Connect with us

Featured

Complexul NATO şi UE ca simbol al Occidentului şi, de cealaltă parte, organizaţia BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) şi, în forma sa extinsă la jumătate din lume, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai

Publicat

pe

Cine şi cum vrea să scoată (foarte mulţi) bani profitând de tragedia din Ucraina?

Depinde unde, la cine şi cum priveşti. Rezultatele pot fi absolut surprinzătoare, ba chiar cu mult mai ciudate decât lasă să filtreze canalele de comunicare, din ce în ce mai politizate sau de-a dreptul părtinitoare, pe măsură ce se arată adevărata miză a jocurilor: refacerea rapidă a echilibrelor economice şi, de aici, încercările de a clădi sau consolida zone de influenţă politică şi militară care să condiţioneze supravieţuirea unor naţiuni sau unor alianţe.

În timp ce generalii fac singurul lucru pe care au fost învăţaţi vreodată să-l facă, adică să conceapă şi să aplice planurile pentru a trimite la război cât mai mulţi dintre compatrioţii lor în scopul de a provoca aneantizarea adversarilor (militari şi civili, chiar nu mai contează), în spatele lor politicienii sunt angrenaţi în partide strategice de şah sau de go, profitând de tulburarea lumii pentru a scoate un maximum de avantaje pe bază de contracte de urgenţă. Nu vorbesc despre fauna profitorilor de război, răul necesar şi asumat în cazul oricărui conflict. Ei deja mişcă rapid inclusiv în partea noastră de Europă, dar furnicăraia asta se face, totuşi, pe bani relativ puţini şi pe timp scurt, exact atâta timp cât în teren vorbesc armele.

Dar marii actori sunt alţii şi se văd rar, căci n-au treabă cu prostimea. La ei trebuie să vă uitaţi deoarece doar aşa veţi avea o imagine de ansamblu coerentă, chiar dacă nu seamănă mai deloc, sau chiar deloc, cu mesajul oficial în deplina sa corectitudine politică.

Iată, dacă intrăm în zona exemplelor, îl avem pe Robert Habeck, ministrul german al Economiei şi Energiei care, într-o conferinţă de presă, a anunţat că nimeni n-ar trebui să se gândească la un boicot imediat al gazelor şi petrolului rusesc deoarece asta ar lovi în primul rând în populaţia germană şi nu în Rusia şi preşedintele său: „Dacă oprim imediat totul, vor exista lipsuri în aprovizionare şi chiar oprirea aprovizionării în Germania… Suntem în procesul care, pas cu pas, ne va face independenţi energetic în domeniul cărbunelui, petrolului şi chiar al gazelor…dar nu putem face asta acum. E o realitate amară, moralmente nu este un lucru frumos de mărturisit, dar încă nu putem face acest lucru”. În caz contrar, ministrul german spune că „poate să apară şomaj în masă, sărăcie, oameni care să nu-şi poată încălzi locuinţele şi care nu vor mai avea acces la combustibil”.

Începe oare să se strecoare pe piaţă cam acelaşi tip de mesaje care au slăbit eficienţa sancţiunilor luate, cu la fel de multă determinare, de liderii occidentali împotriva Rusiei care invadase şi apoi anexase Crimeea, acum bine-mersi parte integrantă a Federaţiei Rusiei?. Asta se va întâmpla şi acum, în ciuda tuturor angajamentelor şi declaraţiilor liderilor europeni despre frontul comun întru pedepsirea exemplară a Rusiei?

Totul pare să depindă de sprijinul pe care-l poate primi Federaţia Rusă pentru deschiderea rapidă de pieţe alternative care să poată compensa blocada occidentală şi în special cea americană, folosind, dar evident la o cu totul altă scară, procedeul folosit pentru a ajuta marile companii (europene în special, dar şi alte câteva americane) să evite sancţiunile impuse Iranului. Trucul pe bază de troc şi joc prin intermediari a funcţionat, aşa că, acum, apare perspectiva unor mişcări ultra-rapide pentru ca Moscova să poată redirecţiona instantaneu volume enorme de petrol, cărbune şi gaze către China, cea mai mare piaţă consumatoare de energie din lume şi, la fel de important, către India.

Deoarece companii gigant precum Total, Shell, BP au părăsit Rusia, locul liber, relatează surse multiple confirmate de Bloomberg , anunţă că decidenţii de la Beijing ar fi demarat negocierile pentru ca China National Petroleum Corp sau China Petrochim Corp (alături de Sinopec, al treilea mare complex de rafinare din ţară) şi Aluminium Corp şi Minmetals Group. Totul în contextul în care, aşa cum vă spuneam cu câteva zile în urmă, ruşii încearcă să compenseze pierderea accesului la sistemul SWIFT şi tăierea legăturilor cu sistemele de plăţi Union Pay şi Visa Mastercard prin sincronizarea sistemelor băncilor sale naţionale cu cele chineze, anunţând deja că acceptă plăţile directe în yuani, iar asta se face prin sistemele proprii de informaţii financiare de tip SWIFT.

În acest mari jocuri poate să intervină decisiv şi India, cea de-a treia mare piaţă consumatoare de energie (şi ea cu un potenţial aproape nelimitat de cerere de petrol, gaze şi cărbune) care a făcut deja un prim gest semnificativ, abţinându-se de la votul din Adunarea Generală a ONU pe Rezoluţia de condamnare a Rusiei ca stat agresor în Ucraina. Acum, iată concluzia reuniunii-deschidere de mari negocieri dintre Alexander Nowak, viceprim-ministrul rus, şi Hardeep Sigh, ministrul indian al petrolului şi gazului natural: „Avem un parteneriat strategic în mod deosebit privilegiat:liderii din ţările noastre menţin un contact regulat. Cooperarea economică mutual benefică este promovată în mod activ, incluzând aici proiectele ARCTIC LNG2 şi Sahalin 1.Gazporm aprovizionează constant India cu LNG şi Rosneft îşi continuă activitatea sistematică cu partenerii săi indieni. Suntem interesaţi să atragem mai multe investiţii indiene în sectorul gaze şi petrol din Rusia… exporturile ruseşti către India ajung la o valoare de 1 miliard $” a spus Nowak. Interesant de văzut dacă ceea ce se aude acum în piaţă se va şi confirma prin contracte pe termen lung: ar exista un acord ca India să efectueze plăţile în rupii, măsură foarte importantă pentru echilibrarea balanţei comerciale (exportatorii indieni aşteaptă şi ei 500 milioane $ de la băncile ruseşti) dar şi pentru concretizarea liniei de export rusesc de cărbune. doar în această lună urmând să fie livrate 1,06 milioane tone cu mineraliere în porturile indiene.

Bătălia pentru Ucraina trebuie, cred, proiectată la acest nivel al marilor alianţe care sunt acum supuse unui uriaş test de stres. Pentru prima oară la acest nivel (şi cu asemenea perspective viitoare) este pusă la încercare soliditatea şi credibilitatea fiecăreia dintre cele două mari alianţe care domină scena politică globală: complexul NATO şi UE ca simbol al Occidentului şi, de cealaltă parte, organizaţia BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) şi, în forma sa extinsă la jumătate din lume, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai. Bătălia este gigantică şi nemiloasă, cu toate armele şi cu din ce în ce mai puţine reguli.

Cristian Unteanu

Exclusiv

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Publicat

pe

De

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică

Un anunț tragic

Papa Francisc, la 88 de ani, a murit pe 21 aprilie 2025, conform unei declarații oficiale de la Vatican. Fiind primul suveran pontif din America de Sud și prima alegere non-europeană în peste 1.300 de ani, pontificatul său a început în 2013, după abdicarea Papei Benedict al XVI-lea. Moartea sa, după 12 ani de conducere marcată prin reforme și angajamente sociale, reprezintă sfârșitul unei epoci definitorii pentru Biserica Catolică.

Ultimele zile ale Papei

Starea de sănătate a Papei s-a deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, culminând cu o internare la spitalul Gemelli din Roma și diagnosticarea sa cu o pneumonie severă. După tratamentele medicale, a fost mutat la Casa Santa Marta, unde a primit îngrijiri paliative. Cu o zi înainte de moarte, Papa a participat simbolic la celebrarea Paștelui în Piața Sfântul Petru, bucurând mii de credincioși cu binecuvântarea Urbi et Orbi, demonstrându-și angajamentul până în ultima clipă.

O viață pentru umanitate

Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de imigranți italieni, devenind preot iezuit în 1969. Urcând în ierarhia Bisericii, a devenit arhiepiscop al Buenos Aires și cardinal în 2001. Ales Papă la 76 de ani, a adoptat numele Francisc, inspirat de Sfântul din Assisi, simbol al smereniei și al ajutoarelor către cei defavorizați.

Reformele și controversele

Pontificatul său a fost marcat de inițiativele pentru o Biserică mai deschisă. A pledat pentru acceptarea persoanelor divorțate, a permis, în anumite condiții, binecuvântarea cuplurilor de același sex și a manifestat un angajament puternic față de problemele de mediu. Cu toate acestea, a menținut poziții ferme asupra unor subiecte precum avortul, evidențiind complexitatea dublată de compasiune a moralității.

O sănătate fragilă

Papa a suferit în ultimele sale luni de boli cronice, inclusiv bronșită și a necesitat intervenții chirurgicale, cu o sănătate precarizată din cauza complicațiilor anterioare. Această fragilitate i-a afectat din ce în ce mai mult calitățile de lider, dar nu i-a diminuat prezența în fața credincioșilor.

Moștenirea Papei Francisc

Francisc va rămâne în istorie ca un lider care a îmbrățișat umanitatea, apărând drepturile celor marginalizați și promovând dialogul interreligios. Eforturile sale de reformare a birocratiei Vaticanului și de combatere a abuzurilor sexuale în rândul clerului reprezintă priorități majore în timpul mandatului său.

Viitorul Bisericii Catolice

Perioada de doliu va dura cel puțin 15 zile, iar credincioșii vor avea ocazia să își ia rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru. În conformitate cu tradiția, va urma un conclav, unde cardinalii se vor reuni pentru a alege următorul conducător al Bisericii Catolice, ponderând astfel viitorul unei instituții cu influență globală în schimbare.

Citeste in continuare

Exclusiv

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Publicat

pe

De

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat a refuzat să oprească la semnalul poliției din cadrul Brigăzii Rutiere. Evenimentul a avut loc astăzi, când, după ce a evitat stopul inițial, urmărirea s-a mutat pe centura care înconjoară Bucureștiul.

Urmărire și accident
În încercarea de a scăpa de polițiști, șoferul a lovit autospeciala, moment în care echipajul a reușit să-l blocheze. Comportamentul inconștient al acestui șofer, care ar fi putut provoca o tragedie în timpul urmăririi, evidențiază o problemă serioasă în rândul conducătorilor care ignoră regulile de circulație.

Critica sancțiunilor actuale
Autoritățile subliniază că sancțiunile actuale pentru astfel de comportamente sunt mult prea blânde. Această situație contribuie la un mediu în care mulți șoferi temerari sfidează cu ușurință poliția rutieră, punând în pericol viețile altora pe drumurile publice. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Femeie dispărută găsită moartă într-o acumulare de apă în satul Petreni

Publicat

pe

De

O femeie dată dispărută a fost găsită moartă duminică după-amiază într-o acumulare de apă din satul Petreni, județul Hunedoara. Potrivit informațiilor furnizate de IPJ Hunedoara, polițiștii din Simeria au fost sesizați în cursul nopții de duminică, în jurul orei 2:30, de un bărbat care a anunțat dispariția concubinei sale, o femeie în vârstă de 51 de ani.

Detalii despre dispariție
Conform declarațiilor polițiștilor, femeia ar fi plecat voluntar de la domiciliul său din comuna Băcia, satul Petreni, în seara de sâmbătă. De atunci, aceasta nu a mai revenit acasă și nu a putut fi contactată.

Odată cu primirea sesizării, polițiștii au demarat acțiuni de căutare.

Descoperirea corpului neînsuflețit
„Persoana a fost depistată decedată într-o acumulare de apă din satul Petreni, fără suspiciuni cu privire la comiterea vreunei infracțiuni cu violență,” a anunțat Poliția Hunedoara duminică după-amiază.

Circumstanțele în care s-a produs această tragedie rămân subiect de investigație, însă autoritățile nu suspectează implicarea unei infracțiuni violente. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv13 ore ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv2 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv3 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv3 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv3 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv3 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv3 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv3 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv3 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv3 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv4 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv6 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv6 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv6 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv