Connect with us

Administratie

Se bagă vaccinu’!/Proaspăt declarata carantină se va încheia pe 5 decembrie, adică exact în preziua… alegerilor parlamentare

Publicat

pe

Noi, ăștia mai copți, care am trăit și vremurile când, dacă aveai benzină, circulai duminica doar una da și una nu, putem depune mărturie că antrenamentul ăla ne-a pregătit pentru aceste zile, în care carantina bisăptămânală, trăită de mereu mai mulți, te găsește tot acasă, sub acoperiș, inclusiv în weekend.

Bucureștiul e împresurat de izolații din suburbii și nu m-ar mira ca Raed Arafat, această copie          tragi-comică a faimosului Faucci, să ia la ochi curând și capitala, decretând carantina pas cu pas, pe cartiere. Cu centrul va fi totuși ceva mai greu, că pe-acolo trudesc parlamentarii, nu-i așa?, ba chiar și guvernanții lui Orban, dar nu-i deloc exclus ca sus-numitul, în calitatea sa de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, să repună pe tapet născocirea eșuată a Gabrielei Firea: circulația contra taxă prin buricul târgului! La cadența infectărilor raportate zilnic, orice poate fi permis, iar restul pare că nici nu mai contează, dar când la 400.000 de infectați, mai mult de jumătate (278.676) sunt declarați deja vindecați, poate s-ar cuveni să fim mai raționali, reducând astfel panica, nu amplificând-o, prin măsuri evident exagerate.

Sigur, cei mai mulți dintre noi au înțeles să se păzească, respectând regulile elementare de evitare a infectării, dar cum ritmul testărilor noastre e departe de operativitatea altor țări, nici nu prea văd cum s-ar putea evita contactele cu asimptomaticii. Iar tocmai de acolo pleacă totul! Așa am ajuns la 25 de județe roșii, cu două săptămâni înainte de alegeri, iar sâmbătă noapte, Raed Arafat a ordonat carantină și la Constanța, Otopeni și Corbeanca, închizând pentru 14 zile cercul din jurul Bucureștiului. Că a complicat în acest fel, prostește, accesul la și de la Aeroportul Internațional Otopeni e încă nimica toată față de blocajele care se țin laț pe DN 1, artera de intrare și ieșire din Capitală, care era și așa extrem de aglomerată.

Iar acum, ține-ți-vă bine, că vă mai dau una și mai tare: fiți buni și numărați băbește 14 zile, începând din dimineața de 22 noiembrie. Observați ce rezultă, și anume că proaspăt declarata carantină se va încheia pe 5 decembrie, adică exact în preziua… alegerilor parlamentare!!! Realizați deci că Faucci ăsta al nostru, specialistul României în covid-19, anticipează că pademia se va stinge în zonă până fix pe 5 decembrie, astfel încât toți carantinații dimprejurul DN1 vor năvăli afară din case și se vor repezi fericiți, a doua zi, la cozile de la secțiile de votare! Inteligent, nu? Deși, dacă proiecţia nu se va dovedi precisă, doctorul Arafat păstrează în mânecă și varianta de avarie, care ar fi prelungirea carantinei dincolo de ziua votului, fiindcă, evident, sănătatea cetățenilor e mai importantă decât socoteala electorală. Plus că, breacking news!, tocmai a explodat și vestea cea mare…

Pe vremuri, când circulam o duminică da și una nu, informaţiile cele mai așteptate se șopteau între vecini și sunau cam așa: se bagă pui la alimentară, se bagă carne, se bagă lapte și zahăr, se bagă crenvurști..! Acum însă, când le avem pe toate, dar tremurăm de teama covidului, vestea momentului, care ne umple de speranță, a fost anunțată oficial, în gura mare: se bagă vaccinuuuu’! Big Pharma e, desigur, la post, jucând contracronometru care pe care, așa că nu știm încă dacă ne vom vaccina cu Pfizer, cu AstraZeneca, Moderna, dacă nu chiar cu Sinofarmul chinezilor sau cu Sputnikul rusesc. Mai toți producătorii susțin că eficacitatea vaccinurilor lor e cam 95%, aflu că garantat 100% nici nu există, dar omenirea e pe cale să răsufle ușurată. Chit că testările pe eșantioane mari de populație sunt încă departe, ca și autorizarea internațională a vaccinului salvator, ceea ce face greu previzibil momentul când producția de serie va debuta efectiv.

Nu lipsesc nici conspirațiile, care au împărțit deja lumea în pro și contra vaccinării, cum nu sunt cunoscute încă nici posibilele efecte ale vaccinului pe termen lung. E normal să fie așa și, tocmai de aceea, salut declarația lămuritoare a epidemiologului militar Valeriu Gheorghiță, desemnat coordonatorul campaniei din România, potrivit căruia „Vaccinarea va fi gratuită și voluntară”. Îmi displace profund dezbaterea ridicolă privind ordinea celor care ar urma să fie vaccinați, e jenantă așezarea în fruntea cozii a unor neica-nimeni mai grăbiți și mai vocali, de vreme ce lista nu poate fi deschisă decât de medicii și personalul medical care sunt și acum în prima linie. E foarte bine deci că s-a demarat campania de informare a populației. Mai ales că e infinit mai interesantă și oricum mai oportună decât plictisitoarea vorbărie electorală!

Horia Alexandrescu

 

Administratie

Inchisoarea matrimoniala: O istorie neștiută din Biertan

Publicat

pe

De

În localitatea Biertan din județul Sibiu se află o biserică fortificată cu o istorie fascinantă. Aici, soții care nu mai reușeau să se înțeleagă și doreau să acorde o nouă șansă căsniciei erau trimiși într-o cameră specială, cunoscută drept „închisoarea matrimonială”, o istorie nestiuta si prezentata pe pagina de socializare a penitenciarelor .

Aceasta metodă inedită implica ca cei doi parteneri să fie închiși împreună într-o singură cameră pentru o perioadă de până la șase săptămâni. Camera era amenajată simplu, cu un mobilier modest, ce consta într-o masă, un scaun, un cufăr pentru haine și un pat tradițional săsesc.

Soții care încercau să își rezolve neînțelegerile erau obligați să împartă între ei totul: aveau la dispoziție o singură pernă, o pătură comună, precum și o lingură și o farfurie unică. Această abordare s-a dovedit extrem de eficientă, iar registrele bisericii arată că, în decurs de 300 de ani, în sat a existat un singur divorț. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Tabără la mare pentru elevii cu rezultate remarcabile

Publicat

pe

De

Un grup de 34 de elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care au obținut rezultate deosebite la învățătură în anul școlar 2023 – 2024, se află în prezent într-o tabără la mare. Acești elevi sunt găzduiți de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța și sunt recompensați astfel pentru eforturile și munca depusă pe parcursul anului școlar, precum și pentru seriozitatea și implicarea lor în obținerea performanțelor academice.

În cadrul taberei, liceenii beneficiază de un program variat, incluzând momente de relaxare pe plajă și în apa mării, vizite la portul militar Constanța, unde au avut ocazia să urce la bordul navelor militare, precum și la Muzeul Național al Marinei Române. De asemenea, aceștia au vizitat Centrul de Scafandri și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, având astfel ocazia să afle despre oportunitățile de carieră oferite de Forțele Navale Române.

Foto: Elev caporal Georgiana Bozga
Citeste in continuare

Administratie

Tentativă de migrație ilegală: zece cetățeni sirieni descoperiți în Nădlac II

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au identificat zece cetățeni sirieni ascunși într-un TIR condus de un șofer turc, care încercau să treacă ilegal granița în Ungaria, cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei.

Șoferul camionului este cercetat pentru trafic de migranți, iar cetățenii descoperiți ascunși sunt anchetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

La Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat la controlul de frontieră un cetățean turc în vârstă de 41 de ani, care conducea un ansamblu rutier înmatriculat în Turcia, având, conform documentelor, încărcătură de textile pe ruta Turcia – Austria.

După aplicarea unui profil de risc, s-a efectuat un control amănunțit al vehiculului, în cadrul căruia polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă, zece persoane străine.

Acestea au fost duse la sediul sectorului poliției de frontieră pentru audieri, iar în urma verificărilor s-a stabilit că sunt cetățeni sirieni, majoritatea fiind solicitanți de azil în România.

În urma constatărilor, polițiștii de frontieră au început investigații sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șofer și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei pentru cetățenii descoperiți în vehicul, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale corespunzătoare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Gemevo Gemevo
Exclusiv5 ore ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv9 ore ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusivo zi ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusivo zi ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv2 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv2 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv2 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv2 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv2 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv2 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv2 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv2 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv3 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv3 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Exclusiv5 zile ago

Discuții la MAI privind acordarea sporului operațional: avertisment cu privire la evaluările semestriale

Reprezentanții Sindicatului Sidepol au participat la o ședință organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru a discuta despre modalitatea de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv