Connect with us

Administratie

O pledoarie pentru colegii avocați stagiari, de la elitism la bătaie de joc și cum nu avem nevoie de “generații de sacrificiu”

Publicat

pe

Comisia permanenta a UNBR a decis anularea grilelor cu varianta “niciun răspuns corect” și astfel candidații vor primi punctele din oficiu. Felicitări conducerii UNBR pentru reacție și mult succes colegilor avocați proaspăt definitivi.

O pledoarie pentru colegii avocați stagiari, de la elitism la bătaie de joc și cum nu avem nevoie de “generații de sacrificiu”

Lipsa de reacție a INPPA cu privire la modul in care s-au conceput subiectele la examenul de definitivat subliniază un deziderat eșuat pe care l-aș numi, metaforic, “de la elitism la bătaie de joc”.

In mod clar, de la cel mai tânăr student pana la cel mai senior avocat, lumea avocaturii se vrea în mediul in care s-a simțit cel mai bine: o profesie elitistă, printre cele mai apreciate și respectate.

Cu toate că toți ne dorim același lucru, examenul de definitivat a demonstrat contrariul: o bătaie de joc la adresa colegilor avocați stagiari.

De ce?

Pentru că nu pot sa îmi imaginez ce a fost in mintea fiecărui candidat foarte bine pregătit care observă că la final, foia lui de examen are 9 întrebări fără nicio varianta corecta. Oricât de bun ai fi în drept, această situație te termină psihic.

Sunt convins ca niciun avocat din comisia care a făcut subiectele și nici INPPA-ul nu își doresc o generație de avocați care sa vină în fața instanței de judecată și să răspundă la apel:

“Doamna Președinte, speța clientului nu are niciun răspuns corect. Cu cheltuieli de judecată, va mulțumesc”.

Ne dorim cu toții o generație plină de entuziasm, care să redea bucuria profesiei de avocat, în condițiile in care exista oricum prea multe persoane care critică sau jignesc această profesie.

Dacă ne dorim sa fim luați in serios și sa redăm avocaturii ceea ce merită ea cel mai mult, ar trebui sa incepem prin doua lucruri esențiale:

  1. Sa ne respectăm colegii avocați stagiari prin anularea celor 9 grile;
  2. Să le aplaudam cu toții demersul de protest și sa fim solidari.

Poate sunt eu idealist sau prea tânăr, dar atât timp cât există speranță, vom putea sa avem candva o breaslă unită, precizeaza avocatul Coltan Tudor. (Irinel I.).

 

Administratie

Pentru o schimbare nu e nevoie să se alinieze prea multe planete/Spitalul Militar de Urgenţă Dr. Alexandru Augustin din Sibiu (SMU Sibiu)

Publicat

pe

De

Multora încă le e frică să meargă la spital sau într-o unitate medicală, pentru analize sau chiar atunci când sunt bolnavi. Accesul la actul medical, măcar atunci când e posibil, nu ar trebui să se împiedice de prejudecăți, stereotipuri și frici. Spitalele moderne, printre care și SMU Sibiu, contribuie la schimbarea unor mentalități.

Prezența într-un spital nu este, în general, plăcută, decât atunci când primești vești bune, dacă ai noroc. La stresul dat de boală, dureri și stări de rău nu ar trebui să contribuie și mediul în care ești nevoit să te afli. Pacienții au nevoie de o vorbă bună și un loc dotat corespunzător. În cele două direcții, echipa managerială din orice spital trebuie să lucreze permanent.

La Spitalul Militar de Urgență din Sibiu, echipa managerială e condusă, de aproape cinci ani, de colonelul medic şef lucrări dr. Doru-Florian Moga. În ultimul timp, la SMU Sibiu s-au schimbat niște lucruri, iar impresiile bune, auzite de la cei care au avut un contact direct cu spitalul, au motivat o vizită acolo.

Clădirea spitalului, pentru cei care o cunosc și poate și-o amintesc din trecut, nu neapărat într-o notă plăcută, se află aproape de centrul orașului. Este o clădire istorică, un reper arhitectural pentru comunitatea sibiană de mai bine de un secol și jumătate.

Timpul, însă, nu a trecut neobservat peste acest loc, clădirea pierzându-și, treptat, din sclipire. Recent, fațada a fost renovată, fiind cea mai vizibilă, dar nu și cea mai importantă investiție pe care a făcut-o spitalul în ultimii ani. S-a lucrat țintit, conform unei liste de priorități, care a avut pacientul în centrul preocupărilor.

Vorbim de igienizări și modernizări, dotare cu aparatură, din punctul meu de vedere majore, precizează comandantul spitalului. Apoi vorbim despre aspect, condiții de spitalizare și încadrare cu personal. Clădirea era consolidată, dar au fost efectuate lucrări majore de renovare, de refacere a fațadei, a acoperișului, a instalației de încălzire, cu o centrală nouă, care să deservească tot spitalul.

Hol Ambulatoriu Integrat

De exemplu, o investiție necesară, dar insesizabilă pentru pacienți, a fost renovarea farmaciei cu circuit închis, care timp de peste 30 de ani a fost neglijată de conducerea spitalului. Aceasta beneficia de un spațiu generos, dar acum are și un circuit modern, adaptat la nevoile actuale.

Farmacia înainte avea un circuit care nu era funcțional pentru personal și pentru medicamente. La nivelul instituției s-a luat o hotărâre în funcție de anumite priorități, nu se putea începe cu partea de farmacie. Nu era prima prioritate. Dar cu noul manager care a venit, s-au făcut foarte multe investiții. Iar acum avem un circuit corespunzător cerințelor Ministerului Sănătății, explică Ion Soare, farmacist primar, șef secție.

Secția Farmacie

Povestea pare să fie abia la început. În acest moment, este în derulare un proiect pentru realizarea unei clădiri de birouri, în locul unei foste magazii, pentru partea nemedicală a spitalului, care până acum a fost plasată în diferite zone, pe unde exista spațiu liber.

Mai avem un proiect care ar trebui să fie finalizat curând: montarea unui nou lift în clădire actuală. Un al proiect vizează transformarea unei magazii în sală de sport și sală de recuperare pentru pacienți. Urmează un studiu de fezabilitate pentru montarea de panouri fotovoltaice și altul pentru un garaj și parcare supraterană pentru mașinile instituției și ale angajaților, transmite colonelul medic Moga.

Investiții viitoare, cu bani europeni

Totuși, cea mai importantă investiție se va face în corpul nou, un pavilion chirurgical politraumă, despre care comandantul consideră că este un proiect viabil. Practic în corpul acesta nou de clădire vom reloca tot ce înseamnă structură chirurgicală, începând de la compartimentul primiri urgențe, la bloc operator ATI, secție chirurgie cu compartimentele aferente, secția ORL și altele.

Proiectul este finanțat prin bani europeni, din PNRR, acordul, în care mai sunt incluse spitalele militare din Brașov, Craiova și Pitești, fiind semnat în urmă cu câteva săptămâni.

Compartimentul Primiri Urgente

Când e vorba de asemenea investiții, comandantul spitalului spune că este important să ai o viziune și să poți să îndeplinești proiectele. Acestea, deseori, întârzie, din cauze care nu țin neapărat de spital: multe avize, care necesită timp, sau firme neserioase cu care au neșansa să lucreze. Întâmpinăm, aproape de fiecare dată, întârzieri. Pentru tot ceea ce am reușit să realizăm, efortul a fost dublu sau triplu față de cel pe care l-am anticipat inițial.

Nu am reușit să aflu care este cheia succesului. Din discuții ulterioare, realizările par să se datoreze unor oameni potriviți, care își doresc să schimbe ceva, care știu să lucreze pe proiecte clare, cu obiective bine definite. Toate acestea se întâmplă pe lângă atribuțiile primare pe care le au în calitate de medici.

Laboratorul Analize Medicale

Eu vreau să cred că încercăm să funcționăm ca un tot unitar, că punem în centrul activităților noastre pacientul, și ne dorim ca pacientul să primească cele mai bune îngrijiri posibile, evidențiază comandantul.

Mai aflu de la acesta că încadrarea funcțiilor în spital este la 60%, dintr-un ideal. Nu facem notă discordantă de restul spitalelor militare. Situația poate deveni complicată, în ideea în care la anumite specialități nu sunt suficienți medici. Acolo poate să fie o problemă.

Șeful personalului, locotenent-colonel Valentin-Octavian Mărcuș, spune că, așa cum se întâmplă peste tot, există fluctuații. Noi ne dorim ca imediat să încadrăm posturile devenite vacante. În momentul discuției, îmi relata că existau 11 posturi vacante, pentru care fusese inițiat demersul de publicareNu par multe, dar sunt importante.

Oftalmologie. Sală de operaţie dotată cu circuit video integrat microscopului operator

Într-o secție sau într-un compartiment unde nu sunt suficienți asistenți, brancardieri sau infirmieri, nu se pot asigura turele, nu se poate asigura continuitate în actul medical, explică locotenent-colonelul Mărcuș. Odată cu „ordonanța austerității”, ocuparea posturilor vacante a fost suspendată, cu unele excepții.

La solicitarea Ministerului Sănătății, prin Direcția Medicală, am înaintat necesarul posturilor vacante, pentru care urmează să se inițieze un memorandum, care va fi înaintat Guvernului României. Aceste posturi ar urma să fie scoase la concurs, pentru a putea asigura și susține activitatea medicală în condiții optime, precizează șeful personalului.

Sala de operații politraumă

Spitalul militar din Sibiu oferă, astăzi, pacienţilor din județele Sibiu, Alba și Hunedoara, servicii medicale la standarde moderne, în secţii şi compartimente cu paturi (în număr de 200), în Ambulatoriul de specialitate, precum şi în Compartimentul Primiri Urgente. În timpul pandemiei a trecut printr-o perioadă aglomerată.

Aici au fost redirecționați mulți pacienți de la Spitalul Județean. În același timp, în cadrul spitalului a funcționat și un sector Covid-19. A fost o încărcare extremă pentru angajați atât în privința condițiilor de muncă, cât și a nivelului de muncă și a gradului de solicitare, dar ne-am adaptat, afirmă colonelul Moga.

Biserica din incinta SMU Sibiu

La începutul lunii februarie, secția de chirurgie a obținut aprobarea ministrului sănătății pentru a fi transformată în secție clinică de chirurgie. Spitalul își propune să dezvolte, astfel, colaborarea cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și să ofere un mediu potrivit pentru studenții de la Facultatea de Medicină.

În ultimii ani, toate investițiile și proiectele duse la bun sfârșit, precum și cele în desfășurare au dus la o schimbare în percepțiile pacienților. Dacă înainte aceștia se plângeau de condiții și de felul în care arată spitalul, acum se arată nemulțumiți de faptul că nu mai găsesc locuri pentru a se programa online.

Secția O.R.L.

SMU Sibiu este un spital relativ mic, totuși numărul de pacienți a crescut constant, ajungând anul trecut la peste 13 mii, cei mai mulți la secțiile de chirurgie. Consider că o parte din pacienți își doresc să vină la noi pentru că ne cunosc, pentru că spitalul arată bine, e curat, e decent și cred că interacțiunea între personal și pacient este cea care trebuie, mărturisește comandantul.

Am o singură concluzie după vizita la spitalul militar din Sibiu: pentru o schimbare nu e nevoie să se alinieze prea multe planete, ci e important ca oamenii să-și dorească să realizeze această schimbare. Atunci când există dorință, se găsesc și posibilități. (D. Luca).

Citeste in continuare

Administratie

Comitet Național pentru Situații de Urgență pentru aprobarea Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR)

Publicat

pe

De

Având în vedere solicitarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare pentru aprobarea Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a convocat, în sistem hibrid Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea adoptată pentru aprobarea Planului ține cont de rezultatele evaluărilor exercițiilor desfășurate în baza programărilor la nivel național privind testarea Planului de protecție și intervenție în caz de accident nuclear sau urgență radiologică, elaborat în anul 2009.

Planul aprobat astăzi este corelat cu Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență specifice riscului nuclear sau radiologic, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne și al președintelui CNCAN nr. 61/113/2018 și ține cont de aspectele operaționale aprobate în Concepția Națională de Răspuns la Urgențe Radiologice/ Nucleare.

Reamintim faptul că, prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, sunt finalizate 5 concepții de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundații, accident nuclear și/sau radiologic și incendii de pădure.

Aceste concepții naționale de răspuns au rol în asigurarea conducerii și intervenției operative în cadrul acțiunilor de răspuns și implicit asigură o bună coordonare în vederea diminuării efectelor produse de categoriile de risc cu impact asupra comunităților.

Hotarârea CNSU poate fi consultată atașat.

 

HCNSU nr. 16 din 30.05.2023

Citeste in continuare

Administratie

Deputatul PNL Diana Morar, concluzii după dezbaterea privind soluţiile legislative pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Publicat

pe

De

O primă dezbatere pe tema soluţiilor legislative pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a avut loc sub coordonarea Dianei Morar, deputat PNL de Bistriţa-Năsăud. Întâlnirea a reunit reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, prin Sandra Pralong, consilier de stat pentru relaţia cu românii din afara graniţelor, Guvernul României, prin Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deputat PNL şi Anca-Minodora Costin Hendea, secretar de stat Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, societatea civilă prin reprezentanţi ai celor mai relevante ONG-uri sau asociaţii, psihologi şi deputaţi în Parlamentul României.

Întâlnirea a avut ca obiectiv principal setarea unui cadru de dialog necesar pentru redactarea corectă şi completă a iniţiativelor legislative aduse în discuţie de Diana Morar, Raluca Turcan şi Sebastian Burduja, deputaţi PNL preocupaţi de această temă.

„Am abordat această temă din 2020, judeţul Bistriţa Năsăud, unul dintre cele mai afectate din ţară. Am lucrat încă de la începutul mandatului cu Sebastian Burduja, care avea deja experienţa unor proiecte civice pe acest subiect – Supereroi. Este un proiect complex şi care are nevoie de implicarea tuturor actorilor relevanţi: societatea civilă, psihologi, guvern, parlamentari, administraţii locale. Foarte multe idei bune, foarte multe abordări şi o concluzie care cred că a rămas în mintea tuturor: doar cu un efort comun al tuturor actorilor implicaţi şi cu acţiuni concrete, la firul ierbii, putem diminua efectele pe care despărţirea de părinţi o are asupra unei generaţii întregi”, a declarat Diana Morar, coordonator al grupului de lucru şi organizator al dezbaterii.

În cadrul întâlnirii, Sandra Pralong a subliniat preocuparea preşedintelui României pentru subiectul copiilor care cresc singuri acasă, prezentând idei desprinse din grupul de lucru şi raportul coordonat de Administraţia Prezidenţială în anii anteriori. Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a punctat nevoia de a găsi soluţii pentru această generaţie de copii care cresc fără părinţi acasă, pe două direcţii majore: identificarea şi raportarea, pentru a avea dimensiunea globală a problemei, şi acţiuni concrete pentru sprijin emoţional şi mentorat. Ministrul a detaliat din experienţele proprii cu copii care cresc singuri acasă, avute într-o serie de iniţiative civice, şi a subliniat că va susţine iniţiativele legislative pe acest subiect.

De asemenea, Anca-Minodora Costin Hendea, secretar de stat în ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a atras atenţia asupra riscurilor crescute de abandon şcolar, performanţe şcolare reduse, violenţă sau sarcini la minore în cazul acestor copii, salutând iniţiativa absolut necesară pentru abordarea integrată a acestui subiect. Raluca Turcan, deputat PNL, a vorbit despre iniţiativa legislativă pentru susţinerea unui Program Naţional de Sprijinire a Copiilor cu Părinţi Plecaţi la Muncă în Străinătate, care dă dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor sau cultelor să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru aceşti copii.

Reprezentanţii Salvaţi Copiii şi World Vision au prezentat concluziile desprinse din studiile şi acţiunile derulate în ţară, pentru aceşti copii, incluzând campanii de informare sau acţiuni de suport pentru copiii care cresc singuri acasă. De asemenea, Salvaţi Copiii a prezentat concluziile unui studiu recent, care arată că în jur de 14% dintre copiii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Studiul este disponibil pe site-ul Salvaţi Copiii.

„Le mulţumesc tuturor celor prezenţi la această dezbatere şi, mai ales, pentru implicarea din perioada următoare. Vom continua cu întâlniri aplicate pe diferitele teme majore identificate: nevoia de raportare unitară, lipsa delegării autorităţii tutelare şi educarea părinţilor pentru a înţelege exact procedura, nevoia de politici publice asumate şi coerente, abordarea practică. În paralel, vom dezvolta şi primele proiecte pilot la nivel local, cu sprijinul autorităţilor şi comunităţilor”, a mai spus deputatul PNL Diana Morar.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.8 – POINT ! P.1

Dacă în episodul trecut ne amuzam cum a încercat Vlad „Minciunică” Socoleanu să prostească membrii Asociației proprii de proprietari cum...

Exclusiv21 de ore ago

Cei care ati asteptat caderea OUG 59/2017 la CCR, mai aveti de asteptat.

S-a dat un nou termen pentru 27 iunie 2023. De ce tot dau juzii CCR, amanari peste amanari intr-o cauza...

Exclusiv21 de ore ago

Ministerul Justitiei ar avea un efort bugetar mult mai relaxat decat M.A.I

Având in vedere amplele mișcari de masă ale sindicatelor din structura de apărare, ordine publică si siguranta natională, ministrul de...

Exclusiv2 zile ago

,,La Piovra”, Caracatița, a fost inventată în România, cică italienii vin să ia lecții de la noi

 TEMPUS FUGIT! ,,DOMNILOR” V-A EXPIRAT TIMPUL Dragi domni și doamne! Fiind un ziar de investigatii si anchete jurnalistice respectabil și...

Exclusiv2 zile ago

Fata morgana de la telefoane

Anul 1990 a venit in Romania cu un iz de libertate absoluta, portile marilor companii s-au deschis lasand usa deschisa...

Exclusiv3 zile ago

Eclipsa totală a sistemului penitenciar romanesc/TRIUMVIRATUL

Bezna în care se regăsește acum sistemul penitenciar este una totală. Este de pe acum clar, ca nimic și nimeni...

Exclusiv3 zile ago

Peste tot întâlnești “ciudățenii”/Inca speră că sunt mai inteligenți decât oamenii legii și nu vor fi prinși

Era aproape firesc sa asistăm la reprezentația data de DNA, joi la Poșta română. Asta pentru că cei care se...

Exclusiv3 zile ago

Calendarul tuturor acțiunilor de protest din luna iunie/Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL împreună cu liderii Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, sub coordonarea reprezentanților Federației PUBLISIND și ai Blocului Național Sindical

În aceste zile, subiectul principal este reprezentat de greva personalului din învățământ. Toată atenția este îndreptată spre această acțiune care...

Exclusiv6 zile ago

Soluția din acest dosar,  de respingere a acțiunii, este un câștig al fiecărui lider sindical, al fiecărui polițist sau personal al MAI

În momentul în care am ales să fiu reprezentant sindical, acum mai bine de 13 ani, îmi doream să fiu...

Exclusiv7 zile ago

UNIC în istoria Ministerului Afacerilor Interne!/NU se vor ocupa locurile în școlile de agenți de poliție!

Candidații rămași după ultima sesiune de probe fizice, actualizare de azi, 24.05.2023, nu acoperă locurile disponibile în școlile de agenți...

Exclusivo săptămână ago

Renumitul avocat George Botez confirma, in totalitate, dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova privind derapajele de la lege ale edilului Andrei Volosevici

Consilierul local, George Botez, a fost invitat, in data de 23.05.2023,  în emisiunea Față/ Verso de la Ploiești TV. Alina...

Exclusivo săptămână ago

Numai după prima probă susținută, cea fizică, aproximativ 40-50% dintre candidați nu au PROMOVAT

Sesiunea de admitere în școlile de agenți de poliție anunțată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea reducerii deficitului de personal...

Exclusivo săptămână ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.7/TOUCHE ! P.3

Bine v-am regăsit, dragi cititori! Vă rog să iertați întârzierea dezvăluirilor cu care deja v-ați obișnuit și dacă îmi permiteți...

Exclusivo săptămână ago

UPDATE/EXCLUSIV/Poliţist ploiestean acuzat de crimă/Lautarul Paraschiv Constantin (Tony) imobilizat la pământ de poliţie a decedat după comprimarea toracelui cu piciorul de catre politist?

Caz tras la indigo cu alte cazuri celebre din SUA Ieri dimineata , in jurul orelor 4.50, a avut loc...

Exclusivo săptămână ago

„Oportuniștii, lingăii, purtătorii de legitimații de poliție primesc salarii de excelență pentru că dorm frumos și nu-și deranjează colegii”

Ne cerem scuze colegilor care au fost în patrula ieri cu agentul de poliție Cănărău Ioan pentru că meritele lor...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!