Connect with us

Actualitate

Remember 22 noiembrie 1990 – Presa acum 30 de ani

Publicat

pe

PETRE ROMAN IN AMERICA LATINĂ

DI. Petre Roman, primul ministru al României, a plecat aseară intr-o vizită oficială în Columbia, Uruguay şi Argentina. Şeful executivului este însoţit de domnii Anton Vătăşescu, ministru de stat însărcinat cu activitatea industrială şi comercială, de consilieri şi experţi.
In programul vizitei, extrem de încărcat de altfel, figurează întîlniri şi convorbiri cu personalităţi ale vieţii politice, economice şi culturale din Columbia, Uruguay şi Argentina, cu membri ai parlamentelor acestor ţări, precum şi semnarea unor importante acorduri a căror punere în practică va facilita relaţiile reciproc avantajoase, în diferite domenii, dintre România şi aceste tări.    

După încheierea vizitei în America Latină, premierul român se va afla pentru două zile la Bonn, unde se va întîlni cu cancelarul federal Helmuth Kohl, cu alte personalităţi ale vieţii politice şi economice din Germania. (Rompres) 

ROMÂNIA ÎN PIAŢA COMUNĂ?

De ce nu? – afirmă deputatul Liviu Mureşan, liderul majorităţii din Cameră

În vîlva creată de spectaculoasa reintrare în arena politică a pecereului, în „haine” de împrumut şi pe fondul protestelor din parlament, un element de reală importanţă a trecut, parcă, neobservat. Şi anume, intervenţia domnului Liviu Mureşan prin care se supunea atenţiei parlamentului şi guvernului oportunitatea solicitări) oficiale de aderare a României Ia Piaţa Comună.

– Care ar fi argumentele în favoarea acestui demers, domnule Mureşan?
– Principalul argument ar fi acela că integrarea noastră europeană trebuie să se producă cit mai curînd posibil şi că orice întîrzieire în declanşarea preparativelor ne poate costa timp şi evident, bani.
– Avem justificările necesare?
– Desigur. Am să enumăr citeva: disponibilitatea noastră de a ne integra in structurile noii Europe, afirmată răspicat; faptul că faza în care ne găsim, de redactare a legilor de bază al reformei şi de creare a cadrului democraţiei şi a noii constituţii, ne permite ca încă de pe acum să luăm în considerare exigenţele aderării, precum şi prevederile legislaţiei comunitare; ca şi cadrul pozitiv al discuţiilor purtate recent cu delegaţii Parlamentului European.
– Ce exigenţe va presupune procesul de apropiere?
– Nu puţine şi nu uşoare: întrunirea condiţiilor politice (alegeri libere şi respectarea statului de drept), dialogul şi libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalului şl persoanelor, reducerea decalajelor economice, îmbinarea necesităţii de a lăsa să acţioneze principiile economiei de piaţă cu o puternică protecţie socială, includerea standardelor industriale şi a pregătirii profesionale şi, nu în ultimul rînd, alinierea monedei naţionale la sistemul monetar european şi angajamentul de a urma o politică antiinflaţionistă fermă.
– Şi credeţi că sîntem în măsură să răspundem acestor exigenţe?
– De ce nu? Ne aflăm, de altfel, deja pe un astfel de drum.
– Care este situaţia, din acest punct de vedere, a foştilor „confraţi de lagăr? 
– Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria sînt potenţiali candidaţi la aderare. Agenţia B.T.A. anunţa recent că Piaţa Comună şi Bulgaria au căzut de acord ca la sfîrşitul lui noiembrie, la Sofia, să înceapă convorbiri preliminare privind aderarea.
– Ne situăm, din păcate, la coadă şi la acest capitol. Avem şanse să recuperăm teren?
– Drumul pînă la realizarea efectivă a aderării este lung şi deloc uşor. El trebuie însă început. Şi, din acest punct de vedere consider că este momentul ca parlamentul şi guvernul să declanşeze solicitarea oficială de aderare şi să creeze de urgenţă un Secretariat de Stat pentru integrarea în Europa. Faţă de „confraţi”, cum le spuneţi, avem avantajul construirii unui eşafodaj legislativ şi organizatoric nou, nu „cîrpit”, ceea ce ar permite o acomodare mai rapidă şi mai lesnicioasă cu structurile comunitare.

Octavian ANDRONIC

AZI 

22 SAU 13? Azi se împlinesc 11 Iuni de la Revoluţie. Zi sfintă in calendarul nostru de suflet, pe care, sub presiunea continuă a neorevoluţionarismului, am început să o uităm, în favoarea sindromului „13”.

Ziarul Libertatea din 22 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire

Calea liberalizării

​Caricatură de ANDO


GURA LUMII

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

• MIA BRAIA – AVOCAT!

Am revăzut-o, cu emoţie, sîmbătă după-amiază, pe micul ecran, pe reputata interpretă de romanţe Mia Braia, revenită în ţară după o lungă absenţă. Din fericire, opinia publică a fost pregătită psihic pentru acest moment datorită neobositelor eforturi depuse de către nepotul său Doru Braia. Omagiind activitatea sa de „organizator de mitinguri şi demonstraţii” şi făcînd un apel umanitar la reprimirea sa în ţară (apel fără obiect, in condiţiile în care reacordarea paşaportului său fusese anunţată de cîteva zile), mătuşa mi şi-a putut reprima un uşor sentiment de invidie, constatînd că popularitatea nepotului a cam depăşit-o pe a sa. Era şi normal, putem spune, atît timp cit nepotul foloseşte cele mal moderne mijloace tehnice, instrumentul său preferat fiind, după cum bine se ştie, gigafonul „Philips”. Aşteptăm, deci, cu nerăbdare, după scurtul recital al mătuşii, consistentele recitaluri ale nepotului.

• ERATĂ

Referîndu-se la mitingul şi marşul „golanilor” de la Cluj, „România liberă” de sîmbătă 17 nov. ţine să precizeze că ele „nu au fost organizate de nimeni”. Este probabil o eroare de tipar. Redactorul a vrut, desigur, să spună că atît mitingul cît şi marşul au fost organizate de „nimeni”!

• GREŞEALĂ DE TIPAR

Din „Dreptatea” de sîmbătă aflăm că distinsul domn Ion Raţiu a acordat un amplu interviu săptămînalului – citiţi bine! – Poenix. Doamne! Putea ieşi chiar şi mai rău!

• VEŞTI DE LA GĂGĂUZI

Cunoscuta agenţie GAGA-U.Z.-PRESS a primit spre difuzare următorul comunicat: „Asistînd cu îngrijorare la noile provocări la care se dedau imperialiştii moldoveni, guvernul legitim al Republicii Independente Găgăuze a hotărit să nu răspundă decît în limba rusă. În acest scop a fost creată o comisie de specialişti care urmează să redacteze un dicţionar surogat care să fie folosit ca instrument de comunicare între cele două naţionalităţi. Pînă la apariţia dicţionarului, vor fi folosite bunele oficii ale KGB-ului instituţie despre a cărei obiectivitate in aprecierea situaţiei prezente guvernul nu are nici un fel de dubiu.”

AMBIDEXTRU

Generalul nu fuge de responsabilităţi

INTERVIU ACORDAT DE MINISTRUL ROMÂN AL APĂRĂRII, VICTOR STĂNCULESCU, COTIDIANULUI FRANCEZ „LIBERATION”

Intr-un interviu acordat cotidianului parizian „Liberation”, ministrul român al apărării, Victor Stănculescu, a dezvăluit faptul că după evenimentele de la Timişoara din decembrie 1889 l-a prezentat preşedintelui Ceauşescu demisia din funcţiile de ministru adjunct al justiţiei şi de adjunct al procurorului general, pe care le ocupa în acea vreme (n.r. – o revelaţie stupefiantă pentru noi cei care ştiam că dl. Stănculescu ocupase doar postul de adjunct al ministrului apărării).

„Am fost singurul din armată care mi-am prezentat demisia, în scris, la 19 decembrie 1989 întrucît nu puteam accepta deciziile preşedintelui ţării”, declară Stănculescu ziarului francez, după 11 luni.

Ministrul român al apărării, care se consideră o alternativă eventuală in cazuri unei situaţii politice tulburi, afirmînd că „dacă situaţia i-o va cere”, nu va fugi de responsabilităţi, relevă că a refuzat de trei ori pînă în primăvară conducerea armatei şi-a prezentat in scris, la 18 iunie, demisia preşedintelui Iliescu, pentru a protesta împotriva venirii minerilor la Bucuresti. „Afirmînd aceasta răspund tuturor celor care cred că mă agăţ de un scaun”, a adăugat generalul Stănculescu.

Ziarul Libertatea din 22 noiembrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire

​Ziarul Libertatea din 22 noiembrie 1990 pag. a 3-a ► Click pe imagine pentru mărire

(AFP)

Noi dezvăluiri cu privire la încercările Partidului Socialist Bulgar de a ascunde arhivele

Săptămînalul Uniunii Scriitorilor din Bulgaria „Literaturen Forum“ a publicat textul integral al stenogramei şedinţei şefilor serviciilor de arhivă ale Partidului Socialist Bulgar, desfăşurate la 20 octombrie. În cadrul acestei şedinţe, Dimităr Ioncev, vicepreşedinte al Consiliului Suprem al partidului, a dat dispoziţie să fie ascunse arhivele şi să nu fie predate sub nici un motiv Arhivelor statului, de unde, după părerea sa şi a participanţilor la şedinţă, a-cestea vor cădea în mîinile opoziţiei, care „abia aşteaptă aceasta”.

Scandalul legat de această instrucţiune s-a declanşat cu două săptămîni în urmă în Marea Adunare Populară, cînd un deputat al opoziţiei a dat citire unor pasaje din stenogramă. După trei zile,     Alexandăr Tomov, vicepreşedinte al Consiliului Suprem al P.S.B., a dezminţit că cineva ar încerca să ascundă sau să distrugă arhivele partidului. Intre timp, s-a aflat că directorul Arhivelor centrale ale P.S.B. şi-a dat demisia din cauza divergenţelor avute cu Ioncev.

În cursul ultimilor 42 de ani, organele de stat nu au avut nici o posibilitate să controleze arhivele centrale ale P.C.B., unde, în esenţă, sint ţinute în secret şi documente de o extremă importanţă naţională.

După primele dezvăluiri, Dimităr Ioncev, căruia i s-a făcut reclamă de mare conducător reformator în cadrul P.S.B., nu a mai apărut nici în parlament, nici la televiziune, nici la radio. „Acest Ioncerv s-a dovedit a fi un mare tîmpit”, a afirmat într-o convorbire particulară un redactor al ziarului socialiştilor „Duma”.

Stenograma şedinţei din 20 octombrie lasă să se înţeleagă panica ce a cuprins conducerea fostului partid comunist. „Opoziţia vrea foarte mult să ne naţionalizeze. In momentul obţinerii majorităţii în parlament, ea va face negreşit acest lucru… Ea publică zilnic informaţii cu privire la modul în care s-a înfăptuit naţionalizarea în Cehoslovacia şi Ungaria şi este cuprinsă de nerăbdare să ne arunce la lada de gunoi a istoriei”, a declarat Ioncev.

El a fost informat asupra rapidei reduceri a numărului membrilor P.S.B. şi a diminuării de 10 ori a veniturilor sale. Publicaţiile P.S.B. se confruntă în prezent cu uriaşe dificultăţi financiare. „Ne aflăm în situaţia unor oameni care trebuie să supravieţuiască în condiţii foarte grele“, a menţionat Ioncev.
Din cuvîntările pârtie panţilor la şedinţă rezultă în mod clar că foştii comunişti „sînt foarte vulnerabili, dacă vor deveni publice faptele personale ale membrilor partidului”. „Noi deţinem date foarte importante şi sîntem foarte vulnerabili, dacă vor deveni publice, faptele luptătorilor activi împotriva fascismului şi capitalismului”, a arătat, la rîndul său, un membru al P.S.B. din oraşul Tîrgovişte.

„Dacă este nevoie, atunci din 100 de exemplare de arhivă vom păstra doar cîte unul, dar vom trăi, nu ne vom preda”, a răspuns in legătură cu aceasta Ioncev, dînd în mod dar dispoziţia de a se distruge materialele de arhivă compromiţătoare.

Din stenogramă rezultă clar că în prezent P.S.B. mizează pe oamenii săi fideli, care nu sint încadraţi pe ştatele de salarii ale partidului, dar au fost „verificaţi” şi desfăşoară activitatea economică în folosul partidului: întreţin contracte cu firme occidentale, realizează tranzacţii de import-export. „Noi lucrăm, firmele noastre funcţionează, slavă domnului, încă nu ne-au distrus, nu a fost înfăptuită naţionalizarea”, a arătat un vicepreşedinte al Consiliului Suprem al P.S.B.

(Agenţia Bulgară BTA)

Ziarul Libertatea din 22 noiembrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire

Presa acum 50 de ani

• 22 NOIEMBRIE 1940

• SITUAŢIA CÎMPULUI. În prima parte a lui noiembrie, după datele comunicate de direcţia agrară din Ministerul Agriculturii, au căzut ploi parţiale; timpul in genere a fost bun; recoltatul porumbului e aproape sfirşit; pămîntul are umiditate suficientă; arăturile şi semănăturile de toamnă se fac cu stăruinţă, insă cu greutate din cauza lipsei animalelor de tracţiune. Grîul a început să răsară în bune condiţiuni. Semănăturile făcute timpuriu veghează bine • SPECULĂ. „Ordinea stabilită în ce priveşte preţul articolelor de primă necesitate, respectată o vreme, a fost uitată de unii negustori, care profită de împrejurarea ca autorităţile sunt ocupate cu chestiuni în legătură cu efectele cutremurului. E datoria nu numai a autorităţilor superioare să nu slăbească veghea menţinerii preţurilor fixate, dar şi a Camerei de comerţ care are sarcina sa arate celor nărăviţi că lăcomia cîtorva atinge reputaţia şi prestigiul întregului comerţ şi determină oficialitatea să înăsprească măsurile legale spre a apăra publicul de exploatare şi speculă” • AMÎNAREA ÎNCORPORĂRII. Din cauza cutremurului din 10 noiembrie majoritatea cazărmilor au suferit stricăciuni grave. Marele Stat Major a hotărît ca încorporarea contingentului 1941, „trupa în termen şi schimbaşii“ să se amîne pînă la o dată ce se va comunica ulterior • CORESPONDENTUL AGENŢIEI „STETANI” relatează că, la Viena, a murit celebrul cardiolog Wenckebach (scris, in titlul ştirii: Nenckebach), in vîrsta de 76 de ani • PRINTR-UN DECRET-LEGE, se desfiinţează Federaţia societăţilor de turism din România, care trece sub conducerea „Organizării Sporturilor Româneşti” • MOLOTOV LA BERLIN. Presa relatează despre doua întrevederi cu cancelarul Hitler, dejunul oferit de Fuehrer, vizita la d. Rudolf Hess şi Mareşalul Georing, comentariile presei germane, ale presei japoneze despre „importanţa conversaţiilor de la Berlin“ • S-A HOTĂRÎT trecerea la Ministerul Muncii a îndrumării, conducerii, coordonării şi controlului activităţii instituţiitor medicale şi de ocrotire socială, ce funcţionează pe lingă instituţiunile şi serviciile pendinte de Ministerul Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor • „REGINA DIN INSULA PITICILOR” este a 50-a carte pentru copii şi tineret scrisă de Moş Nae (N. Batzaria), „fiind una din cele mai frumoase din cîte a scris. Un volum format mare, cu o mulţime de desene şi cu o dublă copertă în culori, costă numai lei… 60“ • „REMIZIERII EVREI îndepărtaţi din Bursă n-au voie să facă tranzacţiuni de efecte. Cei aflaţi în serviciu sunt prevăzuţi cu cărţi de legitimaţie speciale şi vizate la zi şi sunt datori să se legitimeze la cererea clientelei” • „AMERICA VA DA ANGLIEI TOT SPRIJINUL POSIBIL”, declară, la Boston, d. Knox, secretarul departamentului marinei: „Statele Unite dispun astăzi de flota cea mai puternică din lume” • SUMA TOTALA a economiilor poporului german s-a ridicat, în ultima lună, de la 20 la 25 miliarde mărci • INGINER PRAGER. „Margareta şi ing. Emil Prager anunţă celor ce l-au cunoscut, apreciat şi iubit, că se împlinesc şase săptămîni de când scumpul lor inginer IONEL PRAGER i-a părăsit pentru totdeauna” • „DR. ION I. GHELASSE, director la Preşedinţia Consiliului de Miniştri şi detaşat la comisiunea specială pentru controlul fondurilor secrete şi de ordine publică a fost numit în mod onorific ca specialist în comisiunea pentru organizarea contabilităţii şi întocmirea unui bilanţ tip la întreprinderile economice” • UNIREA TRICOLOR aliniază „formaţiunea obicinuită” în jocul cu U.D.R.: Cristea, Petrescu, Iliescu, Florea, Anghelache, Boteanu, Mihăilescu, Dumitrescu, Niculescu, Alecu şi Criciotoiu • „VÎND, din cauza repatrierei în Germania, mobile, bibliotecă, fotolii, birou, sufragerie, 2 dormitoare, piano, cărţi, Iămpi, instalatia de bucătărie, veselă, provizii de iarnă, lemne etc. Str. Romulus 67” • A MURIT, în vîrstă de 108 ani, Florica Petrovici din Craiova: „Ea n’a fost bolnavă nici o dată şi nici înainte de a muri n’a zăcut”…

Rubrică redactată de Ion BUTNARU

Actualitate

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

PNL și PSD sunt partide marcate de misoginism politic, avînd o cotă mai mult decît redusă de femei în forurile de conducere, chiar la nivel de avarie, în cazul liberalilor. Într-un material pentru Canal 33, fosta deputată liberală Adriana Săftoiu trece în revistă cifrele reprezentării femeilor în partidele parlamentare, iar concluziile nu sunt foarte îmbucurătoare.

”Ca să nu rămân în „capcana” discursului feminist – care, consideră unii, poate fi la fel de pernicios precum cel misogin – am numărat paritatea în birourile de conducere ale partidelor parlamentare care au candidat la ultimele alegeri, așa cum apar pe propriile site-uri.
La PSD, conducerea este formată din președinte, vicepreședinți pe domenii și pe regiuni, respectiv 17 persoane, dintre care 3 femei.
La PNL, din 47 de persoane care formează echipa de conducere (președinte, prim-vicepreședinți, vicepreședinți și membri Bex), 4 sunt femei.
La USR, Biroul Național care formează conducerea este alcătuită din 24 de persoane, dintre care 4 femei.
La UDMR, Prezidiul Uniunii și Prezidiul Executiv este format din 18 persoane dintre care 6 femei, cel mai bine din punct de vedere al reprezentativității femeilor. De remarcat și lipsa cumului de funcții ca normă.
La AUR, din 24 de persoane (președinte, președinte CNC, președinte Senat, prim-vicepreședinte, secretar general și Biroul de Conducere care are și membri supleanți), 6 sunt femei” scrie fosta deputată.

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa:
1) UDMR – 33,3%
2) AUR – 25%
3) PSD – 17,6%
4) USR – 16,6%
5) PNL – 8,5%

Citeste in continuare

Actualitate

Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință

Publicat

pe

De

Ucraina este astăzi o țară prăbușită, după doi ani de război în care a jucat rolul de proxy într-o confruntare în care occidentul colectiv a încercat, fără succes, să pună Rusia la pământ.

Milioane multe de ucraineni sunt în bejenie prin lume, sute de mii de bărbați, poate peste 500.000, au murit, iar familiile lor au rămas fără susținere, infrastructura ucraineană este praf în urma bombardamentelor, iar singura speranță a lor e că războiul se va sfârși rapid și compania Black Rock, că așa a decis domnul Zelenski, va începe să cheltuiască banii pentru reconstrucție, dar asta doar cu condiția ca americanii și europenii să aibă de unde să îi dea, da, deoarece uriașa criză economică ce ne pândește la orizont ar putea să pună pe butuci economiile Occidentului colectiv. Nu discut astăzi decât rezultatul războiului, îmi cunoașteți părerile despre responsabili, iar Ucraina a ajuns în această situație tragică având o armată numeroasă, bine dotată și antrenată în ultimii 10 ani de către americani.

România, în schimb, apare azi ca țara desemnată deja ca să continue lupta cu Rusia, să fie următorul proxy de după sleirea Ucrainei și capitulare. Politicienii noștri sunt cei mai rusofobi, cei mai activi în a jigni și provoca Rusia, în condițiile în care am fost ocoliți de orice amenințare directă din partea lui Putin și ai săi. În paralel, ni se spune și că trebuie să fim liniștiți, deoarece, în caz de atac din partea Rusiei, noi, vezi, Doamne, suntem protejați de scutul NATO, iar partenerii noștri o să ne sară rapid în ajutor. Să zicem că vom fi ajutați, deși eu pariez deja că nu vom fi, sau, dacă vom fi, acest lucru se va întâmpla la un nivel mai scăzut decât cel în care a fost sprijinită Ucraina.

Disponibilitatea și potențialul militar occidental sunt sleite; s-a văzut asta clar în ultimele luni. Deci e limpede că cel puțin o perioadă va trebui să ne descurcăm singuri în fața unor potențiale atacuri ale Rusiei. Numai că noi n-avem cu ce ne apăra! Nu prea avem armată, rezerviști antrenați nici atât, armamentul nostru este medieval, iar cel nou e insuficient sau se află pe drum, contractat și nelivrat, cele câteva mii de soldați străini din trupele NATO, cu armamentul din dotarea lor, de pe teritoriul României, ar putea face față maximum două-trei zile în cazul unui atac masiv al rușilor, generalii României stau prin studiouri TV și îndrugă minciunele. Nu o mai lungesc, dar vă rog să operați cu ideea că suntem cei mai slabi din punct de vedere militar din regiune. Nici măcar nu ne putem compara cu Polonia, iar Ungaria sau Serbia la rândul lor ne depășesc net din punct de vedere militar. Suntem cei mai guralivi și provocatori la adresa Rusiei, dar și cei mai slabi și ușor de neutralizat. Nu vreau să provoc panică, dar când niște idioți vorbesc despre războiul în care vom fi implicați și ne vom descurca cumva, trebuie doar să priviți la ucraineni și la drama lor ca să pricepeți că nouă ni se poate întâmpla mult mai rău.

Știți ce ne-ar putea salva? Ortodoxia! Adică faptul că Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință. Patriarhul Daniel povestea anii trecuți celor din Sinod că Putin, cu ocazia vizitei Preafericitului nostru la Moscova, l-a întrebat ce ar putea face pentru „frații săi români”; nevrând să riște vreun răspuns incorect sau interpretabil, patriarhul nostru i-a răspuns că poate să facă ceea ce îi dictează sufletul său de frate ortodox. Atât. Apoi să știți că doar în așa ceva ne mai e speranța, în condițiile provocărilor cu efect sinucigaș pe care le execută politicienii noștri la adresa Rusiei, iar acesta e și motivul pentru care ieri l-am anatemizat pe Patriarhul Daniel, ce avea oportunitate mare ca să consolideze această legătură spirituală cu rușii printr-un gest simplu și normal de compasiune și solidaritate cu drama rușilor, gest pe care patriarhul refuză să-l facă. De acum înainte, prin prisma cinismului americanilor, ce pare că vor să continue războiul cu prețul morții și distrugerii altora, aveți toate motivele să deveniți cu adevărat îngrijorați de soarta voastră, a copiilor voștri și poate a nepoților voștri. Ce puteți face? Să ieșiți din această pasivitate inconștientă de tip sinucigaș și să cereți în mod activ stoparea provocărilor la adresa rușilor, la pachet cu militarea pentru pace urgentă din partea celor pe care i-ați ales și-i veți alege în 2024.

Cozmin Gușă
(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)

Citeste in continuare

Actualitate

Partidul Mișcarea Populară (PMP) este formațiunea care și-a trădat electoratul, cum bine a sintetizat Mihail Neamțu într-o analiză recentă

Publicat

pe

De

Răspunsul la această întrebare poate părea de la sine înțeles, dar în vremurile confuze pe care le trăim, neo-marxismul se marketează pe sine ca fiind „Alianța Dreapta Unită”.

În România post-revoluționară, cei care susțin disoluția familiei și a națiunii, ignoră libertatea individului, promovează uciderea pruncilor ca „drept al omului”, se pot promova ca fiind „de dreapta”.

Despre „Uniunea Salvați România” nu sunt multe de spus. Deși s-au prezentat, de la înființare, ca fiind „de dreapta”, USR s-a remarcat doar prin susținerea celor mai fanatice precepte ideologice ale extremei de stânga.

USR a fost vârf de lance împotriva Referendumului pentru Familie din 2018 și un promotor constant al ideologiei LGBT.

Sunt atât de toleranți cei de la USR, încât Elena Lasconi a fost scoasă de pe listele de la europarlamentare după ce a declarat că familia este formată doar între un bărbat și o femeie.

De la propunerile legislative privind legalizarea parteneriatului civil la educația sexuală obligatorie pentru copii, începând cu clasa a V-a.

Drepturile individuale?

USR a fost cel mai aprig susținător al vaccinării obligatorii. De altfel, miniștri USR ai Sănătății au achiziționat zeci de milioane de doze de vaccin, acționând ca veritabili agenți ai Big Pharma și ai Ursulei von der Leyen.

Programul electoral al USR pentru europarlamentare este simplu: disoluția statului național român în conglomeratul de la Bruxelles.

În fine, cei care pretind că salvează România au votat în 2023 pentru suprimarea suveranității statelor naționale și pentru înlocuirea termenilor „femeie și bărbat” din tratatele UE cu „gen”.

Citește: De ce un creștin și un patriot nu poate vota cu Partidul Comasat Român (PSD-PNL) la viitoarele alegeri

Celălalt membru al Alianței Marxiste și-a pus „dreapta” chiar în denumire. Forța Dreptei este formațiunea condusă de fostul premier Ludovic Orban.

Cum a fost „de dreapta”, Orban, în timp ce a guvernat? A instituit cele mai draconice măsuri de carantinare a populației, într-un total dispreț față de lege și față de drepturile cetățeanului.

Ludovic Orban a supervizat închiderea bisericilor de Paști, decizie fără precedent în istoria recentă a României.

Tot sub „dreapta” guvernare a lui Ludovic Orban a luat ființă prima comisie de cenzură a informațiilor, de după 1989.

Lipsit de orice transparență, „Grupul de Comunicare Strategică” instituit de Orban s-a ocupat de închiderea unor siteuri. Căpetenia „grupului” nu a absolvit nici măcar studiile universitare.

Singurul și cel mai important merit al lui Manciu: susținerea necondiționată a lui Klaus Iohannis.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) este formațiunea care și-a trădat electoratul, cum bine a sintetizat Mihail Neamțu într-o analiză recentă.

Mai poate fi de dreapta un partid care se duce cu brațele deschise către „Renew Europe”? Către grupul european cel mai radical din Parlamentul de la Bruxelles? În grupul cel mai pro cenzură, pro LGBT, pro război, pro identitate digitală?

Mihai Neamțu

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I.

Noi pagube provocate de Directia Generala a Hotilor, condusa de directorul general Razvan Grecu! Nu stiu cum se face ca...

Exclusiv8 ore ago

Federația Polițiștilor de Penitenciare, alături de Federația Simdicatelor din Sistemul Penitenciar, continuă seria protestelor anunțate, astfel că in data de 28.03.2024 vor fi pichetate Penitenciarele Deva, Giurgiu și Codlea, in paralel cu strangerea semnăturilor pentru refuzul de ore suplimentare

Faptul că guvernanții , in an electoral, au scăpat printre degete niște firmituri pentru polițiștii de penitenciare ( actualizarea soldei...

Exclusivo zi ago

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine”

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusivo zi ago

Se pun in pericol angajamentele internationale ale Romaniei in domeniul asistentei umanitare, din cauza lui Grecu & comp. care nu vor sa plateasca la timp si corect, drepturile legale ale „misionarilor”

In atentia veteranilor din teatrele de operatii! Mai multi veterani in teatrele de operatii mi-au transmis, pe diverse cai, insistent,...

Anchete2 zile ago

 INTOARCEREA “RABINULUI”

                                         ...

Exclusiv2 zile ago

WHITE TOWER (XXV)/Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower, titra un ziar central de investigatii, confirmand, in...

Exclusiv3 zile ago

Ameninţări drastice din partea poliţiştilor şi agenţilor din penitenciare/Sindicaliştii ameninţă că măsurile pe care le vor lua, vor fi şi mai drastice in data de 9 Mai 2024

Angajații din structurile de forță ale statului roman au fost luați în bătaie de joc de Guvern In Monitorul Oficial...

Exclusiv3 zile ago

Fiecare lider sindical s-a impăunat cu ” marea ” realizare, cand in fond nu este altceva decât o ingenunchere a mișcării sindicale/Oamenii ar trebui să se trezească din amorteala asta colectivă

După lungi teorii ale conspirației, astăzi, cu puțin timp in urmă,in Monitorul Oficial al României a fost publicata celebra și...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXIV)/Realitățile scandalului WHITE TOWER: copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie!

Copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! Aceasta este una dintre realitățile scandalului WHITE TOWER! Mihai LUPU și Radu...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” Oficial a intocmit un ÎNDRUMAR ELECTORAL PENTRU POLIȚIȘTI ȘI MILITARI

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv4 zile ago

Este dezonorant pentru un șef de poliție să se păteze în jocurile murdare ale politicienilor

Condiționalitatea factorului de comandă în structurile M.A.I. de fidelitatea față de o gașcă politică ori alta, nu a constituit vreodată...

Exclusiv4 zile ago

„Polițiștii și militarii nu suntem sclavii nimănui, iar niște drepturi acordate parțial nu sunt decât o altă ofensă adusă la sacrificiile pe care le facem și serviciul adus de către noi la menținerea ordinii publice și a siguranței naționale”

Așa cum v-am anunțat, la data de 25.03.2024, chiar de Ziua Poliției Române Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL trebuia să fie prezent...

Exclusiv6 zile ago

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Exclusiv7 zile ago

Amânarea acțiunii de protest anunțate în 25 martie 2024, de Ziua Poliției Române – pentru data de 9 mai 2024, de Ziua Europei

Orice acord, negociere, relație bilaterală trebuie să aibă la bază încrederea între parteneri, aceasta bazându-se pe consecvență în respectarea angajamentelor...

Exclusivo săptămână ago

Au inceput protestele/Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu știe și se dă luată prin surprindere in fața Ministerului Justiției

Așa cum am anunțat prin comunicatul de presă, despre care Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu-l știe și...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!