Connect with us

Featured

Lumea se confruntă în istoria recentă cu ciocnirea dintre corporații și guverne, în numele supremației decizionale

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Întrebarea zilei pe mapamond e cine și de ce a pus la cale prigonirea lui Trump într-un moment cînd cele două mari partide trebuie să-și oficializeze candidații pentru Casa Albă. Democrații lui Biden ar putea avea interesul să radă un candidat republican puternic și să trezească un sentiment de jenă în rîndul alegătorilor republicani. Ai lui Trump ar putea miza, pe de altă parte, pe victimizarea fostului președinte, ceea ce i-ar spori procentele. Ambele variante sunt valabile, teoretic. Dar dacă – ipoteză absolut terifiantă – mai există și un al treilea jucător interesat?

În mod normal, principalii suspecți pentru operațiunea anti-Trump sunt democrații, care ar vrea să-și lichideze politic, din fașă, marele adversar. Și totuși, ar fi o strategie extrem de riscantă. Pentru că niciun consultant, sociolog, politolog, futurolog șamd nu ar putea vreodată să intuiască exact reacția marelui public. Niciodată nu s-a putut, niciodată nu se va putea. Pentru că natura umană e imprevizibilă. În loc să-l lichideze, ar putea să-l facă iar președinte.

Avem deja precedentul Bill Clinton, a cărui aventură cu Lewinski a fost mult mai gravă decît cea a lui Trump. Nu doar că era președinte în exercițiu, dar locul dezmățului a fost chiar Casa Albă – o desacralizare instituțională, s-ar putea spune – iar femeia lucra la președinție. Nicio legătură cu aventura ”civilului” Trump, petrecută cu 10 ani înaintea mandatului, cu o vedetă porno la fel de ”civilă”.

Și totuși, publicul american a reacționat neașteptat. În loc să fie dezamăgiți de Clinton, americanii s-au adunat în jurul lui, sondajele arătînd o susținere masivă în momentul în care Senatul se pregătea să decidă soarta preşedintelui american. Între 63% și 65% dintre adulţii americani considerau, în ianuarie 1999, că preşedintele nu ar trebui să fie destituit, iar o anchetă realizată la sfîrşitul anului de institutul Gallup îl plasa pe Clinton pe primul loc pe lista „celor mai admirate personalităţi” de către americani, înaintea Papei Ioan Paul al II-lea. Pe 20 ianuarie un sondaj CBS releva că 75% dintre cetățeni erau mulțumiți de modul în care Bill Clinton conducea ţara.

În februarie, două treimi dintre americani aprobau achitarea lui Bill Clinton în procesul de destituire. O proporţie de 56 la sută dintre persoanele chestionate considerau chiar că Senatul ar trebui să renunţe de acum încolo la a-l cenzura sau mustra pe Clinton.

”Este pentru prima dată cînd se conturează o majoritate clară în rîndul publicului american care se pronunţă împotriva cenzurării politice a comportamentului lui Bill Clinton, ceea ce ar putea constitui un semn de lehamite a americanilor pentru această afacere”, remarca „Washington Post”.

La fel, ori mai dihai, s-ar putea întîmpla și în cazul lui Trump.
Risc imens pentru democrați, cum spuneam.

Să fie psihologia inversă a republicanilor la mijloc? Adică să fi tras sforile pentru incriminarea lui Trump ca să îl victimizeze și să-l crească în sondaje?
Perfect plauzibil și asta.
Dar, evoluția la firul ierbii a situației e la fel de greu predictibilă. Dacă americanii ajung să creadă că poate Trump nu e cea mai bună soluție și e cazul să lase locul altuia cu mai puține tinichele de coadă?

În ambele ipoteze, riscurile sunt uriașe pentru cei care ar fi instrumentat cazul.

Există însă și un scenariu care merge la sigur. Unul terifiant.

Anume că nu e mîna vreuneia dintre cele două tabere politice mari.

Ci asistăm la un joc al marilor corporații, interesate să slăbească statul american în ansamblu.

Or, indiferent cum va evolua cazul Trump, există o certitudine: imaginea Americii e pusă greu la încercare. Restul lumii asistă cu uluire la evenimente pe care abia dacă ar fi îndrăznit Hollywoodul să le schițeze.
Să se discute public despre inculparea, arestarea, amprentarea, încătușarea, condamnarea pentru 136 de ani a unui fost și posibil viitor președinte e ucigător. Să se dezbată la nivel de experți în Drept posibilitatea ca SUA să aibă un președinte în exercițiu care să conducă de după gratii e încă mai halucinant. Dar se întîmplă.

Imaginea superputerii mondiale se năruie catastrofal. Rușii și chinezii au băgat șampania la rece, probabil.

Puterea statului american slăbește corespunzător. Analogiile cu alte căderi de imperii din istorie vin tot mai des.
Se vorbește acum de căderea imperiului american, cel mai puternic stat din lume.

Într-o analiză excepțională publicată în toamnă de fostul negociator-șef al României pentru aderarea la UE, Vasile Pușcaș, reputatul dipomat avertiza că lumea se confruntă în istoria recentă cu ciocnirea dintre corporații (mai ales cele din domeniul supertehnologiilor moderne) și guverne, în numele supremației decizionale.

”S-a putut constata că importante corporații Big Tech, cu sediile principale în state care oficial nu sunt părți înscrise în conflict, au intervenit direct de partea Ucrainei, sprijinind cu mare eficiență derularea operațiunilor militare dirijate de la Kiev. Așadar, Big Tech a devenit pe față actor al luptei pentru putere în sistemul internațional, s-a implicat în jocurile geopolitice din zilele noastre (un atribut considerat a fi doar al statelor) și se previzionează că viitorul statut de Mare Putere va putea aparține nu doar statelor puternice, cu care ultimele decenii ne-au obișnuit, ci și corporațiilor care vor opera cu Big Data” scria Pușcaș.

”De unde și îngrijorarea Marilor Puteri “clasice” care vor să impună acestor corporații multinaționale reglementări „naționale”, pe când statele care nu au creat astfel de entități economico-financiare ar prefera să fie propuse reglementări internaționale (experiența reglementatoare a Uniunii Europene este adusă frecvent în discuție)”.
(…)
Cum va arăta lumea de mâine?
E nevoie de un parteneriat stat-corporații
Big Tech, Inteligența Artificială, Big Data și viitoarele cuceriri ale științei și tehnologiei pot să fie oportunități deosebite pentru evoluția lumii doar în cazul când statele, care nu-și vor pierde suveranitatea și importanța dacă vor voi și putea să-și îmbunătățească funcțiile, vor înțelege că este nevoie de un nou tip de parteneriat cu corporațiile, bazat pe realitățile complexe, aflate într-o dinamică formidabilă, care solicită un proces de reglementare adecvat, favorizând și derularea de raporturi sociale interne și internaționale general umane. Statele și corporațiile au fiecare și împreună locuri constructive în viitorul sistem internațional, cu condiția să nu readucă în prim-plan formule învechite ale luptelor pentru putere, ci să urmeze căile concurenței specifice, transparente și corecte. Soluții există, ele trebuind doar să fie căutate și adoptate cu bună credință și pentru scopuri îndreptate spre progresul umanității” conchidea reputatul diplomat și politician.

La cum se prezintă America în scandalul Trump, teamă ne e că sunt șanse mari ca mîna nevăzută care a apăsat butoanele să aparțină exact mega-corporațiilor de care vorbește Pușcaș, într-un război nevăzut cu statul american. Un război în care, cel puțin deocamdată, amintitul stat pierde.

Exclusiv

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

Publicat

pe

De

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene conferite de calitatea de simplu cetatean, calitate care nu ii prieste deloc.

Dupa ce, in cursul saptamanii trecute, la sesizarea unor cetateni, infractorul narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri a fost sanctionat contraventional pentru oprirea autovehiculului in loc interzis (aici), acesta tradeaza in modul specific si incearca o noua  repozitionare prin prezentarea unei stiri care vizeaza situatia unor spatii detinute de comerciantii de flori din zona platoului Halelor Centrale.

Un demers dubios

Pentru cititori acest lucru nu ar avea o semnificatie aparte si ar putea fi privit ca o stire care prezinta un demers al noii administratii (aici).

Insa, pentru cunoscatori, prezentarea unui astfel de material ridica mai multe semne de intrebare.

Primul dintre acesta este legat de situatia juridica a autorului care  a prezentat o situatie care (aici), din putinele informatii pe care le detinem, are legatura cu faptele pentru care este acuzat in dosarul penal instrumentat de domnul procuror Mihaila Mihai, Seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pentru care a fost cazat in arestul IPJ Prahova si/sau IPJ Dambovita, sa fim mai exacti.

Poate infractorul incearca vigilenta domnului procuror!

De aceea se impune verificarea modului de respectare a obligatiilor impuse prin masura preventiva a controlului judiciar si daca aceste abordari constituie o incalcare a obligatiilor.

Încercarea de a se adapta noilor condiții

Un al doilea semn de intrebare vizeaza incercarea de repozitionare in siajul noii administratii, acesta uitand, in maniera caracteristica unui tradator, faptul ca aceste tipuri de situatii erau cele care ii confereau un atu in relationarea cu fosta administratie condusa de primarul Volosevici Andrei, care la randul sau fusese avertizat, la inceputul mandatului, de legatura nefireasca si asocierea nepotrivita cu acest tradator.

Un trecut marcat de cunoștințe dubioase

Asocierea de la care se pare ca i s-a tras atat sfarsitul politic dar si inceputul problemelor judiciare.

Daca ar fi manifestat putina atentie si ar fi pus cap la cap toate informatiile publice, macar cele publice, si-ar fi dat seama ca nu era decat o chestiune de timp pana cand acesta va fi victima gruparii infractionale, grupare care a  actionat si in timpul fostului procuror Negulescu, care ii furniza informatii cu privire la persoanele cercetate in dosarele penale instrumentate si cu privire la masurile, in special preventive, care urmau a fi dispuse in privinta acestora.

Cu toate ca ascensiunea infractorului i s-a datorat exclusiv procurorului Negulescu, acesta nu a ezitat sa intoarca miseleste armele impotriva acestuia in momentul in care Negulescu a avut primele probleme judiciare.

Caracterul infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc

Bine ca macar el nu a avut tupeul inimaginabil sa il minta privindu-l pe acesta in ochi, preferand sa ii intoarca spatele precum o curva.

Acesta este caracterul, acesta este omul.

Aceasta este adevărata față a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri ale cărui acțiuni reflectă degringolada morală și etică. În loc să manifeste loialitate și respect, a ales să se războiască cu cei care i-au fost aliați, dovadă că trădarea este un risc inerent în carierele marcate de crima organizată și corupție (aici).

Această situație subliniază nevoia urgentă de a restaura integritatea în administrația publică și de a acționa împotriva corupției, asigurând  un climat de transparență și responsabilitate în comunitate. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Publicat

pe

De

Rețeaua de protecție

În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a fost susținut de rețeaua de protecție condusă de Ginel Preda și Eduard Miritescu, asociați cu reprezentanți de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), precum Savu Alfred și Onea (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc.

Visuri neîmplinite

Stătescu a declarat public că speră să obțină 9000 de voturi în Băicoi, alături de Ilie Cristina Mihaela, prietena unui interlop cunoscut sub numele de „Maca” din Câmpina, dar realitatea a fost diferită.

Un trecut penal îngrijorător

Cu un trecut ce include 23 de dosare penale, acoperite de autoritățile „competente ” dar foarte corupte ale IPJ Prahova și DNA, Stătescu a ridicat întrebări legate de tupeul său de a candida din nou pentru un post de senator sau deputat.

Probleme cu alcoolul

În calitate de primar, obișnuia să semneze documentele de serviciu în fața cârciurilor celebre din Ploiești și Sinaia, în ciuda problemelor sale cu alcoolul. Stătescu a fost pacientul cunoscutului doctor Tranulis de la Voila, dar se pare că dorința de a depăși viciul nu a avut succes.

Rezultatul alegerilor

Alături de el, Ilie Cristina Mihaela, cunoscută și ca Panseluța, a fost totodată un aliat într-o alianță care nu a reușit să câștige susținerea alegătorilor din Băicoi, reflectându-se în rezultatul final: doar 496 de voturi în contrast flagrant cu cele 9000 de voturi pe care Stătescu le-a visat.

Predicții sumbre pentru viitor

Stătescu, fără îndoială, înfruntă o cale lungă și anevoioasă, iar dorințele sale de carieră politică par acum mai mult o glumă.

Necesitatea reformei

Acest articol subliniază gravitatea problemelor de corupție din mediul politic local, amintind astfel de scandalurile semnalate anterior, în care s-a discutat despre furturile din bani publici și angajările fictive orchestrate de Ciprian Stătescu.

Acest articol reflectă nu numai eșecul personal al lui Stătescu, ci și nevoia urgentă de schimbări profunde în sistemul politic românesc, pentru a asigura un viitor mai transparent și corect. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Alexandru Fulgeanu: De la ghivece la scandaluri, între mantia de primar și controversele personale

Publicat

pe

De

Un final controversat de mandat

După încheierea mandatului său, fostul primar al comunei Cătina, Alexandru Fulgeanu, a plecat la sfârșitul mandatului nu doar cu bunurile administrative, ci și cu amintiri controversate (aici), (aici), (aici), (aici), etc.

Relații complicate și scandaluri personale

S-a relatat recent că Fulgeanu ar fi fost implicat în mai multe scandaluri personale, inclusiv o relație cu fostul administrator public al primăriei, Manuela Pasaroiu.

Banii publici investiți în capriciile personale

Rădăcinile relației lui Fulgeanu sunt profund înfipte în gestionarea necorespunzătoare a fondurilor publice, cu banii furați din Primărie folosiți pentru intervenții estetice.

Fata cu „ghiveciul”…avea nevoie de operatii estetice:

Afaceri personale în umbra administrației

Fulgeanu ar avea, de asemenea, o relație cu fina sa, N. M., căsătorită cu un localnic din Cătina, conturând o imagine nefavorabilă a fostului primar.

Dosare penale și scandaluri sexuale

După mandatul său, Alexandru Fulgeanu a acumulat un dosar penal de fraudă, având la activ o serie de scandaluri sexuale cu tinere din comună.

Soția imperturbabilă

Soția sa, Daniela Fulgeanu, pare să fi devenit imperturbabilă la peripețiile soțului, obișnuindu-se cu infidelitățile acestuia.

Speranțe pentru un viitor mai bun

Reamintim că Fulgeanu a fost criticat nu doar pentru abuzuri de putere, ci și pentru modul în care a gestionat bugetul local, iar comunitatea din Cătina speră să se îndrepte spre o gestionare mai responsabilă și onestă a afacerilor locale.

Fulgeanu iese din scenă înconjurat de controverse și întrebări legate de viitorul său politic, în timp ce comunitatea din Cătina așteaptă o schimbare importantă în administrația locală. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene...

Exclusiv3 ore ago

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Rețeaua de protecție În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a...

Exclusiv3 ore ago

Alexandru Fulgeanu: De la ghivece la scandaluri, între mantia de primar și controversele personale

Un final controversat de mandat După încheierea mandatului său, fostul primar al comunei Cătina, Alexandru Fulgeanu, a plecat la sfârșitul...

Exclusiv3 ore ago

Sindicatul Europol critică ipocrizia patriotismului în discursurile oficiale de 1 Decembrie

Discursuri emoționante la ceremonialul de 1 Decembrie Cu ocazia zilei naționale, sute de parlamentari și guvernanți din întreaga țară au...

Exclusivo zi ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv