Anchete
Misiunea pe litoral a fost un fel de chemare la oaste cu arcanul

Întâmplarea face să lucrez într-o unitate unde nu am auzit să se fi făcut vreodată presiuni pentru misiunea de pe litoral: cine a dorit să meargă, a mers din proprie voință, unii erau parcă abonați, chiar dacă toată lumea știa că nu este neapărat o ”afacere”. Și nu este ”afacere” din cauza proastei finanțări, a condițiilor și volumului de muncă, a ”tratamentului” de care ajungi să te bucuri și chiar a numărului mare de bombardieri pe metru pătrat, cu care trebuie să ai de-a face (nu atât din frică o spun, cât din silă), dezvaluie Vitalie Josanu.
Una peste alta lecția de economie-aplicată primită de ”oamenii de afaceri” de la Mamaia – care ”ne duc în spate și pe noi”, bugetarii -, a redus întrucâtva și din solicitările de efective MAI pe litoral. Și uite așa toată lumea mulțumită: nici ei nouă și nici noi lor!
Deși am mai scris acum un an despre umilința pe care o îndurau polițiștii plecați în misiune, la locurile de cazare, suntem surprinși să aflăm acum că în unele unități misiunea pe litoral a fost un fel de chemare la oaste cu arcanul. Polițiștii au fost selectați – nu știm pe ce criterii – și trimiși obligatoriu!
Mai mult decât atât, fiind vorba despre o diurnă înțepenită în 20 de lei, ca la toți bugetarii – cu excepția castei magistraților, care iau diurnă prin raportare la salariul de funcție… că ”așa-i în tenis”! – polițiștii aflați în misiune pe litoral fac foame la propriu. Ce cumperi azi cu 20 lei? Așadar, șefimea din unele unități a dispus ”cheta frățească”: polițiștii rămași la bază cotizează pentru susținerea colegilor lor de pe litoral!
Sincer, nu ne-a venit să credem așa ceva, atunci când am primit mesajul. Dar în câtva timp aflăm că fenomenul nu se întâmplă doar la Poliția or. Ianca! De aceea, am zis să reproducem integral acest mesaj:
,, Ca idee va aduc la cunoștință o problemă de care cred ca nu ați mai auzit. La Politia orașului Ianca se strâng bani de la colegi pentru a le trimite celor care sunt în misiune pe litoral sa ii ajutam ca nu le ajunge suma data de ipj. Asta ca să va cruciți dacă nu ați mai auzit. Doar atât am vrut sa va spun. Mulțumesc!
Eu am (… mulți) ani de activitate dar nu am auzit pana acum de asa ceva. O zi plăcută!
Bani pentru a le da colegilor detașați în misiune pe litoral ca să poată supraviețui pe timpul cat sunt detasati“
În definitiv, este clar că la M.A.I. lucrurile merg într-un soi de inerție și este o chestiune de timp până când incompetența centralilor – cu ministrul în frunte – îl vor așeza pe chituci. Parte din vină ne aparține și nouă, celor care preferăm ”să fie bine” decât să ridicăm fruntea și să mai punem întrebări, oricât de incomode ar fi ele. Asta mai ales că avem – nu atât dreptul cât – ÎNDATORIREA, prevăzută în Codul Deontologic, de a ne ABȚINE de la executarea dispozițiilor nelegale sau celor despre care noi nu suntem convinși că ar fi întemeiate în litera legii.
Fac trimitere la HG 991/2005, care la art. 23 spune astfel:
”(1) Poliţistul răspunde personal pentru acţiunile, inacţiunile şi omisiunile sale, în condiţiile legii. El are datoria să se ABȚINĂ de la executarea ordinelor şi misiunilor vădit ilegale, având obligaţia de a-şi informa de îndată şefii despre aceasta, pe cale ierarhică, atât verbal, cât şi prin raport scris.
(2) Abţinerea de la executarea ordinelor şi misiunilor în condiţiile alin. (1) NU ATRAGE RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ a poliţistului”.
Așadar, atât pentru cei obligați să plece în misiune, cât și celor obligați să cotizeze dar și pentru multe alte situații care vi se par nelalocul lor, aveți puterea să luați atitudine, solicitând celor ce împart dispoziții să facă – în prealabil – proba de legalitate, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).
Anchete
Unul dintre cele mai importante și folosite elemente de echipament din uniforma de poliție este pantalonul “tactic”





Anchete
Reprezentanții Ministerului Justiției va achiesa la viziune ANP, ca angajații din sistemul penitenciar să aibă acces in sectorul administrativ cu telefoanele personale?

Această conduită a fost exersată in perioada de pandemie ocazie cu care s-a constatat că nu au fost incidente provocate de acest drept de a comunica cu mediul extern, fiind o mică fărâmă prin care se face un pic de diferență intre statutul polițistului de penitenciare și condiția deținuților aflați in custodia sistemului penitenciar românesc.
proiect-de-modificare-a-rsld-13.12.2022La această dată proiectul de OMJ a fost transmis spre consultare organizațiilor sindicale , urmând să aibă loc și o dezbatere intre reprezentanții ANP si cei ai organizațiilor sindicale și dacă va exista consens pe toate modificările, proiectul va fi inaintat la Ministerul Justiției unde sperăm ca cineva să nu se implice și să ne cenzureze această facilitate, precizeaza cei de la FPP. (Sava N.).
Actualitate
Romania – campioana mondiala la o meserie veche de peste 10.000 de ani.

Romania – campioana mondiala la o meserie veche de peste 10.000 de ani.
In fiecare an la Londra, are loc Campionatul Mondial de Fabricare a Pantofilor, o reuniune a celor mai buni pantofari si confectioneri de incaltaminte din toate colturile lumii.
Dupa multe teste si o crancena asteptare, locul 1 a fost desemnat, iar pozitionarea sa pe harta nu este in alta parte decat in Romania, in Arad, in curtea si mai ales in atelierul unui adevarat geniu: artistul Victor Vulpe.
Barbatul de 43 de ani a reusit sa aduca trofeul de campion mondial in confectionarea de incaltaminte pe plaiurile romanesti, asta dupa ce mai bine de 20 de ani a transformat orice obiect din piele in opera de arta.
A inceput cu o curea din piele si a ajuns sa fie campion mondial la confectionarea de pantofi din piele
In urma cu peste 20 de ani, in timpul studentiei, Victor, pe atunci un studnet genial la Arte si Design, si-a descoperit adevarata pasiune. Acesta putea sa transforme orice obiect din piele in opera de arta. A inceput pur si simplu prin modificarea unei centuri din piele.
Apoi a trecut la genti. A inceput sa confectioneze genti de piele si curele pentru colegii sai in in curant de la genti si curele, s-a dezvoltat si a ajuns sa treaca la confectionarea de incaltaminte.
Astazi, la atatia ani dupa, cu un drum lung, plin de munca si de vointa, Victor pune Romania pe harta, cu inca un trofeu, inca un loc medaliat cu aur pe cel mai mare podium din acest domeniu.
Victor se poate compara cu adevarat cu cele mai mari nume ale tarii, la acest moment, fiind un ambasador al tarii prin meseria sa, o profesie cu foarte multa istorie in spate. Deloc straina de vechii mestesugari romani, cizmaria are o istorie de peste 10.000 de ani, conform specialistilor.
Cea mai veche piesa de incaltaminte isi are originea in SUA, iar specialistii concluzionau in urma unui studiu ca aceasta ar fi fost realizata din fibrele unui copac, datand cu apeoximativ 10.000 de ani in urma.
Din peste 50 de milioane de perechi de pantofi, acestia au obtinut trofeul!
Ei bine, la peste 10.000 de ani, barbatul de 43 de ani din Arad a adus Romaniei trofeul. Peste 50 de milioane de perechi de incaltari se fabrica in Romania anual, iar in intreaga lume peste 3 miliarde. Cu toate acestea, numai una singura, o singura pereche magica a reusit sa acapareze atentia in Londra, celor mai mari cunoscatori din domeniul fabricarii incaltamintei. Astfel, Victor Vulpe a reusit sa acapareze unul dintre cele mai mari trofee si sa ajunga poate indeplinirea celui mai mare vis a oricarui artist in acest domeniu: castigarea World Championships in Shoemakings.
-
Featuredacum 5 zile
Comisarul șef Conea Emanuel în așteptarea sancțiunii disciplinare de la Ministerul Justitiei!
-
Exclusivacum 4 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”
-
Ancheteacum 5 zile
DEVASTATOR!!! /Echipa pucistă din PMP a fost pusă cu botul pe labe de către Justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”
-
Exclusivacum 19 ore
Fostul procuror Negulescu Mircea implicat in mafia deseurilor/Ludovic Orban „tinta” in miscare in urma perchezitiilor din Prahova/Nasul si Finul din Prahova
-
Exclusivacum 10 ore
VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat! (I).
-
Exclusivacum 19 ore
Valentin Stefan si combinatiile cu iz penal de la conducerea Postei Romane (II)
-
Exclusivacum 2 zile
De la „Bomba ecologica de la Pleasa” la pacura si …dosarul penal de la Parchetul General