slobozia, in noua societate CDG FINANCIAL CONSULTING srl, cu sediul in municipiul Slobozia, J21/483/2019, cu obiect de activitate al agentiilor si brokerilor de asigurari.

Ulterior incepand cu anul 2020 Dragos Soare iese din firmele sus mentionate fiind inlocuit de Vasilica Veronica Soare, sotia acestuia, persoana care in anul 2023 devine administrator la noua firma infiintata AGRO SUNNY srl, cu sediul in municipiul Slobozia, J21/638/2023, cu obiect de activitate cultivarea plantelor nepermanente.

De remarcat ca SC AGRO SUNNY srl are ca actionari fondatori chiar firmele  SANAGRO srl  si TIP COP PRINT SOLUTION srl, firma care in ianuarie 2023 au hotarat majorarea capitalului social al societatii in cauza prin aport in natura reprezentat de suprafata totala de 90,5475 ha, avand o valoare totala de 4.202.500 lei conform unui raport de vealuare intocmit in data de 13.12.2023 de evaluatorul autorizat Cuturela Nicolae, din Slobozia.

Din analiza declaratiilor de avere si interese ale lui Dragos Soare depuse in anul 2020 si ulterior constatam ca nu exista nicio referire la calitatile de actionar detinute la firmele sus amintite, si nici la veniturile obtinute de catre acesta si sotia lui anterior anului de depunere a actelor respective, mai putin cele referioare la SANAGRO srl, care apar evidentiate in declaratii.

Dar sa vedem cine sunt Olteniceanu Camelia si Raceanu Gabriel persoane aflate in anturajul actualui primar Dragos Soare:

  • Olteniceanu Camelia este consilier la APIA – Centrul Judetean Ialomita, fiind sotia lui Olteniceanu Gabriel Mihail nimeni altul decat administratorul public al municipiului Slobozia, persona numita in aceasta functie de catre Dragos Soare, in decembrie 2020[8], precum si temporar in functiile de membru in CA al SC URBAN SA – Slobozia si SC Drumuri si Poduri SA – Slobozia. Mai mult, Olteniceanu Camelia si sotia primarului Dragos Soare au fost colege de serviciu la APIA structura locala, pana in anul 2020, cand cea din urma nu a mai activat.
  • Raceanu Gabriel este prieten apropiat al primarului si consilier judetean la judetul Ialomita, practician in insolventa detinand alaturi de sotia lui, firma RGV NEW PROPERTIES srl – Slobozia, susnumitul fiind implicat in mai multe activitati locale[9]. De altfel in mediul local gurile rele comenteaza faptul ca cei doi ar fi mebrii ai Clubului Rottary[10], dar si ai MLNR, dar acest aspect nu apare in declaratiile lor de interese, sens in care pot fi doar simpatizanti ai acestor organizatii nonguvernamentale.

Pe acest fond al increngaturilor relationale ale primarului Dragos Soare remarcam ca in anul 2023, Primaria Slobozia a participat la organizarea unui targ agricol local “FARMCONECT Romania”, editia a -2-a, utilizand un buget de aprox 100.000 euro pentru promovarea tragului in cauza.

De remarcat ca suma in cauza a fost virata catre Forumul Agricultorilor Procesatorilor si Producatorilor din Romania – FAPPR, condus de catre Nicolae Sitaru, asociatie care a cheltuit cel putin 16.000 euro pe contracte incheiate cu presa local si cu cea de profil.

Interesant este ca 6.932 lei au fost cheltuiti pentru reclame sau articole de promovarea a tragului respectiv catre ziarul on line Independent de Ialomita, detinut de catre VICTOR EUGEN POPA, prin firma OGL PRESS srl, – Slobozia, la care a devenit in decembrie 2022 administrator si asociat unic prin retragerea sotiei sale din aceste calitati[11].

https://www.aktual24.ro/primaria-sloboziei-a-platit-90-000-de-euro-pentru-un-targ-organizat-de-o-asociatie-de-casa-a-primarului-dragos-soare-un-secretar-de-stat-la-agricultura-a-condus-asociatia/

https://infoialomita.ro/primaria-slobozia-a-scurs-450-000-lei-in-conturile-unei-asociatii-agricole-parte-din-bani-folositi-pentru-imaginea-primarului-dragos-soare/

Pe langa toate acestea Dragos Soare are unele conflicte directe sau tacite cu diversi oamnei de afaceri locali si politicieni cum ar fi cel cu Radu Mihaita Paros, fost consilier personal al lui Dragos Soare, actualmente candidat la primaria Slobozia din partea partidului AUR, persoana ce detine un post de radio local “Radio Campus”, prin firma Radio Campus srl – Slobozia, J21/827/1992 si SC Petracom SRL, firma de pompe funebre.

Astfel, Radu Paros sutine ca in prima parte a anului 2021 primarul Dargos Soare a incercat in mod direct si prin intermediul lui Victor Popa sa exercite unele presiuni asupra lui pentru a ceda pachetul majoritar de actiuni detinute la SC Radio Campus srl – Slobozia, respectiv pentru ai promova activitatea edilului in media radiodifuzata.

Intrucat oferta primarului a fost refuzata de catre Radu Paros acesta a inceput, ulterior, sa fie amenintat, agresat verbal si sicant in activitatile derulate prin firma de pompe funebre de catre reperezentantii SC Servicii Publice Slobozia srl, societate ce desfasoara activitati de administrare publica generala a bazarului, pietelor si a cimitirelor apartinand Municipiului Slobozia, infiintata prin HCL nr.195/2013.

Ca urmare a acestor aspecte Radu Paros a inceput in data de 17.06.2021 o campanie de presa[12] impotriva primarului Dragos Soare, cu privire la aspectele sus mentionate, apoi in data de 23.07.2021 a fost inregistrat la DNA un denunt al unei persoane cu caracter fictiv fata de primarul Dragos Soare prin care se arata ca acesta ar fi transmis amenitari la adresa lui Radu Paros, respectiv ca il santajeaza pe detinatorul postului de radio pentru ca acesta sa ii cedeze 51% din actiunile SC Radio Campus srl.

In acest context DNA, Sectia de Combatere  a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie sub coordonarea procurorului de caz Horatiu Baias a deschis un dosar penal nr.297/P/2021, sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj, prevazute de art.207 alin.1 Cod Penal, raportat la art.13 indice 1 din Legea nr.78/2000 si infractiunii trafic de influenta art.291 alin.1 Cod Penal raportat la art.7 alin.1 lit.a) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Pe parcursul cercetarilor in cauza sus mentionata  Radu Paros a fost audiat asumandu-si aspectele expuse in sesizarea initiala adresata DNA intelegand sa formuleze la randul sau o plangere penala cu privire la hartuirea si amenintarile la care a fost supus de catre primarul Dragos Soare.

Alaturi de acesta au mai fost audiati si martorii nominalizati de catre Radu Paros prin plangerea formulata si anume Victor Eugen Popa si Urjuma Marius Daniel, director executiv al postului Radio Campus srl[13], persoane care “confirma intr-o oarecare masura, cele spuse de catre acesta, facand insa si unele nuantari” dupa cum consemneaza procurorul de caz in Ordonanta DP nr.297/P/2021 din 18 Mai 2022.

Totusi in cercetarea penala instrumentata timp de 9 luni in dosar, procurorul de caz a constatat ca infractiunile de santaj si de trafic de influenta nu subzista din mai multe motive explicate sumar in Ordonanta sus metionata, sens in care pentru aceste doua infractiuni s-a dispus clasarea cauzei, solutia procurorului fiindu-i comunicata lui Radu Paros.

Cu privire la posibilitatea savarsirii infractiunilor de amenintare si hartuire semnalate in cauza penala data procurorul DNA a constatat ca nu are competenta de solutionare sens in care a transmis cauza respectiva catre solutionare justa Parchetului de pe Langa Judecatoria Slobozia, situatie comunicata persoanei reclamante.

De remarcat ca nici pana azi nu se cunoaste ce demersuri judiciare au fost exercitate de cei in drept in cauza penala declinata de catre DNA[14], aspect ce ridica mari intrebari despre celeritatea rezolvarii unor aspecte cu posibil impact in plan penal reclamate ca fiind savarsite in municipiul Slobozia de persoane cu functii de demnitate publica.

In acest contex doar ne intrebam ce fac institutiile statului cu autoritate in drept a verifica, analiza, preveni si a combate producerea de fapte ilicite la nivel local (ANI, structurile de informatii locale ale SRI, MAI, Corpul de control al MADR si al Guvernului etc.), cu atat mai mult cu cat situatiile sus rubricate referioare la paienjenisul relational al unor functionari ai statului sunt cunoscute in mediul social local.

Asteptam cu nerabdare raspunsuri competente in clarificarea celor mai sus prezentate. (Cerasela N.).

[1] https://ro.linkedin.com/in/dragos-soare-641394a8?original_referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[2] una dintre cele mai cunoscute companii din România care activează în domeniul comercializării seminţelor de legume, flori, cartofi, furaje, cereale, plante tehnice, ingrasaminte chimice, produse pentru protectia plantelor, unelte pentru gradina si accesorii solar.

[3] https://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/fostul-deputat-marian-hoinaru-capuseaza-sif-muntenia-565930.html

 

[4] https://www.facebook.com/StorySlobozia/

[5] https://www.davere2.mai.gov.ro/prefectura/export_da_pdf.php

[6] https://municipiulslobozia.ro/wp-content/uploads/2021/01/Declaratie-Avere-Soare-Dragos.pdf

 

[7] https://agrointel.ro/218112/traseu-costin-telehuz

 

[8] https://infoialomita.ro/psd-si-pnl-si-au-impartit-functiile-de-viceprimar-la-slobozia/

[9] https://www.riseproject.ro/investigations/investigatii/caritas-de-slobozia/

[10] https://www.facebook.com/CristinaAncutaPocora/photos/t.100063606375429/1220309908007287/?type=3

 

[11] https://romania.europalibera.org/a/primaria-slobozia-promovare-facebook-84-de-mii-de-euro-farmconect/32737111.html

 

[12] https://ziarulialomita.ro/propunere-indecenta/

[13] https://ro.linkedin.com/in/daniel-urjuma-6b2802166

 

[14] https://ziarulimpact.ro/de-cand-a-trecut-la-aur-radu-paros-are-viata-grea-cu-actualul-primar-al-municipiului-slobozia/

 

8

8989901_341505_059

9164009_337283_015

9539601_320316_003

11398630_412064_013

12269124_743064_a

13360185_1770086_a

13627739_2423166_a

13737850_2657320_a

13915226_2587921_a (1)

14575441_2645952_a (1)

14588431_2661293_a

Diverse

Fundatie fara beton gata intr-o zi si gata refolosibila

Publicat

pe

De

Întreaga lume e în mişcare. Bineînţeles că ştiam asta încă de la faimosul “Eppur şi muove”, dar totuşi parcă ritmul accelerat al ultimilor ani l-ar face până şi pe Galileo Galilei să-şi abată atenţia de la rotaţia Pământului la haosul care are loc pe acesta.

Pandemie, războaie, cutremure, fenomene meteo extreme, calamităţi, criza energiei, inflaţie, toate au un efect devastator asupra calităţii vieţii noastre. Chiar dacă vă număraţi printre fericiţii care nu au suferit pierderi obiective în urma acestor evenimente, cu siguranţă una dintre nevoile umane de bază v-au fost afectate.

După nevoile fiziologice, Maslow a considerat că securitatea este următoarea nevoie ca şi importantă. Şi cine îl poate contrazice? Pentru a putea supravieţui avem nevoie să ne simţim în siguranţă, iar locul unde avem cel mai des acest sentiment este acasă.

Acasă, locul unde petrecem cel mai mult timp, unde sunt persoanele cele mai dragi, unde ne creştem copiii, unde avem cele mai de preţ obiecte, unde lucrăm, unde trăim, aici, mai mult ca oriunde altundeva trebuie să avem sentimentul că nimic rău nu ni se poate întâmpla.

Ei bine acest lucru nu a fost niciodată mai tangibil! Noile tehnologii din domeniul construcţiilor au ca scop principal siguranţa ta, atât fizică cât şi financiară. Trendul de a ridica construcţii sigure şi durabile la standarde NZEB a ajuns de curând şi în România.

Construcţia pe piloni metalici, testată în Europa în ultimii ani, se extinde şi la nivelul ţării noastre atât în domeniul locuinţelor cât şi a lucrărilor de mai mare anvergură: infrastructură, centre comerciale, spaţii de depozitare, poduri, etc.

Pentru că tot ce începe bine se termină la fel, experţii trag un semnal de alarmă asupra importanţei pe care o are fundaţia: “În timpul construirii unei case, una dintre cele mai importante părţi ale procesului este construirea unei fundaţii solide şi eficiente energetic. Din păcate, mulţi beneficiari care aleg să construiască o fundaţie neeficientă energetic, executată cu neglijenţă, se confruntă cu o serie de probleme. Printre acestea se numără costurile ridicate pentru încălzirea sau răcirea locuinţei, disconfortul termic în timpul sezonului rece sau cald, probleme cu umiditatea şi chiar apariţia de boli respiratorii cauzate de o ventilaţie deficitară.”

Comparativ cu metodele convenţionale, şuruburile de fundaţie oferă o multitudine de avantaje: instalare rapidă, minimă perturbare a terenului, capacitate mare de încărcare şi versatilitate în diferite tipuri de sol, fundaţii fără vibraţii, fără turnare de beton şi deci fără timp de uscare, timp mic de montare, se poate monta şi în condiţii meteo nefavorabile (îngheţ), fără întreţinere şi cu o durată lungă de viaţă. Mai mult, acestea sunt o alegere eco-friendly, fiind reutilizabile şi reciclabile.

Fie că sunteţi un profesionist în domeniul construcţiilor sau un entuziast DIY, micropiloţii metalici înşurubaţi vin în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră cu soluţii personalizate. De la proiecte rezidenţiale, până la infrastructură şi instalaţii industriale, şuruburile reprezintă fundaţia solidă pe care v-aţi dorit-o mereu.

Veţi fi surprinşi de modul în care şuruburile de fundaţie pot revoluţiona proiectele dumneavoastră de construcţie şi contribui la un viitor mai sustenabil.

Nu lăsaţi tradiţia să vă împiedice progresul – alegeţi şuruburile de fundaţie pentru o construcţie rapidă, eficientă şi respectuoasă faţă de mediul înconjurător. Dacă vă sperie ideea de a porni în una dintre cele mai mari aventuri ale vieţii tale şi anume construcţia viitoarei locuinţe, află că nu trebuie să fii singur. O echipă de profesionişti îţi poate fi alături de la creionarea planului până la şampania de la finalul lucrărilor.

Citeste in continuare

Exclusiv

Practici santajiste ale unor sefi de IPJ impotriva sindicatului, prin folosirea art.304 Cod Penal

Publicat

pe

De

A venit momentul sa dezvaluim si sa detaliem, pentru prima oara, practici santajiste reale carora sunt supusi uneori, reprezentantii sindicatului, de catre sefi de ipj-uri, prin folosirea abuziva a art.304 Cod Penal ca forma de constrangere a sindicatului, in vederea identificarii si pedepsirii celor care ne dezvaluie, fapte ilegale savarsite de functionari de conducere din politia romana, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamanul.
Pana acum, rezistam!
Politistii care aleg sa ne dezvaluie noua ilegalitati comise de sefii lor, insotite si documente probatorii, au incredere ca noi vom aduce aceste chestiuni la cunostinta publica si ca le vom proteja identitatea.
Increderea lor in sanatatea sistemului e zero. Daca ar fi incurajati sa o faca si daca s-ar simti protejati impotriva razbunarii celor acuzati, nu ar alege varianta de sesizare in ascuns a sindicatului.
Va rog sa intelegeti corect motivul pentru care postez public acest clip video.
Nu vreau ca sindicatul Diamantul sa fie privit peste noapte ca un organ colector de reclamatii anonime, ca un fel de anticamera a organelor cu competente penale. Nu vreau sa vad maine, mailul sindicatului umplut cu anonime „curajoase”.
Nu suntem asa ceva, nu suntem linia telefonica sau mesageria DNA sau DGA, nu suntem DGIPI si nici nu avem resurse pentru asa ceva.
Doar in anumite situatii serioase si doar cand apreciem noi ca se impune, ne asumam acest rol de intermediar al unor dezvaluiri publice de la surse anonime, privind ilegalitati savarsite de sefi. Ca regula obisnuita, preluam raportari de abuzuri de la politisti ( membri de sindicat) care sunt de acord sa isi dezvaluie identitatea si le transferam mai departe catre organele competente, mai dezvaluie sursa citata. (Cerasela N.).
Citeste in continuare

Exclusiv

Sefa SRU de la IPJ Vaslui a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare

Publicat

pe

De

Abuzatoarea de la IPJ Vaslui, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul!
Conduita abuziva a sefei de resurse umane de la IPJ Vaslui, intr-un anumit context justificativ, care a legitimat sindicatul sa procedeze la o dezvaluire publica, pe pagina de Facebook.
Au existat trei agenti de politie, membri SPRD (Codreanu, Berica, Baciu) pusi la dispozitie in urma reorganizarii, abuzati de sefa SMRU din IPJ Vaslui, Sucheana-Sandu Monica.
Ulterior, s-a aflat ca mai erau inca alti sase agenti, victime ale aceluiasi tip de conduita abuziva. (Vedeti in dovedire, in foto, adresa SRU din IPJ Vaslui nr. 73862/17.06.2024)
Sefa SRU a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare (art.27 indice 31 din lege 360/2002) refuzand sa le puna la dispozitie toate functiile vacante din unitate si din tara, astfel ca agentii pusi la dispozitie sa isi exercite neingradit dreptul recunoscut de lege de opta pentru oricare din functiile vacante si pentru care indeplineau conditiile legale de ocupare.
Celor trei agenti membri SPRD le-au fost prezentate doar 14 posturi vacante, deși Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui era obligat sa le prezinte toate 79 de astfel de posturi vacante. Nu s-au prezentat acestora, desi erau indreptatiti, nici posturile vacante din alte unitati MAI.
Sindicatul, la cererea membrilor vatamati, prin echipa liderilor nostril locali, Nechifor -Botea si cu suportul meu, s-a implicat in intocmirea si in trimiterea contestatiilor la IGPR, inclusiv s-a actionat pentru introducerea unui actiuni in justitie (cu avocat platit din fondurile sindicatului).
In aceeasi postare de acum cinci zile, v-am prezentat public si dovada esentiala ce contine recunoasterea clara facuta de IGPR, ca organ superior, a conduitei abuzive a sefei SRU de la IPJ Vaslui: scrisoarea IGPR nr 690190 din 10.06.2024 catre IPJ Vaslui, semnata de catre seful resurselor umane din IGPR, cms sef Grecu Alexandru.
La finalul scrisorii, respectivul ii adresa umil, abuzatoarei de la SRU Vaslui, o “rugaminte” ca individa sa respecte legea, desi aici era un ditai buboiul purulent, un ditai cazul penal de abuz in serviciu, cu acte materiale multiple.
Ce nu v-am prezentat la momentul primei postari ( de acum cinci zile)?
Scopurile postarii si o analiza juridica minimala (o palpare a dreptului, cum zic cei de la contencios administrativ) a faptelor cu iz penal savarsite de unii si altii.
Deci, care au fost scopurile sesizarii publice?
1)
Sa devoalam public, fiind noi intr-o postura de legitimitate, o conduita ilegala care prezenta caracteristici penale, aparuta la IPJ Vaslui in exercitarea unui functii publice de conducere si careia i-au cazut victime trei agenti de politie, ulterior aparand dovezi ca sunt noua victime, toti agenti. Conduita a fost ascunsa ( de raspunderea juridica) de organele superioare sefei SMRU, care nu si-au indeplinit obligatiile impuse de lege.
2)
Sa observam daca apar, chiar daca cu un grad de intarziere, acele reactii corecte (impuse de lege), din partea acelor autoritati centrale sau chiar din Vaslui, cu atributii in descoperirea si combaterea faptelor penale care se urmaresc penal „din oficiu”, categorie din care face parte si infractiunea de abuz in serviciu.
3)
Sa observam reactia publica, inclusiv a mass media (Multumim, publicatiei Vremea Noua care a preluat subiectul!);
4)
Sa contribuim, dupa puterile noastre si cu mijloacele noastre, la prevenirea aparitiei unor conduite abuzive similare, la alte structuri de resurse umane teritoriale, in special in conditiile in care IGPR manifesta o conduita laxa, de ignorare a unei conduite grave care putea fi foarte bine un simptom local al unui fenomen toxic general la nivelul tarii, in activitatea structurilor de resurse umane.
(De fapt acum nu foarte multi ani, am mai avut un caz similar de abuz, in care victima a fost chiar colegul nostru Florin Raica, ofiter la IPJ Mures si presedinte al organizatiei locale a sindicatului. Deci nu doar agentii pot cadea victime, ci si ofiterii!)
5)
Sa aratam un demers concret sindical de aparare a membrilor nostri, incununat de succes. Orice sindicat este in drept sa isi prezinte public, succesele, pentru a mentine increderea membrilor in competenta si eficienta sindicatului. Altfel, de ce ai cotiza la un sindicat care se dovedeste incapabil sa isi apere membrii cand sunt abuzati de reprezentantii angajatorului? Atentie ca nu ma refer la o aparare absoluta, absurda, ci doar la acea ipoteza dezirabila in care membrul este nevinovat iar angajatorul (prin reprezentantii implicati) se afla in zona abuzului, a ilegalitatii.
Acum, dupa trecerea a cinci zile, inca vrem sa mai insistam, sa mai detaliem pe subiect intrucat consideram ca este unul grav, important si ca din el, toti, mici sau mari, sefi sau executanti, au sansa sa invete ceva folositor!
In special au de invatat din subiect, agentii de politie!
Pentru ca ei sunt cei care cad cu predilectie, victime ale acestui tip de abuz specific, identificat de noi local, la IPJ Vaslui, dar care stim ca se manifesta si in alte judete.
Daca esti ignorant in ceea ce priveste drepturile tale si obligatiile lor, este firesc ca vei avea dificultati in a recunoaste cand esti victima unui abuz si totodata va fi dificil sa te aperi.
Iepurele poate scapa de statutul de iepure, prin educatie. Un ofiter sau agent interesat de educatie in ceea ce priveste macar o parte din drepturile lui de munca, care mai are si un pic de curaj, care mai are si un sindicat in ajutor (conteaza si ce sindicat) nu va mai fi considerat o prada sigura pentru un sef SMRU.
Deci sa le luam pas cu pas, cu explicatii!
Daca in prima scrisoare de la IGPR, victimele mentionate erau trei, agentii Baciu, Haralambie si Codreanu, in adresa SMRU din IPJ Vaslui nr. 73862/17.06.2024 au aparut inca sase victime nominalizate, toti din categoria agentilor de politie.
Deci avem, in total noua victime identificate cert ale abuzatoarei sef de serviciu resurse umane!
E foarte posibil ca numarul victimelor sa fie chiar mai mare, existand o prezumtie rezonabila ca sefa in cauza a mai practicat, netulburata, magaria asta, si in trecut.
Ca o paranteza, cica comisarul sef Sucheana-Sandu Monica ar fi si presedinta organizatiei judetene a CNP. Daca este adevarat, Bravo, CNP! Felicitari si membrilor CNP din IPJ Vaslui care au stiut sa aleaga, cu o “intelepciune” admirabila, sefa cea mai potrivita! Lupul, sef peste oi.
Referitor la dorinta noastra de a observa daca apar, chiar daca cu un grad de intarziere, acele reactii corecte (impuse de lege), din partea autoritatilor, aici poate este util sa va fac rapid un curs intensiv, o expunere a normelor incidente!
Deci, ce este Abuzul in Serviciu?
Art 297 Cod Penal:
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Avem asa ceva, in speta de la IPJ Vaslui? Aparent, avem cam tot ce trebuie!
Avem functionar public (SUCHEANA SANDU MONICA, sefa SRU) in exercitare atributii, avem lege incalcata cu intentie (art.27 indice 31 din lege 360/2002), avem vatamare a drepturilor sau intereselor legitime pentru trei+ sase agenti de politie abuzati!
Incalcarea legii (ca act emis de parlament sau echivalent) este clar recunoscuta prin doua documente oficiale:
• Scrisoarea IGPR nr 690190/10.09.2024 publicata de sindicat inca de acum cinci zile;
• Scrisoarea IPJ Vaslui nr.73862/17.06.2024, emisa chiar de abuzatoare, sefa serviciului de resurse umane, in care sunt nominalizate inca sase victime.
In continuare,
Care sunt formele de sesizare ale unei infractiuni, enumerate de legea procedural penala?
(1) Plangere;
(2) Denunt;
(3) Sesizările făcute de persoane cu funcţii de conducere şi de alte persoane ( art.291 CPP);
(4) Sesizarea din oficiu (art.292 CPP).
Plangere si denunt presupun ca stiti toti care sunt, intrucat marea majoritatea a cititorilor paginii sunt politisti sau fosti politisti. Deci oameni cu un anumit grad de expertiza profesionala minimala.
O sa le reproduc doar pe ultimele doua.
Art. 291. (Sesizările făcute de persoane cu funcţii de conducere şi de alte persoane
)
(1) Orice persoană cu funcţie de conducere în cadrul unei autorităţi a administraţiei publice sau în cadrul altor autorităţi publice, instituţii publice ori al altor persoane juridice de drept public, precum şi orice persoană cu atribuţii de control, care, în exercitarea atribuţiilor lor, au luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară
(2) Orice persoană care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu de interes public, care în exercitarea atribuţiilor sale a luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, este obligată să sesizeze de îndată organul de urmărire penală.
Sesizarea din oficiu
Art. 292. –
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 și încheie un proces-verbal în acest sens.
O sa amintesc si Art.3 CPP:
Funcţiile judiciare se exercită din oficiu, în afară de cazul când, prin lege, se dispune altfel.
Retinand cele de mai sus,
Faptele care apartin ilicitului penal, savarsite de un functionar public in exercitarea atributiilor de serviciu, nu beneficiaza de nicio protectie informationala legala. Ele nu pot fi tinute ascunse de autoritatile si functionarii publici care afla de existenta acestora.
Functionarul public care ia la cunostinta de savarsirea unei infractiuni care se urmareste din oficiu, este obligat sa formuleze sesizarea prevazuta de art.291 Cod Procedura Penala (daca nu are aviz), sub pedeapsa penala prevazuta de art.267 CP care poate merge, in anumite conditii, intr-un concurs real cu intractiunea de favorizare a infractorului.
Potrivit art.267 Cod Penal (“Omisiunea sesizării”):
(1) Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.
Art.267 poate merge in concurs real cu favorizarea infractorului (art.269 CP) cand exista si alte acte suplimentare, in afara de simpla inactiune, tacere.
Am lamurit care sunt obligatiile functionarului public care sesizeaza o situatie potential penala. Au fost respectate?
Daca ne uitam la starea de fapt cunoscuta, raspunsul este negativ.
Seful DMRU-IGPR, Alexandru Grecu, luand cunostinta de o fapta posibil penala, era obligat sa faca sesizarea prevazuta de art.291 Cod Penal.
A luat la cunostinta ca sefa SRU VASLUI a incalcat o lege in vigoare? Bineinteles! Fara niciun dubiu! Dovada incontestabila este scrisoarea IGPR intocmita chiar de respectivul.
A facut Grecu, sesizarea penala pe care era obligat de lege sa o faca? Nu! A intrat sub infractiunea de omisiune a sesizarii, acest sef de resurse umane din IGPR (care nu are aviz de organ de cercetare al politiei judiciare)? Eu sunt de opinie ca da!
Urmatorul, la rand!
Scrisoarea IGPR pleca de la IGPR si ajunge la seful IPJ Vaslui! Baiatul asta (imputernicit cms sef Pelin Dan) are aviz de organ al politiei judiciare. Ca asa au toti sefii IPJ (sau aveau) ca sa mai faca si ei un banut suplimentar. Sa isi traga sporul de judi (neuro).
Deja la acest punct, seful IPJ Vaslui era si competent si obligat sa faca sesizarea din oficiu (art 292 CPP, ca are aviz)) pentru abuzul in serviciu savarsit de sefa de resurse umane. Sa nu uitati! Noua insi. Noua victime. Noua agenti de politie!
A facut-o?
Nu a facut-o! A mers pe burta, coate si genunchi, si imputernicitul! Ca doar nu credeati ca fost pus acolo, sa revolutioneze el, rotatia pamantului. Sa fim seriosi!
S-ar putea presupune, in mod rezonabil, ca niciun functionar din conducerea IPJ Vaslui detinator de aviz de politie judiciara, nu a cunoscut abuzul sefei de la SRU, mai inainte sa publice sindicatul, scrisoarea IGPR?
Sau niciunul de la control intern din IPJ Vaslui? Mie imi este greu sa cred. Nu ar fi absolut imposibil, dar eu nu cred.
Este susceptibil si seful imputernicit al IPJ Vaslui de comiterea unei infractiuni? Este! A tacut si el. A ales sa acopere o infractiune. Sau, cu alte cuvinte, a ales sa blocheze investigarea unui fapte posibil penale, in scopul favorizarii sefei SMRU.
Asta daca nu cumva erau complici deja. Pentru ca e foarte posibil ca abuzatoarea de la SMRU, de fapt sa fi fost inca de la inceput, pionul de manevra al sefului IPJ Vaslui.
Sa fi executat, inca de la inceput, indicatiile acestuia. Deci este foarte posibil ca autorul moral al abuzului asupra celor noua agenti de politie sa fie chiar seful IPJ Vaslui, ascuns dupa fusta sefei SMRU. Iar sefa SMRU, doar instrumentul, executantul, soldatul. Bila de popice!
In continuare, s-a tacut malc de onor organele de orice fel, pana in ziua in care sindicatul a dezvaluit public, pe pagina de Facebook a sindicatului, faptele posibil penale ale sefei SRU impreuna cu dovada absoluta, scrisoarea IGPR, trimisa noua, informal, de catre un justitiar sub protectia anonimatului si care a avut incredere ca macar noi o sa procedam corect. Ca nu suntem implicati in cloaca de coruptie si abuz de la IPJ Vaslui!
De la acest moment al dezvaluirii publice al unor fapte vadit ilegale si mirosind grav a abuz in serviciu, cu noua victime agenti de politie, ce organ s-a sesizat din oficiu?
Ala eu, ala eu!
Pana acum, gheata la mal, desi stirea s-a propagat in spatial public, fiind preluata inclusiv de publicatia locala Vremea Noua! Adica a aflat si aparatul central al MAI, a aflat si IGPR, au aflat DGIPI, DGA, IPJ Vaslui (toti), cainii vagabonzi, pasarile de curte, inclusiv dobermanii de la controlul intern al IPJ Vaslui. Au aflat de fapt, toate vietatile din judetul Vaslui.
Azi, 19.06.2024, Noi inca mai asteptam acele reactii corecte ale autoritatilor competente, care, pana la data prezentei scrieri, intarzie sa apara.
Intre timp, ne uitam comparativ la cazul sefului IPJ CLUJ Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, retinut de DNA, caz care beneficiaza de o publicitate enorma din cauza ca este nepotul lui Ioan Rus si ca a intrat DNA-ul pe fir.
Oare la Vaslui, exista DNA? Or avea dosare sau sunt intr-o perioada de reflectie?
Ok, doamna SMRU nu s-a auzit sa fie vreo nepoata de baron politic.
Dar avem noua victime. Noua agenti de politie! Si cu siguranta, abuzul doamnei sefe a servit cuiva sa obtina un folos necuvenit. Din directionarea fortata a agentilor de politie catre niste functii vacante pe care nu voia nimeni sa le ocupe, cineva a obtinut un folos necuvenit.
Pana la acest punct, am incercat sa descifram, un pic, partea referitoare la obligatiile si consecintele (penale) pentru nerespectarea obligatiilor functionarului public.
Ce se poate spune despre partea particularilor (persoane fizice si juridice de drept privat) care iau cunostinta de existenta unui infractiuni? Exista drepturi? Exista obligatii?
Particularii au o obligatie legala de denuntare doar cand se savarsesc “fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane” (art.266 Cod Penal, Nedenuntarea).
Ceea ce inseamna ca pentru restul infractiunilor de care ia la cunostinta, particularul ( persoana fizica sau juridica) are un drept sa le aduca la cunostinta si sa aleaga totodata cum le aduce la cunostinta.
Poate alege sa faca un “denunt” depus cu nr de inregistrare la organul penal competent.
Poate alege calea dezvaluirii publice a faptelor penale de care ia la cunostinta, adica un denunt public, mai ales cand suspecteaza ca autoritatile care au luat cunostinta, pun batista pe tambal. Cand exista suspiciuni de musamalizare.
O sa ma opresc pentru moment, aici, ca deja e untext foarte lung!
Inca mai asteptam, zilele acestea, acele reactii corecte de la IGPR, de la IPJ Vaslui, DGIPI, DGA, DNA, care intarzie sa apara.
Nu excludem nici posibilitatea initierii unei manevre ieftine pe care au mai incercat-o in trecut, asupra sindicatului, alti sefi de IPJ, manevra care nu a tinut in trecut si nu o sa tina nici acum.
Adica in dorinta lor de a-l depista si de a se razbuna pe cel care a sifonat la sindicat, furnizand inscrisuri si/sau fotografii doveditoare ale unor fapte abuzive de natura disciplinara sau penala, au existat conducatori de ipj care au comandat deschiderea unor dosare in rem pe art. 304 Cod Penal, cu singurul scop de a se santaja reprezentantii sindicatului sa dezvaluie “ciripitorul.”, in vederea tragerii pe roata a tradatorului, mai dezvaluie sursa citata. (Cerasela N.).
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Diverse9 ore ago

Fundatie fara beton gata intr-o zi si gata refolosibila

Întreaga lume e în mişcare. Bineînţeles că ştiam asta încă de la faimosul “Eppur şi muove”, dar totuşi parcă ritmul...

Exclusiv18 ore ago

Practici santajiste ale unor sefi de IPJ impotriva sindicatului, prin folosirea art.304 Cod Penal

A venit momentul sa dezvaluim si sa detaliem, pentru prima oara, practici santajiste reale carora sunt supusi uneori, reprezentantii sindicatului,...

Exclusiv2 zile ago

Sefa SRU de la IPJ Vaslui a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare

Abuzatoarea de la IPJ Vaslui, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul! Conduita abuziva a sefei de resurse umane de...

Exclusiv3 zile ago

„La IPJ Galati au nevoie de timp suplimentar, ca sa activeze fiecare, cate doua celule nervoase”

La Galati, exista sefi cu creier de broasca testoasa, dezvaluie cei de la Sindicatul Diamantul! Desi termenul limita de actualizare...

Exclusiv3 zile ago

Sună toaca prin toată armata

Conform promisiunilor făcute de un reprezentant al guvernului delegației protestatarilor din data de 07.06.2024 din fața Palatului Victoria, Guvernul urma...

Exclusiv4 zile ago

Hora șmecheriei/Mafia deșeurilor și statul paralel/Mafia deșeurile prin turnătorul șef reușește sa închidă firma Gentoil/Care este legătura între firma Geodis și Recop?

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. SGR Returo au...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (III)

Ziarul Incisiv de Prahova continua sa dezvaluie o investigatie complexa, in mai multe episoade, pentru a deslusi impreuna cu dumneavoastra...

Exclusiv5 zile ago

Maurul – Gerard Georgescu- și-a făcut datoria, inca o data!/Semnal de alarma privind razbunarea „Wlăduț & Volosevici” si Organigrama Politiei Locale Ploiesti

Maurul – Gerard Georgescu, pe pagina sa de socializare: „Eu am fost bucuros că Volosevici a plecat, dar bucuria a...

Exclusivo săptămână ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusivo săptămână ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusivo săptămână ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusivo săptămână ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusivo săptămână ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusivo săptămână ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv