Connect with us

Anchete

Misiunea pe litoral a fost un fel de chemare la oaste cu arcanul

Publicat

pe

Întâmplarea face să lucrez într-o unitate unde nu am auzit să se fi făcut vreodată presiuni pentru misiunea de pe litoral: cine a dorit să meargă, a mers din proprie voință, unii erau parcă abonați, chiar dacă toată lumea știa că nu este neapărat o ”afacere”. Și nu este ”afacere” din cauza proastei finanțări, a condițiilor și volumului de muncă, a ”tratamentului” de care ajungi să te bucuri și chiar a numărului mare de bombardieri pe metru pătrat, cu care trebuie să ai de-a face (nu atât din frică o spun, cât din silă), dezvaluie Vitalie Josanu.

Una peste alta lecția de economie-aplicată primită de ”oamenii de afaceri” de la Mamaia – care ”ne duc în spate și pe noi”, bugetarii -, a redus întrucâtva și din solicitările de efective MAI pe litoral. Și uite așa toată lumea mulțumită: nici ei nouă și nici noi lor!

Deși am mai scris acum un an despre umilința pe care o îndurau polițiștii plecați în misiune, la locurile de cazare, suntem surprinși să aflăm acum că în unele unități misiunea pe litoral a fost un fel de chemare la oaste cu arcanul. Polițiștii au fost selectați – nu știm pe ce criterii – și trimiși obligatoriu!

Mai mult decât atât, fiind vorba despre o diurnă înțepenită în 20 de lei, ca la toți bugetarii – cu excepția castei magistraților, care iau diurnă prin raportare la salariul de funcție… că ”așa-i în tenis”! – polițiștii aflați în misiune pe litoral fac foame la propriu. Ce cumperi azi cu 20 lei? Așadar, șefimea din unele unități a dispus ”cheta frățească”: polițiștii rămași la bază cotizează pentru susținerea colegilor lor de pe litoral!

Sincer, nu ne-a venit să credem așa ceva, atunci când am primit mesajul. Dar în câtva timp aflăm că fenomenul nu se întâmplă doar la Poliția or. Ianca! De aceea, am zis să reproducem integral acest mesaj:

,, Ca idee va aduc la cunoștință o problemă de care cred ca nu ați mai auzit. La Politia orașului Ianca se strâng bani de la colegi pentru a le trimite celor care sunt în misiune pe litoral sa ii ajutam ca nu le ajunge suma data de ipj. Asta ca să va cruciți dacă nu ați mai auzit. Doar atât am vrut sa va spun. Mulțumesc!

Eu am (… mulți) ani de activitate dar nu am auzit pana acum de asa ceva. O zi plăcută!

Bani pentru a le da colegilor detașați în misiune pe litoral ca să poată supraviețui pe timpul cat sunt detasati

În definitiv, este clar că la M.A.I. lucrurile merg într-un soi de inerție și este o chestiune de timp până când incompetența centralilor – cu ministrul în frunte – îl vor așeza pe chituci. Parte din vină ne aparține și nouă, celor care preferăm ”să fie bine” decât să ridicăm fruntea și să mai punem întrebări, oricât de incomode ar fi ele. Asta mai ales că avem – nu atât dreptul cât – ÎNDATORIREA, prevăzută în Codul Deontologic, de a ne ABȚINE de la executarea dispozițiilor nelegale sau celor despre care noi nu suntem convinși că ar fi întemeiate în litera legii.

Fac trimitere la HG 991/2005, care la art. 23 spune astfel:

”(1) Poliţistul răspunde personal pentru acţiunile, inacţiunile şi omisiunile sale, în condiţiile legii. El are datoria să se ABȚINĂ de la executarea ordinelor şi misiunilor vădit ilegale, având obligaţia de a-şi informa de îndată şefii despre aceasta, pe cale ierarhică, atât verbal, cât şi prin raport scris.

(2) Abţinerea de la executarea ordinelor şi misiunilor în condiţiile alin. (1) NU ATRAGE RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ a poliţistului”.

Așadar, atât pentru cei obligați să plece în misiune, cât și celor obligați să cotizeze dar și pentru multe alte situații care vi se par nelalocul lor, aveți puterea să luați atitudine, solicitând celor ce împart dispoziții să facă – în prealabil – proba de legalitate, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).

Anchete

60 de prelungiri de delegari aprobate!

Publicat

pe

De

Daca initial la Sectia pentru procurori a CSM erau pe ordinea de zi 50 de cereri privind prelungiri de delegari in functii de conducere, sectia – condusa de vicepresedinta CSM Emilia Ion – a suplimentat aceasta lista cu 11 solicitari, dezvaluie Lumea Justitiei. Dintre toti cei 61 de petenti, unul singur a fost refuzat. Este vorba despre procurorul Gigi-Valentin Stefan (foto), care ceruse sa ramana adjunct la PCA Constanta – functie pe care o ocupa din data de 10 ianuarie 2024, dupa ce intre 2016 si 2024 fusese procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta (si cu numire – de doua ori –, si cu delegare). (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Se solicita deblocarea la plată a normei de hrana, plata restantelor începând cu ultima actualizare din noiembrie 2022, cât și plata efectivă, la zi, a normei actualizate în cuantum de 50 lei

Publicat

pe

De

Am militat și am continuat să facem demersuri pentru punerea în aplicare a prevederilor ordinului ministrului Apărării Naționale, privind norma de hrană nr. 6 pe timp de pace, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, constant, la fiecare întâlnire cu factorii decizionali din Ministerul Afacerilor Interne sau Guvernul României, inclusiv la ultima întâlnire din primăvară cu premierul Marcel Ciolacu, precizeaza cei de la Sindicatul Sidepol..

Având în vedere faptul că încă din luna noiembrie a anului 2022, norma de hrană nr. 6, acordată polițiștilor este neactualizată și plafonată prin ordonanță de urgență, la valoarea aflată în plată în luna decembrie 2023, atunci când a fost emisă faimoasa Ordonanță trenuleț, în urma creșterii indicelui prețurilor de consum a alimentelor componente ale normei de hrană nr. 6, raportat la valoarea calorică de 5010 calorii, prin Ordin al ministrului apărării naționale din data de 12 iunie 2024 privind valoarea financiară actualizată a normelor de hrană , în timp de pacenorma de hrană nr. 6 a fost actualizată la valoarea de 50 lei/zi.

Conform prevederilor Ordonanței nr. 26 din 22 iulie 1994 (**republicată**) privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, valoarea financiară a normelor de hrană aprobate prin hotărâre a Guvernului se stabilește și se actualizează, în mod unitar, de către Ministerul Apărării Naționale împreună cu celelalte instituții publice prevăzute la art. 1, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul «Mărfuri alimentare», publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul Statistic de Prețuri.

 Actualizarea financiară a normei de hrană se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum prevăzuți la alin. (1) din OUG 36/1994, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

Problema de fond tocmai acum apare, prin faptul că (a devenit deja o obisnuință a fiecărei guvernări) norma de hrană este plafonată la valoarea de 34 lei/zi prin OUG trenuleț, tocmai de aceea această actualizare nefiind altceva decât o creștere ”pe hârtie” a unei norme care nu va fi primită efectiv în plată de către angajați, așa cum de-altfel era normal, mai ales în contextul creșterilor de preturi.

Considerăm normal ca cei aflați în conducerea ministerului, cât și premierul CIOLACU, să intervină asupra OUG 115/2023, respectiv OUG 34/2024, în sensul deblocării la plată a normei de hrana, la plata restantelor începând cu ultima actualizare din noiembrie 2022, cât și plata efectivă, la zi, a normei actualizate în cuantum de 50 lei, ceea ce ar însemna o creștere lunară de 350 lei/angajat, mai precizeaza cei de la Sidepol. (Paul D.).

Citeste in continuare

Anchete

Generalul SRI Florian Coldea se pregateste sa manareasca alegerile parlamentare.

Publicat

pe

De

Nu la noi, ci in Albania, unde scrutinul va avea loc in aprilie 2025. Cel putin asa scrie publicatia albaneza Syri, citata de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.ro. Mai mult: ziarul albanez il descrie pe Coldea drept „generalul serviciilor legat de Sinaloa”, dezvaluie Lumea Justitiei.

„Partidul Socialist, la cererea lui Edi Rama (n.r. premierul Albaniei), examineaza data potrivita pentru o intalnire majora cu diaspora in Emiratele Arabe Unite, pentru a se reuni in Dubai, inaintea alegerilor din Albania. (…)

Infractori, traficanti globali de cocaina, lideri de bande, membri ai retelelor mafiote internationale, investitori, constructori, actionari ai resorturilor turistice, jucatori in paradisuri fiscale, finantatori ai partidelor politice, parteneri ai ministrilor, deputatilor, primarilor si oamenilor de afaceri legitimi. Sunt omniprezenti, posesori de bani din trafic si infractiuni, se afla pe insule intangibile, cu nume ascunse, cat si in locuri fara acord de extradare cu tara de origine. Impreuna cu „colegii” guvernamentali, primari, procurori, judecatori, ofiteri de politie, ei sunt in consiliile de supraveghere, investitii, numiri, liste de candidati. Fratii Durim si Valter Bami, Eldi Dizdari, Plarent Dervishi, Endrit Dokle, Ramazan Rraja, Suel Çela, Arben Ndoka, Hajdar Çopja, extradati in Belgia pentru a raspunde in fata justitiei din acea tara. Bajrët, Shullazi, Dajti, Ndreca, Prenga, Visul si Poja, Agasi, intermediari si multi altii, nume ale caror mentionari in interceptari ii leaga strans de activitati ilegale.

Nici Nuredin Dumani cu Luftar Reçi, cei doi martori protejati ai SPAK, nu pot lipsi. Artur Shehu, Luftar Hysa, Florian Coldea, generalul serviciilor legat de Sinaloa, Engjëll Agaçi, Fabrizio Lisi, Massimo D’Alema, Romana Vlahutin, Luigi Soreca si Tony Blair nu pot rata evenimentul, cu invitatii speciale. KPK, KPA, SPAK, BKH, Procuratura Generala, cei de la Jurisdictia Generala de prima instanta si Apel, vor desemna reprezentanti. Aceasta este echipa lui Rama, cladita in 2013 pentru a prelua puterea si care apoi s-a extins”.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Diverse7 ore ago

Fundatie fara beton gata intr-o zi si gata refolosibila

Întreaga lume e în mişcare. Bineînţeles că ştiam asta încă de la faimosul “Eppur şi muove”, dar totuşi parcă ritmul...

Exclusiv16 ore ago

Practici santajiste ale unor sefi de IPJ impotriva sindicatului, prin folosirea art.304 Cod Penal

A venit momentul sa dezvaluim si sa detaliem, pentru prima oara, practici santajiste reale carora sunt supusi uneori, reprezentantii sindicatului,...

Exclusiv2 zile ago

Sefa SRU de la IPJ Vaslui a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare

Abuzatoarea de la IPJ Vaslui, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul! Conduita abuziva a sefei de resurse umane de...

Exclusiv3 zile ago

„La IPJ Galati au nevoie de timp suplimentar, ca sa activeze fiecare, cate doua celule nervoase”

La Galati, exista sefi cu creier de broasca testoasa, dezvaluie cei de la Sindicatul Diamantul! Desi termenul limita de actualizare...

Exclusiv3 zile ago

Sună toaca prin toată armata

Conform promisiunilor făcute de un reprezentant al guvernului delegației protestatarilor din data de 07.06.2024 din fața Palatului Victoria, Guvernul urma...

Exclusiv4 zile ago

Hora șmecheriei/Mafia deșeurilor și statul paralel/Mafia deșeurile prin turnătorul șef reușește sa închidă firma Gentoil/Care este legătura între firma Geodis și Recop?

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. SGR Returo au...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (III)

Ziarul Incisiv de Prahova continua sa dezvaluie o investigatie complexa, in mai multe episoade, pentru a deslusi impreuna cu dumneavoastra...

Exclusiv5 zile ago

Maurul – Gerard Georgescu- și-a făcut datoria, inca o data!/Semnal de alarma privind razbunarea „Wlăduț & Volosevici” si Organigrama Politiei Locale Ploiesti

Maurul – Gerard Georgescu, pe pagina sa de socializare: „Eu am fost bucuros că Volosevici a plecat, dar bucuria a...

Exclusivo săptămână ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusivo săptămână ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusivo săptămână ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusivo săptămână ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusivo săptămână ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusivo săptămână ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Coruptul putinist „Capitan la 15 ani” si un nou comportament deviant/Simte ca are politia pe urmele sale?

Reamintim ca, coruptul putinist „Capitan la 15 ani” s-a autoinvitat, acum ceva timp, la o petrecere a politistilor din activitate,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv