Connect with us

Anchete

Drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională

Publicat

pe

La data de 11.10.2022, în Monitorul Oficial al României, Partea I, a fost publicată  HOTĂRÂREA nr. 1.198 din 29 septembrie 2022, privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, după o perioadă de mai bine de 2 ani de zile, în care au tot fost discutate actualele modificări, cât și raportat la necesitatea actualizării sumelor si procedurii ce au stat la baza efectuării deconturilor, până în acest moment. Organizația noastră sindicală a meditat de mai mult timp, solicitând modificarea vechilor prevederi și actualizarea la nevoile din prezent ale polițiștilor, precizeaza cei de la sindicatul Sidepol.

 A) Prin această nouă hotărâre, având în vedere creșterea contravalorii combustibilului, s-a modificat cuantumul decontări contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă, fiind introdusă  o sumă forfetară în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. Acest procentaj, reprezintă aproximativ suma de 638 lei, care va fi primită anual de fiecare polițist, după depunerea ordinului de serviciu care atestă efectuarea concediului de odihnă  aferent anului calendaristic sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant, la serviciul financiar. Având în vedere elementul de noutate privind decontarea forfetară a acestui drept, el va produce efecte imediat pentru colegii care încă nu au apucat să își efectueze acest tip de decontări.

,, Articolul 12

(1) Personalul militar şi poliţiştii au dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

(2) Dreptul prevăzut la alin. (1) se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant.”

B) Totodată, în situația decontării cheltuielilor de transport, dus și întors, a fost eliminată distanța de minim 5 km pentru polițiștii mutați în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință. În trecut organizația noastră sindicală s-a confruntat cu multe situații în care decontarea transportului pentru membrii noștri a fost refuzată, pe motiv că distanța este mai mică de 5 km, aceștia fiind nevoiți să facă deplasarea la și de la locul de muncă, pe banii lor. Prin modificarea adusă, se elimină această discriminare, rămânând limita de 70 km.

,, Articolul 9

(1) Personalul are dreptul la utilizarea gratuită a mijloacelor de transport din înzestrarea instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu încadrarea în drepturile de rulaj sau, după caz, de combustibil stabilite prin normative proprii, la decontarea cheltuielilor de transport sau la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare, în următoarele situaţii:

,,h)la deplasarea zilnică de la domiciliu sau reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă la domiciliu sau reşedinţă, în limita a 70 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reşedinţă, căruia nu i se poate asigura locuinţă în localitatea în care este mutat;”.

B1) A fost introdusă și acordarea dreptului de transport sub forma unei sume forfetare lunară, diferențiată în funcție de distanța dintre locul de muncă și localitatea de domiciliu sau reședință, pentru personalul mutat în interesul serviciului în altă unitate decât cea de domiciliu. Această modificare, aduce cu ea și noi valori ale sumelor pe care personalul îndreptățit să solicite/primească acest drept le va primi, valori ce sunt cert mai mari decât sumele primite până acum.

,,Articolul 18

(1) Personalul căruia i se aplică prevederile art. 9 alin. (1) lit. h) are dreptul la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare lunare stabilită prin aplicarea procentelor, corespunzătoare distanţelor kilometrice din tabel, la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, după cum urmează:

Km Procent din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pe baza căruia se stabilesc sume forfetare lunare (%)
0-10 7 (sumă maximă decontată- aproximativ 180 lei)
11-20 14 (sumă maximă decontată- aproximativ 360 lei))
21-40 36  (sumă maximă decontată- aproximativ 900 lei)
41-60 54  (sumă maximă decontată- aproximativ 1400 lei)
61-70 63  (sumă maximă decontată- aproximativ 1600lei)

i) la deplasarea saptamânala de la domiciliu sau resedinta la locul de munca si de la locul de munca la domiciliu sau resedința, pe o distanța cuprinsa între 71 si 300 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o alta localitate decât cea de domiciliu ori de resedința;

j) la deplasarea bilunara de la domiciliu sau resedinta la locul de munca si de la locul de munca la domiciliu sau resedinta, pe o distanta mai mare de 301 km, pentru personalul mutat în interes de serviciu într-o alta localitate decât cea de domiciliu ori de resedința.

Aceste prevederi reprezintă o facilitate nouă, care se poate aplica mai multor angajați decât până în acest moment și pe distante aprobate mult mai mari decât limitele actuale, ajungând să se deconteze sume cuprinse între 100 lei pe deplasarea săptămânală și maxim 2300 lei pentriu deplasări bilunare pe distante maxime prevăzute.

C) De asemenea, elevii și studenții din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor au dreptul la documente militare de transport sau la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors, o singură dată, pentru fiecare vacanţă din cursul unui an de învăţământ, dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care se află instituţia de învăţământ

,,Articolul 14

(1) Elevii şi studenţii din instituţiile militare de învăţământ, elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor au dreptul la documente militare de transport sau la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors, o singură dată, pentru fiecare vacanţă din cursul unui an de învăţământ, dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care se află instituţia de învăţământ.

(2) Elevii şi studenţii prevăzuţi la alin. (1) pot beneficia de decontarea cheltuielilor de transport în condiţiile prevederilor art. 10 sau pentru deplasarea dus-întors, în condiţiile art. 13, la misiunile ori activităţile cuprinse în planurile de învăţământ, în cazuri temeinic justificate.”

Vezi HOTĂRÂREA GUVERNULUI INTEGRAL

Având în vedere prevederile HG si abrogarea legislatiei anterioare, am luat legătura cu factorii decizionali ai MAI pentru vedea stadiul emiterii unui nou ordin care să înlocuiască legislatia internă actuală, urmând ca într-o perioadă de până la 90 zile să fie efectuate aceste modificări, până la acel moment subzistând prevederile actuale și vor fi transmise circulare la structurile subordonate pentru a nu exista interpretări diferite, de la o unitate la alta, mai precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Anchete

„Ați uitat de noi, venim peste voi”!!/ Polițiștii de penitenciare alături de colegii din poliție merg la Guvern!

Publicat

pe

De

Cerem sa fie respectată legea !!! Pe data de 24.03.2023  sindicate din  poliția română, federații sindicale din sistemul penitenciar si rezerviștii militari vor organiza primul protest din acest an. Angajații penitenciarului de Femei Ploiești Targsorul Nou, membrii ai organizației reprezentative EQUITAS,  din Penitenciarul de Femei Targsor vor fi prezenți pentru a cere Guvernului României aplicarea în integralitate a Legii-cadru a salarizării nr.  153 /2017 . „Nemulțumirile noastre vin în contextul în care aflam ca partidele aflate la guvernare doresc inițierea unui  nou proiect de lege a salarizării, în situația în care nouă nu ni s-a aplicat nici actuala lege votată în Parlament în 2017,  de către aceleași partide. Din 2017 și pana azi am fost duși de nas, păcăliți și furați în același timp . Au fost făcute discriminări , în sensul ca unor sectoare bugetare(administrație publica și deputați )li s-au aplicat legea în integralitate încă din  anul 2017 , iar altora în tranșe . Sistemul de apărare se afla în situația de a mai primi o tranșa, dar se pare ca guvernul a uitat de ea . De o bună perioada se observa cu ochiul liber cum guvernantii neamului au pus tunurile pe sistemul de  apărare și ma refer la salarizarea din sistem , la pensiile militarilor   și la lipsa investițiilor în sistemul de apărare . Se pare că salarizarea polițiștilor și legea  pensiilor militare au devenit o unealtă atunci când guvernantii aleargă după voturi . În apropierea alegerilor apar politicienii cu promisiuni, numai pentru a ne fura voturile, însă nu fac nimic în sprijinul militarilor . Trebuie să reamintim acestor politicieni ca cei care nu respecta legea se numesc  INFRACTORI, iar dumnealor nu respectă legea salarizării nr.153 /2017 . Ne-am saturat sa fim furați și sa ni se ceară sa avem răbdare ca nu sunt bani , în schimb parlamentarii şi-au majorat, pe ascuns, în urmă cu două săptămâni, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare. Astfel, suma forfetară pe care o vor primi parlamentarii va fi de 35.500 de lei pe lună, iar alocația de stat pentru copii s-a mărit cu doar 13 lei, de la 1 ianuarie. O bătaie totala de joc . Îngrijorător este faptul ca tinerii nu mai doresc sa urmeze o cariera militară și asta este un fenomen care trebuie să dea gândit celor care conduc destinele tarii , exemplul cel mai concludent fiind lipsa de interes pentru școlile militare”. Protestul constă într-un   marș,  pornit de la Guvern către MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și retur și ne gândim la un calendar de proteste pe parcursul întregului an. Așteptăm la acest protest cât mai mulți colegi .   Adrian Grigoroiu  – Președinte Sindicat EQUITAS

Citeste in continuare

Anchete

Multi dau ca sigura numirea judecatoarei Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucuresti in functia de judecator din partea Romaniei la Curtea Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului (CEDO).

Publicat

pe

De

Cica Jderu s-ar bucura de o foarte mare sustinere in anumite zone politice, zone care ar face presiuni pentru numirea judecatoarei CAB la CEDO, in detrimentul celorlalti doi candidati, Sebastian Raduletu si Razvan Horatiu Radu, dezvaluie Lumea Justitiei. Primele semne despre impingerea lui Jderu catre CEDO au aparut cu mult timp in urma, prin toamna anului 2022, cand aceasta a fost scoasa de pe lista de rezerva, din motive chipurile de egalitate de gen, si pusa pe lista cu candidati, in locul lui Bogdan Iancu, dr. conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti. Iar totul s-a intamplat desi Bogdan Iancu ar fi mult mai bine pregatit decat Jderu. De altfel, cei care ne-au semnalat ceea ce se pregateste sunt siderati de faptul ca judecatoarea Claudia Jderu ar putea ajunge la CEDO in pofida faptului ca din CV-ul si activitatea sa lipsesc, spre exemplu, “publicatiile academice impresionante” cerute pentru a fi numit in functia de judecator CEDO, aceasta avand lucrari, dar prea putine impresionante si cam fara legatura cu drepturile omului. Asadar: oare ce are Claudia Jderu atat de special incat trebuie sa ajunga neaparat la CEDO? (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Pentru anul I, învățământ postliceal militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne a fost aprobat un număr de 2.880 locuri.

Publicat

pe

De

Cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2022 – 2023 au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 632/2022.

Guvernul României pregătește printr-un proiect de H.G. inițiat de Ministerul Educației la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne suplimentarea locurilor de școlarizare pentru învățământul postliceal militar.

Prin adresa nr. 340702/2023, Ministerul Afacerilor Interne informează Ministerul Educației, cu privire la faptul că înregistrează un deficit accentuat de resurse umane, generat de diferența dintre intrările și ieșirile din sistem. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, una dintre măsurile identificate pentru reducerea deficitului de resurse umane, o reprezintă școlarizarea la capacitate maximă de pregătire a instituțiilor de învățământ postliceal proprii, școlarizare care poate fi organizată în sistem „suveică”, astfel încât o serie se va afla la curs, în timp ce cealaltă serie se va afla în stagiu de practică.

În acest context se impune suplimentarea numărului de locuri pentru anul școlar 2022-2023 a numărului de locuri pentru anul I la învățământul postliceal militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne, conform adresei Ministerului Afacerilor Interne nr. 340702/2023. Scopul prezentului proiect de act normativ în reprezintă suplimentarea cu 2.880 locuri pentru anul I la învățământul postliceal militar organizat de Ministerul Afacerilor Interne în anul școlar 2022-2023, astfel încât cifra de școlarizare să fie de 5.760 locuri.

VEZI AICI NOTA DE FUNDAMENTARE

VEZI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE

Chiar și în urma dublării numărului de locuri în școlile M.A.I., fapt ce va permite organizarea unei noi sesiune de admitere, deficitul de personal este de departe a fi acoperit mai ales în contextul în care se preconizează trecerea în rezervă a peste 3000 de cadre ale ministerului. Mai mult decât atât, chiar și cu o astfel de suplimentare succesivă și consistentă, concurența pe locurile disponibile este aproape de 1 la 1, înainte de susținerea oricărei probe sau evaluări. Unde duc toate astea? Spre colaps! Cauzele? Neaplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unitară, militarii și polițiștii nefiind încadrați pe grila de salarizare și amânați de ani de zile, condiții de muncă jalnice, dotări inexistente, legislație ineficientă, etc, dezvaluie cei de la sindicatul SIDEPOL. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Cutia Pandorei!/Halchin centrează si Zeus da cu capul!

       Ca pe Zeus, Neprihănitul!!! Matei Valentin, un director împuternicit de la Penitenciarul Ploiesti il protejeaza mafia M.J. via A.N.P....

Exclusiv16 ore ago

Complicitatea ASF la dimensiunea fraudei de la City Insurance/Intrebarea senatorului Ivan care l-a facut pe Presedintele ASF sa se bâlbâie si sa se inrosească.

Nu mai există nicăieri în lume un caz in care instituția desemnata de stat sa supravegheze vreo piata financiara bancara...

Exclusiv2 zile ago

Replica ,, Caracatiței”

          Urmare a articolelor noastre de investigații privind activitățile ilegale, conduse de  Mafia din Penitenciarul Ploiești, vă reamintim: suținută de...

Exclusiv2 zile ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?

Personajul următor al serialului nostru nu a venit ca o surpriză pentru redacție când a fost făcută schema aceasta de...

Exclusiv2 zile ago

1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen

Știm cu toții că pilele și cei cu “blazon” sunt deja cunoscuți și nu erau surprize, dar problema e că...

Exclusiv2 zile ago

Despre dreptul la compensatia de chirie pentru politistii care au achizitionat locuinte anterior legii 288/2018!

Pe 03.04.2023, intr-un dosar al sindicatului Diamantul, ICCJ ( complet dcd) este investita sa lamureasca daca politistii care au incheiat...

Exclusiv5 zile ago

,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV

În data de 02.06.2020 în Tabelul cu calculul perisabilităților legal admise întocmit de Logistică ,la nr.crt.7,  Rățușca cea urâtă trece...

Exclusiv5 zile ago

Un focar de infecție ce se dorește a fi o locuință de serviciu atribuită de IPJ Alba unui polițist în anul de grație 2023

Pereți scorojiți și murdari, geamuri care nu se închid și care nu au feronerie, parchet putrezit, camera de baie cu...

Exclusiv6 zile ago

Instituția ar trebui să manifeste atenție sporită cu privire la echipamentele pe care le achiziționează pentru proprii angajați

Se pare că toate întâmplările din ultima perioadă cu privire la calitatea noii uniforme de poliție, amplu dezbătute atât în...

Exclusiv7 zile ago

  Zeus transformat in Hades!!!

Acum când știm ca lucrurile încep sa intre pe un făgaș normal in dosarul in care mai multe cadre ale...

Exclusiv7 zile ago

Special pentru Maica Stareță!/De la Nașu să trăiască!!!/Episodul III

 De la Maica Stareță citire:  ,,Nu-mi place minciuna. Poate e și un defect profesional că reușesc să o identific imediat....

Exclusivo săptămână ago

„Un sepuku politic ar fi minunat, zic eu!”

Primăria Ploiești a publicat adresa transmisă de Prefectura Prahova prin care solicită revocarea hotărârii Consiliului Local Ploiești privind trecerea Parcului...

Exclusivo săptămână ago

Bomba zilei/Observatorul Prahovean dezvăluie minciunile Primăriei Ploiești/A ratat fondurile Băncii Mondiale pentru tratarea bolnavilor de cancer

Sub semnatura lui Marius Nica , Observatorul Prahovean dezvăluie o noua minciuna a Primăriei Ploiești si prezinta un document oficial...

Exclusivo săptămână ago

Lume!Lume! Știri de ultimă oră de la Mînăstirea Ploiesti

Să vezi și să nu crezi, urmare a demersurilor noastre jurnalistice s-au supărat nevoie mare Măria sa Zeus din Olimp,...

Exclusivo săptămână ago

PROSTIA SI SMECHERIA….DE FAPT AU VRUT SA ACOPERE ILEGALITATILE FACUTE DE EL ȘI CEI CARE AU SEMNAT…

Scandalul privind de prelungirea contractului cu BCR, care ar trebui să asigure cofinanțarea proiectelor europene la Ploiești este departe de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!