Connect with us

Anchete

Un alt doctor este lăsat de CNATDCU fără prețiosul titlu științific – procurorul CSM Codruț Olaru, care a fost coordonat de profesorul, avocatul, notarul, procurorul comunist, judecătorul CCR, membrul comisiei de la Veneția, ministrul justiției și rectorul (oi fi uitat ceva?) Tudorel Toader.

Publicat

pe

Olaru a primit un verdict de neplagiat în aprilie 2020, deși comisia de atunci a constat că 26 de pagini din teză sunt plagiate. Aceeași comisie nu a analizat alte circa 40 de pagini, pentru că altfel nu mai putea să propună și să obțină păstrarea titlului.
Pentru acele pagini neverificate a fost depuse o nouă sesizare, iar CNATDCU a stabilit joia trecută că teza lui Olaru este plagiată „grosier” și a decis retragerea titlului de doctor în drept.
La precedenta sesizare, verdictul CNATDCU a fost blocat cu ajutorul lui Tudorel Toader timp de un an și opt luni. Acum, în disperare de cauză, Olaru a deschis un proces în instanță prin care a încercat blocarea decizie după ce o comisie de lucru a constatat că teza e plagiată, dat înainte de pronunțarea Consiliului General al CNATDCU, dezvaluie Emilia Sercan. (Cerasela N.).
Furt grosier, spuma justiției, șef DIICOT

 

Anchete

Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Publicat

pe

De

Operațiune de transfer din Italia și Franța

Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.

Detalii despre persoanele transferate

  • Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.

Executarea mandatelor

Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).

Citeste in continuare

Anchete

Destructurat un grup infracțional implicat în traficul de droguri de mare risc în Constanța

Publicat

pe

De

3 persoane reținute și arestate preventiv

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța – Biroul de Combatere a Traficului de Droguri, au destructurat un grup infracțional compus din trei persoane (26, 29 și 48 de ani), cercetate pentru trafic de droguri de mare risc și efectuare de operațiuni cu produse psihoactive.

Activitate infracțională documentată pe o perioadă de cinci luni

Cercetările au evidențiat faptul că, în perioada noiembrie 2024 – martie 2025, cei trei suspecți ar fi procurat, deținut, intermediat și vândut droguri de mare risc (3-CMC și 4-CMC), la prețuri cuprinse între 400 și 600 de lei. Doi dintre suspecți sunt acuzați și de trafic de substanțe psihoactive (NEP și 2CMC). Cantitățile de substanțe interzise au fost indisponibilizate în timpul investigațiilor.

Percheziții și confiscări

Perchezițiile efectuate la locuințele suspecților din Corbu și Năvodari au dus la descoperirea și ridicarea a aproximativ 24 de grame de 3-CMC (drog de mare risc), precum și a altor mijloace de probă.

Reținere și arestare preventivă

La data de 20 martie 2025, cei trei suspecți au fost reținuți, iar ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul grupării Mobile de Jandarmi Constanța. Suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție pe durata procesului penal. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Probleme majore în sistemul penitenciar român: concluzii după o ședință a Comisiei mixte de dialog

Publicat

pe

De

O ședință a Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar, la care au participat reprezentanți ai FSANP, FSSP, SNPP, ANP și MJ, a dezbătut probleme cruciale legate de salarizare, dialog social, transparență și managementul ANP.

I. Salarizare și drepturi salariale:

  • Ore suplimentare: Plata orelor suplimentare (SDSL) este în analiză, cu o decizie iminentă pentru plata orelor SDSL.
  • Indemnizație incapacitate temporară: Se propune un regulament intern pentru acordarea sporurilor permanente la concediul medical, așteptându-se decizia ANP, deși directorul general manifestă prudență. Există 70 de sentinţe definitive pe acest subiect.
  • Recalculare majorare 50%: Proiectul de OUG pentru recalcularea majorării de 50% (lucrări de excepție și misiuni speciale) din perioada 2019-2024 este avizat de MJ și urmează să fie adoptat în Guvern.
  • Indemnizație concediu de odihnă personal medical: ANP a format un grup de lucru pentru a analiza acordarea indemnizației de concediu de odihnă personalului medical (Anexa II, Legea 153/2017) cu sporuri, similar cu polițiștii de penitenciare. Există sentinţe definitive pe acest aspect.
  • Plata SDSL în 2025: Se solicită MJ să găsească o soluție pentru plata SDSL pentru polițiștii și personalul contractual (civil) în ianuarie 2025, precum și pentru compensarea timpului lucrat în repaus săptămânal. MJ dorește o analiză a oportunității temporale.
  • Majorare pentru capacitate operațională („spor Bayraktar”): MJ analizează oportunitatea extinderii acestei majorări la personalul medical din Poliția Penitenciară, în conformitate cu OUG 26/2024.
  • Personal pus la dispoziție: ANP este de acord cu reglementarea actualizării sumelor achitate pentru repunerea în funcție, cu inflația și dobânda legală, conform Deciziei ÎCCJ nr. 3/2025.
  • Modificări OMJ 4800/2018: Modificările vor fi transmise MJ până la 01.04.2025 pentru consultare publică.

II. Managementul sistemului penitenciar:

  • Buget ANP: Ministrul Justiției a făcut demersuri pentru modificarea trimestrializării bugetului ANP.
  • Condiții de muncă: Legislația actuală limitează achiziționarea de mobilier de birou, însă administrațiile unităților penitenciare caută soluții alternative.
  • Siguranță: O analiză a siguranței personalului și a locurilor de deținere (2021-2024) arată o deteriorare a situației. FSANP solicită ANP măsuri pentru pregătirea profesională a personalului operativ. MJ solicită transmiterea datelor analizei.
  • Verificări funcții de conducere: MJ confirmă efectuarea de verificări la nivelul birourilor și serviciilor, dar rezultatele nu sunt încă disponibile.
  • Încetarea împuternicirii directorului de la Miercurea Ciuc: ANP analizează situația, având în vedere aspectele semnalate de FSSP.
  • Strategie ANP pentru noi locuri de deținere: ANP nu are o strategie clară de rescriere a statelor și de organizare de concursuri pentru noile locuri de deținere, bazându-se pe 400 de posturi din 2025 și 300 de absolvenți ai școlii, în ciuda pierderilor de personal prin pensionare. FSANP solicită soluții alternative, cum ar fi detașări, însă ANP speră să nu fie necesare.

III. Informare și consultare:

  • Lipsa de transparență a ANP: ANP nu organizează Consilii de conducere conform legislației, afectând dialogul social. Ședințele de la ANP nu mai funcționează din decembrie 2024, problemele fiind preluate de Comisia Mixtă. MJ consideră necesară reluarea ședințelor lunare cu sindicatele, iar directorul general al ANP condiționează participarea sindicatelor la consiliile de conducere de încetarea jignirilor și calomniilor.

Următoarea ședință a Comisiei mixte este programată pentru 20 mai 2025. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv2 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusiv3 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv4 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv4 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv4 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv4 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv5 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv5 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv5 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv5 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv6 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv