Connect with us

Administratie

Favorizează sau discriminează statul o categorie sau alta?

Publicat

pe

Concediul anual de odihnă minim este, ca regulă generală, de cel puțin patru săptămâni (lucrătoare), iar în Codul muncii a fost stabilită această perioadă pe zile lucrătoare, respectiv de cel puțin 20 de zile lucrătoare.
Practic, fiecare situație are scopul propriu, așa cum și zilele de concediu de odihnă suplimentar au un scop bine determinat și ele se acordă în anumite condiții și pe baza unor expertizări ale locurilor de muncă, pentru a determina dacă și în ce măsură sănătatea lucrătorilor este afectată de influența factorilor de risc.
În același timp, numărul zilelor de concediu de odihnă anual ar trebui corelat cu modul în care lucrătorii, în funcție de vârstă, reușesc să se mențină competitivi în cadrul relației de muncă, iar aici de interes este și partea finală a art. 52 din OG 137/2000, care precizează expres că „stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă”.
La fel de clare sunt și regulile stabilite pentru salariații statului în privința concediului de odihnă anual, acesta fiind stabilit prin raportare la vechimea în muncă a lucrătorilor. De exemplu, salariaţii din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18-25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă.
Concret, HG nr. 250/1992 nu se referă nici la vechimea în cadrul aceluiași loc de muncă, nici în aceeași instituție sau autoritate publică și nici în sistemul public, ci vizează vechimea în ansamblu.
Favorizează sau discriminează statul o categorie sau alta?, se intreaba cei de la sindicatul National Decus.
Privind superficial ansamblul normativ care reglementează relațiile de muncă observăm că, în egală măsură, ambele categorii se pot considera favorizate sau discriminate, însă scopul urmărit poate fi atins în ambele situații, dacă îl analizăm concret.
Acumulând vechime în muncă, lucrătorii înaintează în vârstă și, astfel, au nevoie de o perioadă mai mare de repaus anual.
Cele 20 de zile lucrătoare sunt prevăzute ca prag minim, sub care nu se poate negocia sau legifera, iar actul normativ cu caracter special vizează angajații statului și, cel puțin teoretic, putem aprecia că este tot rezultatul unor consultări și negocieri între partenerii de dialog social, aici statul având și rolul de angajator. Altfel spus, așa cum prevede întreg ansamblul normativ, procesul legislativ urmează un traseu bine definit, acesta incluzând și informarea, consultarea și chiar negocierea colectivă, chiar dacă în final adoptarea sau respingerea depinde de legiuitor.
În cealaltă categorie avem regula simplă a negocierii directe, pornind de la aspectele minime stabilite prin acte normative, dar lucrătorii au aceleași caracteristici, deci durata concediului de odihnă anual ar trebui să facă obiectul negocierii pornind de la aceleași principii.(Paul D.).

Administratie

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante

Publicat

pe

De

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Sărbătoarea Sfintelor Paști ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranță în puterea tămăduitoare a credinței și a rugăciunii.

În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă și către semenii aflați în suferință, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos.

Învierea Domnului reamintește tuturor chemarea creștină la iubirea aproapelui şi îndemnul conviețuirii în pace și bună înțelegere. Acestea sunt valorile noastre cardinale, așezate de generații pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creștină.

Vă urez tuturor, dragi credincioși ortodocși, greco-catolici, armeni şi neoprotestanți, să primiți în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală!

Citeste in continuare

Administratie

Astăzi, 4 mai, se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Ion C. Brătianu (2 iunie 1821 – 4 mai 1891), personalitate fundamentală a procesului de modernizare a României

Publicat

pe

De

Primul președinte al Partidului Național Liberal( 1975) Ion C.Brătianu va conduce guvernul României din 1876 până în 1888.
În timpul guvernării liberale sub conducerea lui Ion C.Brătianu consemnăm momente esențiale pentru Istoria României, dintre care declararea Independenței de Stat a României, la data de 10 Mai 1877, la o zi după răspunsul ministrului de externe Mihail Kogălniceanu în Adunarea Deputaților, la interpelarea deputatului Nicolae Fleva, privind situația României care semnase un tratat anti-otoman cu Rusia, Războiul de Independență cu Imperiul Otoman de la 1877 – 1878 și recunoașterea internațională a Independenței prin tratatul de Pace de la Berlin din 1878, ne aduce aminte  viceprimarul Ploieștiului, Dan Nicodim.
Citeste in continuare

Administratie

O nouă sesiune de admitere pentru ocuparea celor 240 de locuri scoase la concurs în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea

Publicat

pe

De

În perioada 24 aprilie 2024 – 19 iulie 2024, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române se desfăşoară o nouă sesiune de admitere pentru ocuparea celor 240 de locuri scoase la concurs în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.

Înscrierea candidaților la concursul de admitere se face prin depunerea cererilor de înscriere tip, exclusiv în format electronic, la adresele de e-mail ale unităților de recrutare, până la data de
14 mai 2024.

Ca și în anii anteriori, admiterea în cadrul instituțiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne cuprinde două probe de concurs și anume,
proba de evaluare a performanţei fizice, evaluată cu note de la 5 la 10 respectiv ”nepromovat” în cazul în care nu se obține nota 5 şi proba de evaluare a cunoştinţelor evaluată cu note de la 1 la 10.

Acestea vor desfăşura conform graficului următor:

  • Proba de evaluare a performanței fizice – traseul practic-aplicativ,
    în perioada 25-31 mai 2024, în cadrul celor șapte centrele zonale de selecție;
  • Proba de verificare a cunoştinţelor, în data de 15 iunie 2024, la sediul Ș.P.A.P.F. „Avram Iancu” Oradea (Oradea, Calea Aradului, nr. 2);

Rezultatele finale ale admiterii în această sesiune vor fi afişate la sediul instituţiei de învăţământ şi vor fi publicate pe site-ul oficial al acesteia (www.avramiancu.ro ) până la data de 19 iulie 2024.

După încheierea primei etape a concursului de admitere și anume înscrierea candidaților, aceștia au obligația ca până la data de 21 mai 2024 să-și depună toate documentele ce constituie dosarul de candidat.

Evaluarea psihologică  a candidaților înscriși va avea loc până la data de
21 mai 2024, detaliile organizatorice urmând a fi postate în timp util pe site-urile structurilor de recrutare. De asemenea, până la data de 22 mai a.c., tabelele nominale cuprinzând candidații declarați ”apt” în urma evaluării psihologice vor fi transmise Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de frontieră ”Avram Iancu” Oradea urmând ca aceștia sa parcurgă următoarea etapă și anume susținerea probei de evaluare a  performanței fizice care se va desfășura în cadrul celor șapte Centre Zonale de selecție din țară, în perioada 25.05-31.05.2024 și va consta în parcurgerea traseului practic-aplicativ.

Următoarea etapă în cadrul examenului de admitere va fi proba de evaluare a cunoștințelor și va fi organizată în data de 15 iunie a.c. în cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea în urma căreia până la data de 16 iunie a.c., ora 10:00, pe site-ul școlii să fie postată ”Lista provizorie cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs”. Proba de evaluare a cunoștințelor va consta în rezolvarea unui test grilă, care va cuprinde subiecte din disciplinele limba română, limba străină, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului, dar şi din educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză și de deprindere a raţionamentului logic.

Contestaţiile la proba de verificare a cunoștințelor se transmit online la adresa de e-mail a unității de învățământ (admitere.spapf@igpf.ro ) în termen de 24 de ore de la postarea listei provizorii cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs și se soluționează la sediul acesteia, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere. Detaliile de natură organizatorică vor fi postate în timp util.

Candidaţii pot contesta numai rezultatul obţinut la propria lucrare sau locul ocupat pe lista celor declaraţi neadmis, conform rezultatelor obţinute în urma susţinerii probelor de concurs.

Ultima etapă în cadrul examenului de admitere va fi examinarea medicală a candidaților și se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024, iar lista cu rezultatele finale ale admiterii se va afișa la sediul unității de învățământ și va fi postată pe site-ul oficial al acesteia, până la data de
19 iulie 2024.

La finalul şcolarizării în cadrul instituţiei de învăţământ, absolvenţilor li se va acorda gradul profesional de agent de poliţie şi li se va asigura loc de muncă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Poliţia de Frontieră Română, repartizarea absolvenţilor făcându-se în ordinea strict descrescătoare a mediilor de absolvire şi în raport de nevoile instituţiei.

Pentru a fi la curent cu toate informaíile privind desfășurarea probebelor, recomandăm verificarea permanentă şi atentă a paginilor de internet ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (www.politiadefrontiera.ro), secţiunea Despre Noi/ Instituţii de învăţământ cât şi a Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea (www.avramiancu.ro), mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice...

Exclusiv3 zile ago

Într-un gest de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova – isi recunoaste incompetenta si solicita sa NU fie VOTAT! (I)

Într-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la...

Exclusiv3 zile ago

Din păcate, în structurile de poliție exista şi chiar sunt promovați “șefi” care au mentalități de C.A.P.

Ne cerem scuze faț de cetțenii din Judetul Gorj, precizeaza cei de la sindicatul Europol. În “managementul” promovat de ei,...

Exclusiv4 zile ago

Cetățeanul afgan care a atacat pe cei doi polițiști de frontieră din cadrul ITPF Timișoara a fost capturat împreună cu cealaltă călăuză

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv4 zile ago

Odată cu căderea PSD-iștilor, Jandarmeria s-a ales și cu disprețul victorioșilor, mai ales a USR-Plus-iștilor, principalilii profitori, proletcultiști cu zel dar plini de teorii fără aplicații practice

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

Exclusiv5 zile ago

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Exclusiv6 zile ago

SGR RETURO încalcă flagrant legea/ SGR nu livrează ce a promis (I)

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru...

Exclusiv6 zile ago

Un caz halucinant/În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou?

Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a...

Exclusiv6 zile ago

Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA/Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova este implicat în tot felul de escrocherii care mai de care mai colorate

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower/Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA....

Exclusivo săptămână ago

WHITE TOWER (XXXI – b)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!

Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL (cel cu Bomba ecologica de la Pleasa) – forțează obținerea de lucrari (aici)...

Exclusivo săptămână ago

SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI,  ESTE  GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR !

Doar 3 luni a ocupat funcția de Director Adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul cms șef Ilie Marian, la...

Exclusivo săptămână ago

Lanțul slabiciunilor între poliție, parchet și instanță, breșa creată în sistemul polițienesc prin neresponsabilizarea celor aflați în funcții de conducere

Vă spuneam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de renunțare la...

Exclusivo săptămână ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusivo săptămână ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitateo săptămână ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!