Connect with us

Featured

Raport MAI: Capitala se închide pe 15 decembrie!

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Nimeni nu mai iese și intră din București de pe 15 decembrie!

Se îngroașă tot mai serios ”gluma” pandemiei pentru oamenii președintelui, dacă dintre toți românii cei mai ”nespălați” pe mâini sunt tocmai sibienii lui Klaus Iohannis. Urmați de timișoreni! Și de ”românii mei” din Sălaj, Alba Iulia sau Bihor! Astfel că misiunea ținerii în viață a activității publice până pe data de 6 decembrie devine o adevărată ”misiune imposibilă” pentru cei pe ale căror ”cașchete” a căzut ingrata sarcină de a organiza cu orice preț alegerile parlamentare care să asigure închiderea unui ciclu electoral pentru următorii patru ani, până la sfârșitul lui 2024. Numai că misiunea va fi îndeplinită, indiferent de consecințe!

Pomana porcului, înlocuită cu coada la hypermarket

Astfel că în laboratoarele Puterii se pregătește deja intens trecerea la ”next level” a întregii operațiuni coordonată de la Cotroceni. Este vorba despre carantinarea fie ea și mascată a României, pentru a se putea astfel lupta  cu adevărat eficient cu răspândirea ”necontrolată” a virusului ucigaș. Una vădit îngreunată de ”lovitura” din 1 octombrie, când dezvăluiam ”Ordinul de la Cotroceni : Închideți România de pe 7 decembrie”! Iar dezvăluirea ”NAȚIONAL” a resetat percepția opiniei publice asupra a ceea ce ne așteaptă pe toți, imediat după alegerile parlamentare. De atunci aproape nemaifiind lider politic, analist sau orice alt vector public de imagine care să nu declame această variantă de lucru. Și tocmai acestă rezistență publică tot mai largă împotriva ”închiderii României”, chiar la o zi după organizarea alegerilor parlamentare a dus la o ultimă modificare a planului.

Anul ăsta, Ignatul se mută pe 12 decembrie!

20 decembrie nu va mai fi în acest an ziua în care mulți români vor respecta tradiția Ignatului creștin. Unul pe care autoritățile vor încerca să îl mute pe 12 decembrie! Adică în singura sâmbătă rămasă liberă între săptămâna organizării alegerilor parlamentare și ”închiderea” marilor orașe ale țării, în frunte cu chiar Capitala! Astfel că, dacă s-ar reuși influențarea românilor să își taie porcii în sâmbăta de pe 12 decembrie, autoritățile ar putea răsufla ușurate. Pentru că, după cum reiese din informațiile puse la dispoziția MAI, numărul bucureștenilor și al locuitorilor altor mari municipii care intenționează să se deplaseze la rudele de la țară sau în alte locații din provincie pentru tăierea procului este unul ”periculos de mare”. Cel puțin pentru planurile iohanniștilor din ”guvernul meu”.

Mai mult decât atât, ce-i drept, nimeni nu are cum să garanteze că se va recurge strict la sacrificarea animalelor din coteț, fără ca participanții să nu mai ”socializeze” la ”pomana porcului” și tradiționala țuică fiartă! Unde numai de distanțare socială nu s-ar mai putea pune problema! În același timp însă, autoritățile sunt conștiente că nu vor putea comunica oficial și în modul cel mai deschis cu putință că românii ar face bine să își taie porcii pe 12 decembrie, pentru că de pe 15 nu vor mai putea! Teama creării unei ”psihoze” și stări accentuate de nemulțumire chiar înaintea alegerilor parlamentare fiind una accentuată pentru strategii Cotrocenilor. Astfel că, tehnic vorbind, încă se caută soluții de compromis pentru ca românilor să nu li se impună, dar să fie lăsați totuși să își taie porcii și în acest an. Dar nu pe 20, ci pe 12 decembrie!

Un Crăciun liniștit!

Culmea este însă că ”simulările” informative arată că vom avea parte de un Crăciun liniștit! Cei mai mulți dintre bucureșteni fiind deja împăcați cu gândul unui Crăciun în familie, dar pe ”facetime” sau alte aplicații virtuale. Astfel că din acest punct de vedere autoritățile nu își fac încă griji, mai ales că înțelegerea cu marile rețele de hypermarketuri se bazează tocmai pe o aprovizionare intensivă, în special cu produse tradiționale, în preajma Crăciunului. Ceea ce pentru autorități înseamnă că bucureștenii se vor mulțumi să își  facă aprovizionarea cu produse ”preambalate”, în ”ordine și siguranță”, după cum se va raporta în comunicatele oficiale. Iar pentru hypermarketuri noi încasări record. Unele cu care să își susțină financiar ”firmele mamă” din statele occidentale chiar și în plină pandemie.

Intrăm în 2021 la ora 23.00?

Aceasta rămâne de departe cea mai dificilă întrebare la care trebuie să găsească un răspuns cât mai pragmatic autoritățile pentru noaptea trecerii între ani. Pentru că nici măcar cei mai fanatici adepți ai ”dictaturii sanitare” nu își pot închipui că locuitorii marilor orașe se vor baricada în case la ora 23.00 și nu vor ieși măcar în fața blocului ca să dea o ”artifică” la miezul nopții. Ca să nu mai spunem că de Revelion ”la români se bea, nu se stă”! Incidentele de la revelioanele precedente fiind cât se poate de relevante în acest sens. Și oricâți polițiști, jandarmi sau pompieri vor scoate pe străzi guvernanții, numărul acestora tot va fi total insuficient pentru a putea controla chiar toate ”coclaurile” Capitalei.

Vor fi lăsați bucureștenii pe stradă de Revelion?

Ca să nu mai spunem că pe fondul frustrărilor deja acumulate de atâta amar de vreme și al consumului crescut de băuturi alcoolice se ia în calcul la modul cel mai serios apariția unor ”inevitabile” conflicte spontane între grupurile de petrecăreți și forțele de ordine. Astfel că rămâne de văzut cine își va asuma responsabilitatea ținerii în case a românilor în noaptea de revelion începând cu ora 23.00. Sau cine își ”va pune capul” pentru o derogare expresă pentru noaptea de Revelion, atunci când bucureștenii ar putea fi totuși lăsați să iasă  ”pe domeniul public” până la ora 1.00 sau 2.00 dimineața, așa cum se ia în calcul în prezent.

”Focar” de nemulțumire la Interne!

De departe însă cea mai îngrijorătoare concluzie a raportului secret care produce panică la conducerea Ministerului Afacerilor Interne este chiar starea de spirit a propriilor angajați. La acest moment fiind deja identificate mai multe ”focare” de nemulțumire la nivelul mai multor structuri. Cum însă șefii acestora au primit deja ordinul neoficial de a anula orice concediu sau altă formă de zile libere în perioada 15 decembrie – 15 ianuarie, întregul minister s-ar putea transforma într-un singur mare ”focar”. Pentru că polițiștii, jandarmii și pompierii sunt ținuți ”carne de tun” pe străzi încă din luna martie. Bani în plus primind în schimb doar ”mahării” din structurile centrale, în timp ce în teritoriu este ”prăpăd”. Cu oameni amăgiți cu sporuri care nu au mai venit, epuizați fizic și psihic și cu mulți dintre ei plătind deja ”tributul” pandemiei.

Iar criza de personal din teritoriu este una atât de cruntă, încât nu o vor mai putea masca prea mult statisticile mincinoase de la centru. Iar tot acestor oameni urmează să li se ceară depunerea unui ”ultim efort” pentru a înfrunta nemulțumirile populației, mai ales între 15 decembrie și 1 ianuarie. Atunci când vor trebui să stea din nou departe de propriile familii și să suporte revolta cetățenilor. Totul în schimbul unor zile libere pe care ar urma să le primească ”la paștele cailor”! Astfel că dacă ”închiderea” Capitalei și a marilor orașe va fi tot una militarizată și în forță, chiar Ministerul Afacerilor Interne s-ar putea confrunta cu o situație de criză extrem de greu, dacă nu chiar imposibil de gestionat. Ca și cea din spitale de altfel… Acolo unde doctorii sunt de asemenea ținuți ”captivi” în gărzi cu lunile, doar pentru a fi trași apoi la răspundere de politicieni, atunci când situația epidemiologică scapă de sub control. Cazul Sibiului fiind cel mai relevant în acest sens. Ca să nu mai vorbim de tragedia de la Piatra Neamț…

 

Exclusiv

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Publicat

pe

De

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin cunoscută și cu un impact semnificativ asupra rolului și atribuțiilor acestora a avut loc în Legea Arhivelor Naționale, fără o dezbatere publică adecvată. Aceasta influențează inclusiv operatorii economici care oferă servicii arhivistice contra cost, servicii ce sunt esențiale pentru cetățeni, fie că este vorba despre documente legate de vechimea în muncă, acte de stare civilă sau acte de proprietate.

Anterior modificării legii, tarifele pentru serviciile de arhivă erau stabilite de Casa Națională de Pensii Publice, prin Ordinul 299/29.05.2023. Cu toate acestea, recent, Parlamentul a adoptat tacit o modificare a art. 29 alin. (3) din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, care stipulează acum că „serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale, după consultarea operatorilor economici”.

Aceasta înseamnă că responsabilitatea stabilirii tarifelor a fost transferată angajaților Arhivelor Naționale, iar Casa Națională de Pensii nu mai are nicio responsabilitate în acest domeniu, așa cum a avut anterior. Această schimbare a venit fără ca angajații să beneficieze de vreun drept salarial suplimentar, iar inechitatea salarială existentă din 2017 între angajații structurilor județene și cele centrale rămâne nerezolvată. Este surprinzător cum atribuțiile angajaților Arhivelor Naționale s-au schimbat atât de rapid, în timp ce discriminările salariale persistă de la an la an, cu dificultăți legislative în abordarea acestor probleme.

În contrast, angajații Casei Naționale de Pensii beneficiază de salarii corecte și echitabile, în timp ce la Arhivele Naționale continuă discriminarea salarială între aparatul central și structurile teritoriale. Deși angajații serviciilor județene au inițiat demersuri începând cu luna ianuarie pentru a elimina aceste inechități, nu au obținut rezultate favorabile, a mai precizat Sindicatul Europol. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Anchete

Modificarea cotizației sindicale: „Forța Legii” rămâne cu cele mai mici tarife din România

Publicat

pe

De

Cuantumul cotizației sindicale va suferi o modificare, intrând în vigoare la începutul lunii august 2024. Conform Constituției României, sindicatele au rolul de a apăra drepturile și de a promova interesele profesionale, economice și sociale ale membrilor lor. Activitatea principală a Sindicatului Național „Forța Legii” constă în apărarea drepturilor membrilor săi în fața angajatorilor și a comisiilor de disciplină, în special în domeniul Justiției, unde costurile sunt mari, organizația având o echipă proprie de apărători pentru asistență.

Cotizația sindicală reprezintă sursa unică de venit a organizației, esențială pentru promovarea drepturilor și intereselor membrilor. Legea dialogului social stipulează, la Art. 24, că această cotizație este deductibilă fiscal, având un plafon de maximum 1% din venitul brut realizat. Modificările privind stabilirea și încasarea cotizației sunt detaliate în Statutul sindicatului.

Din ianuarie 2018, cotizația a fost stabilită la 0,7% din venitul brut, cu un plafon de 29 lei lunar. Acest plafon a fost menținut timp de șase ani și jumătate, în ciuda creșterii semnificative a costurilor de funcționare și a celor legate de Justiție. Acum, în urma acestor creșteri, sindicatul a decis să majoreze plafonul cotizației cu 10 lei, astfel că va fi de maximum 39 lei lunar, menținându-se la 0,7% din venitul brut realizat. Această modificare va fi aplicabilă în luna august, pentru salariile aferente lunii iulie 2024.

Chiar și cu această ajustare, cotizația rămâne una dintre cele mai mici din România. De asemenea, din luna iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat a crescut la 3.700 lei, ceea ce va însemna o cotizație de 26 lei lunar pentru membrii „Forța Legii”, în comparație cu 37 lei lunar la alte sindicate care percep 1% din salariu.

Pentru salariați cu venituri mai mari, cum ar fi un salariu brut de 5.500 lei (net 3.225 lei), cotizația va fi de doar 39 lei lunar. Cu alte cuvinte, cotizația la „Forța Legii” va crește cu 10 lei față de plafonul anterior, în timp ce sindicatele care percep 1% vor percepe 55 lei lunar, adică o diferență de 198 lei anual în favoarea membrilor „Forța Legii”.

Diferențele devin și mai evidente pentru salarii mai mari. De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 10.000 lei (net 5.850 lei) va plăti 100 lei la sindicatele care percep 1%, în timp ce cotizația la „Forța Legii” va fi de doar 39 lei, economisind astfel 732 lei anual. La fel, un angajat cu un salariu brut de 15.000 lei (net 8.850 lei) va plăti 150 lei la alte sindicate, în timp ce la „Forța Legii” cotizația rămâne tot 39 lei, rezultând o economie anuală de peste 1.300 lei. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

România acumulează 62 miliarde lei datorii în trei luni, clasându-se în topul UE

Publicat

pe

De

În primele trei luni ale acestui an, România a acumulat datorii de 62 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 2,8% din PIB comparativ cu trimestrul IV din 2023, conform publicației Cotidianul Național, sub semnătura jurnalistei Claudia Marcu. Situația este alarmantă, întrucât economiile dezvoltate din Uniunea Europeană se confruntă cu datorii ce ajung la mii de miliarde de euro. Franța ocupă prima poziție cu datorii de 3.160 miliarde de euro, urmată de Italia cu 2.894 miliarde de euro și Germania cu 2.636 miliarde de euro, conform Eurostat.

În România, creșterea datoriilor plasează țara în primele patru locuri din UE în ceea ce privește majorarea împrumuturilor. La sfârșitul primului trimestru din 2024, 20 de state membre au raportat o creștere a raportului datorie/PIB, în timp ce șapte au înregistrat o scădere. Cele mai mari creșteri au fost observate în Slovacia (+4,6 puncte procentuale), Estonia (+4,0 pp), Belgia (+3,1 pp) și România (+2,8 pp). În contrast, scăderi semnificative au fost văzute în Grecia (-2,1 pp), Cipru și Olanda (ambele -1,2 pp).

Comparativ cu primul trimestru din 2023, datoria a crescut în 12 state membre, în timp ce 14 au înregistrat o scădere a ponderii datoriei față de PIB, iar raportul a rămas stabil în Irlanda.

La nivelul zonei euro, ponderea datoriei publice brute față de PIB a crescut de la 88,2% la 88,7%, iar în UE de la 81,5% la 82,0%. La sfârșitul primului trimestru din 2024, cele mai mari rate ale datoriei s-au înregistrat în Grecia (159,8%), Italia (137,7%) și Franța (110,8%), iar cele mai mici în Bulgaria (22,6%), Estonia (23,6%) și Luxemburg (27,2%).

România a atins o datorie de 51,6% din PIB, un nivel semnificativ având în vedere că economia românească nu produce la fel de mult ca alte state europene. În condițiile actuale, fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a subliniat că deficitul mare al României a început în 2020, când s-au făcut împrumuturi masive sub pretextul cheltuielilor pentru pandemie, stimulând astfel economia într-un mod nesustenabil.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv