Connect with us

Anchete

CCR loveste la temelie Guvernul Orban in chestiunea dublarii alocatiilor copiilor (Document)

Publicat

pe

Dublarea alocatiilor.

Lumea Banilor prezinta Decizia 649/2020 prin care Curtea Constitutionala a solutionat obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, obiectie formulata de Guvernul condus de Ludovic Orban.

Concret, este vorba despre proiectul de lege adoptat de Parlament pentru respingerea OUG 123/2020 prin care alocatiile se mareau doar cu 20%, in loc sa se dubleze.

Guvernul a sustinut, printre altele, ca prin respingerea Ordonantei de urgenta 123/2020 care prevede o majorare in etape a alocatiilor pentru copii cu scopul ca aceste alocatii, pentru viitor, sa fie majorate prin dublare intr-o singura etapa, Parlamentul promoveaza o masura legislativa care, pe de o parte, presupune modificarea ulterioara a prevederilor bugetului de stat si, pe de alta parte, implica cheltuieli bugetare mai mari.

Lege constitutionala

Judecatorii au respins insa sesizarea Executivului si au stabilit ca Legea privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii este constitutionala in raport cu criticile formulate:

“Faptul ca Guvernul in mod formal a preluat continutul Legii nr.14/2020 in cuprinsul ordonantei de urgenta nu indica existenta unei alte/ noi masuri de crestere a cuantumului alocatiilor de stat pentru copii, ci este vorba de aceeasi crestere prevazuta de Legea nr.14/2020, singurul element novator al ordonantei de urgenta fiind etapizarea acestei cresteri”.

Asadar, arata CCR, indiferent ca este vorba de prorogarea intrarii in vigoare a Legii nr.14/2020 sau de etapizarea cresterii cuantumului alocatiei de stat pentru copii prevazute de aceeasi lege, ordonantele de urgenta astfel adoptate sunt si raman in legatura directa cu Legea nr.14/2020, ele constituindu-se in masuri legislative de punere in aplicare a acesteia.
|
Potrivit Curtii, daca Parlamentul nu este de acord cu modul Guvernului de a pune in opera cresterile preconizate nu inseamna ca se incalca principiul cooperarii loiale intre aceste institutii, astfel ca respingerea ordonantelor de urgenta este o consecinta fireasca a manifestarii dezacordului existent intre legiuitorul originar si cel delegat.

In acest context, Curtea retine ca, potrivit jurisprudentei sale, legiuitorul delegat, printr-un act de reglementare primara, nu are competenta de a contracara o masura de politica legislativa [Decizia nr.1.221 din 12 noiembrie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.804 din 2 decembrie 2008, si Decizia nr.593 din 15 iulie 2020, par.42], astfel ca divergentele de viziune intre legiuitorul originar si cel delegat se transeaza intotdeauna in favoarea celui originar.

Curtea subliniaza ca in discutie nu este impactul financiar al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.123/2020, ci a Legii nr.14/2020, intrucat consecinta juridica fireasca a respingerii ordonantei de urgenta antereferite este intrarea in vigoare a Legii nr.14/2020.
|
Astfel de critici puteau fi aduse Legii nr.14/2020, si nu legilor de respingere ale ordonantelor de urgenta care temporizeaza punerea in aplicare a cresterilor alocatiilor de stat pentru copii. Totodata, Curtea in cadrul controlului de constitutionalitate a priori a legii criticate arata ca nu are competenta de a-si extinde controlul asupra unei alte legi, care, de altfel, a fost si promulgata de Presedintele Romaniei:

Acoperirea resurselor financiare din sursa stabilita este o problema exclusiv de oportunitate politica. Daca Guvernul nu are resurse financiare suficiente, poate sa propuna modificarile necesare pentru asigurarea lor, in virtutea dreptului sau de initiativa legislativa [a se vedea Decizia nr.47 din 15 septembrie 1993, Decizia nr.64 din 16 noiembrie 1993, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.310 din 28 decembrie 1993, sau Decizia nr.22 din 20 ianuarie 2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.160 din 2 martie 2016, paragraful 56”.

*Cititi aici decizia CCR

 

DUBLAREA ALOCATIILOR – CCR spulbera Guvernul Orban (Document)

Anchete

Modificarea cotizației sindicale: „Forța Legii” rămâne cu cele mai mici tarife din România

Publicat

pe

De

Cuantumul cotizației sindicale va suferi o modificare, intrând în vigoare la începutul lunii august 2024. Conform Constituției României, sindicatele au rolul de a apăra drepturile și de a promova interesele profesionale, economice și sociale ale membrilor lor. Activitatea principală a Sindicatului Național „Forța Legii” constă în apărarea drepturilor membrilor săi în fața angajatorilor și a comisiilor de disciplină, în special în domeniul Justiției, unde costurile sunt mari, organizația având o echipă proprie de apărători pentru asistență.

Cotizația sindicală reprezintă sursa unică de venit a organizației, esențială pentru promovarea drepturilor și intereselor membrilor. Legea dialogului social stipulează, la Art. 24, că această cotizație este deductibilă fiscal, având un plafon de maximum 1% din venitul brut realizat. Modificările privind stabilirea și încasarea cotizației sunt detaliate în Statutul sindicatului.

Din ianuarie 2018, cotizația a fost stabilită la 0,7% din venitul brut, cu un plafon de 29 lei lunar. Acest plafon a fost menținut timp de șase ani și jumătate, în ciuda creșterii semnificative a costurilor de funcționare și a celor legate de Justiție. Acum, în urma acestor creșteri, sindicatul a decis să majoreze plafonul cotizației cu 10 lei, astfel că va fi de maximum 39 lei lunar, menținându-se la 0,7% din venitul brut realizat. Această modificare va fi aplicabilă în luna august, pentru salariile aferente lunii iulie 2024.

Chiar și cu această ajustare, cotizația rămâne una dintre cele mai mici din România. De asemenea, din luna iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat a crescut la 3.700 lei, ceea ce va însemna o cotizație de 26 lei lunar pentru membrii „Forța Legii”, în comparație cu 37 lei lunar la alte sindicate care percep 1% din salariu.

Pentru salariați cu venituri mai mari, cum ar fi un salariu brut de 5.500 lei (net 3.225 lei), cotizația va fi de doar 39 lei lunar. Cu alte cuvinte, cotizația la „Forța Legii” va crește cu 10 lei față de plafonul anterior, în timp ce sindicatele care percep 1% vor percepe 55 lei lunar, adică o diferență de 198 lei anual în favoarea membrilor „Forța Legii”.

Diferențele devin și mai evidente pentru salarii mai mari. De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 10.000 lei (net 5.850 lei) va plăti 100 lei la sindicatele care percep 1%, în timp ce cotizația la „Forța Legii” va fi de doar 39 lei, economisind astfel 732 lei anual. La fel, un angajat cu un salariu brut de 15.000 lei (net 8.850 lei) va plăti 150 lei la alte sindicate, în timp ce la „Forța Legii” cotizația rămâne tot 39 lei, rezultând o economie anuală de peste 1.300 lei. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Cristian Ardelean renunță la DNA și se întoarce la Parchetul Bihor

Publicat

pe

De

Procurorul Cristian Ardelean, cunoscut deja în sistem, a ajuns la concluzia că Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu este potrivită pentru el, potrivit publicației Lumea Justiției.

După ce șeful DNA, Marius Voineag, l-a reprimit în parchet în urma câștigării unui proces în care Ardelean a invocat o decizie a Curții Constituționale, procurorul a început să simtă nevoia de a reveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Acesta părăsise instituția în luna iunie pentru a se alătura DNA Oradea. Săptămâna trecută, Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de ordinul din iunie prin care Voineag l-a reprimit pe Ardelean în DNA. Însă, în ședința din 24 iulie 2024, procurorii CSM au aprobat întoarcerea acestuia la PT Bihor, unde a condus Secția penală înainte de a se muta în structura de anticorupție, începând cu 1 septembrie 2024.

Minuta secției pentru procurori a CSM a specificat:

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât încetarea activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea a domnului procuror ARDELEAN CRISTIAN MARIUS, începând cu data de 01.09.2024 și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor (unitatea de parchet de unde provine), începând cu aceeași dată. (unanimitate)”.

De asemenea, se menționează minuta din 17 iulie 2024, prin care Secția pentru procurori a CSM a luat act de ordinul lui Voineag:

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Ordinul nr. 440/18.06.2024 emis de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, prin care s-a dispus reintegrarea domnului ARDELEAN CRISTIAN MARIUS în funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea, începând cu data de 18.06.2024. (unanimitate)

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea mandatului funcției de procuror șef al Secției urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor deținut de domnul ARDELEAN CRISTIAN MARIUS, începând cu data de 18.06.2024 ca urmare a reintegrării acestuia în funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea. (unanimitate)”. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

DIICOT și Penitenciarul Mioveni: acțiune de amploare împotriva traficului de droguri

Publicat

pe

De

Reprezentanții Penitenciarului Mioveni anunță derularea unei acțiuni majore împotriva drogurilor, în colaborare cu DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Aceștia subliniază importanța campaniilor de prevenire, în care au fost împărtășite povești triste despre viețile tinerilor influențați de droguri. Cu toate acestea, reprezentanții penitenciarului consideră că uneori cea mai eficientă campanie de prevenire constă în combaterea activităților ilegale.

Acțiunea a fost inițiată prin demantelarea unei rețele de criminalitate organizată, care a început să își desfășoare activitatea în cadrul Penitenciarului Mioveni și s-a extins către alte unități penitenciare, însă a fost anihilată tot în acest loc. În cadrul operațiunii de destructurare a rețelei, s-au efectuat mai multe percheziții și arestări, în paralel cu acțiuni desfășurate în alte penitenciare din România.

Această rețea, coordonată cu o precizie remarcabilă, a folosit metode surprinzătoare, impresionând inclusiv echipele de intervenție. Îndrumarea atentă a DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești a fost esențială, iar polițiștii de penitenciare din cadrul Penitenciarului Mioveni au demonstrat un angajament excepțional în sprijinul acestei acțiuni.

După finalizarea operațiunii de combatere, personalul penitenciarului își va relua activitățile preventive, având speranța că toți cei implicați și-au învățat lecția. În concluzie, momentul de față este unul dedicat eficienței în combaterea fenomenului drogurilor, conform celor menționate de către reprezentanții Penitenciarului Mioveni. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv