Anchete
Nu e bine sa te inhaitezi cu #rezistenti sau cu partidele #rezist
CSM a anuntat marti, 8 noiembrie 2021, ca Mateescu s-a vexat din cauza unui comunicat al unei formatiuni politice fata de o masura preventiva. Pe cale de consecinta, judecatorul a sesizat Inspectia Judiciara „pentru a efectua verificari in vederea apararii independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau”.
Iata mai intai comunicatul CSM:
„Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, rep., pentru a efectua verificari in vederea apararii independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, fata de comunicatul prezentat in mai multe articole de presa, care ar fi fost formulat de o formatiune politica si realizat ca urmare a dispunerii unei masuri preventive intr-o cauza penala.
Presedintele a realizat acest demers consecvent principiilor care guverneaza activitatea autoritatilor judiciare, fiind de esenta unui sistem judiciar independent ca masurile organelor judiciare sa vizeze exclusiv interpretarea si aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a raspunde asteptarilor vreunei formatiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorintelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic.
Pentru consolidarea increderii in functionarea autoritatii judecatoresti, exclusiv in temeiul legii si in afara oricaror influente, concluziile verificarilor vor fi prezentate opiniei publice imediat dupa analiza acestora in cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competentelor sale legale”.
Nu ne-a fost greu sa aflam ca indignarea lui Bogdan Mateescu a fost provocata de un comunicat din 26 noiembrie al USR Tineret, in care era jelit scandalagiul #rezist Cristian Dide, recent arestat dupa ce ar fi trimis colete cu cannabis catre DIICOT (click aici pentru incheierea de arestare).
Prezentam si comunicatul USR-istilor:
„Lupta cu traficul de droguri trebuie sa fie centrata pe destructurarea retelelor organizate care opereaza pe piata neagra. In schimb, DIICOT Iasi doar lasa aparenta ca ar lupta cu adevarat.
Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventiva a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de „droguri de risc”.
Fondatorul Evolutie In Institutie si Legalizam.ro a cumparat de pe internet plante legale de canepa industriala (sub 0.2% THC) si a trimis, timp de 2 ani, colete catre DIICOT pentru a semnala cat de usor se poate procura planta de canabis in Romania.
Plantele trimise catre DIICOT au aceeasi sansa de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolata ROM de a te ameti.
Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iasi a initiat arestarea preventiva timp de 30 de zile, in pofida chitantelor, materialelor audio & video si dovezilor trimise dinadins de catre Dide spre diferite filiere DIICOT.
Decizia procurorilor constituie inca un refuz sistematic de recunoastere a naturii si amploarei reale a traficului de droguri, in timp ce DIICOT Iasi iroseste banii publici pentru cercetarea activistilor civici care procura plante agricultural-industriale legale in Uniunea Europeana, in semn de protest.
Facem apel catre structurile de forta sa renunte la abordarile distrugatoare din cadrul politicilor antidrog care determina mai mult rau individual si social decat reusesc sa previna sau sa combata.
Un stat responsabil intelege ca traficul de droguri poate fi invins mai intai prin recunoasterea ca nu activistii civici, tinerii sau consumatorii de rand constituie inamicul, ci retelele organizate care opereaza pe piata neagra. Cu siguranta nu indivizii care trimit colete cu canepa catre DIICOT”.
Repetam: n-avem nimic impotriva faptului ca presedintele CSM a sesizat Inspectia Judiciara. Bine ar fi ca Bogdan Mateescu sa fie consecvent si sa o sesizeze in mai multe cazuri. Inclusiv in cele care il vizeaza. Cum ar fi cel privind dezvaluirile aparute pe blogul Slugarete.wordpress.com, unde Mateescu era surprins in timp ce se reproducea online cu fel de fel de tinte. Nu era corect ca Bogdan Mateescu sa ceara apararea independentei, reputatiei si altor chestii de acest gen a justitiei ca urmare a destrabalarii sale de pe forumurile magistratilor? Noi asa credem ca ar fi trebuit sa se intample, dezvaluie Lumea Justitiei. (Irinel I.).
Anchete
Demisii în magistratură: Judecătorul Dumitru-Gabriel Voiniciuc iși depune cererea de demisie
În contextul unei restructurări tot mai frecvente în sistemul judiciar românesc, se observă că mulți magistrați aleg să părăsească sistemul nu doar prin pensionare, ci și prin demisii. Această tendință este exacerbată de lipsa de încredere în procesul de justiție, mai ales în lumina modului în care anumite instituții, cum ar fi „Cooperativa Nufărul de la Înalta Curte,” gestionează excluderile din magistratură, care sunt anulate în mod repetat.
Recent, o demisie a fost adusă în atenția Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conform publicației Lumea Justiției, cererea domnului Voiniciuc Dumitru-Gabriel, judecător la Judecătoria Botoșani, de eliberare din funcție prin demisie urmează să fie discutată în ședința din 17 octombrie 2024.
Motivul acestei demisii rămâne neclar, generând întrebări cu privire la circumstanțele care l-au determinat pe judecătorul Voiniciuc să facă această alegere. Interesul crescând față de situația din justiție subliniază provocările cu care se confruntă sistemul judiciar românesc, inclusiv presiunile și condițiile de muncă, care pot influența decizia unor judecători de a părăsi instituția.
Rămâne de văzut ce explicații vor fi oferite pe marginea acestei cereri de demisie și cum va influența aceasta percepția generală asupra magistraturii în România. (Irinel I.).
Anchete
Concursul de promovare: zece judecători respinsi
La concursul pentru promovarea efectivă în funcții de execuție, zece judecători au fost respinși, conform publicației Lumea Justiției și informațiilor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit legii, este necesar ca judecătorii să fi activat cel puțin un an la instanța inferioară pentru a putea participa la acest concurs, conform articolului 128 alin. 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Surprinzător, doi dintre candidați au fost refuzați pe motiv că „dețin gradul profesional de curte de apel”. Aceasta sugerează că respingerea nu s-a datorat absenței acestui grad, ci posibil din alte considerații.
Alți doi competitori au primit respingerea din cauza lipsei evaluării în dosarul de candidatură. Există suspiciuni că s-ar putea repeta o situație similară cu cea a procurorului Nicolae-Valerian Cuzi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, care nu a beneficiat de evaluare, în ciuda faptului că a solicitat-o.
În cazul al zecelea, nu a fost oferită nicio explicație, ci doar mențiunea „respins”, ceea ce deschide posibilitatea unor întrebări legate de sănătatea judecătorului. Poate exista o problemă de sănătate fizică sau psihică? Sau poate că judecătorul a fost respins din cauza unei sancțiuni disciplinare primite în ultimii trei ani?
Așteptăm cu interes clarificările pe care CSM le va oferi după primirea contestațiilor. (Irinel I.).
Anchete
Sindicatul Europol iși felicită membrul pentru performanța remarcabilă la Cupa României de Taekwon-do
Sindicatul Europol este mândru să anunțe performanța remarcabilă a polițistului Șchiop Andrei, membru al sindicatului și angajat al I.P.J. Timiș – Poliția Municipiului Timișoara – Secția 3 Poliție Urbană.
În cadrul Cupei României de Taekwon-do, desfășurată la Baia Mare între 11-13 octombrie 2024, Andrei a reușit să cucerească medalia de argint la proba de luptă full-contact, într-o competiție care a reunit peste 800 de sportivi din întreaga țară.
Această realizare nu doar că reflectă dedicarea și profesionalismul său în cadrul forțelor de ordine, ci evidențiază și pasiunea sa pentru sport. Pe lângă activitatea sa Policială, Andrei este un membru activ al Comisiei din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională (SPP).
„Felicitări, Andrei, pentru rezultatele deosebite! Ești o inspirație pentru noi toți,” transmite Sindicatul Europol. (Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare
-
Exclusivacum 2 zile
Corupția din România: Scandalul White Tower și ilegalitățile dovedite
-
Exclusivacum 2 zile
Abuzuri și corupție în rândul Poliției: Cazul IPJ Prahova și rețeaua de ilegalități
-
Exclusivacum 2 zile
Criza din Penitenciare: Polițiștii de Penitenciare protestează impotriva condițiilor insalubre și a insecurității
-
Exclusivacum 2 zile
Cazul Tymbark: controversele grevei și implicațiile legale ale condițiilor de muncă
-
Exclusivacum 2 zile
Apel către magistrații români: curățați justiția de corupție!
-
Exclusivacum 3 zile
Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare
-
Exclusivacum 4 zile
Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării