Baza de Perfecționare Apărare CBRN se subordonează Centrului de Instruire Sprijin Luptă din Râmnicu Vâlcea, își desfășoară activitatea în cadrul Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre Mihai Viteazul și este deservită de Batalionul 49 Apărare CBRN Argeș.
Conform concepției de modernizare a învățământului militar, de la 1 august, Centrul Muscel s-a transformat în bază și s-a redislocat în garnizoana Pitești, pe lângă Batalionul 49 Apărare CBRN, care ar fi trebuit să asigure partea administrativă. Din cauza insuficienței spațiilor de care dispune, s-a ajuns la concluzia că baza își va desfășura activitatea în cadrul Școlii Interarme. Iar din luna septembrie, de când am avut primii cursanți, ne-am desfășurat activitatea în spațiile pe care ni le-au pus la dispoziție, explică locotenent-colonel Codruț Cristinel Nedelea, comandantul Bazei. Adică cinci săli de curs, patru birouri și o sală-muzeu.

Au fost multe frământări în momentul în care centrul a fost desființat și baza dislocată. De aceea, aș vrea să transmit cebereniștilor care sunt în activitate și mai ales celor care sunt la pensie că CBRN-ul încă trăiește.
În privința acomodării, de abia ‚‚au început să ne dea dinții’’. E greu. Avem identitate, dar nu avem CNP. Înainte de a fi numit comandantul bazei, locotenent-colonelul a fost instructor superior și împuternicit pentru doi ani ca șef instrucție și educație în cadrul Centrului de Pregătire Apărare CBRN Muscel. Din vechea structură, alături de ofițer au mai venit un locotenent-colonel, ca instructor superior, și un plutonier-adjutant, instructor.
Nu ne-am mutat și familiile. Au rămas la Câmpulung, deoarece nu știm care va fi direcția pe care baza o va lua.
Ulterior, cealaltă funcție de instructor superior a fost încadrată de un căpitan de la Batalionul 49, iar funcția de administrator, de un subofițer rămas la dispoziție din vechiul centru.
Dorința de a veni în această structură există, dar nu există siguranța că baza va rămâne și nu va fi redislocată. Sunt semne de întrebare și oamenii sunt reticenți. După ce baza își va găsi un loc stabil și se va identifica și prin denumire, și prin locație, probabil că se vor încadra și funcțiile. Din cele 11 posturi pentru cadre disponibile, în momentul de față sunt cinci încadrate.

Până acum, cu ajutorul Batalionului 49 ne-am descurcat, în perioada septembrie-decembrie. Pe lângă cele patru cursuri desfășurate, am participat și la activități de autorizare, plus toate examenele pentru admiterea la cursuri, la centrul de la Vâlcea.
Din luna februarie, au programate încă cinci cursuri. Perioada care va veni este plină de provocări. Din februarie, vor veni cei de la cursul de bază ofițeri, 48 de elevi de la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” (SMMMSFT), iar de la AFT, studenții de anul al II-lea și al III-lea, pentru efectuarea bazelor tactice și tehnice.
Vom avea o perioadă de vârf la jumătatea lunii februarie, cu 97 de cursanți. Nu s-a întâmplat nici când eram în Centrul Muscel.
Tehnica necesară instruirii le este asigurată de Batalionul 49 – toată partea administrativă, tehnică și instructori asociați, la nevoie. Colaborarea cu ei este foarte bună. Sperăm ca și pe viitor să fie, și spun asta pentru că activitățile pe care dumnealor le au în plan sunt multiple și necesită un număr mare de mijloace și forțe. Uneori le este greu să asigure și suportul nostru, pe care nu îl aveau în vedere în anii anteriori, când și-au planificat misiunile.
La vizita noastră, aveau două cursuri în desfășurare: cursul de prima funcție al sublocotenenților și cursul de maiștri militari anul al II-lea. Sunt șase elevi maiștri militari și 13 sublocotenenți, spune căpitanul Ionuț Cătălin Banu, instructor superior (și șef comisie metodică). Sublocotenenții erau plecați în stagiu la unitățile la care au fost repartizați, pentru o lună, așa că am intrat la cursul de maiștri.

Partea teoretică o desfășurăm aici, iar cea practică, la Batalionul 49, pentru a desfășura autospeciale și a înțelege mai bine lucrurile pe care le predăm. Elevii sunt veniți de o lună și există din partea lor dorința de a învăța. În schimb, ne pare rău că pentru unele materii nu găsim profesori și, neavând un laborator de chimie, nu putem preda decât teoretic, adaugă căpitanul.
Eleva fruntaș Mihaela Raluca Cristea, anul al II-lea la SMMMSFT, este singura fată de la CBRN. Am rămas impresionată de poveștile din armată ale tatălui meu. A făcut stagiului militar obligatoriu, apoi a mai cochetat puțin cu armata. Unitățile de la noi din oraș s-au desființat, el nu a putut pleca, așa că a renunțat.

Am rămas impresionată de poveștile din armată ale tatălui meu. Și nu am ales cariera militară pentru bani, am ales-o din inimă.
Mihaela a dat admiterea la ATM, după liceu. Nu am fost suficient pregătită fizic. Am urmat o facultate civilă, Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, la Politehnică, apoi am decis că trebuie totuși să urmez o carieră militară.
S-a pregătit mai bine, a dat examen la maiștri militari și a intrat. Nu a încercat din nou la ATM. Încă patru ani, să repet aceleași materii din facultate… Și nu am ales cariera militară pentru bani, am ales-o din inimă. Chiar am ales cu sufletul, ne asigură eleva.

Când a intrat, nu știa prea multe despre CBRN. Îmi place. Singurul lucru care face această armă mai greu de înțeles, nu mai puțin frumoasă, este faptul că nu avem profesori pentru toate materiile. Atât. Cu ceilalți cinci colegi se înțelege foarte bine. Sunt puțini, este singura fată și se simte protejată. Instructorii sunt foarte bine pregătiți și ne învață tot ce știu. Sunt ca niște colegi mai mari care știu mai multe și ne arată și nouă.
Elevul fruntaș Vlad Petruț Șerb este comandant de grupă maiștri militari CBRN. A dat examen la MAI, a intrat la arma CBRN și se instruiește în MApN, Ministerul de Afaceri Interne neavând școală pentru specialiști CBRN.

Am ales acest minister pentru că salariul este mai mare decât în MApN, iar specializarea aceasta pentru că CBRN este o armă a viitorului.
La cele trei luni de instrucție nu au rezistat toți. Din 93 de elevi, au plecat opt. Pe parcursul ambilor ani de studiu am avut momente când m-am gândit și eu la asta. Nu este ușor, dar m-am ținut tare.
Din cei șase viitori cebereniști, doi sunt de la MAI. Elevul spune că instructorii au fost foarte primitori. Dar l-a impresionat în mod special plutonierul-adjutant Mihaela Cristina Ștefan.
Este instructoarea noastră, un fel de comandant de pluton. Este tot timpul cu zâmbetul pe buze, ne dă o stare foarte bună prezența ei, are grijă de noi, se implică foarte mult. ( Alina Crisan).